Piața financiară și piața bursieră

Proiect
7/10 (3 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 8082
Mărime: 42.48KB (arhivat)
Publicat de: Pamela Drăghici
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Suciu Titus
proiect sustinut la disciplina Piete de capital.

Cuprins

  1. I. Piaţa financiară.3
  2. I.1. Definire şi descriere.3
  3. I.2 Structura şi conţinutul pieţei financiare.3
  4. I.3 Rolul pieţei financiare.6
  5. I.4 Piaţa financiară românească.6
  6. I.5. Pieţele financiare internaţionale.7
  7. I.6. Există oare pieţe financiare eficiente?.8
  8. II. Piaţa bursieră.9
  9. II.1. Apariţia şi dezvoltarea burselor.9
  10. II.2. Definirea bursei. Participanţi la bursă.11
  11. II.3. Necesitatea pieţelor bursiere.12
  12. II.4. Rolul şi funcţiile pieţelor bursiere.13
  13. II.5. Clasificarea burselor de valori.15
  14. II.6. Obiectul bursei de valori.16
  15. II.7. Condiţiile esenţiale pentru înfiinţarea unei burse de valori.16
  16. II.8. Bursa de valori Bucureşti.16
  17. II.9. Piaţa extrabursieră Rasdaq.17
  18. Concluzii.19
  19. Bibliografie.20

Extras din proiect

I. Piaţa financiară

I.1. Definire şi descriere

Orice economie naţională este caracterizată de existenţa şi funcţionarea unor pieţe specializate, unde se întâlnesc şi se reglează, liber sau dirijat, cererea şi oferta de active financiare, necesare creării de resurse pentru dezvoltarea producţiei de bunuri şi servicii.

Din punct de vedere al sferei de cuprindere, în literatura de specialitate s-au conturat două accepţiuni referitoare la piaţa de capital: concepţia anglo-saxonă şi concepţia continental-europeană.

În concepţia anglo-saxonă, piaţa financiară este formată din piaţa de capital împreună cu piaţa monetară,. În acest context, pe piaţa de capital se asigură investirea capitalurilor pe termen mediu şi lung. Pe piaţa monetară se realizează atragerea şi plasarea capitalurilor pe termen scurt prin intermediul pieţei interbancare, a pieţei scontului, a pieţei efectelor de comerţ, a pieţei certificatelor de comerţ, a pieţei eurovalutelor etc.

În concepţia continental - europeană, piaţa de capital are o structură complexă care cuprinde: piaţa monetară, piaţa ipotecară şi piaţa financiară.

I.2. Structura şi conţinutul pieţei financiare

În România s-a adoptat concepţia anglo-saxonă potrivit căreia piaţa financiară, aflată la intersecţia ofertei de fonduri cu cererea de fonduri în economie, este compusă din două mari segmente:

♦ piaţa monetară (interbancară) alcatuită din ansamblul relaţiilor de credit pe pe termen scurt, având la bază active fără caracter negociabil;

Piaţa monetară concentrează totalitatea tranzacţiilor monetare, prin care se mobilizează fonduri cu scadenţe mai mici de un an. Printre instrumentele financiare specifice acestei pieţe se numără moneda, certificatele de depozit, depozitele bancare, titlurile de stat şi creditele pe termen scurt. Deşi există studii care abordează piaţa valutară ca o componentă distinctă a pieţei financiare, majoritatea lor includ piaţa valutară în aria pieţei monetare.

♦ piaţa titlurilor financiare (piaţa de capital) ce desemnează tranzacţiile cu titluri pe termen mediu şi lung;

Piaţa de capital intermediază tranzacţiile cu active financiare ce au scadenţe mai mari de un an prin emisiunea, vânzarea şi negocierea de valori mobiliare. Principalele instrumente financiare specifice pieţei de capital sunt: creditele pe termen mediu şi lung, acţiunile şi obligaţiunile. Investitorul pe piaţa de capital îşi asumă un risc mai ridicat decât cel specific pieţei monetare, fapt pentru care rata de rentabilitate aşteptată este mai ridicată pe piaţa de capital decât pe piaţa monetară. De altfel, comportamentul investitorilor pe piaţa financiară este dictat şi de înclinaţia acestora spre risc. Investitorii care au o aversiune mai mare la risc preferă în general instrumentele specifice pieţei monetare sau investiţiile puţin riscante pe piaţa de capital (în acţiuni de tip blue-chips, de exemplu). Indiferent însă de înclinaţia spre risc a investitorilor, se recomandă construirea de portofolii echilibrate de titluri, care să balanseze titlurile caracterizate printr-o volatilitate ridicată cu titluri cu grad redus de risc.

Piaţa financiarã are două componente ale căror funcţiuni sunt diferite şi complementare şi anume piaţa financiară primară specializată în colectarea veniturilor economisite şi piaţa financiară secundară care asigură mobilitatea şi lichiditatea economiilor plasate.

Piaţa financiară primară

Piaţa financiarã primară asigură colectarea veniturilor economisite de la posesorii de capital financiar disponibili pe piaţa internă şi cea internaţională. Această piaţă pune în legătură subiecţii care dispun de un capital financiar excedentar propriu şi care doresc să plaseze acest excedent cu subiecţii economici care au un deficit de resurse financiare aşadar piaţa financiară primarã îndeplineşte funcţia de finanţare, de alocare de capital financiar.

Finanţarea se poate realiza în mod direct sau dimpotrivă indirect. Spre exemplu când veniturile economisite de sectorul populaţiei sunt superioare investiţiilor realizate de subiecţi, deţinătorii de economii prin intermediul pieţei financiare pot finanţa direct deficitele financiare ale subiecţilor economici solicitatori de capital financiar. Acest lucru se realizează prin cumpărarea de fiecare persoană a titlurilor financiare emise de aceştia. Acelaşi lucru se poate întâmpla şi când anumite întreprinderi din sectorul productiv sau alte organisme financiare investesc mai mult decât economisesc adică cumpără titluri financiare de la cei care au nevoie de resurse.

Cel mai mare solicitator de resurse în acest sistem de finanţare îl reprezintă statul şi administraţiile sale locale. Acest lucru se întâmplă în perioadele în care aceste entităţi înregistrează deficite bugetare şi cum de cele mai multe ori sistemele bugetare se încheie cu deficite, nevoia de resurse este permanentă.

Calea acoperirii acestor deficite cea mai potrivită şi neinflaţionistă o reprezintă emiterea titlurilor financiare specifice pentru acoperirea golurilor de resurse.

Finanţarea nevoilor de resurse financiare ale subiecţilor economici solicitatori se poate realiza şi în mod indirect prin intermediul unor organisme financiare de intermediere care emit titluri financiare pe piaţa financiară. Aceste organisme atrag pe de o parte resursele economisite şi le plasează într-un mod eficient spre cei care au nevoie de resurse.

O resursă importantă de fonduri bãneşti la care apelează aceste organisme specializate o reprezintă anumite fonduri financiare constituite cu scopuri precise şi folosite temporar în acest scop de finanţare investiţională. Asemenea fonduri sunt fondurile instituţiilor de asigurări sociale, fondurile caselor de pensii, fondurile caselor de salarii, fondurile caselor de concedii etc.

Pe piaţa financiară organismele financiare de intermediere asigură deci colectarea de capital financiar obţinând resurse financiare sub forma emisiunii de titluri financiare pe care apoi le împrumută întreprinderilor publice şi private prin cumpărarea titlurilor financiare emise de acestea.

Preview document

Piața financiară și piața bursieră - Pagina 1
Piața financiară și piața bursieră - Pagina 2
Piața financiară și piața bursieră - Pagina 3
Piața financiară și piața bursieră - Pagina 4
Piața financiară și piața bursieră - Pagina 5
Piața financiară și piața bursieră - Pagina 6
Piața financiară și piața bursieră - Pagina 7
Piața financiară și piața bursieră - Pagina 8
Piața financiară și piața bursieră - Pagina 9
Piața financiară și piața bursieră - Pagina 10
Piața financiară și piața bursieră - Pagina 11
Piața financiară și piața bursieră - Pagina 12
Piața financiară și piața bursieră - Pagina 13
Piața financiară și piața bursieră - Pagina 14
Piața financiară și piața bursieră - Pagina 15
Piața financiară și piața bursieră - Pagina 16
Piața financiară și piața bursieră - Pagina 17
Piața financiară și piața bursieră - Pagina 18
Piața financiară și piața bursieră - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Piata Financiara si Piata Bursiera.doc

Alții au mai descărcat și

Managementul riscului pe piețele financiar-valutare

Introducere Riscul a reprezentat, de-a lungul istoriei în general, şi al istoriei economiei, în special, una dintre cele mai fascinante teme de...

Riscul pe Piața Valorilor Mobiliare

Cap.1. VALORILE MOBILIARE ŞI RISCUL Întotdeauna înainte de efectuarea unei investiţii, şi mai ales dacă este vorba de o investiţie pe piaţa de...

Rolul Ratei Dobânzii pe Piața Monetară și a Creditului

Atunci când Adam Smith, în lucrarea sa fundamentala, “Avutia Natiunilor…” se ocupa de partile care alcatuiesc pretul marfurilor, el arata ca...

Piața financiară - concept și forme

CAP. I PIAŢA FINANCIARĂ- DEFINIRE ŞI DESCRIERE Orice economie naţională, indiferent de nivelul său de dezvoltare, este caracterizată de existenţa...

Gestiunea unităților hoteliere - SC La Strada Rumena SRL

1. Prezentarea restaurantului S.C. LA STRADA RUMENA S.R.L. este denumirea firmei care face analiza situaţiei.Din punctul de vedere al statutului...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Piețe financiare

Din punct de vedere al sferei sale de cuprindere, in literature de specialitate s-au conturat doua conceptii referitoare la piata financiara: a)...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Modelarea dinamică a pieței de capital

INTRODUCERE In orice economie nationala, indiferent cit de dezvoltata, piata de capital cu cele doua componente ale sale, piata primara si piata...

Bursele de valori și rolul lor pe piața de capital

1. Premizele aparitiei bursei de valori. Pentru aparitia si dezvoltarea burselor de valori cu specializarea in adancime pe anumite domenii...

Bursele de mărfuri în România

1.1 ISTORICUL BURSELOR DE MARFURI Aparitia si formarea burselor de marfuri sunt rezultatul unui proces evoluativ natural, care a început în urma...

Bursa de valori și scopul acesteia

1. DefinireBursa de valori este una din cele mai importante institutii ale economiei de piata, un segment al pietei financiare, o piata secundara...

Situația pieței de capital în UE și România

CAPITOLUL 1 SITUAŢIA PIEŢEI DE CAPITAL ÎN UE Uniunea Europeană traversează un proces de integrare financiară al cărui catalizator - moneda unică...

Raport de Evaluare - SC Sima SRL

PREZENTAREA S.C. SIMA S.R.L. Scurt istoric Societatea comerciala SIMA S.R.L. a fost infiintata prin Hotararea judecatoreasca nr. Structura...

Evaluarea întreprinderii prin prisma metodelor financiare pe exemplul SC Textila SA Focșani

INTRODUCERE Evaluarea reprezintă o parte integrantă a analizei economice şi este practic legată de formarea unei opinii asupra valorii pachetului...

Prezentarea SC Intexco GWF SA Ploiești și a pieței acesteia

CAPITOLUL I PIETELE DE CAPITAL – CARACTERISTICI SI ROL IN ECONOMIA DE PIATA 1.1. Conceptul si structura pietei de capital. Orice economie...

Ai nevoie de altceva?