Microeconomie - Concurenta

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Microeconomie - Concurenta.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

1. Concurenta- trasatura esentiala a economiei de piata .3
2. Tipuri de concurenta.5
3. Formarea pretului pe piata cu concurenta imperfecta.7
4. Strategii concurentiale.9
Bibliografie.11

Extras din document

1. Concurenta-trasatura esentiala a economiei de piata

Manifestarea cererii si ofertei se bazeaza pe libera initiativa. Forma activa a liberei initiative este însasi concurenta. Aceasta e trasatura esentiala a economiei de piata, al carei mecanism e concurential.

" Concurenta reprezinta confruntarea libera, competitia din interes economic dintre agentii pietei privind trei aspecte esentiale: pretul, cantitatea si calitatea bunurilor economice.

Ea exprima comportamentul specific interesat al tuturor subiectilor în conditiile economiei de piata: producatorii autonomi si specializati vizeaza profitul, urmarind atragerea clientilor, în vreme ce consumatorii urmaresc maxima satisfacere a nevoilor. Concurenta vizeaza atât producatorii cât si cumparatorii, iar în economia de piata ea are caracter permanent.

Functiile si virtutile concurentei

Ca procedeu deschis al confruntarii este cea mai buna cale de satisfacere a intereselor tuturor. Concurenta este posibila atunci când preturile sunt libere. Ea stimuleaza progresul general prin emulatia pe care o întretine, fiind cadrul de obtinere a profitului, ea face posibila atât dezvoltarea productiei cât si cresterea gradului de deservire a cumparatorilor, asigura alocarea corespunzatoare a resurselor economice dar si folosirea lor eficienta, reducerea costurilor medii, diversificarea ofertei. Concurenta conduce la asimilarea în productie a noi produse, dar cel mai însemnat aspect este ca ea diferentiaza agentii economici: cei mai abili ies învingatori din aceasta confruntare. Concurenta salubrizeaza viata economica.

Limite, servitutile concurentei

Concurenta actioneaza complex si contradictoriu. Pe de o parte ea favorizeaza acumularea. Largirea productiei, reducerea costurilor de productie, introducerea noilor descoperiri, iar pe de alta parte frâneaza sau împiedica aceste procese, duce la ciocniri de interese, la conflicte, la risipa de munca sociala. La poluare si uneori chiar la renuntare la calitate. Pe de o parte, concurenta implica scaderea preturilor, dar pe de alta parte duce la cresterea lor.

Instrumentele luptei de concurenta

Ele pot fi economice sau extraeconomice

Caile economice:

" Reducerea costurilor de productie sub cele ale concurentilor

" Reducerea preturilor de vânzare suc cele ale concurentilor

" Ridicarea calitatii bunurilor materiale si ale serviciilor

" Acordarea unor facilitati clientilor

Caile extraeconomice:

" Furnizarea de informatii false despre concurenti

" Sponsorizarea unor actiuni

" Presiuni sociale, actiuni agresive (santaj, spionaj economic)

În functie de aceste cai alese, concurenta poate fi loiala sau neloiala.

Cea loiala se caracterizeaza prin folosirea nedicriminatorie a intrumentelor economice în conditiile acesului liber pe piata si cunoasterii mijloacelor de reglementare a relatiilor de vânzare  cumparare.

Concurenta neloiala este cracterizata prin folosirea mijloacelor extraeconomice, de patrundere si mentinere pe piata. În tarile cu economie de piata dezvoltata s-au adoptat reglementari speciale împotriva concurentei neloiale.

Totodata concurenta poate fi incorecta  când vânzatorii practica metode de vânzare în discordanta cu normele si reglementarile comerciale în vigoare.

Infractiunile economice cele mai frecvente ale ofertantilor:

- Întelegerea de tip monopolist cu alti producatori în scopul împiedicarii menifestarii concurentei.

- Impunerea pretului catre distribuitori (vânzatori de mâna a doua)

- Practicarea preturilor de apel: se face publicitate pentru preturi mai mici, care atrag clientela, iar ulterior se vinde un alt produs, apropiat.

- Participarea concertata la oferte trucate, la licitatii.

- Refuzul de a vinde o marfa existenta tuturor (alegerea clientilor)

- Înselarea clientului printr-un prost etichetaj

- Vanzare la preturi excesive sau revanzarea în pierdere (mai ales marii producatori o practica pentru ruinarea celor mici)

Fisiere in arhiva (1):

  • Microeconomie - Concurenta.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA TRANSILVANIA BRASOV Facultatea de Stiinte Economice Specializarea Economia Comertului Turismului si Servicilor Anul I