Organizarea contabilității rezultatelor obținute din producție la compania Coca-Cola

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 2332
Mărime: 27.37KB (arhivat)
Publicat de: Leonid Farcaș
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. 1. Introducere 3
  2. 1.1 Scurt istoric general Coca-Cola 3
  3. 1.2 Sistemul Coca-Cola 5
  4. 1.3 Portofoliul de produse 5
  5. 1.4 Imbutelierea produselor 6
  6. 2. Organizarea contabilitatii rezultatelor obtinute din productie 7
  7. 2.1 colectarea cheltuielilor cu materiile prime si materialele consumabile 7
  8. 2.2 colectarea cheltuielilor cu energia electrica si apa 8
  9. 2.3 colectarea cheltuielilor cu salariile 9
  10. 2.4 colectarea cheltuielilor privind contributia la asigurari sociale si protectie sociala 10
  11. 2.5 colectarea cheltuielilor cu amortizarea activelor imobilizate 11
  12. 2.6 colectarea cheltuielile cu primele de asigurare achitate 11
  13. 2.7 cheltuielile de posta si telefon 12
  14. 2.8 inregistrarea productiei in curs de executie la inceputul perioadei 12
  15. 2.9 inregistrarea productiei obtinute in cursul lunii la pret prestabilit 12
  16. 2.10 repartizarea cheltuielilor indirecte de productie asupra activitatii de baza luand ca baza de repartizare salariile directe 13
  17. 2.11 repartizarea cheltuielilor generale de administratie asupra activitatii de baza in functie de un coeficient deteminat luand ca baza costul de productie 14
  18. 2.12 repartizarea cheltuielilor de desfacere 15
  19. 2.13 repartizarea cheltuielilor indirecte de productie asupra activitatii de baza 15
  20. 2.14 determinarea si repartizarea costului efectiv asupra productiei obtinute 16
  21. 2.15 determinarea si inregistrarea diferentelor de pret aferente productiei finite 16
  22. 2.16 operatia de inchidere a conturilor ramase deschise 17
  23. 3. Concluzii 18

Extras din proiect

1. Introducere

Coca-Cola este numele unei companii si al unui produs – o bautura racoritoare cu caracteristici aproape banale. Dincolo de aceasta asociere comuna, Coca-Cola este astazi un simbol fascinant prin discrepanta dintre setul de valori asociat si materializarea fizica a produsului-emblema.

La inceput a fost poate o ciudatenie americana. Ulterior a devenit un simbol al unui mod de viata, apoi al unei paradigme asociate existentei individului uman.

Timp de decenii Coca-Cola a fost considerata o “arma” a inamicului american, ceva decadent si periculos, deci un subiect tabu atat pentru consum, cat si ca referinta de orice fel. De exemplu, in timp ce in Ungaria anilor ’60 li se dadea de inteles oamenilor ca bautura este otravitoare, in Romania ea reprezenta, chiar si in anii ’80, “lumea interzisa”: putea fi cumparata doar din magazinele speciale destinate cetatenilor straini, contra valuta liber convertibila. De fapt, diriguitorii comunisti intuiau puterea simbolica a produsului si amenintarea exercitata asupra “zidului” ce apara sistemul china populara a acceptat Coca-Cola doar dupa moartea lui Mao Tzedun in 1978.

1.1 Scurt istoric general Coca-Cola

In 1886 apare bautura Coca-Cola ca un accident farmaceutic: dr. J.Pemberton, farmacist din Atlanta, Georgia, rateaza un sirop medical, dar il converteste in bautura racoritoare combinandu-l cu sifon, si il vinde la pahar. Dintre cei 50 de dolari obtinuti in acel an din vanzarea a 25 de galoane de sirop, 46 de dolari sunt cheltuiti pentru promovarea produsului. Semnalul comercial al proaspatului nascut era clar – se va cheltui mult pe publicitate! - , dar Pemberton avea talent mai mult de inventator si mai putin de comerciant.

Se inregistreaza numele Coca-Cola, nasul fiind un contabil. Pentru 2300 de dolari noua firma este preluata treptat de un comerciant mai inspirat, Asa Candler, care nu intrevede totusi potentialul imbutelierii noii bauturi in sticle. Imbutelierea incepe totusi in 1894, pentru ca dupa numai zece ani, 123 de fabrici sa imbutelieze un million de galoane din aceasta bautura. Parteneriatul cu aceste fabrici prefigure sistemul actual al afacerii.

In anii urmatori, firma isi demonstreaza vocatia internationala, bautura ajungand intr-un numar de tari straine. Coca-Cola incepea asaltul lumii.

In 1919, firma este preluata de un grup de investitori, ceea ce inseamna aparitia unei noi viziuni legate de modul de a mobilize resursele necesare expansiunii. Firma este transformata in societate pe actiuni si coteaza la New York Stock Exchange. Din 1923, presedintia consiliului de administratie si managementul sunt preluate de Robert Woodruff, fiul bancherului ce condusese tranzactia din 1919.

Acesta isi va pune o amprenta personala, prin ghidarea companiei in urmatorii 60 de ani de existenta ai ei. De la nivelul unei firme promitatoare associate unui produs relative banal, el transforma in ceea ce se numeste azi “sistem global de afacere”, operand in toata lumea si devenind una dintre cele mai cunoscute firme. Woodruff se dovedeste un strateg de exceptie, reusind sa largeasca an de an activitatea companiei prin adaugarea unor noi consumatori si noi tari unde Coca-Cola devine un produs cotidian. Numarul inovatiilor in domeniul marketingului este impresionant, desi teoria domeniului inca nu se nascuse. Sub patronajul sau se incepe comercializarea pachetelor de sase sticle si utilizarea frigiderelor “cu capac” furnizate de firma vanzatorilor cu amanuntul. Tot pe vremea lui, in 1931, apare pentru prima data in reclame Mos Craciun imbracat in culoarea rosie a firmei. Odata cu Olimpiada din 1928 de la Amsterdam, compania incepe sa se implice in multe alte competitii, sportul devenind un “ingredient” natural al produsului. Asocierea se extinde apoi treptat, generand noi dimensiuni acestui parteneriat generic.

Sticla de Coca-Cola urmeaza traseele soldatilor americani eliberatori, odata cu intrarea SUA in cel de-al doilea razboi mondial. Woodruff decreteaza ca bautura va fi disponibila la un pret simbolic pentru orice soldat american, oriunde ar fi acesta si indiferent de costurile companiei. Angajamentul este genial, pentru ca soldatii americani devin agenti de difuzare nu numai a ideilor despre libertate, ci si a unui produs care incepe sa se indentifice cu valorile americane. Multe tari din Europa iau, astfel, contact pentru prima oara cu produsul companiei, iar acesta incepe un program de expansiune prin exporturi si, in special, implantari prin licentiere, astfel ca la inceputul anilor ’60 bautura sa racoritoare se afla in peste 120 de tari.

In 1981 conducerea companiei este preluata de Roberto Goizueta, un inginer chemist originar din Cuba care a pierdut totul dupa venirea lui Fidel Castro la putere, se impune ca un star al operatiilor in mare firma americana. El gestioneaza confruntarea cu PepsiCo si da un nou suflu competitional orgnizatiei sale, consolidand implicarea companiei Coca-Cola in crearea retelei de imbuteliatori care formeaza azi sistemul Coca-cola. In anii ’90 ofera viziunea strategica a trecerii in noul mileniu cu un program intitulat “Coca-Cola, a Business System toward 2000: Our Mission in the 1990s”.

In 1991 incepe imbutelierea Coca-Cola in Romania, iar in 1993 apare sloganul “Always Coca-Cola” si reclama cu ursul polar.

1.2 Sistemul Coca-Cola

Produsul care ajunge la consumatorul individual, prin intermediul unui vanzator cu amanuntul, este realizat prin contributia unor firme independente juridic, ce fac parte din “sistemul Coca-Cola”. Acest sistem, prezent si in Romania, se regaseste sub forme similare in toate cele 200 de tari in care bauturile firmei sunt prezente. Sistemul este originar din SUA si s-a dezvoltat sub aceasta forma din necesitati legale de cresterea rapida a interesului pentru bautura firmei, dar si din constrangeri legale.

Preview document

Organizarea contabilității rezultatelor obținute din producție la compania Coca-Cola - Pagina 1
Organizarea contabilității rezultatelor obținute din producție la compania Coca-Cola - Pagina 2
Organizarea contabilității rezultatelor obținute din producție la compania Coca-Cola - Pagina 3
Organizarea contabilității rezultatelor obținute din producție la compania Coca-Cola - Pagina 4
Organizarea contabilității rezultatelor obținute din producție la compania Coca-Cola - Pagina 5
Organizarea contabilității rezultatelor obținute din producție la compania Coca-Cola - Pagina 6
Organizarea contabilității rezultatelor obținute din producție la compania Coca-Cola - Pagina 7
Organizarea contabilității rezultatelor obținute din producție la compania Coca-Cola - Pagina 8
Organizarea contabilității rezultatelor obținute din producție la compania Coca-Cola - Pagina 9
Organizarea contabilității rezultatelor obținute din producție la compania Coca-Cola - Pagina 10
Organizarea contabilității rezultatelor obținute din producție la compania Coca-Cola - Pagina 11
Organizarea contabilității rezultatelor obținute din producție la compania Coca-Cola - Pagina 12
Organizarea contabilității rezultatelor obținute din producție la compania Coca-Cola - Pagina 13
Organizarea contabilității rezultatelor obținute din producție la compania Coca-Cola - Pagina 14
Organizarea contabilității rezultatelor obținute din producție la compania Coca-Cola - Pagina 15
Organizarea contabilității rezultatelor obținute din producție la compania Coca-Cola - Pagina 16
Organizarea contabilității rezultatelor obținute din producție la compania Coca-Cola - Pagina 17
Organizarea contabilității rezultatelor obținute din producție la compania Coca-Cola - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Organizarea Contabilitatii Rezultatelor Obtinute din Productie la Compania Coca-Cola.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Coca cola - mai mult decât o bautură, o legendă

Introducere În acest proiect am ales să vorbesc despre Compania Coca Cola, o companie cunoascută numai după nume și brand de 95% din populația...

Ai nevoie de altceva?