Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 61 în total
Cuvinte : 41257
Mărime: 217.22KB (arhivat)
Publicat de: Ernest Turcu
Puncte necesare: 10

Cuprins

  1. Introducere 1
  2. Capitolul I. Concurenţa - coordonată fundamentală a economiei de piaţă funcţionale 3
  3. 1.1. Definirea şi obiectivele concurenţei 3
  4. 1.2. Funcţiile concurenţei 5
  5. 1.3. Rolul concurenţei în economia de piaţă. Testul obiectiv al preţului 6
  6. 1.4. Politica europeană în domeniul concurenţei. Evoluţii 9
  7. 1.5. Principalele reglementări comunitare în domeniul concurenţei 11
  8. 1.6. Aplicarea reglementărilor din materia concurenţei de către instituţiile comunitare 13
  9. 1.7. Direcţiile principale de acţiune reglementate la nivel comunitar în domeniul concurenţei 14
  10. 1.7.1. Înţelegerile anticoncurenţiale 14
  11. 1.7.2. Abuzul de poziţie dominantă 15
  12. 1.7.3. Controlul concentrărilor economice 16
  13. Capitolul II Adoptarea acquis-ului comunitar în domeniul concurentei în România 17
  14. 2.1. Evoluţia politicii în domeniul concurenţei în România 17
  15. 2.2. Principalele reglementări interne în domeniul concurenţei 18
  16. 2.3. Rolul instituţiilor naţionale în aplicarea reglementărilor din materia concurenţei 18
  17. 2.4. Preluarea principalelor domenii de acţiune reglementate la nivel comunitar în domeniul concurenţei 19
  18. 2.4.1. Înţelegerile anticoncurenţiale 20
  19. 2.4.2. Abuzul de poziţie dominantă. Concept, forme, reglementare 21
  20. 2.4.3. Concentrarea economică 23
  21. 2.4.4. Ajutorul de stat 25
  22. 2.4.5. Întreprinderile publice şi liberalizarea pieţei 26
  23. 2.5. Procesul de armonizare a legislaţiei româneşti în materia concurenţei 27
  24. 2.5.1. Evaluarea conformităţii legislaţiei româneşti din domeniul antitrust cu acquis-ul comunitar şi
  25. continuarea procesului de armonizare 27
  26. 2.5.2. Concluzii privind procesul de armonizare a legislaţiei din România în materia concurenţei cu
  27. cea europeană 31
  28. 2.6. Practicile anticoncurenţiale de tipul înţelegerilor 31
  29. 2.7. Folosirea în mod abuziv a poziţiei dominante 38
  30. 2.8. Definirea pieţei relevante 42
  31. 2.9. Decizii ale consiliului concurenţei
  32. 45
  33. Capitolul III. Studiu de caz la Hotel Internaţional Sinaia 52
  34. 3.1. Definirea şi importanţa structurii organizatorice 52
  35. 3.2. Tipologie 52
  36. 3.3. S.C. internaţional S.A. Sinaia. Prezentare generală a societăţii 53
  37. 3.4. Scurt istoric S.C. Internaţional Sinaia S.A. 54
  38. 3.5. Analiza SWOT 59
  39. Bibliografie 60

Extras din proiect

INTRODUCERE

Marketingul este un instrument al concurenţei, care reprezintă un factor esenţial al mediului înconjurător. La prima vedere, mărfurile concurează între ele, în realitate, însă, concurează întreprinderile care produc şi vând aceste mărfuri. De aceea cunoaşterea subiectului şi obiectului concurenţei permite să se facă o argumentare a nivelului competitivităţii mărfurilor. Procesul de asigurarea a competitivităţii mărfii este prezentat în schema nr.1.

Trăsăturile caracteristice Tipurile de concurenţă

Concurenţă pură Concurenţă monopolistă Concurenţă oligopolistă Monopolul

Numărul de întreprinderi Foarte mare Numeroasă Câteva Una

Tipul produsului Standardizat Diferenţiat Standardizat sau diferenţiat Unical (nu are înlocuitori)

Controlul asupra preţului Lipseşte În limite înguste Dependenţă reciprocă limitată Important

Condiţiile intrării în ramură Foarte uşor, fără obstacole Comparaţie uşoară Există obstacole esenţiale Sunt blocate

Apartenenţa Întreprinderi cu proprietate privată (individuale, gospodăriile ţărăneşti, societăţile cu răspundere limitată) Întreprinderi de producere (a încălţămintei, etc.) Întreprinderi de producere a mărfurilor de uz casnic etc. Întreprinderi locale (energetice, termice, servicii comunale) pentru deservirea societăţii)

Schema nr.1 Trăsăturile caracteristice ale tipurilor de concurenţă pe piaţă.

Astfel, conţinutul concurenţei poate fi studiat: 1) în sens îngust – marfa şi proprietăţile fizice ale ei; 2) în sens larg – satisfacerea cerinţelor consumatorilor. Totodată, trebuie analizată concurenţa orizontală şi verticală, precum şi concurenţa între întreprinderi, concurenţa între mărfuri conform nivelului de satisfacere a cerinţelor consumatorilor.

Antreprenorul deseori activează pe piaţă în condiţii de concurenţă. Pentru a-i atrage pe consumatorii potenţiali, e necesar a crea priorităţi de concurenţă a întreprinderii şi a elabora strategii de atingere a competitivităţii acesteia în raport cu concurenţii.

Sarcina constă în găsirea posibilităţilor de activitate pe baza studierii părţilor slabe ale concurenţilor şi reieşind din reacţia posibilă a acestora. În literatura de specialitate sunt prezentate diferite tipuri de concurenţă: concurenţă pură, concurenţă monopolistă, monopolul, oligopolul.

Concurenţa pură apare în cazul când există multe oferte ce propun mărfuri identice. Nici un vânzător nu poate modifica situaţia pe piaţă, deoarece deosebirile dintre produse sunt nesemnificative (schema nr.1).

Concurenţa monopolistă se caracterizează printr-un număr mare de vânzători, care oferă tipuri de mărfuri cu particularităţi originale. Aici are loc o anumită aliniere a preţurilor cu modificările corespunzătoare, impuse de diferenţele dintre mărfuri, iar preţurile se stabilesc cu orientare spre cerere (schema nr.1).

Monopolul este direct opus concurenţei perfecte, deoarece în acest caz producţia şi distribuţia unui produs se concentrează într-o singură formă sau la un singur vânzător, care controlează pe deplin condiţiile de vânzare, preţurile, calitatea mărfii. Activitatea de marketing e limitată, deoarece alţi concurenţi nu pot ieşi pe piaţă (schema nr.1).

Concurenţa oligopolistă este imperfectă, deoarece predomină un număr nu prea mare de vânzători, care îşi protejează foarte minuţios cota lor pe piaţă de la pătrunderea noilor concurenţi prin patente şi licenţe. Apar situaţii când schimbarea atitudinii unuia din concurenţi atrage reacţia de răspuns din partea celorlalţi (schema nr.1).

Antreprenorul trebuie să analizeze părţile slabe şi puternice ale concurenţilor, realizările şi neajunsurile proprii, strategia şi tactica concurenţilor pe piaţă.

Strategiile de atingere a priorităţilor întreprinderii vizavi de concurenţi pot fi clasificate în:

a) Strategii de atac, care presupun: “cucerirea pieţei” în baza lărgirii cererii la producţie din contul folosirii poziţiei de lider pe producţie şi pe preţ: “apărarea pieţei”, în baza influenţei consumatorilor pentru a-i menţine în domeniul de activitate a întreprinderii prin reclamă şi stimularea vânzărilor; “blocarea pieţei”, prin neadmiterea obţinerii de către concurenţi a unor priorităţi pe anumite direcţii de marketing (marfă, deservire, reclamă).

b) Strategia de apărare presupune: “urmarea cursului” prin reacţia de răspuns al liderului la politica de preţ şi de produs; “menţinerea poziţiilor”, adică a stabilităţii în activitatea pe piaţă, fără a atrage atenţia concurenţilor.

Un loc deosebit în activitatea de marketing îl ocupă asigurarea priorităţii mărfii pe piaţă în condiţii de concurenţă sau determinarea capacităţii de concurenţă a mărfii pe piaţă prin diferiţi indicatori. Unul dintre indicatorii principali este calitatea mărfii ce se compune din nivelul tehnic al producţiei şi folosirea mărfii de către consumator. Alt grup de indicatori îl formează cheltuielile sumare ale consumatorului, ce se compun din preţul mărfii şi cheltuielile de exploatare a fiecărui articol în perioada termenului de utilizare. Capacitatea de concurenţă a mărfii se estimează pe baza opunerii parametrilor tehnici, economici şi de desfacere a mărfii de bază, prezentată în calitate de mostră. În selectarea mărfii de bază se pot folosi mărfurile concurente, normativele, regulamentele despre “mostra ideală”, cataloagele. Cu ajutorul parametrilor tehnici, cei de construcţie şi cei normativi, ce corespund standardelor, articolul se raportează la o anumită clasă de mărfuri. În calitate de parametri economici se folosesc cheltuielile de producţie, cheltuielile de exploatare a mărfii, cheltuielile de utilizare a mărfurilor de uz casnic etc. La parametrii de desfacere se referă nivelul de rabaturi, condiţiile de piaţă şi de livrare, unele garanţii etc.

O problemă-cheie a activităţii de marketing pentru asigurarea succesului pe piaţă este elaborarea mărfurilor noi. Antreprenorul trebuie să cunoască următoarele criterii de evaluare a mărfurilor noi.

a) Criteriile de piaţă, ce se compun din determinarea necesităţii la marfa nouă; lărgirea cercurilor de cumpărători potenţiali şi ieşirea pe piaţa externă; estimarea nivelului de concurenţă a mărfii în baza alegerii priorităţilor de calitate în comparaţie cu mărfurile concurente; determinarea nivelului de stabilitate a pieţei în cazul în care cererea la mărfurile noi are un caracter permanent şi asigură obţinerea unui profit.

b) Criteriile de marfă cuprind: caracteristicile tehnice ale articolului ce posedă priorităţi tehnice noi în comparaţie cu mărfurile concurenţilor; amabalajul unical sau original; preţul care trebuie să reflecte calitatea mărfii proprii.

c) Criteriile de desfacere prevăd: legătura cu sortimentul existent şi completarea lui, fapt ce contribuie la distribuirea altor produse; stabilirea formelor noi de realizare a mărfii; organizarea reclamei noului produs, bazată pe priorităţile lui unicale.

d) Criteriile de producţie cuprind utilajul şi personalul întreprinderii privind folosirea unui utilaj mai avansat şi formele noi de perfecţionare a cadrelor; folosirea noilor tehnologii de fabricare etc.

Preview document

Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 1
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 2
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 3
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 4
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 5
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 6
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 7
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 8
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 9
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 10
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 11
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 12
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 13
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 14
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 15
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 16
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 17
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 18
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 19
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 20
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 21
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 22
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 23
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 24
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 25
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 26
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 27
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 28
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 29
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 30
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 31
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 32
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 33
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 34
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 35
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 36
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 37
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 38
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 39
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 40
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 41
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 42
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 43
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 44
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 45
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 46
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 47
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 48
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 49
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 50
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 51
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 52
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 53
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 54
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 55
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 56
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 57
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 58
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 59
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 60
Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice - Pagina 61

Conținut arhivă zip

  • Masuri Eficiente de Asigurare a Protectiei Concurentei Economice.doc

Alții au mai descărcat și

Diagnosticul și Echilibrul Financiar SC 1 Iunie SA

CAPITOLUL I CONSIDERAŢII TEORETICE PRIVIND DIAGNOSTICUL FIRMEI Pentru conducerea oricărei firme este esenţial să cunoască în permanenţă situaţia...

Investiția - condiția esențială a succesului în afaceri

Argumentare Am ales aceasta tema in speranta descoperirii unor noi metode de a patrunde in lumea intransigenta a afacerilor. Conditia esentiala a...

Evaluare economică și financiară a afacerii

CAPITOLUL I – EVALUAREA FIRMEI – PREZENTARE Evaluarea unei întreprinderi reprezintă o preocupare centrală pentru specialiştii români din diverse...

Impozite și taxe locale - Primăria Municipiului Râmnicu-Valcea

CAPITOLUL I 1.1. DEFINIŢII PRIVIND IMPOZITELE ŞI TAXELE Între “impozit” şi “taxa” exista deosebiri esenţiale, de neconfundat, atât din punct de...

Analiza profitabilității și rentabilității firmei Coca Cola Timiș

CAPITOLUL 1. REZULTATUL FINANCIAR AL ÎNTREPRINDERII 1.1. Definire şi delimitări ale noţiunii În literatura de specialitate profitul, în sens...

Sectorul asigurărilor în economia de piață

CAPITOLUL 1 NECESITATEA, CONTINUTUL, EVOLUTIA SI ROLUL ASIGURARILOR ÎN ECONOMIA DE PIATA 1.1 Necesitatea si rolul asigurarilor Asigurarile au...

Concurența în context european

1. Scurt istoric al evoluţiei şi construcţiei europene Odată cu lansarea, la Paris, la 9 mai 1950, a planului “Schumann”, începe o fază...

Strategii de Preț în Mixul de Marketing al Întreprinderii

CE ESTE PREŢUL? În activitatea oricărei întreprinderi producătoare de bunuri şi servicii, preţul deţine un rol special, de maximă importanţă...

Te-ar putea interesa și

Concurența în Dreptul Comercial

Introducere Prezenta lucrare este consacrată unui fenomen creat de o entitate cu mari ambiţii evoluţioniste, fiind un concept care subzistă mai...

Aspecte ale politicii concurențiale în cadrul Uniunii Europene

INTRODUCERE Economia de piață modernă se bazează pe conservarea principiului libertății concurenței între operatorii care au același obiectiv sau...

Concurența în activitatea comercială în baza SRL Unic-Service

INTRODUCERE Actualitatea temei de cercetare. Unul din cele patru elemente fundamentale ale economiei de piaţă, în calitate de sistem economic,...

Rolul concurenței în dezvoltarea produselor și serviciilor bancare

Cuvinte cheie • Produse bancare • Servicii bancare • Concurenta economica • Comportament concurential • Strategia concurentiala •...

Strategia de Atragere a Investițiilor

INTRODUCERE Atragerea investiţiilor şi promovarea exporturilor este o prioritate strategică a Guvernului Republicii Moldova la etapa actuală....

Alinierea României la normele concurențiale UE

Introducere Concurenţa stă la baza oricărei economii de piaţă, şi pentru buna funcţionare a economiei fiecare ţară are nevoie de o politică...

Politica Concurențială

Introducere Necesitatea reglementărilor din domeniul concurenţei decurge însăşi din natura economiei de piaţă libere, deschise, care se bazează pe...

Politica în Domeniul Cartelurilor și al Practicilor Concertate

Introducere Raţiunea principală de a fi a politicii în domeniul concurenţei (PDC) este determinată de faptul că piaţa nu poate, în mod natural, să...

Ai nevoie de altceva?