Piața Mondială a Petrolului

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 86 în total
Cuvinte : 33378
Mărime: 1.97MB (arhivat)
Publicat de: Albertina Apostol
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Neculita Mihaela

Cuprins

  1. CAPITOLUL 1
  2. 1.1 DIN ISTORIA PETROLULUI 3
  3. 1.2 PROGNOZA OIL PEAK 11
  4. 1.3 ÎNTR-UN SECOL PETROLUL A DEVENIT PRIMA INDUSTRIE A LUMII 14
  5. 1.3.1 BOGATIA IN RESURSE PETROLIERE A AMERICII 15
  6. 1.3.2 ASIA, CEL MAI BOGAT CONTINENT IN PETROL 17
  7. 1.3.3 RESURSE ENERGETICE PE CONTINENTUL AFRICAN 18
  8. 1.3.4 SPATIUL EX-SOVIETIC 18
  9. 1.3.5 NORVEGIA, MANDRIA EUROPEI 20
  10. 1.3.6 PRODUCȚIA DE PETROL ȘI GAZE DIN MAREA NORDULUI A MARII BRITANII 21
  11. CAPITOLUL 2
  12. 2.1 O ISTORIE A MARILOR COMPANII 22
  13. 2.2 PREZENTARE A MARILOR COMPANII PETROLIERE ALE LUMII 26
  14. 2.2.1 EXXONMOBIL 27
  15. 2.2.2 B.P. (BRITISH PETROLEUM) 29
  16. 2.2.3 TOTAL A.S 30
  17. 2.2.4 CHEVRON 31
  18. 2.2.5 ROYAL DUTCH SHELL 32
  19. 2.2.6 LUKOIL 33
  20. 2.2.7 PETROM 36
  21. CAPITOLUL 3
  22. 3.1 INFORMAȚII DESPRE OPEC 39
  23. 3.2 DE LA INCEPUTURI PANA ASTAZI 40
  24. 3.3 ISTORIA ȘI ANALIZA PREȚULUI PETROLULUI 46
  25. CAPITOLUL 4
  26. 4.1 RUSIA- O MARE PUTERE ENERGETICĂ 65
  27. 4.2 PETROLUL 66
  28. 4.2.1 PRODUCTIE 66
  29. 4.2.2 EXPORTURILE DE PETROL 68
  30. 4.2.3 RUTE ALE CONDUCTELOR DE PETROL SI PROIECTE DE EXTINDERE A ACESTORA. 70
  31. 4.2.4 ACORD RUSO-CHINEZ 73
  32. 4.3 GAZUL NATURAL 74
  33. 4.3.1 PREZENTARE GENERALA 74
  34. 4.3.2 PIAȚA DE IMPORT ȘI DE EXPORT 76
  35. 4.3.3 DEPENDENTA ENERGETICA A UE DE RUSIA 78
  36. 4.3.4 RUTE DE EXPORT 80
  37. CONCLUZII 84
  38. BIBLIOGRAFIE 85

Extras din proiect

Capitolul 1

1.1 Din istoria petrolului

Petrolul a fost descoperit în urmă cu câteva mii de ani. Având densitatea mai redusă decât a apei sărate, s-a găsit în caverne şi zone cu straturi sedimentare calcaroase, argiloase, sau nisipoase de la suprafaţă, (în Germania, de exemplu, în jurul Hanovrei şi Braunschweig). În cazul în care straturile impermeabile de argilă sunt deasupra, nepermiţând ieşirea la suprafaţă a petrolului, acesta se va găsi în straturile profunde de unde va fi extras prin sonde petroliere.

Straturile de petrol situate la suprafaţă prin oxidare se transformă în asfalt acesta fiind deja descoperit în Orient în urmă cu cca. 12000 de ani în Mesopotamia antică. Oamenii au învăţat să folosească asfaltul, prin amestecare cu nisip şi alte materiale ce etanşează pereţii corăbiilor.

Din timpul Babilonului provine denumirea de naptu (nabatu = luminează) care ne indică faptul că petrolul era utilizat la iluminat, acesta fiind amintit şi în legile lui Hammurabi 1875 î.e.n. fiind prima dovadă istorică scrisă pentru reglementarea folosirii petrolului.

Petroleum este un cuvânt de origine romană care provine din „oleum petrae“ = ulei de piatră denumire pe care romanii au preluat-o de la egipteni, care descoperă petrol la suprafaţă în regiunea munţilor Golfului Suez se presupune că în antichtate romanii foloseau petrolul ca lubrifiant la osiile carelor romane, sau în timpul Bizanţului acesta era parte componentă a focului grecesc o armă temută în luptele navale de odinioară. Petrolul era folosit şi în medicina veche fiind vândut ca leac miraculos universal la tratarea a numeroase boli ca: astma, guta, reumatismul, dizenteria, oprirea hemoragiilor, oblojirea rănilor, râia, calmarea durerilor de dinţi.

Chinezii au reusit să sape, folosind o tehnică rudimentară, la adâncimi de 500 şi chiar 900 de metri. La Surahani, în peninsula Apcheron (Caucaz), se găsea vestitul "templu al focului". Focurile de aici, divinizate de localnici şi pelerini se datorau aprinderii emanaţiilor de gaze din ţiţei. Focuri, provocate de aprinderea unor asemenea emanaţii, au fost şi în ţara noastră, la Vlădoaia, pe Valea Mileavului şi la Lopătari - Buzău, ultimele cunoscute încă din vremea romanilor, au ars şi continuă să ardă şi în zilele noastre. Cele mai vechi mărturii scrise despre petrol le datorăm scriitorilor antici, printre care Herodot, Diodor din Sicilia, Strabon, Pliniu cel Bătran şi Plutarch.

Ţiţeiul era cunoscut în zona ţării noastre încă din secolul I î.Hr., de când datează obiectele descoperite în cadrul cetăţii dacice de la Poiana (Nicoreşti, Galaţi): podoabe din smoală întărită şi acoperită cu un strat subţire de argint. De altfel, prima rafinărie de petrol din lume a fost construită în România, în 1856, la marginea oraşului Ploieşti de către fraţii Mehedinţeanu. Instalaţiile rafinăriei erau destul de primitive, toate utilajele fiind formate din vase cilindrice din fier sau fontă, încălzite direct cu foc de lemne. Preţul petrolului scade rapid prin creşterea numărului de rafinării, petrolul lampant devine o resursă tot mai importantă în iluminat, înlocuind treptat lumânările.

Iluminatul interiorului puţului s-a facut folosind un sistem de oglinzi, care captau lumina solară si o reflectau în puţ şi, într-un stadiu evoluat, cu lămpi de miner, ce prezentau avantajul că se stingeau în momentul infiltrării gazelor la suprafaţă, evitând, deci, explozia şi, în felul acesta, accidentarea muncitorilor. Pentru ventilaţie în puţ s-au folosit iniţial mănunchiuri de crengi ce erau mişcate de la suprafaţă, apoi foalele de forjare şi, mai târziu, pompe rudimentare.Exploatarea masivă a petrolului începe în secolul XIX pe motivul răspândirii folosirii petrolului în iluminat, care dădea o lumină mai bună producând fum mai puţin în comparaţie cu lămpile cu ulei de balenă, sau lumânările de ceară.

Începutul industriei petroliere moderne da¬tează din anul 1854 când un grup de oameni de afaceri americani, în frunte cu George Bissell, i-au comandat distinsului pro¬fesor de chimie Benjamin Silliman Jr., de la Universitatea Yale, o analiză a pro¬prie¬tăţilor "uleiului de rocă" (cum i se spu¬nea petrolului) pentru a afla dacă acesta ar putea fi folosit ca lubrifiant sau com¬bus¬ti¬bil pentru iluminat. Ideea lor era să des¬co¬pere o nouă sursă de iluminare, obţi¬nu¬tă prin aceeaşi procedură de rafinare ca şi kerosenul, dar mai ieftină, care să scoa¬tă de pe piaţă kerosenul şi celelalte pro¬duse existente. Rezultatele studiului au fost remarcabile, acesta fiind consi¬de¬rat un "punct de cotitură în crearea in¬dus¬triei petroliere". Grupul condus de George Bissell a mai avut o idee inte¬re¬san¬tă: a împrumutat de la chinezi o veche teh¬nică folosită pentru extragerea sării. În loc să sape dupa ţiţei, cum se făcea în Eu¬ro¬pa de Est, ei aveau de gând să foreze. Pri¬mul puţ din lume a fost cel al "colo¬ne¬lu¬lui" Edwin Drake (din 1859) de la Oil Creek, Titusville, Pennsylvania. Potrivit altor isto¬rici, însă, primul puţ s-ar fi săpat la Bibi-Heybat, în Caucaz, cu 13 ani mai înainte. Cert este că puţul lui Drake a anunţat pri¬mul boom petrolier din istoria Americii. Aşa a apărut, ca peste noapte, o industrie fără de care civilizaţia noastră de astăzi ar fi de neimaginat. Primii ani au fost mar¬caţi de haos şi speculaţii care au dus, în cele din urmă, la supraproducţie şi la de¬pre¬siune economica (1866-1867).

Însă începutul erei petrolului se poate considera pe data de 10 ianuarie 1901, în afara localității Beaumont, Texas, în vârful unui mic deal numit Spindletop. Era zece și jumatate și un om dezamăgit, pe nume Al Hammil, tocmai plecase de lângă puțul pe care-1 săpa, pentru a-i spune fratelui său, Curt, că acolo nu era de fapt nicio picătură de petrol, când gresia aflată cam la trei sute și ceva de metri sub picioarele sale i-a dovedit că se înșeală într-o maniera spectaculoasă. Cu o bubuitură asurzitoare și un mare vuiet, nori groși de gaz metan au tâșnit din gaura. Apoi a ieșit și lichidul, un jet de un verde-maroniu, care s-a înălțat la câțiva zeci de metri. Majoritatea puțurilor de petrol de la acea vreme produceau între cincizeci și o sută de barili pe zi. Deținătorii recordurilor, de exemplu, rușii, e posibil să fi produs cinci mii de barili pe zi. Dar la Spindeltop se pompau cinci mii de barili la fiecare oră — o sută de mii de barili pe zi - mai mult decât producția tuturor celor¬lalte puțuri de pe glob la un loc.

A doua zi au început să sosească turiști de la Houston, urmați de ziariști și de câțiva geologi sceptici, dintre care unii avansaseră ideea, foarte răspândită în epocă, conform căreia petrolul pur și simplu nu există în asemenea cantități, argument deloc neglijabil. Deși petrolul era cunoscut de mii de ani și produs comercial din 1850, în 1901, afacerile cu petrol din lume erau relativ modeste și se concentrau în principal asupra rafinării petrolului în petrol lampant. Mai ieftin, mai curat și mai sigur decât toți ceilalți combustibili pentru lămpi, petrolul lampant fusese o adevărată mană cerească pentru o lume aflată într-un proces de industrializare rapidă, disperată să-și lumineze casele, bibliotecile, fabricile și clădirile de birouri. Dar acum, odată cu apariția ul-tramodernului iluminat electric, viitorul petrolului pe această piață arată destul de sumbru.

Preview document

Piața Mondială a Petrolului - Pagina 1
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 2
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 3
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 4
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 5
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 6
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 7
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 8
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 9
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 10
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 11
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 12
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 13
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 14
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 15
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 16
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 17
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 18
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 19
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 20
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 21
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 22
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 23
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 24
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 25
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 26
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 27
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 28
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 29
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 30
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 31
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 32
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 33
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 34
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 35
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 36
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 37
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 38
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 39
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 40
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 41
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 42
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 43
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 44
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 45
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 46
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 47
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 48
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 49
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 50
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 51
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 52
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 53
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 54
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 55
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 56
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 57
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 58
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 59
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 60
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 61
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 62
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 63
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 64
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 65
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 66
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 67
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 68
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 69
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 70
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 71
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 72
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 73
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 74
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 75
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 76
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 77
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 78
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 79
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 80
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 81
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 82
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 83
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 84
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 85
Piața Mondială a Petrolului - Pagina 86

Conținut arhivă zip

  • Piata Mondiala a Petrolului.doc

Alții au mai descărcat și

Evoluția istorică a firmelor multinaționale din industria petrolului

1. Istoria petrolului Petrolul sau ţiţeiul – in mod justificat numit si “aurul negru“, pentru calităţile sale ca şi pentru avantajele ce rezultă...

Caracteristici Definitorii ale Pieței Mondiale a Petrolului

1. Principalele dimensiuni ale pieţei mondiale a petrolului Petrolul este o resursă epuizabilă. Rezervele mondiale de petrol sunt repartizate...

Petrolul în Epicentrul Politicii Internaționale

Capitolul 1. Exploatarea petrolului şi comerţul internaţional cu petrol anterior creării OPEC Prima ţară intrată în statisticile internaţionale ca...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Comerțul Mondial cu Produse Petroliere

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate. Una dintre cele mai actuale probleme ale economiei mondiale contemporane este problema energetică....

Relațiile economice ale României cu banca de dezvoltare Africana

Africa este un continent uriaş (al treilea, dupa Asia şi America) şi masiv (la 1400 km2 revin numai 10 km de ţărmuri, faţă de 300 în cazul...

Petrolul - factorul cheie în relațiile economice internaționale

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate. Problema energetică este o problemă de mare actualitate. Din nevoile mondiale de energie, petrolul...

Geopolitica petrolului

INTRODUCERE Suveran între combustibili, materie primă râvnită şi răsfăţată pentru sectoare de vârf ale industriei moderne, omniprezent în viaţa de...

Managementul Petrolului

C A P I T O L U L 1 ZĂCĂMINTE DE PETROL Noţiuni introductive Zăcămintele de petrol au fost şi sunt încă o mare bogăţie şi în acelaşi timp o mare...

Cartelul pe piața mondială a petrolului

Introducere Economia mondială depinde încă de petrol ca sursă centrală de energie, chiar dacă au apărut şi altele cum ar fi energia nucleară şi...

Impactul petrolului asupra schimburilor comerciale internaționale

Cap I PETROLUL- sursa de energie pe plan mondial Secolul XX a fost secolul petrolului aşa cum secolul XIX a fost cel al cărbunelui....

Planificarea strategică de marketing pentru produsul turistic - descoperă mânăstirile Moldovei

1. Prezentarea Firmei: ACCENT TRAVEL& EVENTS este o agentie cu experienta pe piata serviciilor turistice, care si-a castigat prestigiul prin...

Ai nevoie de altceva?