Piata de Capital - Analiza Utilitatii Indicilor Bursieri

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Piata de Capital - Analiza Utilitatii Indicilor Bursieri.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 92 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Leontin Stanciu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

INTRODUCERE 3
Capitolul 1: PIAŢA TITLURILOR FINANCIARE 4
1.1 Economii si investitii 4
1.2 Piaţa de capital. Descriere, trăsături specifice 6
1.2.1 Conceptul de piaţă de capital 6
1.2.2 Structura pieţei de capital 10
1.2.3 Bursa de valori 13
1.3 Piaţa de capital în România 19
1.3.1 Performanţele pieţei de capital 20
1.3.1.1 Bursa de Valori Bucuresti 20
1.3.1.2 Bursa Electronica Rasdaq 21
1.3.3 Perspectivele pieţei de capital în România 22
Capitolul 2: INSTRUMENTELE FINACIARE SPECIFICE PIETEI DE CAPITAL 27
2.1 Acţiunile 27
2.1.1 Definire, clasificare, elemente caracteristice 27
2.2 Obligaţiunile 34
2.2.1 Definire, clasificare şi trăsături caracteristice 34
2.2.2 Elemente tehnice ale obligaţiunilor 35
2. 3 Titlurile derivate 36
2.3.l Contractele futures 36
2.3.1.1. Definire 36
2.3.1.2. Preţurile futures 38
2.1.2.1. Relaţia dintre preţurile spot şi preţurile futures 38
2.3.2 Contractele cu optiuni 39
2.3.2.1 Definire 39
2.3.2.2. Categorii, trăsături caracteristice 40
2.4 Riscul şi rentabilitatea unui portofoliu de titluri 43
2.4.1 Analiza rentabilitate – risc 43
2.4.1.1 Riscul unui titlu 43
2.4.1.2 Rentabilitatea şi riscul unui portofoliu format din două titluri 45
Capitolul 3: UTILITATEA INDICILOR BURSIERI PE PIAŢA DE CAPITAL DIN ROMÂNIA 51
3.1 Indici bursieri 51
3.1.1 Evoluţia şi clasificarea indicilor bursieri 51
3.1.2 Calculul indicilor bursieri 53
3.1.3 Indici nationali si internationali 54
3.1.3.1 Indici ai Bursei de Valori Bucuresti 54
3.1.3.2 Indici mondiali 58
3. 2 Utilitatea indicilor bursieri pe piaţa de capital 59
3.2.1 Utilitatea indicilor bursieri în analiza şi evaluarea întreprinderilor cotate 59
3.2. Utilizarea indicilor bursieri in determinarea volatilitatii si riscului actiunilor 65
3.2.1 Volatilitatea actiunilor 65
3.2.2 Corelaţia dintre rentabilitatea titlurilor si rentabilitatea pieţei bursiere 67
Capitolul IV: PREZENTAREA SOCIETĂŢII COMERCIALE ALRO S.A. SLATINA 69
4.1. Informaţii generale 69
4.2. Scurt istoric 69
4.3. Rezultate economico-financiare 72
4.2 Emisiunea acţiunilor şi criteriile fundamentale a valorii de emisiune 78
4.3 Introducerea titlului în Bursa 80
4.4 Analiza fundamentală 87
4.4.1. Evaluarea acţiunilor,modalităţi de estimare 87
4.4.2. Modalităţi de estimare a valorii intrinseci ; analiza tehnica : BET-C,BET-FI 88
4.4.3 Analiza grafică 89

Extras din document

INTRODUCERE

Bursa de valori mobiliare reprezintă un domeniu incitant şi fascinant, nu numai pentru actorii pieţei de capital ci şi pentru nespecialişti.

De-a lungul timpului, specialiştii în tehnica bursieră au încercat în căutările lor să scoată la iveală o seamă de produse noi, tot atât de bizare pe cât de abstract a fost spaţiul în care s-au desfăşurat cercetările. Însăşi denumirea acestora, de produse derivate pare o justificare ironică pentru “derivaţia” care s-a produs de la scopul în care au fost iniţiate. Şi aceasta, deoarece se consideră că piaţa la termen a fost esenţialmente creată pentru a servi ca scop al speculaţiei, tranzacţiile la termen fiind denumite de mulţi autori "investiţiile specialiştilor". Dar aceste instrumente sunt în prezent folosite în gestionarea riscului, ele reprezentând o asigurare într-o societate nesigură.

Problema cu care se confrunta unii investitori este alegerea modalitatii optime de investire, care sa corespunda cel mai bine scopurilor si asteptarilor lor.

Investitia in actiuni listate la bursa este o activitate complexa. Iar o activitate complexa necesita efort pentru a produce rezultate pozitive. Desigur, mecanismul investitiei in sine nu este complicat: deschiderea unui cont de investitii si lansarea unor ordine de cumparare de actiuni sunt proceduri destul de simple. Oricine poate invata mecanismele bursei dupa cateva luni de anternament.

Insa o persoana care invata si cunoaste mecanismele bursei nu devine automat un investitor de succes, la fel cum la sah, o persoana care stie regulile jocului nu devine automat un jucator bun. Este nevoie de pricepere, antrenament, cunostinte teoretice,experienta si putin fler. De altfel, cu cat un instrument financiar este mai complex, cu atat aceste elemente devin mai importante.

Lucrarea de fata analizeaza bursa in contextul integrarii acesteia in cadrul pietei de capital. Am urmarit in primul rand sa ofer o imagine de ansamblu a pietei de capital, urmand apoi sa ne focalizam pe o sectiune a aceseia. Astfel am analizat titlurile financiare si indicatorii bursieri.

Capitolul 1: PIAŢA TITLURILOR FINANCIARE

1.1 Economii si investitii

In orice societate, economiile si investitiile au jucat un rol deosebit de important, atat la nivel macroeconomic cat si la nivelul fiecarei persoane sau agent economic. Desigur, exista un ansamblu de factori care influenteaza deciziile fiecarei persoane sau agent economic de a renunta la un castig sau avantaj prezent (determinat de utilizarea unor fonduri disponibile in prezent) in favoarea unui avantaj viitor (determinat de economisirea sau investirea acestor fonduri, pentru a fi utilizate in viitor), insa procesele de economisire sunt prezente intr-o masura mai mare sau mai mica, pe termene mai lungi sau mai scurte si moduri foarte variate la nivelul fiecarei persoane, fizice sau juridice. Aceste procese de economisire au insa un rol important si la nivelul intregii economii nationale. Astfel, sumele depuse la bancile comerciale de catre persoane fizice sau juridice sunt folosite pentru acordarea de credite altor persoane fizice si juridice, finantand astfel investitii in diverse sectoare economice si contribuind la dezvoltarea economiei in ansamblul sau.

Care ar fi diferenta dintre economisire si investitie? Economisirea presupune "pastrarea" in siguranta a sumelor detinute, in timp ce prin investirea acelorasi sume se asteapta o "multiplicare" a acestora.

Desigur, alegerea cailor celor mai potrivite de economisire si investitie se poate dovedi a fi un proces dificil, avand in vedere o serie de factori precum multitudinea instrumenetelor disponibile, instabilitatea pe care o traverseaza anumite piete, recesiunea economica, etc. In aceste conditii se pune problema alegerii unui instrument de economisire adecvat, care sa ofere o pastrare in siguranta cea mai deplina a acestor economii, dar si multiplicarea lor in timp, devenind practic dintr-un instrument de economisire unul de investire. Multiplicarea economiilor trebuie nu numai sa asigure acestora o protectie la inflatie, ci si sa aduca un castig real, in conditiile unui risc acceptabil.

Un alt concept ce trebuie analizat in elaborarea unei strategii de investitii este diversificarea investitilor. Aceasta inseamna plasarea sumelor disponibile in mai multe instrumente diferite de economisire si investire, si/sau in diferite variante ale aceluiasi tip de instrument (in mai multe actiuni diferite cotate la bursa sau in titluri la mai multe fonduri mutuale).

Trebuie urmarit acel tip de investitie care asigura un raport optim intre rentabilitate si risc, raport ajustat in functie de asteptarile, posibilitatile si nu in ultimul rand aversiunea fata de risc a fiecarui investitor.

Exista numeroase tipuri de investitii la dispozitia unui detinator de economii. Majoritatea se pot incadra in urmatoarele categorii:

- sume detinute in moneda nationala (lei);

Fisiere in arhiva (1):

  • Piata de Capital - Analiza Utilitatii Indicilor Bursieri.doc