Norme Minimale de Audit

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Norme Minimale de Audit.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 41 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

CAPITOLUL I

ABORDAREA AUDITULUI

Exista o serie de norme elaborate de Comitetul International de Practici de Audit (IAPC), asimilate de Camera Auditorilor Financiari din Romania, care indruma auditorul in munca sa. Acestea cuprind principii si proceduri care trebuie urmate la efectuarea unui audit.

Firma de audit trebuie sa se asigure ca modelul de audit adoptat este consecvent cu aplicarea normelor in vigoare si, foarte important, ca este actualizat in functie de cele noi.

Cadrul general pentru audit

Standardele sunt grupate pe clase si stabilesc cadrul general pentru audit. Acestea includ:

1. Planificarea, controlul si tinerea evidentei

Auditorul trebuie sa planifice, sa controleze si sa tina evidenta activitatii sale in mod corespunzator.

2. Sistemele de contabilitate si controlul intern

Auditorul ar trebui sa evalueze sistemul de inregistrare si procesare a tranzactiilor al entitatii auditate si sa evalueze daca acesta este potrivit pentru a fi folosit ca baza pentru elaborarea situatiilor financiare. Aceasta va ajuta la planificarea activitatii de audit si la realizarea efectiva a procedurilor de audit.

Daca auditorul decide ca se poate baza pe controalele interne, trebuie sa evalueze aceste controale si sa efectueze teste de conformitate asupra lor.

3. Probele de audit

Auditorul trebuie sa obtina suficiente probe de audit pentru a-i permite sa traga concluzii rezonabile pe baza lor.

4. Raportarea

Raportul de audit trebuie sa cuprinda o exprimare clara a opiniei pe baza evaluarii concluziilor trase conform probelor obtinute in cursul auditului.

AudituI

Desi standardele se aplica tuturor angajamentelor de audit, profesionalismul auditorului consta in aplicarea I acestor principii avand in vedere caracteristicile fiecarui audit si gradul de risc determinat pentru fiecare client sau sector.

Întrucat aceste caracteristici pun auditorului probleme particulare, este esential ca acesti factori sa fie luati in considerare inainte de finalizarea unui model care sa fie conform cu standardele de audit.

Planificarea, controlul si tinerea evidentei

Auditorul trebuie sa înteleaga particularitatile sectorului de activitate al entitatii auditate sub aspectul naturii activitatii, al organizarii si al metodelor operational utilizate in sectorul de activitate respectiv.

Planificarea

Pentru a realiza planificarea activitatii de audit, auditorul trebuie sa determine modul specific de abordare a auditului pentru fiecare client si sa documenteze acest lucru1.

Pentru a determina modul de abordare a auditului, auditorul trebuie sa evalueze in primul rand riscul de audit al entitatii. Pentru aceasta, auditorul ia in considerare riscurile inerente pentru intreaga entitate si pentru domeniile specifice si semnificative ale entitatii (active, pasive, venituri si cheltuieli). Vezi sectiunea F.

O data identificat riscul, auditorul va trebui sa determine marimea esantionului. Aceasta poate fi determinate pe baza rationamentului profesional, adica de catre fiecare practician pe baza unor factori cunoscuti la momentul respectiv sau prin utilizarea unui model bazat pe risc. Vezi sectiunea F.

Controlul activitatii de audit

Indiferent de marimea firmei care executa auditul, trebuie aplicate anumite proceduri pentru a controla modul de efectuare a activitatii de audit. Desi structurile manageriale variaza in functie de marimea firmei de audit, este important ca auditorul care intocmeste raportul sa fie convins ca munca desfasurata se situeaza la un standard acceptabil. Conducerea si supravegherea personalului de audit, precum si verificarea activitatii acestuia sunt de aceea foarte importante. Perceptia pe care o persoana responsabila de angajament o are despre nivelul profesional al personalului implicat in efectuarea auditului si complexitatea angajamentului vor determina gradul si nivelul controlului executat de responsabilul misiunii de audit. Vezi capitolul 3.

Documentatia de audit

Calitatea documentelor de lucru determina calitatea auditului prin furnizarea probelor asupra activitatii desfasurate si a concluziilor trase. ,,Testul suprem" al calitatii documentatiei este dat de situatia in care un auditor cu experienta, fara legaturi anterioare cu angajamentul respectiv, va putea evalua, pornind de la documentele de lucru, ceea ce s-a facut si baza pe care s-au tras concluziile.

Sistemele de contabilitate si controalele interne

Auditorul trebuie sa faca o evaluare a sistemului de contabilitate al entitatii auditate, deoarece fara aceste informatii este imposibila confirmarea faptului ca programele de audit vor trata adecvat toate aspect referitoare la activitatea clientului.

Dupa formarea opiniei asupra sistemului contabil, sunt necesare convertirea acesteia intr-un model de eficient si elaborarea programelor de audit pentru a tine evidenta corespunzatoare a activitatii desfasurate.

Auditorul trebuie de asemenea sa cunoasca si sa evalueze sistemele de control ale entitatii auditate. In functie de calitatea controlului intern, auditorul poate determina masura in care se poate baza pe controlul intern efectuarea procedurilor de audit. Auditorul poate determina, in aceste conditii, tipul si profunzimea testelor de fond cu implicatii directe asupra planificarii activitatii de audit.

Fisiere in arhiva (1):

  • Norme Minimale de Audit.doc