Mediul Demografic al UE

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 4739
Mărime: 34.85KB (arhivat)
Publicat de: Petronela Neagu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Son Liana

Cuprins

  1. CAPITOLUL 1: NOTIUNI INTRODUCTIVE
  2. 1.1 Obiectivul nostru
  3. 1.2 Definirea si functiile managementului
  4. CAPITOLUL 2: GLOBALIZAREA
  5. 2.1 Definirea si cauzele globalizarii
  6. 2.2 Efectele globalizarii
  7. 2.3 Contextul international si fenomenul de globalizare
  8. 2.4 Globalizarea pietei si comportamentul consumatorului
  9. CAPITOLUL 3 : PROVOCARI MANAGERIALE ALE GLOBALIZARII
  10. 3.1 Tendinte manageriale in noul secol
  11. 3.2 Internationalizarea activitatii economice
  12. BIBLIOGRAFIE

Extras din proiect

CAPITOLUL 1 : NOTIUNI INTRODUCTIVE

1.1 OBIECTIVUL URMARIT

Obiectivul nostru nu este de a intra intr-un dialog stiintific cu diferitele opinii privind definirea managementului si a altor concepte cu care vom opera ci ,ne propunem sa identificam provocarile manageriale ale globalizarii afacerilor.

Realizarea acestui obiectiv reclama totusi o scurta incursiune in legatura cu esenta si functiile managementului,in general a celui din domeniul tranzactiilor internationale,in particular, si cu definirea si identificarea cauzelor globalizarii .

In capitolele si subcapitolele ce vor urma ne-am propus sa puncatam cateva date esentiale despre management si globalizare pentru ca in final sa ne concentram atentia asupra provacarilor manageriale ale globalizarii care este si tema centrala a refratui nosrtu.Noi am considerat ca este important ca in demersul nostru sa pornim de la o baza conceptuala fara a intra in detaliu pentru a ne crea o imagine despre fenomnenele si procesele cu care avem de-aface.

1.2 DEFINIREA SI FUNCTIILE MANAGEMENTULUI

Preocuparile pentru a asigura o anumita rationalizare a conducerii activitatilor economice se pierd in trecutul indepartat.In acest context a aparut conceptul de management.

Folosit initial in tarile anglo-saxone,conceptul de management a cunoscut o rapida dezvoltare pe toate maridianele globului.

Conceptul de management are semnificatii multiple .Esential in analiza si tratarea acestui concept il constituie determinarea continutului a elementelor si directiilor care-i stabilesc trasaturile.

Dat fiind caracterul complex al managementului ,au aparut numeroase si variate definitii ale acestui concept.

Managementul ca stiinta a conducerii, isi gaseste aplicatii directe cele mai numeroase in domeniul tranzactiilor economice internationale atat la nivel microeconomic ,cat si pe plan macroeconomic

Intr-o prima abordare managementul reprezinta o disciplina stiintifica ,cuprinzand un ansamblu de principii,concepte si teori privind conducerea oricarui tip de organizatie.

Intr-o alta acceptiune ,prin management se intelege o activitate practica ,sociala constand din procesul de coordonare al resurselor in cadrul unei organizatii ,in scopul atingerii anumitor obiective.

O alta conceptie asupra careia ne oprim este aceea care priveste managementul din perspective echipei de conducere a unei orgamizatii sau firme respectiv acea parte a personalului organizatiei cadrele care realizeaza efectiv functiile managementului.

Din perspective unor delimitari conceptuale privind managementul, in ultimele decenii apar conceptele de management comparat si management international.

Managementul comparat se ocupa cu studiul fenomenelor de management pe o baza multinationala axandu-se asupra detectarii,identificarii,clasificarii, masurarii si interpretarii similaritatilor si deosebirilor privitoare la elemente , cum ar fi procesele, conceptele si tehnicile de management.

Managementul international se ocupa de managementul si activitatile corporatiilor internationale si in mod specific cu asigurarea de fonduri,oameni si informatii ce traverseaza frontierele nationale si politice.

Managementul international se afla intr-un proces rapid si complex, beneficiind insa din plin de cunostiintele teoretice si metodologice ce rezulta din evolutiile managementului comparat,el se caracterizeaza prin numeroase particularitati printe care :

- evaluare corecta ,pe baza unor studii si previziuni ,a posibilitatilor de export,reexport si cooperare economica internationala, folosirea marketingului ca componenta a conducerii

- receptivitatea sporita fata de cerintele dinamice ale economiei nationale, precum si ale pietelor externe, anticipand si inregistrand cu multa promptitudine si sensibilitate diferitele fenomene

- adaptabilitate sporita fata de conditiile diversificarii innarmarii ofertei de marfuri si servicii.

In context cu aceste particularitati sunt de retinut urmatoarele functii ale managementului :

1) definirea si delimitarea pietelor de desfacere

2) determinarea mobilurilor de achizitie ale cumparatorilor

3) adaptarea produsului la cerintele piatei

4) distribuirea produsului

5) asigurarea comunicarii cu consumatorii

6) negocierea si controlarea comunicarii cu consumatorii

7) desfasurarea activitatior posttranzactionale

CAPITOLUL 2 : GLOBALIZAREA

2.1 DEFINIREA SI CAUZELE GLOBALIZARII

Este termenul la moda ,viu disputat,folosit in aproape orice context,adaptabil oricarei situatii,explicand atat evolutiile favorabile cat si un nedorit regres.

Globalizarea ca proces complex si dinamic de integrare crescanda a economiilor si societatilor din lumea intreaga, afecteaza viata noastra in toate dimensiunile ei.

Este termenul pe care s-a insistat,in mod constant, pentru a lua in considerare o dubla realitate :pe de o parte, internationalizarea pietei bunurilor si serviciilor, a factorilor de productie si, pe de alta parte,aparitia de firme industriale capabile sa gandeasca dezvoltarea lor la scara mondiala si care desfasoara strategii de productie(printr-o diviziune internationala a proceselor de productie),de comercializare sau de gestiune.

In intelesul dat de economisti globalizare exprima cresterea schimburilor internationale (comerciale,financirare, dar si culturale),ca rezultat al reducerii costurilor acestora de tranzactie ,conturandu-se,astfel,o economie mondiala din ce in ce mai integrata si mai independenta.

Preview document

Mediul Demografic al UE - Pagina 1
Mediul Demografic al UE - Pagina 2
Mediul Demografic al UE - Pagina 3
Mediul Demografic al UE - Pagina 4
Mediul Demografic al UE - Pagina 5
Mediul Demografic al UE - Pagina 6
Mediul Demografic al UE - Pagina 7
Mediul Demografic al UE - Pagina 8
Mediul Demografic al UE - Pagina 9
Mediul Demografic al UE - Pagina 10
Mediul Demografic al UE - Pagina 11
Mediul Demografic al UE - Pagina 12
Mediul Demografic al UE - Pagina 13
Mediul Demografic al UE - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Mediul Demografic al UE.doc

Te-ar putea interesa și

Agenția de publicitate prestator de servicii promoționale

1.Comunicaţia promoţională Intervenţia întreprinderii în domeniul comercial, constă în sporirea şi diversificarea produselor, bunurilor materiale...

Philpip Morris - Politici de Marketing

ISTORIC Philip Morris International, parte a grupului de companii Altria, este una din cele mai mari companii de tutun din lume. În prezent...

Analiza strategică a firmei Atlassib SRL

CAPITOLUL I ASPECTE TEORETICE ASUPRA STRATEGIEI 1.1. Teorii asupra strategiei de afaceri Conceptul de strategie Dacă în antichitate termenul...

Plan Marketing - Muller Dairy România

Introducere Renumele internaţional al companiei de produse lactate Muller a avut un rol foarte important în promovarea pe piaţa românească. Acest...

Stategia de Marketing la SC Delaco Distribution SRL

Stategia de marketing la S.C. DELACO DISTRIBUTION S.R.L 1. Misiunea si obiectivele strategice ale S.C. Delaco Distribution S.R.L: Misiunea...

Analiza formelor vânzării și a mediului la SC Arabesque SRL

Capitolul 1- Prezentarea generală S.C Arabesque. S.R.L 1.1. Date de identificare: Denumire: SC. ARABESQUE S.R.L Județ: Galați Oraș: Galați...

Analiza Mediului de Afaceri a Firmei Turistice

ARGUMENT In aceasta lucrare este prezentata analiza mediului de afaceri a firmei turistice. Analiza mediul de afaceri a firmei turistice cuprinde...

Analiza Mediului Demografic

1. Aspecte generale Demografia (din grecescul “demos”, popor) este ştiinţa care se ocupă cu studiul populaţiei din punct de vedere al numărului,...

Ai nevoie de altceva?