Monografia sistemului bancar irlandez

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Monografia sistemului bancar irlandez.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 20 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

Capitolul I 3
Descrierea sistemului bancar din Irlanda 3
1.1.Istoricul Sistemului bancar din Irlanda 3
1.2.Tipuri de instituții bancare 4
1.3.Indicatori de apreciere 5
1.4.Factori de influență 8
1.5.Tendințe în activitatea sistemului bancar irlandez 9
Capitolul 2. 10
Prezentarea băncii centrale din sistemul bancar Irlandez 10
2.1.Istoric 10
2.2.Obiectivele și Funcțiile Băncii Centrale 11
2.3.Instrumente folosite 13
2.4.Caracteristici definitorii 14
Capitolul 3 16
Bănci reprezentative 16
3.1 Allied Irish –Bancks 16
3.2 Danske Bank în Irlanda 19

Extras din document

Capitolul I

Descrierea sistemului bancar din Irlanda

1.1.Istoricul Sistemului bancar din Irlanda

Odată cu înființarea primelor bănci pe acțiuni, în anul 1820 a fost înființată și sucursala bancară irlandeză. Din ultima jumătate a secolului XIX-lea până în anul 1960 structura de bază a băncilor irlandeze nu a sufeit modificări, iar în perioada următoare un val de fuziuni si achiziții au luat amploare. Acest val a reprezentat un proces prin care sistemul bancar Irlandez a căutat economii de scală și de consolidare pentru a putea face față amenințărilor de preluări externe și concurenței sporite din străinătate. În această perioadă, numărul băncilor de compensare a scăzut de la opt la patru.

În anul 1970, în Irlanda au dominat cele patru bănci de compensare, concurența fiind limitată, iar ratele dobânzilor fiind stabilite prin acordul acestor bănci. În anul 1980 prin încheierea acordului de rată a dobânzii concurența dintre aceste bănci a crescut .

Irlanda a aderat la Uniunea Europeana în anul 1973 și o dată cu această aderare posibilitățile sale de a-și diversifica partenerii comerciali s-au mărit, însă Marea Britanie a rămas în continuare principalul partener economic și comercial. Un mare număr de bănci din America de Nord și Europa au intrat pe piața irlandeză între anii 1960- 1970 și au determinat o concurență non-retail mai mare.

Sistemul bancar din Irlanda este foarte bine dezvoltat, având o experiență în gestionarea cerințelor companiilor străine, fiind licențiate și reglementate de către Banca Centrala a Irlandei .

Sectorul bancar aduce o contribuție importantă în economia irlandeză. De exemplu, în anul 1998 băncile au plătit peste 640 milioane lire sterline irlandeze taxe la bugetul public. Sistemul bancare este unul dintre cei mai mari angajatori din Irlanda punând la dispoziție peste 30000 de locuri de muncă. În același an, contribuția băncilor în economia irlandeză a reprezentat 3,5 % din PIB . Băncile irlandeze se remarcă printr-o activitate intensă în plan internațional, unele bănci derulând activități bancare preponderent peste hotare.

1.2.Tipuri de instituții bancare

Băncile din Irlanda se împart în trei categorii :

- Bănci de clearing: AIB,Bank of Ireland,Anglo Irish Bank ,National Irish Bank,Irish Life&Permanent și Ulster Bank.

- Bănci comerciale:ACC Bank

- Bănci industriale

În anul 1971 a fost făcută o distincție între instituțiile care dețin o licență bancaăa emisă de banca centrală și alte instituții de credit care operează în Irlanda, dar autorizate într-un alt stat membru al Uniunii Europene. Banca centrală în anul 1999 ajunge să supravegheze aproximativ 1040 de instituții, dintre care :

- 82 de instituții de credit

- 81 de entități afiliate FINEX

- 252 de entități IFSC

- O bursă de valori irlandeză

- Sase Moneybrokeri

- Cinci organisme profesionale

- 592 de intermediari de investiții

Dintre instituțiile de credit, aproximativ 60 sunt încorporate în Irlanda, în timp ce restul sunt autorizate într-un alt stat membru în UE dar operează în Irlanda.

Numărul băncilor de retail este în jur de 30, dintre care 11 au o implicare semnificativă în sectorul bancar de retail prin intermediul filialei networks iar patru dintre acestea sunt implicate în afaceri ipotecare. Aceste bănci sunt dominate de principalele bănci de compensare și oferă o gamă largă de servicii financiare.

În afară de băncile de retail, există trei societăți de construcții care oferă de asemenea, servicii de retail. Societățile de construcții sunt instituții specializate de creditare ipotecară.

În anul 1999, cea mai mare companie de asigurări de viață, Life Irish a fuzionat cu Permanent Irish formând a treia cea mai mare instituție financiară din stat, în ceea ce privește mărimea activelor, Irish Life&Permanent.

Irlanda are un sector bancar predominant comercial, care este deținut în mare parte de acționari individuali și instituționali.

Fisiere in arhiva (1):

  • Monografia sistemului bancar irlandez.docx