Metro România

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 27 în total
Cuvinte : 9049
Mărime: 1.14MB (arhivat)
Publicat de: Flaviu Niculae
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Florea Nelu

Cuprins

  1. Metro România 1
  2. Istoric 3
  3. Misiunea 6
  4. Obiectivul 7
  5. Produse 8
  6. Logistica METRO 11
  7. Logistica METRO în viitor 13
  8. METRO – strategie de creştere şi adaptare logistică 14
  9. Lanţul financiar 17
  10. Furnizorii de mărfuri 17
  11. Management strategic 20
  12. Managementul durabil al METRO GROUP 24
  13. Proiecte de viitor METRO 24
  14. Bibliografie 27

Extras din proiect

Istoric

În istoria marelui concern METRO Group,anul 1964 reprezintă anul fondării companiei METRO Cash&Carry de către Otto Beisheim la Muhlheim-Ruhr în apropiere de Dusseldorf, Germania.Primul magazin bazat pe sistemul cash&carry reprezintă un nou mod de vânzare promovat de către firmă, prin care comercianţii se puteau aproviziona cu marfă plătind cash. Succesul acestui nou tip de vânzare se datorează atât caracteristicilor şi facilităţilor ce le oferea sistemul,cât şi perioadei de creştere economică, specifică anilor ‘60. Politica dezvoltată de firmă se axa în principal pe satisfacerea nevoilor clienţilor, promovând produse de calitate superioară la preţuri avantajoase. Sistemul este o formă modernă de comerț en-gross pe bază de legitimație de acces ,cu autoservire şi disponibilitate a produselor în timp util.Sunt alte caracteristici de bază ale sistemului, oferindu-le clienţilor posibilitatea compărării ofertei și alegerea personală.

Configuraţia Concernului METRO GROUP presupune existenţa a patru specializări : Cash&Carry, Food, Nonfood şi Magazine universale, fiecare dintre ele având o specializare distinctă şi un lanţ de magazine specifice:METRO CASH & GARRY, MARKO, REAL, EXTRA, MEDIA MARKET SATURN, GALERIA KAUFHOF, PRAKTIKER.

Importanţa fiecărei divizii în parte, cât şi sistemul de decizii adaptat mediului în care activează, conduc la o organizare eficientă a întregului concern. METRO şi MAKRO axate pe vânzarea produselor alimentare şi nealimentare în 21 de ţări,însumează peste 360 de magazine şi deţine o poziţie de leader de piaţă în sistemul Cash&Carry.

Sistemul Food cuprinde reţeaua de supermarket-uri EXTRA din Germania şi segmentul hypermarket leader pe piaţa Germaniei şi a Poloniei,REAL,cu un număr de 773 de magazine în 3 ţări, din februarie 2006 şi în România cu 4 puncte de desfacere.

MEDIA MARKET SATURN, leader pe piaţa europeană în comerţul de produse electronice şi PRAKTIKER, locul 2 în Germania şi poziţia a treia în Europa în comerţul design interior, reprezintă partea nonfood a concernului, prin 675 de magazine deschise în 11 ţări. Magazinele universale sunt reprezentate prin GALERIA KAUFHOF ce deţine 146 de magazine în Germania şi Belgia, unde ocupă locul 2 şi leader de concept, respectiv leader de piaţă. Utilizând acest tip de împărţire a serviciilor pe divizii distincte, concernul dezvoltă conceptul de sinergie ce conduce la activităţi mai eficiente.

Sistemul logistic de transport şi distribuţie este supravegheat de către divizia MGL METRO Group Logistics care a dezvoltat o politică regională ce constă în cooperarea cu firme locale, dar şi prin promovarea propriului sistem de transport materializat în tipul platformă.

Acest tip de împărţire regională a responsabilităţilor a condus la optimizarea costurilor şi la creşterea profiturilor. O divizie importantă, o constituie sistemul informaţional și constă în monitorizarea tuturor activităţilor (logistică, transport, control şi resurse umane) cu ajutorul programelor software. Această activitate reprezintă „ sistemul nervos” al întregului concern.

Sistemul are o politică specială de prețuri și de fidelizare a clienților ,prin marketing direct. Astfel, din două în două săptămâni,prin Poșta Metro au loc promoții speciale în rândul articolelor existente,atât Food, cât și Non Food.De asemenea,promotorii METRO vizitează clienții în mod constant pentru a prezenta oferta METRO și a discuta despre cerințele acestora pentru a le oferi un serviciu cât mai bun.Prin urmare, compania anticipează nevoile și cerințele clienților săi.

Principiile METRO Cash&Carry sunt:comerț la standarde internaționale,produse de calitate într-un sortiment larg,în stocuri mari la cele mai avantajoase prețuri,totul sub un singur acoperiș.

Cu un format bine definit,adaptat cerințelor pieței locale,METRO pune accent continuu pe nevoile clienților.Având în vedere faptul că accesul în magazinele METRO Cash &Carry se face pe bază de legitimație,clientul nu este unul anonim ,compania știind în permanență ce anume și în ce cantități cumpără,domeniul în care acesta își desfășoară activitatea,precum și necesitățile acestuia.

METRO AG, așa cum este cunoscut astăzi,a fost înființat în anul 1996,în doar 10 luni,prin fuziunea următoarelor companii independente de retail Deutsche SB- Kauf AG, KAUFHOF Holding AG, ASKO Deutsche Kaufhaus AG , fiecare dintre ele având o bogată tradiție în domeniul vânzărilor.

La 25 iulie 1996, acțiunile companiei METRO AG au fost cotate pe piața bursieră– DAX cu capitalizare de piață de 12.07 milioane DM Astfel METRO AG s-a aflat printre cele mai mari 20 de companii evaluate pe piața bursieră din Germania.

Datorită marelui succes înregistrat, grupul și-a dezvoltat activitatea extinzându-se pe piețe străine.METRO AG se clasează printre primele poziții în structura comerțului de retail pe plan mondial.Structura operațională , conceptual organizatoric și strategiile sistemului METRO fac notă aparte în lumea companiilor de retail:2250 de filiale în 23 de țări au dovedit competența companiei METRO Cash&Carry – cea mai importantă divizie din cadrul companiei METRO AG – răspunzând celor mai înalte standarde de comerț.

Grupul are un portofoliu bine definit: METRO AG este responsabil de managementul strategic al companiilor din grup. Partea operaţională este împărţită în segmente de activitate precum: vânzare cu ridicata, comerţ alimentar, magazine specializate în articole ne-alimentare şi centre comerciale. Bineînţeles, reţelele comerciale ale METRO GROUP sunt reprezentate individul pe piaţă. În cadrul grupului, companiile de servicii efectuează pentru reţelele sale comerciale o multitudine de servicii în domenii precum:logistica,tehnologia informaţiei şi publicitate.

Anul 1996 reprezintă o etapă importantă în expansiunea estică a concernului, prin pătrunderea pe piaţa României cu primul centru de distribuţie Metro Cash&Carry,la Otopeni, în judeţul Ilfov, piaţă ce prezenta un mediu incert, specific tranziţiei la economia de piaţă. Succesul acestui tip de comerţ promovat s-a regăsit, la început, prin lipsa unei concurenţe la nivel de ramură, dar şi prin noutatea sistemului.

Exact peste un an,în octombrie 1997 se deschidea al doilea magazin – Militari de data aceasta în Bucuresti pentru ca,anul următor,să se construiască două magazine în Timișoara și Brașov ,două dintre cele mai mari orașe ale României.

Toate acestea au condus la fidelizarea clienţilor, ocupând ulterior poziţia de leader pe piaţă, în ciuda apariţiei diferitelor firme ce promovau tipuri de comerţ cu amănuntul sau ridicata asemănătoare. La sfârşitul anului 2003 numărul filialelor a atins cifra 15, iar anul 2004 va reprezenta o continuare a expansiunii prin alte 5 magazine,ce vor completa,din punct de vedere geografic, poziţionarea teritorială a activităţilor. Din punct de vedere al cifrei de afaceri şi profitului, magazinele din România reprezintă punctul forte al concernului în zona estică a continentului,fapt ce îi conferă o poziţie importantă în cadrul celor mai profitabile unităţi strategice.

Preview document

Metro România - Pagina 1
Metro România - Pagina 2
Metro România - Pagina 3
Metro România - Pagina 4
Metro România - Pagina 5
Metro România - Pagina 6
Metro România - Pagina 7
Metro România - Pagina 8
Metro România - Pagina 9
Metro România - Pagina 10
Metro România - Pagina 11
Metro România - Pagina 12
Metro România - Pagina 13
Metro România - Pagina 14
Metro România - Pagina 15
Metro România - Pagina 16
Metro România - Pagina 17
Metro România - Pagina 18
Metro România - Pagina 19
Metro România - Pagina 20
Metro România - Pagina 21
Metro România - Pagina 22
Metro România - Pagina 23
Metro România - Pagina 24
Metro România - Pagina 25
Metro România - Pagina 26
Metro România - Pagina 27

Conținut arhivă zip

  • Metro Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Formarea ofertei de piață a SC Metro Cash and Carry România SRL

INTRODUCERE Se spune că e inutil să oprești scurgerea timpului și că cel mai bine este să înveți să mergi în aceeași direcție cu el. Succesul...

Analiza economico financiară a unei societăți comerciale din România

INTRODUCERE Performanţa economică reprezintă o modalitate superioară de exprimare a eficienţei economice a unei activităţi. Prin eficienţa...

Analiza formelor vânzării și a mediului la SC Arabesque SRL

Capitolul 1- Prezentarea generală S.C Arabesque. S.R.L 1.1. Date de identificare: Denumire: SC. ARABESQUE S.R.L Județ: Galați Oraș: Galați...

Arabesque

1.Analiza preliminară Despre Arabesque Compania ARABESQUE a fost înfiinţată în 1994 şi are ca obiect de activitate comerţul cu materiale de...

Management calității - Danone

INTRODUCERE Calitatea produselor constituie o prioritate majoră, o condiţie a ridicării eficienţei muncii sociale, a satisfacerii la un nivel...

Selgros

1.1.SELGROS INTERNATIONAL- PROVENIENTA SELGROS CASH&CARRY SRL România aparţine concernului OHG FEGRO/SELGROS Gesellschaft für Großhandel mbH & Co...

Managementul calității - francizarea unei afaceri

Prezentarea organizatiei SC Terenesis SRL activează pe piata ieseana de 2 ani ai este furnizor de soluţii şi servicii IT are implementat un Sistem...

Metro Group

Scurt istorric În istoria marelui concern METRO Group, anul 1964 reprezintă anul fondării companiei METRO Cash&Carry de către Otto Beisheim la...

Te-ar putea interesa și

Metro în România

Metro Cash&Carry Romania a realizat in anul 2000 o cifra de afaceri de peste 700 milioane DM, in crestere cu 50% comparativ cu anul 1999, iar...

Metro Cash&Carry România SRL

PREZENTAREA SOCIETATII METRO CASH&CARRY. 1.1. SCURT ISTORIC. Compania METRO a fost fondata in anul 1964 in Muhlreim Ruhr Germania de catre Otto...

Formarea ofertei de piață a SC Metro Cash and Carry România SRL

INTRODUCERE Se spune că e inutil să oprești scurgerea timpului și că cel mai bine este să înveți să mergi în aceeași direcție cu el. Succesul...

Proiect practică - Selgros

SELGROS ROMÂNIA 1. PREZENTAREA SOCIETĂŢII COMERCIALE 1.1. ELEMENTE DE IDENTIFICARE A AGENTULUI ECONOMIC 1. Denumire : S.C. “SELGROS CASH&CARRY”...

Managementul Salarizării Personalului

CAPITOLUL. I. Managementul Salarizări Resurselor Umane 1.1. DEFINIREA UNOR NOTIUNI 1.1.1. Salariul reprezintă suma de bani prevăzută în...

METRO Cash Carry Sibiu

INTRODUCERE Dezvoltarea economica este un concept complex, analizat in literatura de specialitate in mod deosebit in partea a doua a secolului XX....

Mediul de Marketing al Firmei Metro Cash&Carry România

I. ISTORIA FIRMEI În istoria marelui concern METRO Group, anul 1964 reprezintă anul fondării companiei METRO Cash&Carry de către Otto Beisheim la...

Caracterizarea pieței locale a magazinului Selgros Cash & Carry SRL Băneasa

I. Prezentarea generală a magazinului SELGROS CASH & CARRY SRL 1.1. Denumirea , obiectul de activitate , statutul juridic, datele de contact...

Ai nevoie de altceva?