Leasingul

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 57 în total
Cuvinte : 20888
Mărime: 419.03KB (arhivat)
Publicat de: Melania Tudorache
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. 1. Prezentarea temei abordate 1
  2. 2. Leasingul, sursă a capitalurilor 2
  3. 2.1. Mecanismele financiare şi rolul lor in managementul formării şi utilizării capitalurilor organizaţiilor 2
  4. 2.2. Pluralitatea, diversitatea şi complexitatea surselor de formare a capitalurilor 4
  5. 2.2.1. Autofinanţarea - principalul criteriu de autonomie financiară a intreprinderii 6
  6. 2.2.2. Majorarea capitalului social prin contribuţia proprietarilor 8
  7. 2.2.3. Factoringul, o nouă alternativă de finanţare 10
  8. 2.2.4. Surse externe imprumutate pe seama creditelor obligatare 14
  9. 2.2.5. Ȋmprumuturile bancare 19
  10. 2.2.6. Formarea capitalurilor din surse externe nerambursabile 23
  11. 2.3. Finanţarea prin leasing 24
  12. 2.3.1. Aspecte generale privind operaţiunile de leasing 24
  13. 2.3.2. Conceptul de leasing şi dinamica acestuia in contextul actual 27
  14. 2.3.3. Leasingul, intre avantaje şi dezavantaje 31
  15. 3. Studiu de caz: Activitatea desfăşurată de S.C. RO Leasing IFN S.A. 34
  16. Concluzii şi propuneri 51
  17. Bibliografie

Extras din proiect

Prezentarea temei abordate

In limbajul cotidian auzim adesea expresiile: „nu sunt bani” sau „ nu există capital suficient”. Problema capitalului apare astfel în centrul atenţiei. De-a lungul timpului, pe măsura dezvoltării societăţii şi implicit a relaţiilor economice, mai mulţi economişti şi gânditori iluştri au incercat să dea o definiţie cât mai completă şi mai expresivă a noţiunii de „capital”.

Conceptul de „capital” are mai multe înţelesuri. Intr-un sens larg, conceptul de capital cuprinde ansamblul bunurilor posedate de un individ sau de o societate. In această accepţiune, capitalul se identifică cu avuţia individului sau societăţii. Teoria economică dă capitalului mai multe accepţiuni printre care: de avuţie iniţială, de aşteptare stocată, de factor de producţie şi chiar ca fond de salarii.

In managementul formării şi utilizării capitalurilor firmei, alegerea mecanismelor financiare adecvate deţine o importanţă deosebită, deoarece ele trebuie să fie în aşa fel organizate şi utilizate, încât să contribuie la asigurarea rentabilităţii şi eficienţei activităţii, să reducă riscurile inerente, de altfel, în orice economie. In acest context, formarea capitalurilor cu costurile cele mai mici, optimizarea deciziilor privind modul de alocare a acestora pe destinaţii în funcţie de rentabilitatea maximă scontată, astfel încât să se respecte obiectivul de creştere a valorii firmei sunt politici vitale, de o mare importanţă în viaţa oricărei organizaţii.

Leasingul este un pas înainte în finanţarea intreprinderilor care doresc să îşi achiziţioneze utilaje şi echipamente, dar care nu au posibilităţi financiare. Această tehnică de finanţare care presupune un risc ridicat vine să dea satisfacţie agenţilor economici care nu pot să obţină credite de la bănci, ori nu vor să-şi greveze bunurile mobile şi imobile prin instituirea de ipoteci sau gajuri, sarcini de natură a afecta dinamismul specific domeniului comercial.

Interesul practic al leasingului este de asigura finanţarea integrală prin fonduri împrumutate a unei investiţii fără ca beneficiul să constituie măsuri asiguratorii: prin aceasta leasingul se distinge de tradiţionala creditare a investiţiilor, unde întreprinderea beneficiară suportă o parte din valoarea investiţiei.

Astfel, leasingul – ca tehnică de finanţare – vizează, în primul rând, intreprinderile care urmaresc lărgirea activităţii şi ridicarea performanţelor, iar pe plan mai general, asigură progresul tehnic.

LEASINGUL, SURSĂ A CAPITALURILOR

2.1. Mecanismele financiare şi rolul lor în managementul formării şi utilizării capitalurilor organizaţiilor

Dacă privim organizaţia ca un tot unitar, putem spune că apare ca un sistem care se autoreglează în funcţie de mărimea parametrilor de intrare şi de ieşire. Mecanismele financiare, considerate ca totalitatea metodelor, pârghiilor, instrumentelor şi procedeelor de formare, colectare şi gestionare a capitalurilor sunt foarte diversificate, şi anume: mecanisme privind autofinanţarea, creditarea şi finanţarea bugetară, mecanismul amortizării activelor fixe, mecanismul ciclurilor de investiţii şi de exploatare, mecanismul circuitului capitalurilor, mecanismul de desfăşurare a fluxurilor financiare şi utilizării surplusului monetar, mecanismele asigurării calităţii.

Orice intreprindere reprezintă îmbinarea unui ansamblu de factori combinaţi în vederea producerii şi schimbului de bunuri şi servicii cu alţi agenţi economici. Scopul său este de a transforma bunuri şi servicii achiziţionate pentru a furniza bunuri şi servicii altor agenţi economici. Activitatea intreprinderii este fondată deci pe o activitate de producţie şi de schimb. Procedura de schimb este cea care dă naştere vieţii financiare a intreprinderii. De ea depinde funcţionarea procesului de producţie, evoluţia volumului şi structurii capitalului. Orice transfer între doi agenţi economici se concretizează în două mişcări de sens contrar, una generală de transferul de bunuri şi servicii, iar alta de transferul de monedă. Cantităţile de bunuri sau monedă transferate într-o anumită perioadă între agenţii economici formează un flux. Fluxurile în cadrul intreprinderii pot fi:

- fluxuri reale sau fizice (de bunuri şi servicii);

- fluxuri financiare (de monedă sau înlocuitori).

Fluxurile reale sau fizice i-au naştere în urma trecerii din proprietatea unei firme în cea a altei firme a unor bunuri, servicii sau lucrări, pe când fluxurile financiare rezultă prin transferul de numerar sau echivalente ale numerarului din contul plătitorului în contul beneficiarului. Fluxurile financiare sunt generate, în principal, datorită:

- procurării resurselor necesare finanţării activităţii;

- utilizării acestor resurse în vederea achiziţionării elementelor materiale necesare producţiei.

N. Morques, în lucrarea sa Financement et cout du capital de l’entreprise ,arată că circulaţia fluxurilor financiare în intreprindere se realizează în patru etape:

Etapa 1 – Cumpărarea de monedă de la investitori, fie direct de pe pieţele financiare sau indirect prin intermediarii finaciari, în scopul finanţării capacităţii de producţie. Aceasta reprezintă funcţia principală de finanţare a intreprinderii.

Etapa 2 – Afectarea mijloacelor de finanţare pentru cumpararea de active necesare proiectelor productive ale intreprinderii.

Etapa 3 – Exploatarea capacităţii de producţie, concretizată într-un surplus monetar reprezentat de intrarea netă de monedă pe o perioadă considerată şi corespunde noţiunii financiare de excedent de trezorerie al exploatării.

Etapa 4 – Afectarea surplusului monetar net cu prelevările obligatorii, şi pe diferite destinaţii, conform politicii intreprinderii.

Un asemenea circuit are un caracter continuu, astfel că în permanenţă capitalul se regăseşte în toate stadiile.

Preview document

Leasingul - Pagina 1
Leasingul - Pagina 2
Leasingul - Pagina 3
Leasingul - Pagina 4
Leasingul - Pagina 5
Leasingul - Pagina 6
Leasingul - Pagina 7
Leasingul - Pagina 8
Leasingul - Pagina 9
Leasingul - Pagina 10
Leasingul - Pagina 11
Leasingul - Pagina 12
Leasingul - Pagina 13
Leasingul - Pagina 14
Leasingul - Pagina 15
Leasingul - Pagina 16
Leasingul - Pagina 17
Leasingul - Pagina 18
Leasingul - Pagina 19
Leasingul - Pagina 20
Leasingul - Pagina 21
Leasingul - Pagina 22
Leasingul - Pagina 23
Leasingul - Pagina 24
Leasingul - Pagina 25
Leasingul - Pagina 26
Leasingul - Pagina 27
Leasingul - Pagina 28
Leasingul - Pagina 29
Leasingul - Pagina 30
Leasingul - Pagina 31
Leasingul - Pagina 32
Leasingul - Pagina 33
Leasingul - Pagina 34
Leasingul - Pagina 35
Leasingul - Pagina 36
Leasingul - Pagina 37
Leasingul - Pagina 38
Leasingul - Pagina 39
Leasingul - Pagina 40
Leasingul - Pagina 41
Leasingul - Pagina 42
Leasingul - Pagina 43
Leasingul - Pagina 44
Leasingul - Pagina 45
Leasingul - Pagina 46
Leasingul - Pagina 47
Leasingul - Pagina 48
Leasingul - Pagina 49
Leasingul - Pagina 50
Leasingul - Pagina 51
Leasingul - Pagina 52
Leasingul - Pagina 53
Leasingul - Pagina 54
Leasingul - Pagina 55
Leasingul - Pagina 56
Leasingul - Pagina 57

Conținut arhivă zip

  • Leasingul.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Finanțarea prin Leasing

„Bogăţia nu se măsoară prin titlurile de proprietate, ci prin efectiva utilizare a unor bunuri, chiar dacă sunt proprietatea altora.” Aristotel...

Contractul de leasing

INTRODUCERE Potrivit noii legislaţii fundamentale adoptate în România după 1989, economia de piaţă a fost instituita prin dispoziţii declarative...

Contractul de Leasing

Introducere Viaţa economică a secolului nostru se caracterizează prin dinamism şi complexitate. Pe lângă caracterul complex al activităţilor ce se...

Leasingul, tehnică modernă de vânzare

Introducere. 1. Noţiuni generale. Potrivit noii legislaţii fundamentale adoptate în România după 1989, economia de piaţă a fost instituită atât...

Contractul de leasing

CAPITOLUL I. NOTIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND LEASINGUL 1.1. Aspecte generale privind contractul de leasing În orice societate, economiile şi...

Finanțarea prin leasing la compania Arcelor Mittal SA Galați

Introducere În această lucrare am tratat tema privind Leasing-ul tehnică alternativă de finanțare a investițiilor, realizând un studiu de caz pe...

Importanța contractului de leasing

CAPITOLUL I. STADIUL CUNOAŞTERII ÎN DOMENIU. SINTEZĂ DIN LITERATURA DE SPECIALITATE 1. Importanţa temei şi motivaţia de cercetare Motivaţia...

Finanțarea prin Leasing și Implicațiile Sale

1.2 AVANTAJELE FINANTARII PRIN LEASING Aparitia si utilizarea într-o masura semnificativa a leasing-ului duce la concluzia ca acesta ofera...

Ai nevoie de altceva?