Motivații care Stau la Baza Expansiunii Coorporațiilor Internaționale

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 4991
Mărime: 47.56KB (arhivat)
Publicat de: Florea Dumitrache
Puncte necesare: 6
Universitatea Lucian Blaga Facultatea de Științe Economice

Extras din proiect

Locul corporaţiilor transnaţionale în economia mondială

Prin natura lor, CTN (Corporaţii Transnaţionale) integrează producţia la nivel internaţional şi, în acest mod, joacă un rol central în creşterea economică.

Aceste firme sunt principalii factori în dezvoltarea şi răspândirea tehnologiei care se consideră a fi de o mai mare importanţă ca determinant al competitivităţii internaţionale şi progresului naţiunilor.

CTN contribuie şi la formarea de capital, furnizează pregătirea profesională şi joaca un rol important în comerţ, joacând un rol pivot în organizarea activităţilor economice internaţionale şi susţine considerabil bunăstarea economică şi socială a ţărilor gazdă şi de origine în sens pozitiv.

Ţările gazdă privesc CTN că o sursă suplimentară de investiţii, tehnologie, inovaţie, angajare, modernizare a managementului, calificare a forţei de muncă, creştere a puterii concurenţiale naţionale, o mai mare integrare în economia mondială şi oportunitatea unor noi pieţe de export, precum şi venituri din încasări şi taxe.

Prin contribuţia la aceste obiective CTN pot aduce un aport important la dezvoltarea ţării gazdă, dar pe de altă parte ele pot înăbuşi dezvoltarea indigenă printr-o varietate de practici de afaceri care pot afecta în sens opus întreprinderile autohtone.

Majoritatea guvernelor au redus sau au eliminat restricţiile asupra investiţiilor directe spre interior şi au introdus noi stimulente fiscale sau de altă natură pentru a le atrage.

CTN au propriile lor obiective pe termen lung, când întreprind operaţii peste frontiere; înainte de a investi intr-o anume ţară, ele iau în considerare mărimea şi creşterea pieţei locale sau regionale, alte localizări alternative, costurile de producţie şi climatul general de investire.

În practică, 80% din investiţiile străine directe sunt îndreptate spre ţările dezvoltate. Ţările în curs de dezvoltare - gazdă se confruntă cu o provocare politică privind creşterea atractivităţii lor ca localizare pentru investiţiile străine directe, precum şi în ceea ce priveşte asigurarea ca astfel de investiţii contribuie la îndeplinirea obiectivelor lor naţionale de dezvoltare.

Definirea Corporaţiilor Transnaţionale

Ca şi firmele cu activitate de comerţ exterior, CTN întreprind tranzacţii peste frontierele ţărilor lor de origine dar, diferit de acestea, ele deţin proprietatea şi controlul facilitaţilor lor de producţie din străinătate.

Pe de altă parte, CTN operează cu doua sau mai multe unităţi de producţie şi intermediază tranzacţii între aceste unităţi, dintre care cel puţin una din aceste unităţi de producţie e situată intr-o ţară străină, iar pieţele sunt mai degrabă transnaţionale decât interne.

CTN (corporaţii multinaţionale, întreprinderi multinaţionale) se poate defini ca o firmă care exercită control managerial asupra operaţiunilor efectuate în mai mult de o piaţă naţională.

Principalele tipuri de activităţi ale CTN

La fel ca societăţile naţionale, şi CTN sunt motivate în primul rând de ceea ce ele percep a fi în interesul pretendenţilor lor nereziduali (angajaţii, managerii şi acţionarii), şi nu neapărat în interesul comunităţii mai largi din care aceştia fac parte. Scopul lor va fi maximizarea profitului (in relaţie cu capitalul investit) sau maximizarea avuţiei firmei (dacă privim firma că o colecţie de active).

Motivaţiile CTN pot merge de la maximizarea vânzărilor companiei sau creşterea cotei ei de piaţă până la scoaterea din afaceri a concurenţilor, întreprinderea de investiţii riscante care altfel nu s-ar putea face şi depăşirea bunăstării altor pretendenţi nereziduali.

Preview document

Motivații care Stau la Baza Expansiunii Coorporațiilor Internaționale - Pagina 1
Motivații care Stau la Baza Expansiunii Coorporațiilor Internaționale - Pagina 2
Motivații care Stau la Baza Expansiunii Coorporațiilor Internaționale - Pagina 3
Motivații care Stau la Baza Expansiunii Coorporațiilor Internaționale - Pagina 4
Motivații care Stau la Baza Expansiunii Coorporațiilor Internaționale - Pagina 5
Motivații care Stau la Baza Expansiunii Coorporațiilor Internaționale - Pagina 6
Motivații care Stau la Baza Expansiunii Coorporațiilor Internaționale - Pagina 7
Motivații care Stau la Baza Expansiunii Coorporațiilor Internaționale - Pagina 8
Motivații care Stau la Baza Expansiunii Coorporațiilor Internaționale - Pagina 9
Motivații care Stau la Baza Expansiunii Coorporațiilor Internaționale - Pagina 10
Motivații care Stau la Baza Expansiunii Coorporațiilor Internaționale - Pagina 11
Motivații care Stau la Baza Expansiunii Coorporațiilor Internaționale - Pagina 12
Motivații care Stau la Baza Expansiunii Coorporațiilor Internaționale - Pagina 13
Motivații care Stau la Baza Expansiunii Coorporațiilor Internaționale - Pagina 14
Motivații care Stau la Baza Expansiunii Coorporațiilor Internaționale - Pagina 15
Motivații care Stau la Baza Expansiunii Coorporațiilor Internaționale - Pagina 16
Motivații care Stau la Baza Expansiunii Coorporațiilor Internaționale - Pagina 17
Motivații care Stau la Baza Expansiunii Coorporațiilor Internaționale - Pagina 18
Motivații care Stau la Baza Expansiunii Coorporațiilor Internaționale - Pagina 19
Motivații care Stau la Baza Expansiunii Coorporațiilor Internaționale - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Motivatii care Stau la Baza Expansiunii Coorporatiilor Internationale.docx

Ai nevoie de altceva?