Marketingul achizițiilor - becul electric

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 3591
Mărime: 25.15KB (arhivat)
Publicat de: Leonid Tudor
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Teodora Roman
proiect aplicativ la marketingul achizitiilor, prezentat in cadrul FEAA, Iasi, nota 10

Extras din proiect

BECUL ELECTRIC

INTRODUCERE

In al saptelea deceniu al secolului trecut, domeniul de baza al utilizarii electricitatii era telegraful. Al VIII – lea deceniu constituie epoca iluminatului electric. Dezvoltarea oraselor, aparitia blocurilor si cladirilor masive, a corpurilor de fabrici si uzine cerea imperios un nou izvor de lumina, mai puternica, mai vie, care sa poata fi distribuita in numeroase puncte. Iluminatul devine astfel domeniul de baza al aplicarii electricitatii. Cu acest prilej au fost create generatoarele industriale si centralele electrice care au deschis la randul lor drumul electricitatii ca forta in puternicul fort al industriei.

Toate aceste victorii se datoresc in buna parte lucrarilor lui Edison. Multumita unor combinatii speciale ale pompelor de aer, in 1879, Edison a obtinut un vid (o rarefiere in balon) aproape de o milionime de atmosfera (cu mult mai putin decat vidul pe care tehnica il poate obtine azi, fiind pe atunci o mare realizare). In una din noptile sale de munca din acea perioada, Edison, in laboratorul sau cugetand la una din problemele obisnuite, ce nu-i dadeau pace, framanta distrat intre degete un cocolos de funingine, amestecat cu smoala, pe care il folosea la telefon. In timp ce gandurile inventatorului zburau departe, degetele lui turteau si rasuceau cocolosul intr-un firicel din ce in ce mai subtire. Cand Edison a privit intamplator firul, i-a trecut prin minte sa incerce acest fir la lampa electrica. Spre marea satisfactie a lui Edison experienta facuta a dat rezultate bune. A continuat sa experimenteze filamentele de funingine in diferite compozitii si diferite forme. Dupa numeroase experiente, Edison a confectionat o lampa cu fir de bambus carbonizat in forma de potcoava, introdus intr-un balon de sticla din care a evacuat cu grija tot aerul. La 21 octombrie 1879, Edison a conectat lampa la circuitul electric, in lampa s-a aprins lumina. Inventatorul a marit intensitatea curentului asteptand ca firicelul subtire sa nu mai suporte caldura pana la incandescenta. Lumina s-a facut insa mai stralucitoare. Edison a continuat sa mareasca intensitatea curentului electric pana a ajuns la temperatura de topire a diamantului. Abia atunci filamentul nu a mai putut rezista si lampa s-a stins. Asa s-a nascut becul electric cu filament de carbune una din cele mai mari inventii ale secolului al XX – lea.

Cu toate acestea au fost necesare inca aproape 13 luni de munca si cheltuieli de 40.000 de dolari pana ce lampa a fost intr-atat perfectionata incat sa poata fi pusa in practica pe scara larga.

CAP. 1 ACHIZITIONAREA SUBANSAMBLELOR

SC LIGHT SA este o firma producatoare de becuri electrice, cu sediul in Iasi, strada Sf. Lazar, nr. 4. Firma si-a inceput activitatea in urma cu patru ani cu doar zece angajati pentru ca in prezent numarul acestora sa depasesca o suta.

Gama de produse pe care o ofera este destul de variata, pornind de la becuri electrice normale, becuri electrice in diferite nuante (rosu, verde, albastru, galben, roz), becuri ce functioneaza pe baza de gaz (ex. halogen, neon); marimile sunt extrem de variate (produce inclusiv becuri pentru faruri auto) ca si formele globurilor de sticla (labirint, tub, lumanare, floare, diferite forme de animale).

Gazele folosite pentru producerea becurilor sunt gaze inerte, de la neon, argon, xenon, in diverse combinatii sau pure, si pana la krypton. Filamentele se realizeaza din aliaje de wolfram sau in stare pura, precum si din molibden, tantal, niobiu, materiale cu refractaritate ridicata.

In cazul becurilor cu emisie termica electronii de pe ultimele straturi ai filamentului primesc energii care le permit sa faca salturi pe straturi energetice superioare, la salturile inverse apare lumina electrica. In cazul becurilor cu gaz, filamentul este insusi gazul din interior, iar procesul de emisie este oarecum similar, gazul trece in stare de plasma.

Subansamblele unui bec electric sunt:

- Cadrul metalic

- Filament

- Gaz

- Glob (tub, labirint) de sticla

Din toate elementele componente ale unui bec, SC LIGHT SA nu produce nici unul. Firma se aprovizioneaza de la diferiti furnizori pe baza unor contracte si doar asambleaza elementele componente pentru a obtine produsul final si a-l distribui pe piata. Colaboratorii SC LIGHT SA sunt atat firme autohtone precum: Elba, Electrounivers, Luxten cat si firme internationale: Philips, Varta, Luxram.

Productia de becuri pe un an a firmei se ridica la 5.000.000 bucati.

In urma epuizarii stocurilor de filamente, firma a hotarat lansarea unei cereri de oferta pentru a-si putea continua productia. Directorul departamentului de achizitii a hotarat ca firma se va aproviziona trimestrial cu 800.000 de filamente, avandu-se in vedere faptul ca Light produce, in medie, 3.150.000 de becuri electice normale pe an, din care aproximativ 50.000 sunt rebuturi.

Preview document

Marketingul achizițiilor - becul electric - Pagina 1
Marketingul achizițiilor - becul electric - Pagina 2
Marketingul achizițiilor - becul electric - Pagina 3
Marketingul achizițiilor - becul electric - Pagina 4
Marketingul achizițiilor - becul electric - Pagina 5
Marketingul achizițiilor - becul electric - Pagina 6
Marketingul achizițiilor - becul electric - Pagina 7
Marketingul achizițiilor - becul electric - Pagina 8
Marketingul achizițiilor - becul electric - Pagina 9
Marketingul achizițiilor - becul electric - Pagina 10
Marketingul achizițiilor - becul electric - Pagina 11
Marketingul achizițiilor - becul electric - Pagina 12
Marketingul achizițiilor - becul electric - Pagina 13
Marketingul achizițiilor - becul electric - Pagina 14
Marketingul achizițiilor - becul electric - Pagina 15
Marketingul achizițiilor - becul electric - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Marketingul Achizitiilor - Becul Electric.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza costurilor de producție și căile lor de reducere la SC Stiro SA - Slatina

CAPITOLUL I: PREZENTAREA GENERALĂ A SOCIETĂŢII COMERCIALE STIRO S.A. SLATINA 1.1. Scurt istoric. Denumirea societăţii este S.C. STIRO S.A. -...

Măsurarea performanței financiare în sistemul sanitar din România

Introducere Măsurarea performanțelor financiare este un factor cheie în obținerea unei vederi de ansamblu asupra întreprinderii și în stabilirea...

Proiect la strategii investiționale în afaceri SC Glasscom SRL

CAPITOLUL 1 PREZENTAREA DATELOR DE IDENTIFICARE ALE SC.”GlassCom” SRL. 1.DATE DE IDENTIFICARE: - NUMELE SOCIETĂŢII: SC. „GlassCom”SRL. - NUMĂR...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?