Piața de capital

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: pdf
Pagini : 35 în total
Cuvinte : 15264
Mărime: 1.37MB (arhivat)
Publicat de: Adrian B.
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. Introducere ...2
  2. Capitolul I: Definirea pieței de capital și a investițiilor 3
  3. 1.1.Piața de capital ..3
  4. 1.2.Instrumente specifice pieței de capital ..4
  5. 1.3.Caracterisitici ale pieței de capital 7
  6. 1.3.1.Cererea și oferta de capital .7
  7. 1.3.2.Alcătuirea pieței de capital 8
  8. 1.4. Investițiile, principal factor al dezvoltării economice .10
  9. Capitolul II: Evolutia pieței de capital si a investițiilor străine în România ...13
  10. 2.1.Evolutia pieței de capital din țara noastră în perioada actuală .13
  11. 2.2.Politica invesțională în România ...20
  12. 2.3.Evoluția investițiilor străine în România ...22
  13. 2.4. Strategii de atragere a investițiilor străine în România .29
  14. 2.5.Aspecte analitice privind investițiile străine în România ...32
  15. Concluzii ..33
  16. Biblografie ...35

Extras din proiect

Introducere

Motivul alegerii temei Piața de capital și Investițiile străine în România, pentru elaborarea lucrarii de licență a fost acela de a putea prezenta și evidenția rolul mecanismului economiei de piață și al investițiilor străine directe în țara noastră, și a expune modul de acțiune al acestor două componente majore asupra economiei țării noastre .

Piața de capital are o atribuție foarte importantă si bine definită în cadrul sistemului economiei de piață. Acest aspect este deja un fapt foarte bine cunoscut și de necontenit. Fară a se ține cont de perspectivele din care se poate privi acest subiect se consideră că, pentru o desfășurare satisfăcătoare a acestui mecanism, piața de capital reprezintă elementul care ia parte la executarea a două scopuri considerabile: susținarea finaciară a activităților economice și garantarea versatilității capitalului pe baza criteriilor de eficacitate din punct de vedere economic și reducerea la minimum a pericolelor cu privire la investiții.

Odata ce economia țării noastre a trecut de nivelul economiei de piață , și a atins tot mai puternic stadiul de economie de piață optimizată, previziunile ce țin de consecința participării pieței de capital în sistemul de desfășurare al economiei, acced spre noi orizonturi. Agrenarea fară întarziere și cu un consum scăzut al capitalurilor pentru executarea proiectelor de amploare, face ca acesta să fie rolul de bază al pieței romanești de capital. În acest stadiu recent, piața de capital trebuie să îndeplinească o sarcină însemnată în susținerea economiei românești, prin mobilizarea economiilor interne și atragerea pe un fundament stabil a capitalurilor străine. Dupa accederea acestei ținte se poate releva că piața de capital se îndreaptă spre un nivel de stabilitate.

Ca și metodoligie de redactare a acestei lucrări, s-a optat pentru folosirea documentării în cadrul biblotecii penru o mai bună cercetare și un acces mai facil al surselor de informații. Aceasta este împarțită în două capitole, fiecare capitol fiind divizat de asemenea în alte subcapitole care au rolul să prezinte într-o manieră clară si obiectivă, definirea și acțiunea pieței de capital si a investițiilor străine asupra economiei de piață.

Din prisma noțiunilor si teoriilor conținute de fiecare capitol împarțirea acestora se realizează dupa cum urmează:

Un prim capitol teoretic ce prezintă: definirea pieței de capital, instrumentele ce alcătuiesc piața și acțiunea acestora asupra economiei românești, cererea și oferta care intervin în interorul pieței, și alcătuirea pieței de capital în cadrul căreia se prezintă fiecare element component al acesteia.

Al doilea capitol expune în primă instanță evoluția în perioada actuală a pieței de capital și a investițiilor. Un alt aspect prezent în al doilea capitol este legat de politica investițională a țării noastre, acesta fiind un aspect foarte important deoarece atragerea de investiții străine este necesară pentru o bună dezvoltare a economiei și a sectoarelor acesteia.

Dupa aceea continuându-se cu expunerea unor serii de aspecte ce privesc evoluția investițiilor străine în țara noastră în perioada actuală, și cum un aflux ridicat de investiții străine are un efect pozitiv și ajută la creșterea și dezvoltarea sectoarelor industriei atat de necesare economiei.

Urmând să se descrie strategiile de atragere a investițiilor străine în țara noastră împreună cu aspectele ce relevă constituirea mediului juridic propice dezvoltării fluxului de investiții străine, acestea se întrepătrund, pentru că o strategie de atragere a investițițiilor străine nu se poate fundamenta într-o investiție în adevaratul sens al cuvantului fără constituirea unui mediu juridic propice atragerii și dezvoltării acestora.

Iar in finalul capitolul doi sunt expuse o serie de aspecte și sugestii ce vizează urgentarea refacerii din punct de vedere economic a țării noastre, atingerea acestui obiectiv este benefic pentru o bună dezvoltare a economiei țării, dar și pentru atragerea de investițiții străine prin prisma optimizarii legislației fiscale, dar și prin schimabarea perioadei de achitare TVA.

Pe baza acestui fundament de idei dar și pe baza unui material dezvoltat, din punct de vedere faptic, cele două capitole ale lucrării relevă acțiunea și implicarea pieței de capital și a investițiilor străine și rolul acestora asupra mecanismului economiei romănești.

CAPITOLUL I: DEFINIREA PIEȚEI DE CAIPTAL ȘI A INVESTIȚIILOR

1.1. Piața de capital și rolul său în mecanismul economic

Piața de capital descrie ansamblul legăturilor și mecanismelor prin care are loc cu o mai mare ușurință, orientarea capitalurilor răspândite în economie de agenții economici, entitățile publice sau private care au nevoie de finanțare1. Ca orice tip de piață în care se întâlnește cererea și oferta pentru un anumit bun, piața de capital are ca scop vânzarea și cumpărarea capitalurilor.

În funcție de informațiile de mai sus putem spune că piața de capital realizează un mecanism de legătură, între posesorii unei cantități suplimentare de capital (finanțatorii sau investitorii) și cei care manifestă aceea nevoie de capital (finanțații sau emitenții).

Fluxurile de capital dintre cele două clase sunt puse în legătură prin emisiunea și tranzacționarea valorilor mobiliare.

Cele două părți puse în legătură cu ajutorul acestui mecanism, urmăresc scopuri diferite: rentabilitate și lichiditate;

- prin rentabilitate înțelegându-se un nivel ridicat al fructificării capitalului.

- prin lichiditate se înțelege mijlocul de a recupera cât mai ușor și mai rapid capitalurile imobilizate.

Conceptul de piață de capital, este unul deosebit și important2. Acesta este dezvoltat și cuprinzător, cu ample conotații. Potrivit literaturii de specialitate se pot prezenta, două moduri de a privi piața de capital, în ansamblul său: concepția anglo-saxonă și concepția continental europeană. Privită din punct de vedere al concepției anglo-saxone, piața de capital împreună cu piața monetară alcătuiesc în totalitatea lor piața financiară. În această privință, prin intermediul noțiunii de piață de capital se face trimitere la piața valorilor mobiliare în ansamblul ei, respectiv la modalitățile de finanțare pe termen mediu și lung.

Concepția continental europeană, față de cea anglo-saxonă,expune prin termenul de „piață de capital” ansamblul format din piața monetară (sau finanțarea pe termen scurt), piața financiară (respectiv finanțarea pe termen mediu și lung) și piața ipotecară (care este o piață specifică finanțării construcțiilor imobiliare, deci sinonimă finanțării pentru termene foarte lungi de timp).

Piața de capital este caracterizată, în cele mai multe situații ca fiind cea mai importantă componentă a pieței financiare, din următoarele puncte de vedere:

- al mărimii pieței de capital;

- al faptului că piața de capital oferă și asigură îndeplinirea nevoilor de finanțare, pe termen mediu și lung;

Rolul principal al pieței de capital este acela de a finanța economia, cu ajutorul atragerii și mobilizării de resurse financiare3.

Piața de capital are o serie de roluri dupa cum urmează:

- facilitarea circulației capitalurilor, prin situația creată care asigură disponibilitatea titlurilor financiare.

-contribuția la restructurarea sau reorganizarea activităților sectoriale, privind resursele limitate care pot fi antrenate în interiorul pieței de capital, între firmele emitente de titluri financiare, este prezentată o concurență corespunzătoare atragerii investitorilor.

Bibliografie

1. Avrigeanu Alina, Despa Radu, Munteanu Andreea, Nedelescu Mihai, Zirra Daniela; -Eficeința Investițiilor; Editura Universitară,Bucuresti, 2010

2. Brașoveanu Laura Obreja, Dragotă Victor, Dragotă Mihaela Ingrid, Hândorean Cătălin, Mitroi Adrian, Morar Triandafil Cristina, Semenscu Andreea, Stoian Andreea;- Piața de capital;Editura Ase București, 2011

3. Dărăvănoia Alina-Bazele Funcționării Piețelor de Capital; Editura Asem, Chișinău, 2005

4. Radu Sorin Claudiu-Piețe de Capital, Manual de studiu individual; Editura Pro Universitaria, București, 2012

5. Autoritatea de Supraveghere Financiară-Evoluția Pieței de Capital din România; Semestrul I, 2016

6. Banca Națională A României, Balanța de plăți și poziția investițională internațională a României, Raport anual 2016

7. Banca Națională A României, Investițiile Străine directe în România, în anul 2016

8. https://conspecte.com/Bazele-Pietei-de-Capital/instrumente-ale-pietei-de-capital.html

9. http://www.rasfoiesc.com/business/marketing/MODALITATI-DE-ATRAGERE-A-INVES17.php

10. http://www.rasfoiesc.com/business/economie/finante-banci/Politici-privind-atragerea-inv61.php

11. https://ibn.idsi.md/sites/default/files/imag_file/Strategii%20de%20atragere%20a%20investitiilor%20straine.pdf

Andreea

Preview document

Piața de capital - Pagina 1
Piața de capital - Pagina 2
Piața de capital - Pagina 3
Piața de capital - Pagina 4
Piața de capital - Pagina 5
Piața de capital - Pagina 6
Piața de capital - Pagina 7
Piața de capital - Pagina 8
Piața de capital - Pagina 9
Piața de capital - Pagina 10
Piața de capital - Pagina 11
Piața de capital - Pagina 12
Piața de capital - Pagina 13
Piața de capital - Pagina 14
Piața de capital - Pagina 15
Piața de capital - Pagina 16
Piața de capital - Pagina 17
Piața de capital - Pagina 18
Piața de capital - Pagina 19
Piața de capital - Pagina 20
Piața de capital - Pagina 21
Piața de capital - Pagina 22
Piața de capital - Pagina 23
Piața de capital - Pagina 24
Piața de capital - Pagina 25
Piața de capital - Pagina 26
Piața de capital - Pagina 27
Piața de capital - Pagina 28
Piața de capital - Pagina 29
Piața de capital - Pagina 30
Piața de capital - Pagina 31
Piața de capital - Pagina 32
Piața de capital - Pagina 33
Piața de capital - Pagina 34
Piața de capital - Pagina 35

Conținut arhivă zip

  • Piata de capital.pdf

Alții au mai descărcat și

Analiza tehnică și fundamentală, importanța și rolul acestora în luarea deciziei tranzacționării online

Capitolul 1: Parametri si caracteristici pentru tranzactionarea valorilor mobiliare admise la cota BVB 1.1 Produse tranzactionate la BVB Toate...

Plan de Afaceri pentru Evaluarea Ideii de Afaceri SC M’jewelry SRL

1. SINTEZA PLANULUI DE AFACERI Acest plan de afaceri a fost elaborat cu scopul implementării ideii de afaceri care presupune realizarea de...

Protejarea și Stimularea Investițiilor

INTRODUCERE Importanţa teoretică şi practică a lucrării Rolul investiţiilor străine în economia unei ţări este incontestabil: lanţul de efecte pe...

Piața de capital - componenta principală a pieței financiare

1. Conceptul şi structura pieţei financiare Orice economie naţională, indiferent de nivelul său de dezvoltare, este caracterizată de existenţa şi...

Piața capitalului în România - bursa de valori

I. Aspecte generale privind problematica pietelor financiare Teritoriu aflat prin excelenta sub imperiul pragmatismul, domeniul pietelor...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Bursele de valori și rolul lor pe piața de capital

1. Premizele aparitiei bursei de valori. Pentru aparitia si dezvoltarea burselor de valori cu specializarea in adancime pe anumite domenii...

Piața de capital în România

I.Aspecte generale privind pietele de capital 1.1.Concept Piata de capital reprezinta ansamblul relatiilor si mecanismelor prin care se...

Alternative de investiții pe piața de capital

1. DEFINITII INVESTITII - totalitatea cheltuielilor care se fac pentru cumpararea bunurilor de capital. In raport cu modul de folosire a bunurilor...

Evoluția pieței de capital în România - analiză comparativă între piața de capital din România și cea din Europa Cetrală și de Est

1. Aspecte generale privind problematica pieţelor financiare Piata de capital reprezinta o piata specializata unde se intalnesc si se regleaza in...

Piața de capital în România în perioada 2008-2010

INTRODUCERE „Economia este arta de a scoate maximum posibil de la viată.” George Bernard Shaw Abstract: Toţi participanţii pe pieţele de capital...

Formarea și Gestionarea Portofoliului de Investiții în Cadrul Băncii Comerciale

INTRODUCERE Actualitatea temei de cercetare: Sistemul bancar – este unul din cele mai importante structuri ale economiei de piaţă. Prin...

Piața de capital în România - evoluții și perspective

1. Aspecte generale 1.1. Aspecte generale privind problematica pietelor financiare Teritoriu aflat prin excelenta sub imperiul pragmatismului,...

Gestiunea portofoliului de contracte Options pe piața de capital românească

Capitolul 1- Gestiunea portofoliului de contracte options 1.1.Conceptul de gestiunea portofoliului Definiţia portofoliului şi tipuri de...

Ai nevoie de altceva?