Modelul Economiei Marii Britanii

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Modelul Economiei Marii Britanii.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 15 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Bejan Elena

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

Capitolul I –Istoria Economiei Marii Britanii
I. Date generale pag 3
II. Evul Mediu pag 3
III. Era mercantilismului pag 4
IV. Revoluțiile industriale pag 5
V. Comerțul exterior pag 9
Capitolul II- Economia în secolul XX
I. Resursele naturale și energia pag 10
II. Industria pag 11
III. Agricultura pag 12
IV. Infrastructura pag 13
V. Economia online pag 13
Bibliografie pag 15

Extras din document

Modelul economiei Marii Britanii

I. Date generale

- Suprafață : 244.130 km prătrați

- Populația : 59.650.000 locuitori

- Densitatea : 244,3 locuitor/km pătrat

- Capitala : Londra - 4.200.000 locuitori

- Forma de guvernământ : monarhie constituțională

- Parlamentul : bicameral ( 18% femei, 82% bărbați )

- Limba oficială : engleza

- Moneda : lira sterlină

- Anul aderării la U.E. : 1973

II. Evul mediu

Iniţial începand să sprijine explotariile lui William Cuceritorul (c. 1029-87) în Franţa, politica de implicare a Angliei în problemele Europei Continentale au avut de suferit.

The Black Death(sau moartea neagră), care a devenit, mai recent, cunoscut sub numele de Black Plague(ciuma neagră), a lovit deosebit de tare Anglia şi Europa în timpul secolului al 14-lea şi efectele acesteia s-au simţit bine în secolul al 15-lea. Anglia a avut de asemenea de suferit din cauza foametei deoarece minele de argint din Europa fie se închideau fie cădeau sub ocupația Imperiului Otoman sau a Serbiei. Până la sfârşitul secolului al 14-lea, comerţul exterior, iniţial bazat pe exporturile de lână către Europa a apărut ca o piatră de temelie a politicii naţionale.

Anglia a desfăşurat ample acte de comerţ cu Ţările de Jos şi Italia, exportând marea majoritate a cantitătii de lână în industria textile a acestor tări. Pentru mulţi ani Anglia nu a avut forță de muncă calificată sau populația necesară de a participa la procesul de fabricație în sine, dar tumult de pe continent, ca urmare a sfârşitului renașterii italiene şi războaiele de religie cauzate de Reforma Protestana a condus la un aflux de meșteri vopsitori si tesători. Până în secolul 17 Anglia avea să devină liber în producția de textile.

Anglia mereu a fost o putere navală, dependența de flota ei pentru apărarea zonei de coasta. Revoluția în materie de design naval din Era Navigației a ajutat Anglia imens.Pentru prima dată navele erau mai mari si mai sigure încat puteau trece Oceanul Atlantic, favorizând astfel comerțul oceanic, acesta devenind primar în Europa surclasând comerțul mediteranean, mutând astfel zonele de profit din sudul Europei în vestul său.

III. Era mercantilismului

Baza Imperiului Britanic a fost fondată în Era Mercantilismului, o teorie economică a subliniat că maximizarea schimburilor comerciale în interiorul imperiului, încearcă să slăbească imperii rivale. Imperiul Britanic modern a fost bazat pe precedentul Imperiu englez ,cel care a luat forma la începutul secolului al 17-lea, odata cu coloniile engleze din America de nord care mai târziu avea să devină Statele Unite de astăzi., precum Canada.

Coloniile americane utilizau de asemenea munca sclavilor pe plantatiile de tutun, bumbac si orez in sud. Materialele si blanurile din nord nu erau atat de mari succese financiare ,dar aveau zone vaste de pământuri agricole care au atras un număr mare de imigranți englezi care de asemenea aveau să utilizeze sclavia pentru a cultiva pământul.

Imperiul Englez în America se extindea încetul cu încetul prin colonizări și războaie.Coloniile în continuă creștere a Americii au început să se extindă spre vest în cautarea de noi tereniri agricole, începând astfel conflictele cu Olanda pentru dominația comertului si a imperiului ; Primul război anglo-olandez (1652-1654); al doilea război anglo-olandez (1665-1667); Al treilea război anglo-olandez (1672-1674);

Anglia a dobandit control asupra Noului Amsterdam , care a fost redenumit New York, dar a cedat Surinam-ul. I-au învins pe francezi , întai extinzându-și dominația asupra provinciilor maritime. Apoi în timpul Războiului de 7 ani englezii i-au învins pe francezi la “plains of Abraham “ si au capturat Noua Franta în 1760. Aceasta victorie oferindu-i Britaniei control asupra întregii Americiide nord.

Fisiere in arhiva (1):

  • Modelul Economiei Marii Britanii.docx