Obiectul și Metoda Analizei economico-financiare

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 39 în total
Cuvinte : 13033
Mărime: 202.22KB (arhivat)
Puncte necesare: 8
OBIECTUL ŞI METODA ANALIZEI ECONOMICO-FINANCIARE

Extras din proiect

Activitatea oricărei firme, în contextul reformei şi al tranziţiei la economia de piaţă, se desfăşoară într-un mediu dinamic şi agresiv. În general, tranziţia, reprezintă o perioadă de aşezare a lucrurilor şi conceptelor în ordinea lor firească, deci o schimbare, cu grija firească privind adaptarea noilor structuri la cerinţele economiei de piaţă în condiţii concurenţiale tot mai aspre şi mai bine definite (legiferate).

Problemele fundamentale cu care se confruntă fiecare firmă vizează, în principal, stabilirea şi consolidarea locului pe care aceasta îl ocupă în spaţiul economic concret în care activează, obiectivul major spre care se îndreaptă, costurile implicate şi şansele de izbândă.

În acest context, firma este determinată să se raporteze permanent la cererea de piaţă, trebuie să anticipeze mişcările concurenţei, să-şi autoevalueze resursele de care dispune şi să acţioneze în direcţia creşterii eficienţei utilizării acestora etc.

În abordarea sistemică a problematicii firmei un rol deosebit revine analizei economico-financiare, ca instrument de supraveghere a activităţii şi performanţelor acesteia.

Analiza economico-financiară prin metodologia, procedeele şi tehnicile specifice de care dispune, concură la diagnosticarea stării diferitelor procese şi fenomene, le descoperă structura, stabileşte relaţiile de cauzalitate, factorii care le guvernează, descoperă legile formării şi dezvoltării lor, iar pe această bază oferă conducerii posibilitatea adoptării deciziilor privind îmbunătăţirea activităţii în viitor.

1.1. Obiectul analizei economico-financiare

În spaţiul socio-economic în care activează, întreprinderea trebuie să-şi probeze permanent viabilitatea, capacitatea de concurenţă şi adaptare, performanţa economico- financiară. Toate acestea, îşi găsesc reflectarea în eficienţa activităţilor care au la bază determinări cantitativ-calitative ale factorilor producţiei, randamente maxime ale utilizării acestora etc.

Natura şi importanţa întreprinderii în economiile moderne, au constituit obiectul de studiu al numeroaselor lucrări de specialitate1). Aproape în toate acestea, accentul nu mai este pus pe semnificaţia sociologică a întreprinderii, ci pe interpretarea socio-economică, sistemică, vizând tehnici declarate operaţionale.

Întreprinderea reprezintă o entitate socio-economică de sine stătătoare, cu o structură proprie delimitată în timp şi spaţiu, astfel încât partenerii săi sunt consideraţi că fac parte din interiorul său, iar alţii din exteriorul său. Pentru a fi viabile şi pentru a putea desfăşura o activitate continuă în mediul lor instituţional, întreprinderile intră în relaţii de intercondiţionare cu factorii existenţi în mediul lor ambiant, fiind susţinute în demersul economic de clienţi, furnizori, forţă de muncă, bănci, instituţii guvernamentale şi bugetare etc., cu intenţia declarată să demonstreze că sunt capabile să desfăşoare o activitate eficientă.

Delimitarea obiectului de studiu, constituie o problemă esenţială a oricărei ştiinţe sau discipline ştiinţifice şi constă in determinarea conţinutului fenomenelor pe care le studiază şi a sferei lor de acţiune, precum şi în fixarea raporturilor de condiţionare cu celelalte ştiinţe care cercetează fenomene şi procese din domenii de activitate conexe.

Problema gestionării şi administrării întreprinderii, indiferent de obiectul de activitate şi de scopul propus, este complexă. Aprecierea diferenţelor de performanţă depinde de natura întreprinderii, de sistemul instrumentelor utilizate în gestionarea patrimoniului.

1.1.1. Definirea obiectului analizei economico-financiare

Stabilirea obiectului de studiu al oricărei ştiinţe este o problemă componentă a clasificării ştiinţelor. Potrivit clasificării ştiinţelor, analiza activităţii economico-financiare, funcţie de obiectul său, face parte din grupa ştiinţelor sociale.

Ca disciplină ştiinţifică, analiza s-a afirmat în viaţa socială şi economică, unde a contribuit şi contribuie la progresul societăţii, inspirând prin metoda sa încredere în acţiunile viitoare. De-a lungul timpului ca şi alte ştiinţe, analiza şi-a revizuit conceptele şi terminologia, modalităţile de calcul şi tehnicile aplicative, dar şi-a păstrat nealterată construcţia teoretică închegată raţional, având orizontul descis spre orice prefacere şi înnoire.

1) J.E.T. Eldridge, A.D., Crombie, A sociology of organisations. Ed. Allan and Unwin 1974; G. Mouzelis, Organisations and Bureaucracy, Ed. Routledge 1967; C.B. Handy Understanding organisations, Ed. Penguin 1982; Beckhard, Organization development Strategies and Models, Ed. Addisson Wesley 1969; K. Legge, Evaluating Planned Organisational Change, Academic Press 1984.

În întregul ei conţinut, analiza îmbină armonios, teoria abstractă cu realitatea fenomenelor studiate şi furnizează informaţii multiple asupra activităţii economico- financiare la nivel micro şi macroeconomic.

Analizei îi revine sarcina, ca prin metodele, procedeele şi tehnicile pe care le utilizează, să concure la descoperirea mecanismelor factoriale, a intimităţilor cauzale ale fenomenelor cercetate şi pe această bază să permită diagnosticarea stării acestora în scopul fundamentării acţiunilor de reglare şi funcţionare stabilă şi eficientă a întreprinderii în sistemul economiei de piaţă.

Preview document

Obiectul și Metoda Analizei economico-financiare - Pagina 1
Obiectul și Metoda Analizei economico-financiare - Pagina 2
Obiectul și Metoda Analizei economico-financiare - Pagina 3
Obiectul și Metoda Analizei economico-financiare - Pagina 4
Obiectul și Metoda Analizei economico-financiare - Pagina 5
Obiectul și Metoda Analizei economico-financiare - Pagina 6
Obiectul și Metoda Analizei economico-financiare - Pagina 7
Obiectul și Metoda Analizei economico-financiare - Pagina 8
Obiectul și Metoda Analizei economico-financiare - Pagina 9
Obiectul și Metoda Analizei economico-financiare - Pagina 10
Obiectul și Metoda Analizei economico-financiare - Pagina 11
Obiectul și Metoda Analizei economico-financiare - Pagina 12
Obiectul și Metoda Analizei economico-financiare - Pagina 13
Obiectul și Metoda Analizei economico-financiare - Pagina 14
Obiectul și Metoda Analizei economico-financiare - Pagina 15
Obiectul și Metoda Analizei economico-financiare - Pagina 16
Obiectul și Metoda Analizei economico-financiare - Pagina 17
Obiectul și Metoda Analizei economico-financiare - Pagina 18
Obiectul și Metoda Analizei economico-financiare - Pagina 19
Obiectul și Metoda Analizei economico-financiare - Pagina 20
Obiectul și Metoda Analizei economico-financiare - Pagina 21
Obiectul și Metoda Analizei economico-financiare - Pagina 22
Obiectul și Metoda Analizei economico-financiare - Pagina 23
Obiectul și Metoda Analizei economico-financiare - Pagina 24
Obiectul și Metoda Analizei economico-financiare - Pagina 25
Obiectul și Metoda Analizei economico-financiare - Pagina 26
Obiectul și Metoda Analizei economico-financiare - Pagina 27
Obiectul și Metoda Analizei economico-financiare - Pagina 28
Obiectul și Metoda Analizei economico-financiare - Pagina 29
Obiectul și Metoda Analizei economico-financiare - Pagina 30
Obiectul și Metoda Analizei economico-financiare - Pagina 31
Obiectul și Metoda Analizei economico-financiare - Pagina 32
Obiectul și Metoda Analizei economico-financiare - Pagina 33
Obiectul și Metoda Analizei economico-financiare - Pagina 34
Obiectul și Metoda Analizei economico-financiare - Pagina 35
Obiectul și Metoda Analizei economico-financiare - Pagina 36
Obiectul și Metoda Analizei economico-financiare - Pagina 37
Obiectul și Metoda Analizei economico-financiare - Pagina 38
Obiectul și Metoda Analizei economico-financiare - Pagina 39

Conținut arhivă zip

  • Obiectul si Metoda Analizei Economico-Financiare.doc

Alții au mai descărcat și

Metode de Evaluare a Riscului de Faliment

INTRODUCERE In conditiile economiei de piata, activitatea tuturor agentilor economici este expusa, intr-o masura mai mica sau mai mare, riscurilor...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Diagnosticul rentabilității întreprinderii

Obiectivele temei: - identificarea principalilor indicatori de masurare a rentabilitatii; - dezvoltarea abilitatii de a construi si aplica...

Te-ar putea interesa și

Analiza rentabilității la nivelul S.C. LC Info S.A. Brașov

Legătura financiară a activităţii intreprinderii, mai precis compartimentul financiar trebuie să exercite influenţe favorabile în mecanismele de...

Analiză diagnostic la SC Insula Mare a Brăilei

Termenul de analiza-diagnostic a fost preluat din medicina unde semnifica analiza simptomelor si determinarea cauzelor interne sau externe ale unor...

Analiza și prognoza indicatoriilor economici - indicatorii de echilibru financiar

I N T R O D U C E R E Analiza reprezintă o metodă de cercetare care constă în descompunerea sau desfacerea unui întreg în elemente componente...

Analiza rentabilității la SC Petal SA

INTRODUCERE În pragul mileniului trei este incontestabil nu numai faptul că lumea se află într-un proces continuu de schimbare, dar şi că ritmul...

Analiza Diagnostic și Perspectivele de Dezvoltare la SC Lider CMC SRL Suceava

INTRODUCTION Diagnostic analysis is a broad investigation of the main economic, technical, sociological, legal and management aspects of a...

Analiză economico-financiară

Capitolul I: Fundamentele teoretico-metodologice ale analizei economico-financiare 1.1. Fundamente teoretice 1.1.1. Tipuri de analiză...

Analiza Economico-Financiara, Procedeu Metodologic Utilizat de Controlul Financiar

1. Necesitatea analizei economico-financiare ca metodă a cunoasterii În scopul cunoasterii fenomenelor si a legăturilor cauzale dintre acestea...

Analiza Economică

CAPITOLUL I. BAZELE TEORETICO-METODOLOGICE ALE ANALIZEI ECONOMICO-FINANCIARE 1.1 DEFINIREA ANALIZEI ECONOMICO-FINANCIARE În spaţiul...

Ai nevoie de altceva?