Monedă și credit

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 89 în total
Cuvinte : 33247
Mărime: 434.14KB (arhivat)
Publicat de: Doru Iliescu
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dan Chirlesan

Extras din proiect

1. Tranzitia la economia de piatÎ

A trecut mai bine de un deceniu si jumÎtate de tranzitie postcomunistÎ. Starea tranzitiei obligÎ la o analizÎ mai atentÎ a procesului de transformare, mergând dincolo de stereotipuri, mituri si simplificÎri exagerate. DupÎ cum declara, în urmÎ cu câtiva ani, un official al BÎncii Mondiale, implicat în problemele tÎrilor postcomuniste, ar trebui sÎ judecÎm politica economicÎ pe baza propriilor sale merite, lÎsând la o parte prejudecÎtile intelectuale. Astfel, el remarcÎ faptul cÎ esecul reformelor nu se datoreazÎ numai deficitarei implimentÎri a unor politici sÎnÎtoase&esecurile au o explicatie mai profundÎ în proasta întelegere a fundamentelor unei economii de piatÎ, ca si a bazelor unui proces de reformÎ institutionalÎ.

Evenimentele istorice din decembrie 1989 au adus pe prim plan problema schimbÎrii ordinii sociale existente pânÎ atunci, respectiv înlocuirea dictaturii cu democratia. În economie  o componentÎ de bazÎ a orânduirii sociale  a devenit de mare actualitate tranzitia de la economia centralizatÎ la economia de piatÎ. AceastÎ tranzitie, vizeazÎ, în primul rând, schimbarea formei de proprietate asupra mijloacelor de productie, ceea ce încÎ nu s-a enumtat cu destulÎ claritate nici pânÎ astÎzi. Initial cu oarecare timiditate, apoi din ce în ce mai pronuntat, a început sÎ se vorbeascÎ de privatizarea si de economia de piatÎ.

Despre perioada de tranzitie la economia de piatÎ se poate mentiona cÎ se obisnuia a se spune tranzitia la economia de piatÎ, folosind mai rar notiunea de perioada de tranzitie, care, dealtfel, pare a fi mai adecvatÎ în cazul dat. PânÎ nu demult se considera cÎ perioada de tranzitie începe cu înfÎptuirea revolutiei politice si se terminÎ cu crearea în economie a unui sector privat dominant.

Astfel, transformarea sistematicÎ presupune efectuarea a trei categorii principale de modificÎri:

1. modificÎri institutionale si structurale  cel mai important era instituirea dreptului de proprietate privatÎ, care la rândul ei era urmatÎ de concurentÎ, iar apoi instituirea relatiei de tip contractual între agentii economici si aceasta, deoarece contractul este suportul juridic de manifestare a libertÎtii agentilor economici. Proprietatea particularÎ creazÎ premisele unei alocÎri eficiente a resurselor prin corelarea stimulentelor cu rezultatele activitÎtii economice

2. dereglementarea economiei si crearea pietelor concurentiale prin mÎsuri de liberalizare a preturilor, a cursurilor de schimb, dar si a comertului exterior. Edificarea unor piete concurentiale presupune:

- o negociere liberÎ a preturilor mÎrfurilor sau a serviciilor pe diferite piete

- crearea si protejarea concurentei. Aceste conditii garanteazÎ stabilirea de preturi corecte: remuneratorii pentru producÎtori si echitabile pentru cumpÎrÎtori

- în ceea ce priveste revizuirea rolului statului, functia acestuia este sÎ instituie regulile de joc din economie si sÎ vegheze ca ele sÎ fie respectate:

- este necesarÎ restrângerea treptatÎ a rolului statului de principal agent economic si a celui de agent unic de coordonare a raporturilor economice

- totodatÎ, statul trebuie sÎ asigure oferta de bunuri colective (educatie, sÎnÎtate, securitate internÎ)

- deci, economiile în tranzitie sunt reconstruite prin actiunea simultanÎ a fortelor pietei (actiunea liberÎ a agentilor economici), dar si prin interventia statalÎ

3. realizarea macrostabilitÎtii economice: construirea institutiilor economiei de piatÎ însemnÎ si construirea raporturilor sociale, care sÎ asigure sau nu un echilibru în tÎrile în tranzitie.

Startul tranzitiei a fost mai deficil în România decât în alte state ex-socialiste central-europene. Economia era aproape integral etatizatÎ; în formarea produsului intern brut, aportul sectorului privat era în 1989 de numai 12,8%. Sistemul de conducere, hipercentralizat si în conflict cu criteriile de rationalitate, devine complet inert la semnalele realitÎtii. Realizarea productiei în unitÎti supradimensionate confereau economiei un grad ridicat de rigiditate. Ineficienta acesteia a fost agravatÎ în anii 80, atât de continuarea investitiilor în ramuri puternic energointensive, cât si de stoparea influxului tehnologic occidental ca effect al politicii de rambursare anticipatÎ, fortatÎ a datoriei externe. Slaba motivatie a muncii, dublatÎ de politica artificialÎ a ocupÎrii depline, altera si mai mult competitivitatea productiei nationale. Efectul cumulate al acestor factori la constituit deteriorarea standardului de viatÎ a populutiei, pauperizarea acesteia, blocarea României într-un perimetru de subdezvoltare, compromiterea sanselor sale de a se recorda la noile evolutii ale civilizatiei.

Demontarea bruscÎ, dupÎ decembrie 1989, a sistemului de comandÎ s-a soldat într-o primÎ etapÎ cu adâncirea efectelor perturbatoare ale dezechilibrelor structurale, exacerbate de insuficienta pregÎtire a clasei politice, managerilor si în general a populatiei, pentru a actiona în conditiile democratiei si mecanismelor de piatÎ. Circumstantele neprielnice, în care a debutat în România procesul tranzitiei, explica într-o mÎsurÎ importantÎ disfunctionalitÎtile evidente ce le-au însotit. Nu însÎ integral, deoarece acestea sunt imputabile si modului cum a fost gestionatÎ reforma.

1.1 ScÎderea productiei si perioada inflatiei crescute (1990-1993): Prima recesiune transformationalÎ

Primii ani ai post-comunismului în Romania au fost tulburati e dificultÎti economice severe, inclusiv de o scÎdere masivÎ a productiei, un interregn international si o incoerentÎ sistematicÎ a politicilor.Interregnul international se referÎ la disparitia majoritÎtii structurilor institutionale vechi, fÎrÎ o construire rapidÎ a unor istitutii ale economiei de piatÎ. Acestea au contribuit, evident, la sporirea incertitudinii, ambiguitÎtii si volatilitÎtii din mediul economic intern.

În ciuda drumului întortocheat, s-a produs un anumit grad de schimbare institutionalÎ în acei ani; prin procese spontane, ca de exemplu privatizarea funciarÎ în masÎ si aparitia unui sector privat (care a precedat Legea 54/1990 reglementând crearea societÎtilor private  în 1991 numÎrul sociatÎtilor private a crescut rapid la 72277, având ca domenii de activitate comertul si serviciile; pânÎ la sfârsitul anului 1995 numÎrul acestora crescuse pâna la aproape jumÎtate de million), precum si prin mÎsuri de sus, initiate de Guvern (initierea sistemului bancar pe douÎ nivele în 1990, vânzarea întreprinderilor de stat, reglementatÎ prin Legea 15/1990 si Legea 58/1991 a privatizÎrii, prin care se dorea împÎrtirea a 30% din capitalul societÎtilor comerciale cetÎtenilor români.

Preview document

Monedă și credit - Pagina 1
Monedă și credit - Pagina 2
Monedă și credit - Pagina 3
Monedă și credit - Pagina 4
Monedă și credit - Pagina 5
Monedă și credit - Pagina 6
Monedă și credit - Pagina 7
Monedă și credit - Pagina 8
Monedă și credit - Pagina 9
Monedă și credit - Pagina 10
Monedă și credit - Pagina 11
Monedă și credit - Pagina 12
Monedă și credit - Pagina 13
Monedă și credit - Pagina 14
Monedă și credit - Pagina 15
Monedă și credit - Pagina 16
Monedă și credit - Pagina 17
Monedă și credit - Pagina 18
Monedă și credit - Pagina 19
Monedă și credit - Pagina 20
Monedă și credit - Pagina 21
Monedă și credit - Pagina 22
Monedă și credit - Pagina 23
Monedă și credit - Pagina 24
Monedă și credit - Pagina 25
Monedă și credit - Pagina 26
Monedă și credit - Pagina 27
Monedă și credit - Pagina 28
Monedă și credit - Pagina 29
Monedă și credit - Pagina 30
Monedă și credit - Pagina 31
Monedă și credit - Pagina 32
Monedă și credit - Pagina 33
Monedă și credit - Pagina 34
Monedă și credit - Pagina 35
Monedă și credit - Pagina 36
Monedă și credit - Pagina 37
Monedă și credit - Pagina 38
Monedă și credit - Pagina 39
Monedă și credit - Pagina 40
Monedă și credit - Pagina 41
Monedă și credit - Pagina 42
Monedă și credit - Pagina 43
Monedă și credit - Pagina 44
Monedă și credit - Pagina 45
Monedă și credit - Pagina 46
Monedă și credit - Pagina 47
Monedă și credit - Pagina 48
Monedă și credit - Pagina 49
Monedă și credit - Pagina 50
Monedă și credit - Pagina 51
Monedă și credit - Pagina 52
Monedă și credit - Pagina 53
Monedă și credit - Pagina 54
Monedă și credit - Pagina 55
Monedă și credit - Pagina 56
Monedă și credit - Pagina 57
Monedă și credit - Pagina 58
Monedă și credit - Pagina 59
Monedă și credit - Pagina 60
Monedă și credit - Pagina 61
Monedă și credit - Pagina 62
Monedă și credit - Pagina 63
Monedă și credit - Pagina 64
Monedă și credit - Pagina 65
Monedă și credit - Pagina 66
Monedă și credit - Pagina 67
Monedă și credit - Pagina 68
Monedă și credit - Pagina 69
Monedă și credit - Pagina 70
Monedă și credit - Pagina 71
Monedă și credit - Pagina 72
Monedă și credit - Pagina 73
Monedă și credit - Pagina 74
Monedă și credit - Pagina 75
Monedă și credit - Pagina 76
Monedă și credit - Pagina 77
Monedă și credit - Pagina 78
Monedă și credit - Pagina 79
Monedă și credit - Pagina 80
Monedă și credit - Pagina 81
Monedă și credit - Pagina 82
Monedă și credit - Pagina 83
Monedă și credit - Pagina 84
Monedă și credit - Pagina 85
Monedă și credit - Pagina 86
Monedă și credit - Pagina 87
Monedă și credit - Pagina 88
Monedă și credit - Pagina 89
Monedă și credit - Pagina 90

Conținut arhivă zip

  • Moneda si Credit.doc

Te-ar putea interesa și

Monedă și creditul. Creația monetară a băncilor

1.1 Concept Banii reprezintă bunuri ca oricare altele, indiferent că se prezintă sub forma variată de la început, sau sub forma lor proprie. Cu...

Monedă și credit

3.4 Instrumentele politicii monetare Obiectivele politicii monetare se suprapun în mare parte cu cele ale politicii fiscale în masura în care...

Monedă și credit - tipuri de sisteme monetare

1. Sistemul monetar: definire, conţinut, rol Formele actuale de organizare a circulaţiei monetare din diverse ţări reprezintă rezultatul unui...

Produsele Bancare

INTRODUCERE In toate tarile exista firme ce apartin administratiei de stat, centrale sau locale, care produc bunuri si servicii, incadranduse in...

Oferta de Monedă

1. CADRUL INSTITUTIONAL AL OFERTEI DE MONEDA In economiile contemporane, sistemul financiar-bancar se compune, de regula din urmatoarele categorii...

Politică de creditare a băncilor comerciale

CAPITOLUL 1 CREDITUL 1.Definirea, elementele creditului 1.1 Definirea creditului ”Termenul de credit, abordat semantic are numeroase sensuri...

Monedă și credit - creditul pentru investiții

Introducere Relațiile de credit au apărut pe o anumită treaptă a dezvoltării producției de mărfuri și anume, atunci când această dezvoltare a...

Monedă și Credit

CAPITOLUL I. MONEDĂ, LICHIDITATE, PATRIMONIU 1.1. Elemente definitorii, evolutii si interdependente 1.2. Dematerializarea monedei si inovatia...

Ai nevoie de altceva?