ONG de mediu - Salvați Dunărea și Delta Dunării

Proiect
9/10 (3 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 3621
Mărime: 93.35KB (arhivat)
Publicat de: Veniamin Ștefan
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Trica Carmen

Extras din proiect

Asociatia Salvati Dunarea si Delta este o organizatie de protectia mediului care lupta pentru protejarea biodiversitatii Dunarii si Deltei. In cei 4 ani de activitate, Salvati Delta s-a impus ca una dintre cele mai importante organizatii de mediu. Campaniile de protectie a Deltei si mediului i-au avut alaturi pe cei mai importanti actori politici, de la presedinte la premier si au reusit sa schimbe in bine soarta mai multor pelicani, stiuci, sturioni si alte vietuitoare din Delta.

Asociatia Salvati Dunarea si Delta (aka Salvati Delta) este o organizatie non-guvernamentala infiintata in mai 2004, in scopul protejarii Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. In patru ani de activitate, s-a impus ca unul dintre cele mai influente grupuri de lobby pe probleme ecologice la nivelul autoritatilor nationale si a demonstrat prin rezultate concrete ca poate oferi solutii problemelor majore cu care se confrunta Delta Dunarii.

Asociatia se infiinteaza in scopul de a contribui la salvarea rezervatiei naturale a biosferei “Delta Dunarii”, prin dezvoltarea de programe ecologice, stiintifice, culturale, menite sa conduca la protejarea si conservarea ecosistemelor biosferei Deltei Dunarii, a florei, faunei, habitatului acesteia, sa contribuie la dezvoltarea unui comportament ecologic prin activitati proprii sau prin sprijinirea initiativelor care isi propun obiective similare.

Prin comportament ecologic se va intelege atat protectia ecosistemului Delta Dunarii, a componentelor sale de mediu: aerul, apa, solul si subsolul, fauna, flora, peisajul, habitatul istoric si monumental, cat si promovarea unui limbaj si comportament civilizat.

In vederea atingerii scopurilor, Asociatia “Salvati Dunarea si Delta – Academia Catavencu” va desfasura urmatoarele tipuri de activitati:

-informarea publicului

-sustinerea proiectelor de cercetare privind protectia mediului

- sprijinirea proiectelor de modernizare a unor instalatii industriale, agricole sau de alta natura, care sunt invechite si care polueaza Delta;

-elavorarea de programe in vederea realizarii obiectivelor

-colaborarea cu asociatii, cluburi, autoritati si alte institutii nationale si internationale

Aceasta organizatie are ca parteneri mai multe organizatii nonguvernamentale, impreuna cu acestea a realizat diferite proiecte, printre aceste organizatii se numara:

- EcoAssist, Asociatia Kogayon, Terra Mileniul III, Greenpeace, Fundatia Pricipesa Margareta a Romaniei, Societatea Ornitologica Romana, Capacul de Hartie,WWF, Fundaţia Eco-Pontica, Salvaţi Vama Veche, Asociația "Tășuleasa Social", MaiMultVerde.

In ceea ce priveste finantarea, beneficiaza de suportul multor societati si institutii:

- Romtelecom, Philip Morris, Petrom, Mobexpert, Energy Holding, Hellenic, Tabu, Ultravision, Green Report, Cotidianul.ro, Cod Verde, Academia Catavencu, Bucataria pentru toti, Adevarul Verde, Murfatlar, Coca-Cola HBC Romania, Canon, Interio, Unilever, Elumni, etc.

Organizatia „Salvati Delta Dunarii” beneficiaza si de sustinerea mai multor operatori de mediu guvernamentali, printre care: Ministerul Mediului, Garda de Mediu, Serviciul de Gospodarirea Apelor, Agentia pentru Protectia Mediului din diferite judete.

De sprijinul Garzii de Mediu a beneficiat in cadrul proiectului „Adopta un rau”, si nu numai, prin aplicarea de amenzi celor care au fost identificati ca au aruncat gunoie pe malul raului Olt, dar si celor care au mai avut intentia de a depozita gunoaie in zona.

Agentia Nationala pentru Protectia Mediului a ajutat organizatia prin impunerea respectării prevederilor legale privind protecţia mediului, precum şi prin coordonarea şi controlarea modului de conformare la acestea pentru menţinerea şi ameliorarea calităţii mediului.

Toata lumea stie ca Delta Dunarii este cea mai importanta bogatie naturala a Romaniei. La varsarea in mare, Dunarea formeaza ultima delta fluviala intacta din Europa, una dintre cele mai mari zone umede din lume si singura delta din lume declarata rezervatie a biosferei, cu peste 5,000 de specii de plante si pasari.

Ce stiu, in schimb, foarte putini dintre noi este ca Rezervatia Biosferei „Delta Dunarii” nu va mai fi multa vreme un paradis natural, pentru ca:

- turistii si autoritatile locale confunda aceasta minune a naturii cu o groapa de gunoi.

- pescuitul industrial si braconajul fac ravagii in randul speciilor de peste.

- centralele eoliene care se construiesc in Dobrogea vor transforma rutele de migratie ale pasarilor in adevarate trasee ale mortii.

- terenurile indiguite artificial in anii ’70, care acopera peste o treime din suprafata Rezervatiei, actioneaza ca niste imense plagi la nivelul ecosistemului deltaic si il impiedica sa se regenereze natural.

- constructia canalului Bistroe prin inima Deltei ucraineene ar afecta iremediabil ecosistemul deltaic.

Prin activitatile desfasurate, Salvati Delta incearca sa rezolve aceste probleme.

In 2004 a protestat impotriva construirii canalui navigabil de mare adancime Chilia-Bistroe in inima Deltei Dunarii de catre Ucraina. La Odessa, ne-am aflat din nou in primele randuri ale ofensivei internationale impotriva construirii acestui canal.

Au readus pe agenda guvernului Acordul cu privire la crearea Coridorului Verde al Dunarii de Jos, care va fi pus in practica dupa ce, timp de 6 ani, fusese ignorat.

Datorita activitatilor de advocacy desfasurate, a contribuit la eliminarea concesiunilor piscicole din Delta Dunarii. In prezent, lupta si pentru desfiintarea concesiunilor agricole si reconstructia ecologica a acestor terenuri.

In 2006, cu ajutorul presedintelui Romaniei, a derulat o campanie de sensibilizare a turistilor cu privire la aruncarea gunoiului in Delta Dunarii – “Verde cine n-are, pierde”.

16 milioane Ron au fost deblocate pentru reconstructia ecologica a Deltei Dunarii, renaturarea amenajarilor agricole si piscicole, care ocupa o treime din suprafata Rezervatiei.

A contribuit la interzicerea pescuitului la speciile de sturioni pe o perioada de 10 ani.

In apele Dunarii se gasesc reziduuri de pesticide (HCH si DDT) in concentratii medii anuale care depasesc maximele admise, cu 30% si respectiv 45%. Cauzele acestor depasiri sunt deversarea apelor industriale uzate in apa Dunarii si antrenarea pesticidelor de pe terenurile agricole.

Alte substante poluante cu impact toxicologic sunt metalele, in special fier, cadmiu si plumb. Acestea provin din deversarea in Dunare a apelor uzate orasenesti si industriale.

Depozitarea gunoiului menajer creaza probleme serioase de mediu. Localnicii arunca de multe ori gunoiul la marginea satelor, pe diguri, terenuri necultivate sau chiar in apa. Turistii care strabat Delta si pensiunile turistice sunt alte surse de poluare.

Pe langa educarea oamenilor si ințelegerea necesitații ecoturismului, autoritațile au in vedere realizarea unui sistem integrat de gestionare a deseurilor. Investițiile necesare sunt evaluate la peste 4 milioane de euro.

Preview document

ONG de mediu - Salvați Dunărea și Delta Dunării - Pagina 1
ONG de mediu - Salvați Dunărea și Delta Dunării - Pagina 2
ONG de mediu - Salvați Dunărea și Delta Dunării - Pagina 3
ONG de mediu - Salvați Dunărea și Delta Dunării - Pagina 4
ONG de mediu - Salvați Dunărea și Delta Dunării - Pagina 5
ONG de mediu - Salvați Dunărea și Delta Dunării - Pagina 6
ONG de mediu - Salvați Dunărea și Delta Dunării - Pagina 7
ONG de mediu - Salvați Dunărea și Delta Dunării - Pagina 8
ONG de mediu - Salvați Dunărea și Delta Dunării - Pagina 9
ONG de mediu - Salvați Dunărea și Delta Dunării - Pagina 10
ONG de mediu - Salvați Dunărea și Delta Dunării - Pagina 11
ONG de mediu - Salvați Dunărea și Delta Dunării - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • ONG de Mediu - Salvati Dunarea si Delta Dunarii.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Implicarea unui ONG de mediu în soluționarea unei probleme

1. PREZENTARE GENERALĂ 1.1.APARIŢIE.SCURT ISTORIC Statut Fundaţia TERRA Mileniul III este o organizaţie apolitică, neguvernamentală şi...

Responsabilitate Socială Petrom

CAPITOLUL 1. RESPONSABILITATEA SOCIALĂ 1.1 Conceptul de responsabilitate socială. Conceptul de responsabilitate socială a întreprinderii...

Relații Publice la Nivelul ONG-urilor

I. PREZENTAREA PROIECTULUI CharityGift.ro Asociaţia CharityGift a lansat proiectul de voluntariat CharityGift.ro ce reprezintă primul magazin...

Fundația Terra Mileniul III

1.1 SCURT ISTORIC Fundaţia TERRA Mileniul III este o organizaţie apolitică, neguvernamentală şi non-profit de protecţie a mediului, înfiinţată în...

Fundația Terra Mileniul III

1. Prezentare generala: Fundatia TERRA Mileniul III este o organizatie apolitica, neguvernamentala si non-profit de protectie a mediului,...

Impactul defrișării pădurilor asupra problemei forestiere

1. Scurt istoric Având în vedere dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 modificată actualizată şi republicată la data de 28.07.2005 şi în...

Asociația Mai Mult Verde

„MAI MULT VERDE” Având în vedere dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 modificată actualizată şi republicată la data de 28.07.2005 şi în...

Salvați Dunărea și Delta - Academia Cațavencu

CAP.I 1.1 Descrierea ONG ului “Salvati Dunarea si Delta” Asociatia “Salvati Dunarea si Delta - Academia Catavencu” este o organizatie...

Ai nevoie de altceva?