Piața Financiară și Bursa de Valori

Proiect
6.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 10746
Mărime: 84.92KB (arhivat)
Publicat de: Visarion Costache
Puncte necesare: 9
Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava - Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică

Cuprins

  1. 1. Piaţa financiară 3
  2. 1.1. Definire şi descriere 3
  3. 1.2 Structura, conţinutul şi funcţiile pieţei financiare 3
  4. 1.3 Tipurile şi caracteristicile pieţei de capital 6
  5. 1.4. Pieţele financiare internaţionale 8
  6. 2. Bursa de valori 10
  7. 2.1. Istoric 10
  8. 2.2. Definire 12
  9. 2.3. Necesitatea pieţelor bursiere 12
  10. 2.4. Obiectul bursei de valori 13
  11. 2.5. Condiţiile esenţiale pentru înfiinţarea unei burse de valori 13
  12. 2.6 Scopul esenţial al bursei de valori 14
  13. 2.7. Clasificarea burselor de valori 14
  14. 2.8. Supravegherea şi controlul negocierilor la bursa de valori 15
  15. 3. Cotarea unei societati pe acţiuni la Bursa de Valori 16
  16. 3.1. Metode de cotare 16
  17. 3.2. Listarea la bursă 16
  18. 3.2.1. Condiţiile de îndeplinit 16
  19. 3.2.2. Conţinutul cererii pentru listare în cazul unei noi emisiuni de titluri fînanciare 17
  20. 4. Bursa de valori Bucureşti 18
  21. 4.1. Istoric şi evoluţie 18
  22. 4.2. Viziune, Misiune şi Principii 21
  23. 4.3. Perspectivele Bursei de Valori Bucureşti în anul 2008, în contextul realizărilor din 2007 22
  24. 4.4. Raportul lunar pe Februarie 2008 27
  25. Bibliografie 28

Extras din proiect

1. Piaţa Financiară

1.2 Structura, conţinutul şi funcţiile pieţei financiare

Rolul pieţelor financiare este unul economic şi altul social.

Din punct de vedere economic acestea contribuie la dezvoltarea procesului investiţional, iar din punct de vedere social, asigurã protecţia veniturilor economisite.

Piaţa financiarã are douã componente ale cãror funcţiuni sunt diferite şi complementare şi anume piaţa financiarã primarã specializatã în colectarea veniturilor economisite şi piaţa financiarã secundarã care asigurã mobilitatea şi lichiditatea economiilor plasate.

Piaţa financiarã primarã

Piaţa financiarã primarã asigurã colectarea veniturilor economisite de la posesorii de capital financiar disponibili pe piaţa internã şi cea internaţionalã. Aceastã piaţã pune în legãturã subiecţii care dispun de un capital financiar excedentar propriu şi care doresc sã plaseze acest excedent cu subiecţii economici care au un deficit de resurse financiare aşadar piaţa financiarã primarã îndeplineşte funcţia de finanţare, de alocare de capital financiar.

Finanţarea se poate realiza în mod direct sau dimpotrivã indirect. Spre exemplu când veniturile economisite de sectorul populaţiei sunt superioare investiţiilor realizate de subiecţi, deţinãtorii de economii prin intermediul pieţei financiare pot finanţa direct deficitele financiare ale subiecţilor economici solicitatori de capital financiar. Acest lucru se realizeazã prin cumpãrarea de fiecare persoanã a titlurilor financiare emise de aceştia. Acelaşi lucru se poate întâmpla şi când anumite întreprinderi din sectorul productiv sau alte organisme financiare investesc mai mult decât economisesc adicã cumpãrã titluri financiare de la cei care au nevoie de resurse.

Cel mai mare solicitator de resurse în acest sistem de finanţare îl reprezintã statul şi administraţiile sale locale. Acest lucru se întâmplã în perioadele în care aceste entitãţi înregistreazã deficite bugetare şi cum de cele mai multe ori sistemele bugetare se încheie cu deficite, nevoia de resurse este permanentã.

Calea acoperirii acestor deficite cea mai potrivitã şi neinflaţionistã o reprezintã emiterea titlurilor financiare specifice pentru acoperirea golurilor de resurse.

Finanţarea nevoilor de resurse financiare ale subiecţilor economici solicitatori se poate realiza şi în mod indirect prin intermediul unor organisme financiare de intermediere care emit titluri financiare pe piaţa financiarã. Aceste organisme atrag pe de o parte resursele economisite şi le plaseazã într-un mod eficient spre cei care au nevoie de resurse.

O resursã importantã de fonduri bãneşti la care apeleazã aceste organisme specializate o reprezintã anumite fonduri financiare constituite cu scopuri precise şi folosite temporar în acest scop de finanţare investiţionalã. Asemenea fonduri sunt fondurile instituţiilor de asigurãri sociale, fondurile caselor de pensii, fondurile caselor de salarii, fondurile caselor de concedii etc.

Pe piaţa financiarã organismele financiare de intermediere asigurã deci colectarea de capital financiar obţinând resurse financiare sub forma emisiunii de titluri financiare pe care apoi le împrumutã întreprinderilor publice şi private prin cumpãrarea titlurilor financiare emise de acestea.

Piaţa financiarã secundarã

Piaţa financiarã secundarã asigurã deţinãtorilor de titluri financiare lichiditatea şi mobilitatea veniturilor economisite, constituind un cadru organizat ce se numeşte bursa de valori pentru schimbarea titlurilor financiare emise.

Schimbarea titlurilor de cãtre deţinãtorii acestora poate sã aibã loc din urmãtoarele motive:

- fie ca urmare a dorinţei deţinãtorilor lor de a-şi recupera fondurile înainte ca aceste titluri financiare sã ajungã la scadenţã;

- ca urmare a nevoilor de resurse financiare lichide în acel moment;

- operaţiunile speculative

Pe piaţa financiarã secundarã titlurile financiare pot fi valorificate chiar înainte de a aduce un avantaj financiar deţinãtorilor acestora adicã înainte de a primi dobânzile sau dividendele. Se poate spune deci cã existenţa pieţei financiare secundare asigurã deţinãtorilor de titluri financiare posibilitatea de a ieşi de pe piaţa financiarã primarã când doresc.

Piaţa financiarã secundarã are şi rolul de a asigura evaluarea permanentã a titlurilor financiare cotate la bursã prin confruntarea cererii cu oferta a titlurilor financiare şi se stabileşte cursul pe piaţã a valorilor negociate care reflectã de regulã competitivitatea economicã şi financiarã a emitentului de titluri financiare.

Asigurând mobilitatea, lichiditatea şi evaluarea permanentã a veniturilor economisite şi investite în titluri financiare, piaţa financiarã secundarã asigurã buna funcţionare a pieţei primare.

Aşadar în concluzie, piaţa financiarã secundarã asigurã redobândirea lichiditãţii, adicã a numerarului prin valorificarea titlurilor financiare.

Între piaţa financiarã primarã şi între piaţa financiarã secundarã existã o interdependenţã absolutã, existenţa uneia fãrã cealaltã nu este posibilã deşi funcţiile lor sunt complet distincte. Funcţiile celor douã componente sunt deja exprimate.

Circuitul activelor financiare se desfăşoară între ofertanţii de fonduri şi beneficiarii acestora, tranzacţiile având loc pe piaţa financiară. Piaţa financiară este alcatuită din două componente, având în vedere tipul activelor financiare care se negociază şi mecanismul prin care acestea sunt introduse în circuitul financiar:

a) Piaţa monetară. Pe piaţa monetară naţională se efectuează tranzacţii monetare, în moneda naţională, între rezindenţii aceleiaşi ţări. Piaţa monetară este piaţa pe care băncile se împrumută între ele, pe termen scurt. Apariţia acestei pieţe se datorează surplusului de încasări pe care le au unele bănci şi surplusului de plăţi pe care le au alte bănci. Prin urmare, piaţa monetară îndeplineşte funcţia de compensare a deficitului cu excedentul de lichiditate pe două căi: 1) prin creditul acordat între bănci; 2) prin cumpărarea, de la diferite bănci, a unor hârtii de valoare specifice pieţei monetare, a căror scadenţă este relativ apropiată şi care prezintă certitudine în ceea ce priveşte transformarea lor in bani lichizi, fără pierderi. O componentă a pieţei monetare este piaţa valutară, pe care se confruntă cererea şi oferta pentru diferite valute, care sunt atât pentru ofertant, cât şi pentru solicitant, monede străine, schimbul dintre ele urmând să depăşească restricţiile care îngreunează circulaţia internaţională a capitalului.

b) Piaţa de capital. Piaţa capitalurilor este specializată în intermedierea de tranzacţii cu active financiare care au scadenţe pe termene medii şi lungi. Prin intermediul ei, sunt satisfăcute nevoile de capital ale solicitanţilor cu disponibilităţile de capital ale ofertanţilor. În general, piaţa capitalurilor măreşte posibilităţile financiare.

Preview document

Piața Financiară și Bursa de Valori - Pagina 1
Piața Financiară și Bursa de Valori - Pagina 2
Piața Financiară și Bursa de Valori - Pagina 3
Piața Financiară și Bursa de Valori - Pagina 4
Piața Financiară și Bursa de Valori - Pagina 5
Piața Financiară și Bursa de Valori - Pagina 6
Piața Financiară și Bursa de Valori - Pagina 7
Piața Financiară și Bursa de Valori - Pagina 8
Piața Financiară și Bursa de Valori - Pagina 9
Piața Financiară și Bursa de Valori - Pagina 10
Piața Financiară și Bursa de Valori - Pagina 11
Piața Financiară și Bursa de Valori - Pagina 12
Piața Financiară și Bursa de Valori - Pagina 13
Piața Financiară și Bursa de Valori - Pagina 14
Piața Financiară și Bursa de Valori - Pagina 15
Piața Financiară și Bursa de Valori - Pagina 16
Piața Financiară și Bursa de Valori - Pagina 17
Piața Financiară și Bursa de Valori - Pagina 18
Piața Financiară și Bursa de Valori - Pagina 19
Piața Financiară și Bursa de Valori - Pagina 20
Piața Financiară și Bursa de Valori - Pagina 21
Piața Financiară și Bursa de Valori - Pagina 22
Piața Financiară și Bursa de Valori - Pagina 23
Piața Financiară și Bursa de Valori - Pagina 24
Piața Financiară și Bursa de Valori - Pagina 25
Piața Financiară și Bursa de Valori - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • Piata Financiara si Bursa de Valori.doc

Alții au mai descărcat și

Strategii de plasament pe piața financiară

CAPITOLUL I. PIAŢA DE CAPITAL - INTRODUCERE Realitatea economică de pe pieţele financiare internaţionale, în special în perioada 2005-2008 a...

Inflația

1.1 CONCEPTUL DE INFLATIE Fenomenul denumit inflatie constituie o problema complexa de analiza macroeconomica si una dintre cele mai importante...

Piața financiară și bursa

In esenta, bursa de valori este o piata organizata pentru titluri financiare, o piata de capital, o componenta a asa-numitei “economii simbolice”...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

Piața de capital

Reprezinta o piata specializata unde se intalnesc si se regleaza in mod liber cererea si oferta de active financiare pe termen mediu si lung....

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Bursele de valori și rolul lor pe piața de capital

1. Premizele aparitiei bursei de valori. Pentru aparitia si dezvoltarea burselor de valori cu specializarea in adancime pe anumite domenii...

Piața financiară și bursa de valori

1.Piata financiara 1.1. Introducere Relatiile de natura financiara, de credit si monetare s-au amplificat pe plan international, consolidandu-se...

Piața de capital în România - evoluții și perspective

1. Aspecte generale 1.1. Aspecte generale privind problematica pietelor financiare Teritoriu aflat prin excelenta sub imperiul pragmatismului,...

Piața bursieră marocană

Introducere Astazi Marocul face parte din categoria tarilor in curs de dezvoltare, la acelasi nivel cu India si Turcia. Marocul dispune de o...

Bursele internaționale

INTRODUCERE Aparitia si formarea burselor de marfuri este rezultatul procesului evolutiv firesc care a început în urma cu aproximativ 2000 de ani...

Piața de Capital în România

1. Aspecte generale privind problematica pieţelor financiare Teritoriu aflat prin excelenţă sub imperiul pragmatismul, domeniul pieţelor...

Piața capitalului în România - bursa de valori

I. Aspecte generale privind problematica pietelor financiare Teritoriu aflat prin excelenta sub imperiul pragmatismul, domeniul pietelor...

Piața de capital din România prin prisma activelor financiare care se tranzacționează pe bursa de valori București și piața RASDAQ

I. PIAŢA DE CAPITAL I.1. Concept şi trăsături Piaţa de capital reprezintă ansamblul relaţiilor şi mecanismelor prin intermediul cărora...

Ai nevoie de altceva?