Leasing și Franchising

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 41 în total
Cuvinte : 15097
Mărime: 95.66KB (arhivat)
Publicat de: Cornelia Ivan
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: lobanov natalia

Cuprins

  1. Introducere…….3
  2. Cap.1: Leasing şi Franchising – concept si noţiune.5
  3. 1.1.Esenta si bazele economice ale leasing-ului.5
  4. 1.2.Franchising:concept si tehnica de afaceri 14
  5. Cap.2:Particularitatile pietei mondiale ale serviciilor de L. si Fr.20
  6. 2.1. Estimarea pietei de L. Si Fr. .20
  7. 2.2. Experienta de L. Si Fr. In Tarile Europei Centrale,de S-E si Europei de Vest.22
  8. 2.3. Bariere de implimentare si perspective de dezvoltare.26
  9. Cap.3:Cadrul legal si dezvoltarea pietei serviciilor de L. Si Fr. în RM.28
  10. 3.1. Caracteristica generala a cadrului juridic existent.28
  11. 3.2. Oportunitati si impedimente legale in dezvoltarea L. Si fr. .30
  12. 3.3. Dezvoltarea pietei serviciilor de L. Si Fr. Contractul de L. Si Fr. .33
  13. Concluzii.38
  14. Bibliografie

Extras din proiect

Introducere

În perioada tranziţiei la economia de piaţă businessul mic şi mijlociu mai devreme sau mai tîrziu, este pus în dilema soluţionării unei probleme complexe: găsirea unei surse sigure de finanţare.

Atragerea surselor de credit cu o dobîndă acceptabilă este actuală pentru investiţiile destinate extinderii şi modernizării procesului de producere. În comparaţie cu întreprinderile mari, cele mici şi mijlocii obţin cu greu credite de lungă durată din cauza lipsei unei asigurări suficiente. Ca urmare a limitării accesului la creditele bancare, întreprinderile mici şi mijlocii se pomenesc în situaţii dezavantajoase faţă de firmele mari. Dobînzile bancare ridicate constituie obstacole suplimentare pentru busnessul mic şi mijlociu în obţinerea şi rambursarea creditelor. În aceste condiţii cea mai eficientă modalitate a politicii investiţionale pentru scopurile businessului mic şi mijlociu poate servi leasingul.

In condiţiile unui cadru regulator liberal, care nu clasifică activitatea de leasing ca fiind una exclusivă, practic orice companie poate presta acest gen de serviciu.

Experienţa din domeniu, atît a statelor dezvoltate, cît şi a celor în curs de dezvoltate, demonstrează elocvent că întreprinderile mici şi mijlocii apelează la leasing în finanţarea proiectelor investiţionale de durată medie şi lungă. Gama utilajului livrat prin tranzacţiile de leasing este variat, ceea ce asigură fiecărui beneficiar o abordare individuală şi posibilitatea alegerii concrete a obiectelor de leasing în dependenţă de necesităţile tehnologice şi posibilităţile financiare.

În ţările Europei Centrale şi de Est leasingul a devenit pentru busnessul mic şi mijlociu o oportunitate unică de renovare a utilajului şi a unităţilor de transport, deoarece este rentabil, comod în realizare şi are avantaje evidente în comparaţie cu alte modalităţi de investiţii, inclusiv cu creditul bancar. În ultimii ani leasingul în aceste ţări a asigurat pînă la un sfert din investiţiile totale în capitalul fix. La acest capitol Moldova nu este o excepţie, deşi situaţia actuală a pieţei de leasing nu corespunde potenţialului său.

Finanţările prin sistem leasing constituie în economia o adevărată gură de oxigen pentru agenţii economici pentru care investiţiile reprezintă o cerinţă esenţială pentru dezvoltarea activităţii lor.

Actualmente, marea majoritate a întreprinderilor mici din Moldova estimează leasingul drept un factor puţin accesibil pentru dezvoltarea afacerii lor. Aceasta denotă faptul, că piaţa serviciilor de leasing se află la stadiul iniţial de dezvoltare, dar şi de asemenea arată lipsa informaţiei coerente în mediul antreprenorial despre oportunităţile oferite de leasing în principiu. Aceasta denotă şi insuficienţa atenţiei şi suportului acordat de companiile de leasing în susţinerea micului business. Dar, anume leasingul poate şi trebuie să devină factorul principal în renovarea şi modernizarea capitalului fix în business.

O altă tehnică modernă de finanţare internaţională este franchisingul, ce a luat o aploare destul de semnificativă.

Businessmanii de succes îşi extind tot mai mult afacerile fără a investi direct în construirea noilor edificii şi echipamente sau în angajarea personalului necesar. Ei, pur şi simplu, transmit conceptul afacerii antreprenorilor începători şi îi ajută cît mai mult în organizarea corectă a tuturor operaţiunilor. Astfel se formează alianţe şi reţele de afaceri pentru mulţi ani înainte, avantajoase atît pentru cei care sunt susţinuţi în afaceri, cît şi pentru cei care oferă sprijinul necesar.

Conceptul de franchising constă anume în această conlucrare reciproc avantajoasă între cei care încep o afacere şi cei care dispun deja de o asemenea afacere reuşită şi sunt gata să o transmită pentru o anumită plată. Practica de afaceri a unor aşa firme cu renume mondial ca Coca-Cola, McDonald’s, Xerox, Hilton şi multe altele reprezintă o dovadă elocventă a viabilităţii tehnicii de franchising.

La fel ca şi leasingul, franchisingul are un rol important în economia ţărilor dezvoltate. De exemplu, în Statele Unite ale Americii o parte semnificativă a comerţului se realizează prin sistemul de franchising. Franchisingul este larg răspândit în sectorul serviciilor şi este în creştere, pentru că îmbină resursele proprietarului cu măiestria managerială şi succesul produsului franchiserului.

Pentru antreprenori şi alţi oameni de afaceri mai experimentaţi, franciza constituie o afacere care în esenţă deja şi-a dezvoltat pe piaţă produsul de succes, fiind considerată o afacere prosperă.

Franchiserii prosperi şi-au dezvoltat propria calitate a produsului de succes şi standardele de servicii care trebuie urmate de toţi franchisee oriunde ar opera franciza. Calitatea şi standardele serviciilor sunt testate pînă la perfecţiune şi aplicarea lor adecvată tinde să asigure o mai bună reputaţie şi o profitabilitate mai mare pentru franchisee. Consumatorul solicită în permanenţă standarde înalte a produselor şi serviciilor, şi Moldova nu este excepţie de la aceste cerinţe.

Capitolul 1: Leasing şi Franchising – concept si noţiune

1.1. Esenţa şi bazele economice ale leasing-ului

Analiştii comerţului internaţional au scos în evidenţă faptul că lesing-ul constituie o expresie a tehnicilor moderne de contractare in acest domeniu.

Leasing-ul cuvînt de provenienţă engleză, derivate de verbul “lease” – a lua şi a da bunuri în folosinţă temporară. Autorul englez T.Clark susţinecă leasingul era cunoscut încă pînă la Aristotel. Au fost găsite noţiuni despre lesing în legile lui Hammurapi,adoptate în anul 1760 pînă la e.n. Imperiul Roman a contribuit ulterior la dezvoltarea tranzacţiilor de leasing, care au fost reflectate în dreptul roman din timpul lui Iustian. Savanţii au mărturii despre faptul că între anii 400 şi 450 înainte de e.n. că în îmrejurimile Babilonului, în oraşul Nippur, a fost deschisă prima companie de leasing în istoria omenirii .

Concomitent cu progresul tehnic în secolul XX, leasingul a luat o amploare majoră. Astfel, făcîndu-şi apariţia în statele Unite ale Americii, ca mai apoi, treptat, să pătrundă şi în alte ţări, îndeosebi în Europa.

În S.U.A., leasingul a fost reglementat prin United States Uniform Consumer Credit Code şi prin Uniform Commercial Code. În Marea Britanie, Franţa şi Belgia s-au elaborate reglementări, care definesc relaţiile contractuale pe bază de leasing şi precizează operaţiunile pe care le include.

Leasing-ul a fost determinat, în apariţia sa de cauze obiective. Astfel, în S.U.A., Marea Britanie şi în alte ţări erau întîmpinate greutăţi în finanţarea afacerilor, ca urmare a rigidităţii formelor şi procedeelor existente. Oamenii de afaceri simţeau nevoia dotării societăţilor lor comerciale cu echipamente moderne, în condiţiile în care utilajele din dotare se învecheau, mai ales ca efect al uzurii lor morale. Formula cumpărării unor bunuri de la vînzător în scopul închirierii lor acelor clienţi care aveau nevoie de ele a apărut ca o formulă salvatoare şi eficientă.

Leasingul a fost definit ca fiind o operaţiune juridică prin care o persoană cumpără un bun spre a-l închiria altei personae.

Preview document

Leasing și Franchising - Pagina 1
Leasing și Franchising - Pagina 2
Leasing și Franchising - Pagina 3
Leasing și Franchising - Pagina 4
Leasing și Franchising - Pagina 5
Leasing și Franchising - Pagina 6
Leasing și Franchising - Pagina 7
Leasing și Franchising - Pagina 8
Leasing și Franchising - Pagina 9
Leasing și Franchising - Pagina 10
Leasing și Franchising - Pagina 11
Leasing și Franchising - Pagina 12
Leasing și Franchising - Pagina 13
Leasing și Franchising - Pagina 14
Leasing și Franchising - Pagina 15
Leasing și Franchising - Pagina 16
Leasing și Franchising - Pagina 17
Leasing și Franchising - Pagina 18
Leasing și Franchising - Pagina 19
Leasing și Franchising - Pagina 20
Leasing și Franchising - Pagina 21
Leasing și Franchising - Pagina 22
Leasing și Franchising - Pagina 23
Leasing și Franchising - Pagina 24
Leasing și Franchising - Pagina 25
Leasing și Franchising - Pagina 26
Leasing și Franchising - Pagina 27
Leasing și Franchising - Pagina 28
Leasing și Franchising - Pagina 29
Leasing și Franchising - Pagina 30
Leasing și Franchising - Pagina 31
Leasing și Franchising - Pagina 32
Leasing și Franchising - Pagina 33
Leasing și Franchising - Pagina 34
Leasing și Franchising - Pagina 35
Leasing și Franchising - Pagina 36
Leasing și Franchising - Pagina 37
Leasing și Franchising - Pagina 38
Leasing și Franchising - Pagina 39
Leasing și Franchising - Pagina 40
Leasing și Franchising - Pagina 41

Conținut arhivă zip

  • Leasing si Franchising.doc

Alții au mai descărcat și

Proiectarea unei Aplicații Web pentru o Companie de Leasing

I. Analiza managementului de leasing I.1. Introducere I.1.1.Definiţie Cuvintul "Leasing" vine din limba engleză, de la substantivul "leasing"...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Efectele Contractelor de Comerț Internațional

INTRODUCERE Piata comerciala si schimburile comerciale ce se desfasoara în cadrul acesteia reprezinta, din punctul meu de vedere cel mai de pret...

Finanțarea Internațională a Proiectelor de Investiții

1. Investiţiile – factor al creşterii economice Investiţiile sunt esenţiale în evoluţia oricărui sistem economic deoarece prin intermediul lor se...

Tranzacții Comerciale Internaționale

TRANZACŢII COMERCIALE SPECIALE 1. Transferul internaţional de creativitate şi tehnologii moderne 1.1. Transferul internaţional al brevetelor de...

Contractul Comercial Internațional

Introducere Privire generala asupra comertului international. Fenomenul globalizarii si efectele sale asupra comertului international. Principiile...

Contractul de Leasing - Contractul de Franchising

CAPITOLUL 1 :Contractul de lesing Secţiunea I Noţiunea şi caracterele juridice ale contractului de leasing Noţiunea Leasingul este privit ca o...

Franchising

1.Notiunea si particularitatile contractului de franchising Etimologic cuvintul franchisa este de origine franceza si se traduce ca promisiune sau...

Franchisingul

1. Particularităţile franchisingului . Francizele reprezintă drepturile acordate de o întreprindere (titularul de drept) altei persoane juridice...

Managementul Afacerilor

Capitolul I. MANAGEMENTUL AFACERILOR 1. CONTINUTUL SI SEMNIFICATIA MANAGEMENTULUI AFACERILOR ECONOMICE 1.1. Continutul si perspectiva abordării...

Ai nevoie de altceva?