Managementul personalului bancar

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 2 fișiere: docx, pptx
Pagini : 32 în total
Cuvinte : 4453
Mărime: 351.66KB (arhivat)
Publicat de: Alii P.
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf. univ. dr. Viorica Ioan
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor
Universitatea Dunarea de Jos, Galati
Specializare: Finante si banci

Cuprins

  1. Capitolul 1. Managementul personalului bancar 3
  2. Capitolul 1.1. Personalul bancar 3
  3. Capitolul 1.2. Organizarea personalului bancar 4
  4. Capitolul 1.3. Organele de conducere a băncii. Organigrama bancară. 5
  5. Capitolul 1.4. Politica de cadre a unei bănci 6
  6. Capitolul 2. Managementul personalului în cadrul ALPHA BANK ROMÂNIA 9
  7. Capitolul 2.1. Structura administrativă ALPHA BANK 9
  8. Capitolul 2.2. Recrutarea, selecția și încadrarea personalului ALPHA BANK 12
  9. Capitolul 2.3. Managementul motivației și recompenselor ALPHA BANK 13
  10. Capitolul 2.4. Managementul formării și perfecționării profesionale ALPHA BANK 14
  11. Concluzii și propuneri 15
  12. Bibliografie 16

Extras din proiect

Capitolul 1. Managementul personalului bancar

Capitolul 1.1. Personalul bancar

Potrivit dicționarului explicativ al limbii române personalul este totalitatea angajaților dintr-o instituție sau întreprindere.

În ceea ce privește domeniul bancar, personalul are o importanță vitală, în special datorită faptului că în prezent băncile se confruntă cu o criză de personal datorată dezvoltării rapide a sucursalelor bancare.

În ultimul timp se pune accent pe dezvoltare profesională a angajaților băncii, în primul rând prin cursuri de formare profesională; de asemenea se subliniază aspectului selectării celor mai buni candidați și motivarea acestora.

Pentru cele mai multe servicii financiar - bancare, esența procesului de prestare este însuși personalul. În mod tradițional utilizarea personalului ca forță de vânzare a fost o componentă a societăților de asigurări, însă acum a devenit o strategie comuna pentru toți prestatorii de servicii financiare.

Chiar mai mult, multe bănci din România și-au format echipe de vânzare. Vânzarea unui serviciu financiar atrage după sine implicarea clientului, iar personalul de vânzare inițiază și dezvoltă înțelegerea informațiilor de către client, pentru reducere gradului de incertitudine resimțit de consumator. Personalul de vânzarea este considerat pilonul principal al oricărui sistem de prestare, și are un rol important în promovarea serviciului financiar, în afara campaniilor de promovare.

De asemenea, personalul este cel care tangibilizează serviciul oferit și reduce riscul variabilității serviciilor, riscul foarte important.

În front office personalul interacționează direct cu clienții. Aici ajung documentele de la clientelă și tot aici se lucrează pe aceste documente. Front office-ul grupează operațiile care reprezintă interacțiunea nemijlocită cu clienții băncii: accesul la conturi și furnizarea de informații despre serviciile oferite de bancă. De exemplu, ordine de plată, cecuri, bilete la ordin etc.

În back office se desfășoară activitățile interne ale băncii cu caracter administrativ. Raportul dintre operațiile front office și respectiv back office diferă de la o activitate bancară la alta. Totuși pentru o mai bună funcționare a băncii există o serie de activități care se desfășoară strict în back office (contabilitate internă, administrație, gestiune conturi și calcul dobânzi, împachetarea și depozitarea numeralului etc.).

Personalul bancar are datoria de a transfera mesajele, informațiile, ideile astfel încât să se realizeze obiectivele individuale și comune ale băncii, dar trebuie avut în vedere ca mesajul transmis să fie înțeles pentru a se putea acționa în consecință. Angajații promovează produsele și serviciile bancare inclusiv prin aspectul fizic ( spre exemplu BCR: prin codul deontologic li se impune să fie îmbrăcați la costum, fustele angajatelor băncii nu pot fi scurte de 10 cm deasupra genunchiului, le este interzis să poarte ciorapi plasă sau să aibă parul vopsit în culori stridente etc.).

Capitolul 1.2. Organizarea personalului bancar

Managementul personalului presupune un sistem de organizare, instruire și gestionare a resurselor umane în așa mod în care ele să realizeze strategiile bancare cu cât mai mici posibile cheltuieli.

Scopul managementului bancar - de a optimiza structura personalului bancar și de a majora gradul de calificare a personalului pentru a crea un mediu eficient de activitate a băncii.

Pentru a realiza scopul managementului personalului vom răspunde la următoarele probleme:

- numărul optim de persoane necesare unei bănci pentru activitate;

- gradul de calificare al acestui personal.

Atribuțiile managementului bancar pentru optimizarea personalului său sunt:

- organizarea procesului de lucru în mod optimal pentru banca. Se analizează structura organizatorică a băncii pentru a calcula numărul de persoane după posturi precum și gradul minim de calificare necesar pentru fiecare post. Tot odată se stabilește structura ierarhică;

- optimizarea calității posturilor pentru a evita dublarea personalului și determinarea gradului de abilitate;

- formarea abilităților angajaților în domeniul eticii bancare;

- verificarea și dirijarea personalului atât pe verticala cât și pe orizontala.

Esența managementului personalului din cadrul băncii este să creeze spațiul organizațional în care angajații să își poată alege maximum de potențial, deoarece performanța atinsă de bancă este doar rezultatul deciziei angajaților ei, indiferent de nivelul la care activează.

Corelarea tuturor atribuțiilor va forma un management a personalului eficient și va diminua cheltuielile de deservire a angajaților.

Managementul personalului bancar pune accent pe următoarele coordonate

1. Dezvoltare și retenție - Sectorul financiar - bancar este un domeniu dinamic, cu creștere accelerată, ceea ce determina modificarea așteptărilor personalului calificat;

2. Motivare - Compensarea și motivarea, ca o componentă esențială a managementului personalului trebuie să fie reală și competitivă;

3. Instruire eficientă - Necesitarea de instruire crește odată cu creșterea și sofisticarea pieței și a produselor oferite.

4. Raportare - Cererile raportate ad-hoc sunt cele referitoare la personal. Departamentele de Resurse Umane din bănci trebuie să facă față cererii venite atât din interior, cât și din exterior.

5. Modificări legislative - În domeniul resurselor umane, modificările legislative implică cerința de adaptare rapidă di cu eforturi minime.

Creând anumite obligații față de personalul, banca va crea și condiții de muncă eficiente care vor presupune atât dotarea cu tot necesarul a locului de munca cât și stimularea personalului și remunerarea lui.

Principiile fundamentale ale managementului personalului bancar:

- Asigurarea libertății muncii;

- Egalitatea față de toți salariații;

- Condiții de muncă adecvate și respectarea demnității salariaților;

- Consensualitatea (simplul acord de voință al părților) și buna credință.

Bibliografie

1. https://www.alphabank.ro/

2. https://biblioteca.regielive.ro/cursuri/banci/managementul-personalului-bancii-176098.html

3. https://conspecte.com/managementul-bancar/managementul-personalului-bancar.html

4. https://ro.scribd.com/document/52770262/PERSONALUL-BANCAR

5. https://de.scribd.com/presentation/459678383/management-bancar-pptx

6. https://www.stiucum.com/management/managementul-resurselor-umane/Analiza-managementului-resurse24123.php

Preview document

Managementul personalului bancar - Pagina 1
Managementul personalului bancar - Pagina 2
Managementul personalului bancar - Pagina 3
Managementul personalului bancar - Pagina 4
Managementul personalului bancar - Pagina 5
Managementul personalului bancar - Pagina 6
Managementul personalului bancar - Pagina 7
Managementul personalului bancar - Pagina 8
Managementul personalului bancar - Pagina 9
Managementul personalului bancar - Pagina 10
Managementul personalului bancar - Pagina 11
Managementul personalului bancar - Pagina 12
Managementul personalului bancar - Pagina 13
Managementul personalului bancar - Pagina 14
Managementul personalului bancar - Pagina 15
Managementul personalului bancar - Pagina 16
Managementul personalului bancar - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Managementul personalului bancar.docx
  • Managementul personalului bancar.pptx

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Strategii ale Managementului Bancar în Economia Contemporană

CAP. I - Structura managementului bancar Managementul bancar are funcţiile, mecanismele şi tehnicile sale specifice, obiective proprii pentru care...

Marketing și Profitabilitate - Obiectiv și Scop în Managementul Bancar

INTRODUCERE Lucrarea are menirea să prezinte principiile de bază ale managementului bancar adecvate momentului prezent dar care în acelaşi timp să...

Raport de practică - B.C. Victoriabank S.A.

Cu o istorie de 25 de ani,Victoriabank este prima Banca Comerciala din Moldova si unul din liderii pietei bancare autohtone ,avind sute de mii de...

Fuziunile în sistemul bancar internațional și evoluția prețurilor listate pe piața de capital - Abn Amro Bank - Royal Bank of Scotland

INTRODUCERE In anii recenti integrarea economica globala a fost accelerata pe o multitudine de fronturi, viteza fiind o caracteristica a acestor...

Raport țară -Turcia

CAP.I PREZENTAREA GENERALA A TARII 1.1DATE GENERALE 1.1.1Localizare geografica: Pamanturile Turciei sunt situate in locul in care trei...

Managementul riscurilor bancare

Abstract The Bank, in accordance with its statutes of organization and operation, is required to comply with the legal and regulatory provisions...

Proiect de practică finanțe

I. Mijloace şi operaţiuni de plată 1.1. Consideraţii generale asupra mijloacelor de plată Desfăşurarea fluxurilor de plăţi se poate face prin mai...

Fuziunile în sistemul bancar internațional

INTRODUCERE In anii recenti integrarea economica globala a fost accelerata pe o multitudine de fronturi, viteza fiind o caracteristica a acestor...

Ai nevoie de altceva?