Microeconomie

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 49 în total
Cuvinte : 20049
Mărime: 240.12KB (arhivat)
Publicat de: Geanina Dinu
Puncte necesare: 9

Extras din proiect

Pe baza de calcule economice, se alege alternativa de combinare de la care se asteapta cea mai mare eficienta în conditiile date. Astfel, daca un agent economic va avea în vedere eficientizarea tehnica si economica a productiei prin substituirea muncii cu capital, atunci optiunea sa pentru o anumita alternativa de substituire se va baza pe mai multe masini si mai putini lucratori. Pentru aprecierea alegerii facute se vor folosi indicatori de tipul: nivelul productivitatii marginale a muncii si a capitalului, rata marginala de substituire (a muncii cu capitalul sau a capitalului cu munca) si elasticitatea substituirii.

Elasticitatea substituirii exprima masura în care poate fi mentinuta productia când un factor este înlocuit cu altul. Elasticitatea substituirii este pozitiva pentru toate combinatiile normale ale factorilor de productie si variaza de la zero la infinit, în functie de usurinta cu care unul din factori poate fi înlocuit cu altul, productia ramânând constanta.

Elasticitatea substituirii se masoara cu ajutorul coeficientului elasticitatii substituirii unui factor A cu un factor B. Acesta arata cu câte procente trebuie sa creasca valoarea raportului dintre nivelul factorului A si cel al factorului B atunci când raportul dintre productivitatea marginala a factorului B si cea a factorului A creste cu un procent, astfel încât productia sa ramâna constanta. Vom avea astfel o relatie de tipul:

Aceasta relatie permite definirea coeficientului elasticitatii substituirii factorilor si ca raport dintre variatia relativa a raportului cantitatilor utilizate din factorii A si B, pe de o parte si variatia relativa a raportului productivitatii marginale ale celor doi factori, pe de alta.

Productivitatea marginala a fiecarui factor de productie este sporul de productie care se obtine prin utilizarea unei unitati suplimentare din factorul de productie respectiv, cantitatea folosita din celalalt factor ramânând neschimbata.

Din punct de vedere matematic, productivitatea marginala a unui factor de productie este chiar derivata partialã (de ordinul I) a functiei de productie în raport cu factorul considerat.

Astfel, daca , atunci:

si

Ele sunt pozitive si descrescatoare.

Functia de productie. Managerii unei firme sunt confruntati permanent cu alegerea unor variante optime de combinare a factorilor de productie care sa le asigure un anumit nivel al productiei si sa le permita maximizarea profitului.

Una dintre cele mai utilizate modalitati de analiza este cea a functiilor de productie care, în linii generale, descriu relatia dintre productia scontata a se obtine dintr-un bun si cantitatile din diferitii factori de productie necesare pentru obtinerea acestuia. În microeconomia moderna se pune un accent deosebit pe asigurarea compatibilitatii între analiza comportamentului consumatorului, pe de o parte, si cea a producatorului, pe de alta parte. Studiile de marketing si, în special cele vizând abordarile din perspectiva marketingului-mix (Borden) capata astfel o noua si importanta semnificatie în strategiile specifice întreprinderii moderne. Functia de productie poate fi astfel redata prin relatii de tipul:

Q=f(a,b,c, ),

unde prin a,b,c, au fost desemnati diferitii factori de productie.

În general, în analiza microeconomica se au în vedere, de cele mai multe ori, functii de productie dependente doar de factorii de productie munca (L) si capital (K). Functia de productie va fi, în aceste conditii, de tipul:

Q=f(L,K)

Suprafata de productie si curbele de isoproductie

Modelul general de analiza a comportamentului producatorului presupune, analog modelului descris la analiza comportamentului consumatorului, recurgerea la metoda grafica prin utilizarea curbelor de isoproductie.

In cazul celor doi factori de productie luati în considerare, putem reprezenta într-un spatiu tridimensional, suprafata de productie din care deducem apoi curbele de isoproductie sau isocuantele, pe care le vom defini înainte de a le preciza formele si caracteristicile.

Functia Q = f(L,K) poate fi reprezentata prin graficul din fig. 10.1. în care se arata ca productia Q, masurata pe ordonata 0Q este functie crescatoare de cantitatea utilizata din fiecare dintre factorii care sunt reprezentati pe celelelte doua axe (0L si 0K). In acest spatiu tridimensional apare, deci, un volum, o suprafata care seamana cu o colina. Putem, în mod firesc, sa ne urcam pe colina (pornind de la originea 0) urmând diferite directii pe cele doua axe ale consumului de factori, ceea ce înseamna ca productia poate fi marita daca spotrste cantitatea utilizata a unuia sau altuia din cei doi factori, sau daca sporeste simultan cantitatea ambilor factori.

Pentru a preciza forma suprafetei de productie în spatiu, vom reprezenta intersectia suprafetei prin trei plane paralele cu planul bazei (K0L), dar situate la înaltimi, la niveluri de productie diferite, Q1, Q2, Q3. De aici rezulta trei curbe, Q1, Q2, Q3, care deseneaza contururile suprafetei la cele trei niveluri de productie considerate.

Fig. 10.1. Suprafata de productie a unui bun, functie de cantitatile utilizate din facotrii de productie munca (L) si capital (K)

Prin proiectie pe plan orizontal (K0L), se obtin elipse concentrice Q1, Q2, Q3, fiecare reprezentând niveluri diferite de productie, care desene dinspre centru spre exterior (Q1< Q2< Q3). Transpuse în spatiu bidimensional, cele trei elipse concentrice din planul K0L urmeaza desenul din graficul 10.2.

Curbele Q1, Q2, Q3, sunt curbe de isoproductie, sau isocuante sau curbe de productie egale (“iso” în limba greaca înseamna “egal”).

Curba de isoproductie (isocuanta), reprezinta totalitatea combinatiilor factorilor de productie care permit obtinerea aceluiasi nivel al productiei.

De exemplu, productia de pe isocuanta Q1 poate fi realizata fie prin combinarea de factori reprezentata în A (multi K, putini L) fie prin combinatia de factori reprezentata în E (putini K, multi L).

Preview document

Microeconomie - Pagina 1
Microeconomie - Pagina 2
Microeconomie - Pagina 3
Microeconomie - Pagina 4
Microeconomie - Pagina 5
Microeconomie - Pagina 6
Microeconomie - Pagina 7
Microeconomie - Pagina 8
Microeconomie - Pagina 9
Microeconomie - Pagina 10
Microeconomie - Pagina 11
Microeconomie - Pagina 12
Microeconomie - Pagina 13
Microeconomie - Pagina 14
Microeconomie - Pagina 15
Microeconomie - Pagina 16
Microeconomie - Pagina 17
Microeconomie - Pagina 18
Microeconomie - Pagina 19
Microeconomie - Pagina 20
Microeconomie - Pagina 21
Microeconomie - Pagina 22
Microeconomie - Pagina 23
Microeconomie - Pagina 24
Microeconomie - Pagina 25
Microeconomie - Pagina 26
Microeconomie - Pagina 27
Microeconomie - Pagina 28
Microeconomie - Pagina 29
Microeconomie - Pagina 30
Microeconomie - Pagina 31
Microeconomie - Pagina 32
Microeconomie - Pagina 33
Microeconomie - Pagina 34
Microeconomie - Pagina 35
Microeconomie - Pagina 36
Microeconomie - Pagina 37
Microeconomie - Pagina 38
Microeconomie - Pagina 39
Microeconomie - Pagina 40
Microeconomie - Pagina 41
Microeconomie - Pagina 42
Microeconomie - Pagina 43
Microeconomie - Pagina 44
Microeconomie - Pagina 45
Microeconomie - Pagina 46
Microeconomie - Pagina 47
Microeconomie - Pagina 48
Microeconomie - Pagina 49

Conținut arhivă zip

  • Microeconomie.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Studiu privind reducerea consumului de resurse materiale la nivel microeconomic agent economic, firma

1.1Resursele materiale şi necesitatea economisirii lor la nivel macro şi micro economic Obţinerea unei eficienţe cât mai înalte a activităţii...

Impactul Costului Capitalului asupra Procesului Dezvoltării Economice și Sociale la Nivel Microeconomic și Macroeconomic

I. Costul capitalului: conţinut şi mod de determinare Activele întreprinderii sunt finanţate prin următoarele modalităţi (mijloace) : 1)...

Microeconomie Dacris SRL

Prezentarea companiei Sigla companiei Dacris Impex 1 Compania Dacris nu este “doar un furnizor de papetarie”, ci un partener care ofera solutii...

Microeconomie

LOCUL MICROECONOMIEI ÎN CADRUL STIINTEI ECONOMICE ACTUALE 1.1. ECONOMIA CA STIINTA Stiinta economica acorda o mare importanta banilor. Banii...

Microeconomie și Macroeconomie

Unitatea de învățare 1 ACTIVITATEA ECONOMICĂ ȘI ȘTIINȚA ECONOMICĂ Activitatea economică este o activitate umană complexă care se încadrează între...

Microeconomie

Cap 1. Economie – microeconomie – legi si principii economice Obiective: - formarea şi dezvoltarea economiei - microeconomia – ca ramură a...

Microeconomie

ADEVARAT SAU FALS 1. Problema fundamentala a tuturor economiilor o reprezinta raritatea resurselor. 2. Daca resursele ar fi nelimitate, costul de...

Microeconomie

TEMA NR. 1 1.PROBLEMELE FUNDAMENTALE ALE ECONOMIEI POLITICE 1.Întrebarile fundamentale pe care (si) le pune teoria economica 2.Nevoile economice...

Ai nevoie de altceva?