Moneda și rolul său în viața economică socială

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 2 fișiere: doc, ppt
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 2348
Mărime: 172.60KB (arhivat)
Publicat de: Ciprian Cosma
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lector univ. dr. Barna Cristina
STUDIU LA MATERIA ECONOMIE INTERNATIONALA + Prezentarea in Powerpoint Prezentat la Facultatea de Marketing şi Afaceri Economice Internaţionale.

Extras din proiect

I.Concept,definire, forme

I.1 Concept

Pentru a putea vedea cat de veche este istoria banilor,este concludent de a arata ca,inca din secolul I i.Hr(aproximativ 2300 de ani),Aristotel(384-322 i.Hr) vorbea in termini precisi despre moneda si rolul ei in cadrul schimbului:”Toate bunurile ce pot constitui obiectul unui schimb trebuie sa fie,intr-un fel sau altul comensurabile intre ele.In acest scop a fost instituita si moneda care a devenit un fel de termen mediu.”

Banii sunt o denumire generica pentru toate felurile de monede si de semen de valoare.Din multitudinea definitiilor date banilor se desprin doua idei dominate:

-una care considera banii o marfa cu insusiri speciale,desprinsa din lumea diversa a marfurilor si avand o existenta obiectiva,iar o alta definitie,dupa care banii sunt o expresie a vointei oamenilor,un semn sau o creanta asupra emitentului sau economiei deci un instrument cu insusiri obiective.

Banii ca instrument de schimb au cunoscut doua mari epoci:

a) Epoca premonetara: in care semnul cu insusirile si functiunile de instrument de schimb,era creatia liberei vointe a indivizilor,fara nici un amestec din partea autoritatilor si suveranitatii statului.

b) Epoca monetara: in care semnul cu insusirile sale ne apare ca tutelat de stat,sau chiar ca o creatie a statului.

Notiunea de ban este o notiune foarte larga, mai veche decat cea de moneda.Ea cuprinde toate instrumentele de schimb folosite dupa epoca schimbului direct de bun contra bun,pana la aparitia monedei.Trebuie facuta o deosebire intre mijlocul de schimb si instrumental de schimb.

Banul din acest punct de vedere trebuie considerat ca un mijloc de schimb,este un element care poate fii folosit mai departe in schimb,sau poate fii transformat oricand intr-un bun care sa ne satisfaca o utilitate(marfur,bani,metale pretioase)

Moneda este un instrument de schimb,intrucat scopul si destinatia este numai schimbul si plata.La schimbul direct,fiecare din cei care schimba dau si primesc bunul din nevoie si cu intentia de-al folosi direct si imediat.Fircare din coschimbisti este producator al bunului cedat si consummator al bunului primit.Pentru nici unul bunul nu indeplineste alta functiune sin u poate fii nici ban nici moneda.

De exemplu un producator de grau doreste sa aibe zahar,iar un producator de zahar doreste sa aiba grau.Fiecare din cei doi poate poate fii satisfacut printr-un schimb direct de grau contra zahar.

Dupa schimbul direct de bunuri a urmat schimbul de bani-marfa care a evoluat cu timpul,dupa nevoi si dupa popoare,oprindu-se in cele din urma la un anumit fel de marfa si anume la metale,recunoscute si intrebuintate aproape peste tot.Intre metale cele mai folosite in acest scop au fost metalele pretioase.

Evolutia si diversificarea,multiplicarea schimburilor au impus perfectionarea mijloacelor de schimb si au condos la aparitia monedei.Epoca de folosire a banului poate fii privita ca o epoca premonetara si care a incetat pentru Asia occidentala si sud-estul European cam in secolul VIII i.Hr, este impartita de cei care au cercetat istoria si evolutia instrumentului de schimb in doua mari perioade.

Prima perioada este aceea in care instrumental de schimb era confectionat sau reprezentat din bunuri diferite,altceva decat metalele,perioada care se numeste pre-metalica,iar epoca urmatoare este aceea in care metalele ocupau locul principal in confectionarea monedelor numita si epoca metalica.

I.2 Aparitia monedei

Moneda, ca si banul, servind ca instrument pentru mijlocirea schimbului,nu este creatia sau inventia unui geniu omenesc.Ele sunt rezultatul firesc al unei evolutii.Au nascut in decursul vremurilor,din nevoia de schimb a omului,care il impinge catre forma de viata sociala.

Aparitia monedei este conditionata,deci de formarea unei societati omenesti cu preocupari economice,ale care caracteristici principale sunt:

• Proprietatea particulara

• Diviziunea muncii

• Schimbul de bunuri si servicii

In dreptul tuturor popoarelor,chiar si in dreptul roman,considerat intre cele mai

vechi,gasim trei elemente esentiale ale monedei si anume:

-Legea

-Materia

-Forma monedei

Preview document

Moneda și rolul său în viața economică socială - Pagina 1
Moneda și rolul său în viața economică socială - Pagina 2
Moneda și rolul său în viața economică socială - Pagina 3
Moneda și rolul său în viața economică socială - Pagina 4
Moneda și rolul său în viața economică socială - Pagina 5
Moneda și rolul său în viața economică socială - Pagina 6
Moneda și rolul său în viața economică socială - Pagina 7
Moneda și rolul său în viața economică socială - Pagina 8
Moneda și rolul său în viața economică socială - Pagina 9
Moneda și rolul său în viața economică socială - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Moneda si Rolul sau in Viata Economica Sociala.doc
  • Moneda si Rolul sau in Viata Economica Sociala.ppt

Te-ar putea interesa și

Aurul și Moneda

CAP.1 Aurul 1.1. Introducere în istoria aurului Pe o hartă numismatică a lumii, România reprezintă cu siguranţă un adevărat paradis. Aşezat la...

Studiu monografic la monedă și credit - aurul și moneda

1. AURUL 1.1. Notiunea de „aur” Aurul este elementul cunoscut din cele mai vechi timpuri. Fiind raspândit în stare nativa în natura el se putea...

Funcțiile și Rolul Monedei

INTRODUCERE Moneda, însoţind permanent viaţa cotidiană a omului îşi relevă cu putere funcţia socială. Totuşi, ea rămâne o noţiune extrem de...

Moneda - concept, funcții, rol

CONCEPTUL DE MONEDĂ Moneda a constituit, din totdeauna, pentru cercetători, un subiect de controverse. De pildă, răspunzând mercantiliştilor care...

Rolul și funcțiile monedei

1. Evolutia monedei Moneda, însotind permanent viata cotidiana a omului, îsi releva cu putere functia sociala. Totusi, ea ramâne o notiune extrem...

Evoluția monetară

Aparitia si evolutia monedei. Scurt istoric Sistemul financiar de astăzi, cu monedă, cecuri, automate de distribuire a banilor ti nenumărate...

Originea, formele și funcțiile monedei

Obiectul disciplinei MONEDĂ ŞI CREDIT îl reprezintă studierea unor laturi obiective şi subiective semnificative, de legiferare şi organizare a...

Microeconomie Anul 1

CURS 1 Economia - realitate complexă şi dinamică 1. Nevoile umane şi interesele economice Omul - fiinţă biologică, socială şi raţională....

Ai nevoie de altceva?