Modelare econometrica

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Modelare econometrica.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 9 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Niculae Mihaita

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Doamna Eleonara, în timp ce își bea ceaiul în gradina plină de trandafiri a casei sale află dintr-o revistă politică de existența și trimiterea de către U.E. a unor fonduri de tip subvenții nerambursabile pentru proiectelor de editare a diferitelor manuscrise terestre destinate locuitorilor Romaniei. Impatimită lecturieră, ea dorește obținerea acestor fonduri pentru tipografia „Tiporom” , iar aceasta își proiectează în minte un plan experimental realizat în București, Iași, Satu Mare și Sibiu pentru 4 produse cărte, ziar, revistă, broșură, cu sponsori din industria culturală. În urma căutarilor ulterioare acestui moment ,Doamna E găsește 3 sponsori, oameni de afaceri care doresc deschiderea unei tipografii în patru locații posibile. Cei trei investitori își fac cunoscute deciziile privind investițiile pentru cele patru locații, iar pentru investițiile lor au nevoie și de mici investitori . Cei implicați caută să negocieze sau chiar să mintă priviind intențiile lor.

Investitorii mici plătesc mai mult pentru fiecare ban caștigat, iar investitori au jocuri ascunse. Astfel apare întrebarea: Este bine sa minti sau nu?

Doamna E contacteaza telefonic un econometrician care sa se ocupe în detaliu de realizarea planului experimental pentru tipografia Tiporom.

Începuturi

Econometricianul contactat de Doamna E îi propune acesteia la o întalnire stabilită anterior la ceainăria preferată a ei din București folosirea unui plan experimental din trecut, de tip Pătrat Latin efectuat în București, Iași, Satu Mare și Sibiu pentru a cerceta încasările din activitatea de tipărire a 4 tipuri de materiale informaționale și anume cărți, reviste, ziare, broșuri.

Dupa ce se sfârșește întalnirea cu econometricianul, Doamna E reflectă la modul în care vor fi distribuite fondurile din categoria subvențiilor nerambursabile între cei 3 investitori, domnii A, B si C, unde domnul A este responsabil cu Hârtia, B responsabil cu Tușul și C răspunde de Coperta?

Doamna E dorește o cercetare de marketing ce se va face pe durata unei luni calendaristice , în 4 săptămâni, 4 orașe și în funcție de editarea și tipărirea a 4 mijloace informaționale și anume a cărtilor, revistelor, ziarelor si broșurilor. Această cercetare are ca scop declarat obținerea de date privind impactul locurilor asupra dorinței de informare al oamenilor și de asemenea preferința pentru un anumit tip de material informațional (carte, revistă, ziar, broșură) precum și centralizarea rezultatelor unor anchete și sondaje atât ca cumparatori cât și ca producători, localnici și vizitatori, sumele încasate pe tipurile de materiale informaționale pe durata perioadei studiate( o lună).

Înainte de începerea licitațiilor, Doamna E doreşte să demareze o campanie de informare atât cu ajutorul rețelelor de socializare, dar și prin împărțirea de flyere cu informații despre materialele tipografiate de Tiporom în perioada din an în care este planificată cercetarea de marketing. Nerăbdătoare din fire, Doamna E dorește să se uite pe numerele din tabelele cu încasările pe perioada unui săptămâni din vânzarea diferitelor materiale tipografiate de Tiporom , într-un spațiu geo-demografic analizat.

Trei mari investitori (Hârtie, Tuș, Coperți) sunt implicați in demararea activității de tipărire a unei tipografii „Tiporom” care ar putea fi localizata in București, Iași , Satu Mare si Sibiu.

Doamna E consideră că acest plan experimental este eficient . Teoretic sunt patru evenimente (tratamente –produse/materiale informaționale) în fiecare săptămână (rând/linie) în cele patru zone (coloane). Aceasta înseamnă că pentru un tabel statistic cu trei intrari (rând, coloană, tratament) sunt necesare 64 de observații:

4 rânduri x4 coloane x4 forme ale tratamentului = 4 3= 64 observaţii.

Rolul pătratelor latine în studiile de piaţă este faptul că prin organizarea experimentului se reduc cheltuielile materiale şi umane (datorită tratamentului), iar controlul simultan permite înlăturarea efectelor variabilelor de segmentare alese asupra erorii experimentale.

Fisiere in arhiva (1):

  • Modelare econometrica.docx

Alte informatii

Academia de Studii Economice București Facultatea de Economie Teoretică și Aplicată