Management comparat - Țările Arabe

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 4302
Mărime: 23.34KB (arhivat)
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Corneliu Vrabie
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE MANAGEMENT

Extras din proiect

TARILE ARABE

Suprafaţa pe care se întinde Lumea Araba este de trei ori mai mare decât cea ocupata de Europa, iar populaţia totala depaseste 200 milioane. Amestecul de rase, care include berberi, negri, curzi si alţii, determina existenta unor culturi si civilizaţii foarte variate, dar care au doua elemente comune: limba araba si islamismul – religia musulmana.

După definiţia originara data in perioada preislamica, arabul era un locuitor al Arabiei, un membru al triburilor de beduini nomazi. Arabii nu sunt un grup etnic, ci reprezintă o comunitate, din care fac parte mai multe state. Liderii arabi explica conceptual astfel: “Oricine traieste in tara noastră, vorbeşte limba noastră, este crescut in cultura noastră si se roagă pentru gloria noastră, este unul dintre noi”.

Analiza comparativa intre cultura araba si culturile occidentale

Occidentalii si arabii au puncte de vedere foarte diferite in legătura cu ce este corect si ce este greşit, ce este bine si ce este rău, ce este logic si ce este ilogic, ce este acceptabil si ce este inacceptabil. Ei trăiesc in doua lumi diferite, fiecare fiind organizata in mod distinct. Daca aceste diferenţe nu sunt intelese, este posibil ca unul dintre grupuri sa ramana cu impresie nefavorabila despre celalalt. De aceea, pentru o comunicare optima este foarte important sa se cunoască principalele diferenţe culturale, explicând astfel de ce fiecare parte reacţionează diferit fata de evenimentele cu care este confruntata. Un sumar al acestor diferenţe:

- Occidentalii considera ca societatea araba este in declin, fiind susţinuta temporar de rezervele de petrol. Arabii, prin contrast, sunt convinşi ca ei au pus bazele civilizaţiei occidentale, si ca in prezent, au un rol important in dezvoltarea culturii mondiale.

- Occidentalii, in general, separa biserica de stat. Cele mai multe tari islamice nu o fac; religia are o influenta foarte mare asupra comportamentului social, politic si chiar de afaceri.

- In vest, individul este unitatea de baza a societatii; la arabi unitatea de baza a societatii este familia.

- In vest, statutul unei persoane este determinat de realizările sale, in timp ce in lumea araba statutul este determinat de clasa sociala din care face parte individul.

- Occidentalii vor sa fie fermi, dar drepţi, in schimb, arabii vor sa fie drepţi, dar flexibili.

- Cei din occident cred in forţa organizaţiilor si instituţiilor; arabii cred in forţa persoanelor (ghidate de Allah).

- Occidentalii doresc, in principal, sa modernizeze. Arabii se lupta sa găsească o cale de a adopta comportamente moderne fara sa distrugă valorile tradiţionale.

- Cele mai multe tari din occident au reuşit sa stabilească, in viata sociala, egalitatea intre barbati si femei. Arabii cred ca cele 2 sexe au personalitati complet diferite.

- Societăţile din occident diferă mult una de cealaltă in ceea ce priveşte modul de a percepe existenta umana. Prin contrast, arabii subscriu la aceleaşi valori sociale si morale.

- Occidentalii urmăresc sa adopte un comportament raţional, in timp ce pentru arabi este important sa-i impresioneze pe ceilalţi cu integritatea lor.

- Occidentalii respecta puterea. In societăţile arabe, insa, cea mai admirata calitate este respectul fata de cei slabi. (Aceasta caracteristica a fost introdusa de arabi si in cultura spaniola).

- In vest, prietenii sunt consideraţi cei cu care ai relaţii de afaceri. In lumea araba, prietenul este persoana care nu-ti poate refuza cererile si căreia nici tu nu-i poţi refuza nimic.

- Când se prezintă, occidentalii obişnuiesc sa nu ofere multe informaţii personale. Arabii, insa, au tendinţa de a vorbi mult despre familia si relaţiile lor.

- Celor din occident le place sa utilizeze canalele oficiale pentru a si promova interesele de afaceri. In schimb, arabii isi folosesc relaţiile personale.

- Arabii se aşteaptă sa fie plătiţi corespunzător atunci când fac treaba buna, in schimb occidentalii sunt interesaţi sa-si păstreze slujba. Pe de alta parte, arabii sunt mult mai afectaţi de critica personala decât sunt occidentalii.

- Când negociază, occidentalii încearcă sa găsească argumente logice, in timp ce arabii folosesc argumente subiective si apelează la persuasiune.

- Arabii stau închişi in aceeaşi încăpere cu interlocutorii lor mai mult timp decât stau occidentalii . Pentru arabi este normal « sa respire« acelaşi aer pe care îl respira partenerii si sa-si atingă frecvent interlocutorul.

- Arabii sunt mai puţin retraşi decât sunt occidentalii. Arabii fac frecvent vizite si poarta conversaţii îndelungate cu partenerii de discuţii.

Preview document

Management comparat - Țările Arabe - Pagina 1
Management comparat - Țările Arabe - Pagina 2
Management comparat - Țările Arabe - Pagina 3
Management comparat - Țările Arabe - Pagina 4
Management comparat - Țările Arabe - Pagina 5
Management comparat - Țările Arabe - Pagina 6
Management comparat - Țările Arabe - Pagina 7
Management comparat - Țările Arabe - Pagina 8
Management comparat - Țările Arabe - Pagina 9
Management comparat - Țările Arabe - Pagina 10
Management comparat - Țările Arabe - Pagina 11
Management comparat - Țările Arabe - Pagina 12
Management comparat - Țările Arabe - Pagina 13
Management comparat - Țările Arabe - Pagina 14
Management comparat - Țările Arabe - Pagina 15
Management comparat - Țările Arabe - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Management Comparat - Tarile Arabe.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Managementul țărilor arabe

O trăsătură definitorie a perioadei de după 1960 o reprezintă, pe întregul frontul cercetării ştiinţifice, extinderea abordărilor comparatiste....

Abordarea managementului comparat în țările arabe

Suprafaţa pe care se întinde Lumea Araba este de trei ori mai mare decât cea ocupata de Europa, iar populaţia totala depaseste 200 milioane....

Comerț internațional

Fundamentele noii diplomaţii comerciale în condiţiile globalizării La dinamica economiei globale contribuie: -tendinţa tot mai pronunţată de...

Management Comparat

Test pentru autoevaluare - Încercare 10 Un anume conservatorism se menţine şi astăzi în societatea engleză, atât la nivel de naţiune ,cât şi la...

Management Comparat

Pe baza analizei datelor obtinute prin intermediul a 116.000 de chestionare, reunite într-o banca de date, Geert Hofstede a conturat cele patru...

Concepte de Bază ale Managementului Intreprenorial

CAPITOLUL I CONCEPTE DE BAZĂ ALE MANAGEMENTULUI INTREPRENORIAL Moto Dumnezeu îi ajută pe cei care se ajută singuri 1.1. Premisele...

Managementul Organizației

1.1 Definiţii Cazul, ca modalitate de exemplificare a unor situaţii manageriale, reprezintă o situaţie concretă, puternic contextualizată, un...

Ai nevoie de altceva?