Percepția riscurilor și a nevoii de gestionare a acestora în întreprinderile din România

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 4075
Mărime: 102.86KB (arhivat)
Publicat de: Dumitru M.
Puncte necesare: 7
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi

Cuprins

  1. Capitolul 1
  2. Riscul: aspecte generale 4
  3. Surse de risc 5
  4. Riscul de exploatare 5
  5. Riscul financiar 7
  6. Riscul de îndatorare 7
  7. Riscul de insolvență sau de faliment 7
  8. Capitolul 2
  9. Metode de gestiune a riscurilor la nivel de întreprindere. 9
  10. Evitarea riscului 9
  11. Asigurarea împotriva riscului 10
  12. Restructurarea activității 10
  13. Diversificarea activității 10
  14. Etapele gestionarii riscurilor 11
  15. Identificarea riscurilor - Etapă de bază în gestionarea riscurilor 11
  16. Analiza riscurilor 11
  17. Nevoia de gestionare a riscurilor 13
  18. Concluzii 14
  19. Bibliografie 15

Extras din proiect

INTRODUCERE

Riscul în activitatea unei întreprinderi se referă la probabilitatea de a nu se respecta obiectivele stabilite în termeni de performanță (nerealizarea standardelor de calitate), program (nerespectarea termenului de execuție) și cost (depășirea bugetului).

Nu putem spune că preocuparea pentru stăpânirea riscurilor este ceva nou. Fiecare organizație care urmărește atingerea unor obiective caută să identifice factorii de risc care ar putea influența realizarea obiectivelor propuse, precum si gestionarea acestora prin luare unor măsuri. Pentru a înțelge cât mai bine fenomenul putem da un exemplu simplu și anume:

Exemplu Dacă ne fixăm ca obiectiv ajungerea la serviciu la ora fixată de regulamentele interne, nu este suficient să ne planificăm numai activitatea de a ne deplasa. Există suficiente situații care ne-ar putea face să întârziem (nu vine autobuzul, găsim roata de la mașină desumflată, ambuteiaje la intersecție etc.), iar aceste evenimente care ne-ar face să nu ne atingem obiectivul trebuie gestionate prin luarea unor măsuri (plecăm mai devreme, ne informăm asupra situației drumurilor sau asupra stării vremii, alegem o rută ocolitoare, dar mai liberă etc.).

În orice domeniu al acivității economice, sociale sau politice se pune problema riscului care poate să apară, având consecințe ce nu pot fi întotdeauna anticipate. De aici rezultă că defapt trăim într-o civilizație a riscului. Evaluarea și modelarea riscului este o activitate complexă ce presupune abordări multidisciplinare din diferite ramuri ale științei, respectiv cunoștințe din domeniul economic, social sau politic.

Orice manager trebuie să-și pună problema de a gestiona amenințările, deoarece, în caz contrar, neatingându-și obiectivele, s-ar descalifica, sau de a fructifica oportunitățile în beneficiul organizației, dovedindu-și eficiența. Dacă incertitudinea este o realitate cotidiană, atunci și reacția la incertitudine trebuie să devină o preocupare permanentă.

În România în mediul economic actual, au loc profunde transformari in toate domeniile de activitate și implicațiile se resimt și în situația financiară a fiecărei companii pentru atenuarea riscurilor generale care pot să influențeze activitatea unei firme,trebuie sa cunoastem care sunt factorii de presiune care pot să apară din mediul extern al firmei si punctele slabe din mediul intern al firmei.

Riscul poate fi împărțit în două categorii: riscul intern unde agenții economici se confruntă cu amenințările care pot să apară în interiorul unității și riscul extern specific oricărei întreprinderi, fiind influențat de anumiți factori dinafara unității.

Riscul: aspecte generale

Riscul este definit ca un eveniment probabil, care poate genera pierderi provocate de evoluția unor factori denumiți factori de risc, provenind din diferite surse.

Întreprinderile din România din toate sectoarele economice se confruntă pe toată perioada de viață a acestora cu numeroase probleme determinate de instabilitatea economică. Din perspectiva mediului economic, acesta poate influența întreprinderile atât pozitiv prin oportunități cât și negativ prin riscuri și amenințări.

La nivelul unei întreprinderi deciziile trebuie luate astfel încât să fie asigurată valorificarea oportunităților cât și reducerea sau eliminarea riscurilor acolo unde este posibil.

Indiferent de domeniul lor de activitate companiile se confruntă cu diferite riscuri precum: riscuri sistematice greu de influențat și riscuri nesistematice, unde compania poate lua măsuri de diminuare a efectelor negative. Ambele categorii de riscuri trebuie analizate și tratate corespunzător de către întreprinderile în cadrul cărora se previzionează manifestarea acestora.

Riscurile pot veni din diferite domenii: economic, politic, tehnologic, sociologic, etc. indiferent de specificul activității firmei, evaluarea si modelarea riscurilor este o activitate complexă care presupune o abordare multidisciplinară din diferite ramuri ale stiinței.

Mulți dintre managerii din țara noastră analizează uneori riscul și incertitudinea împreună constatând diferențe semnificative, dacă riscurile pot fi cuantificate prin legi de probabilitate și eliminate ulterior, incertitudinile nu pot fi cuantificate, nici eliminate.

Cele mai frecvente surse de risc sunt: de exploatare, de îndatorare și de insolvență.

Bibliografie

1. Gestiunea Riscurilor Financiare, Sorin Gabriel Anton, editura Universitatii Alexandru Ioan Cuza, 2015,

2. Petre Brezeanu “Gestiunea financiară și politicile financiare ale întreprinderii” , Editura Fundației “România de mâine” - București 1999, ediția II.

3. Paul Bran “Finanțele întreprinderii”.

4. Stancu Ion “ Gestiunea financiară ”.

5. Roxana Arabela, Dumitrascu Vadim Dumitrascu „Economia și gestiunea întreprinderii. Repere conceptuale și aplicații.” Editura Universitară;

6. Mihai Toma, Felicia Alexandru “Finanțe și gestiunea financiară a întreprinderii ” .

Site-uri:

a. www.cursbnr.ro

b. https://www.onrc.ro/index.php/ro/statistici?id

c. https://supervizor.ro/category/firme-in-insolventa/

Preview document

Percepția riscurilor și a nevoii de gestionare a acestora în întreprinderile din România - Pagina 1
Percepția riscurilor și a nevoii de gestionare a acestora în întreprinderile din România - Pagina 2
Percepția riscurilor și a nevoii de gestionare a acestora în întreprinderile din România - Pagina 3
Percepția riscurilor și a nevoii de gestionare a acestora în întreprinderile din România - Pagina 4
Percepția riscurilor și a nevoii de gestionare a acestora în întreprinderile din România - Pagina 5
Percepția riscurilor și a nevoii de gestionare a acestora în întreprinderile din România - Pagina 6
Percepția riscurilor și a nevoii de gestionare a acestora în întreprinderile din România - Pagina 7
Percepția riscurilor și a nevoii de gestionare a acestora în întreprinderile din România - Pagina 8
Percepția riscurilor și a nevoii de gestionare a acestora în întreprinderile din România - Pagina 9
Percepția riscurilor și a nevoii de gestionare a acestora în întreprinderile din România - Pagina 10
Percepția riscurilor și a nevoii de gestionare a acestora în întreprinderile din România - Pagina 11
Percepția riscurilor și a nevoii de gestionare a acestora în întreprinderile din România - Pagina 12
Percepția riscurilor și a nevoii de gestionare a acestora în întreprinderile din România - Pagina 13
Percepția riscurilor și a nevoii de gestionare a acestora în întreprinderile din România - Pagina 14
Percepția riscurilor și a nevoii de gestionare a acestora în întreprinderile din România - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Perceptia riscurilor si a nevoii de gestionare a acestora in intreprinderile din Romania.docx

Alții au mai descărcat și

Analiza pieței virtuale a transporturilor în România

Introducere Aceast lucrare are la baz analiza pietei virtuale si a modului in care firmele romanesti d etransport se prezint pe aceast piat....

Gestiunea Riscurilor Bancare

Introducere Oamenii, instituţiile, societăţile au fost întotdeauna confruntate cu probleme de risc si incertitudine.Progresul societăţii...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Audit intern și guvernanță corporativă

1.Conceptul de audit intern AUDIT INTERN - Definitie “Auditul Intern este o activitate independenta si obiectiva care da unei organizatii o...

Te-ar putea interesa și

Studiu privind comportamentul consumatorului de servicii bancare

CAPITOLUL 1. CONSUMATORUL DE SERVICII – PUNCTUL DE PLECARE ÎN OBŢINEREA SUCCESULUI DE PIAŢĂ Satisfacerea nevoii de servicii se realizează prin...

Riscurile aferente societăților de asigurare și reasigurare

Riscurile aferente societatilor de asigurare si reasigurare Caz particular SC ARDAF SA Cap 1. Riscurile care se pot acoperi prin asigurari Daca...

Ai nevoie de altceva?