Politică de preț

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 30 în total
Cuvinte : 9130
Mărime: 68.91KB (arhivat)
Publicat de: Jeana Prodan
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Sarpe Daniela

Cuprins

  1. CAP. 1. ELEMENTE DEFINITORII ALE POLITICII DE PRET 2
  2. 1.1 Coordonatele pretului in economia contemporanã 2
  3. 1.1.1 Conceptul de pret 2
  4. 1.1.2 Importanta si rolul pretului 4
  5. 1.1.3 Mixul de preturi 5
  6. 1.2 Factorii care influenteaza marimea si dinamica pretului 6
  7. 1.2.1 Factori interni determinanti 7
  8. 1.2.2 Factori externi determinati 7
  9. 1.3 Obiectivele stabilirii pretului 9
  10. 1.4 Modalitati de determinare a pretului 11
  11. CAP. 2. STRATEGII DE PRET 13
  12. 2.1 Elaborarea strategiei de pret 13
  13. 2.2 Strategii de pret 14
  14. 2.3 Exemple de strategii de pret practicate de firme cu acelasi obiect de activitate 17
  15. 2.3.1 Politici de pret folosite de corporatia Microsoft 17
  16. 2.3.2 Politici de pret practicate de compania Sun Microsystems 19
  17. CAP. 3. PREZENTAREA FIRMEI S.C. CASIDO S.R.L. 21
  18. 3.1 Istoricul firmei 21
  19. 3.2 Portofoliul de produse 22
  20. 3.3 Politica de pret 23
  21. 3.4 Analiza SWOT la nivelul firmei S.C. CASIDO S.R.L. 25

Extras din proiect

CAP. 1. ELEMENTE DEFINITORII ALE POLITICII DE PRET

Politica de pret a intreprinderii poate fi pe deplin utilizata in folosul intrprinderii doar in conditiile in care ea beneficiaza de o viziune de perspectiva asupra evolutiei pietei-tinta. Cu alte cuvinte, chiar daca nu reprezinta in totalitate o variabila in totalitate controlabila (uneori concurenta,alteori cererea impun o ajustare pe care intreprinderea nu doreste dar, trebuie sa o faca pentru a avea succes) pretul poate, totusi, sa fie obiectul unei orientari strategice.

Strategia de piata constituie punctul de plecare pentru politica de pret. Acest lucru presupune incadrarea acestei componente a mixului in strategia globala a firmei fata de piata si raportarea la obiectivele strategice de piata. Politica de pret a Intreprinderilor ce actioneaza pe piata bunurilor productive, prezinta anumite particularitati comparativ cu a celor care activeaza pe piata bunurilor de consum.

1.1 Coordonatele pretului in economia contemporanã

1.1.1 Conceptul de pret

In conditiile contemporane, pretul pietei reprezinta o cantitate de moneda pe care cumparatorul este dispus si poate sa o ofere producatorului in schimbul bunului pe care acesta poate sa il ofere pe piata si exprima, in cea mai mare masura sub aspect calitativ si structural, un ansamblu de informatii furnizate reciproc de catre participantii la schimb, in functie de raportul dintre cerere si oferta, pe de o parte, si in cadru legislativ, pe de alta parte, avand caracter dinamic, divers si reglementat.

Pretul este un instrument al pietei si un indicator al realitatii. In virtutea functiei de corelare a cererii cu oferta el capata un caracter complex ce este amplificat in contextul actualului dinamism economico- social, atat de caracteristicile pietei pe care le manifesta, cat si de cadrul legislativ care reglementeaza formarea preturilor, el insusi perfectibil.

Pretul unui bun sau al unei resurse este un element care arata la ce trebuie sa renunte pentru a se obtine respectivul bun sau resursa.

Pretul este una din cele mai importante variabile clasice, care are cea mai mare influenta In activitatea Intreprinderii, deoarece el afecteaza nemijlocit si promt: profitul, volumul vanzarilor, cota de piata si pozitia pe care aceasta o ocupa pe piata In complexul economic national.

Pretul reprezinta cea mai mobila componenta, el poate fi modificat rapid. In acelasi timp pretul este si componenta mai putin controlabila de catre intreprindere. Aceste doua caracteristici, care reprezinta pentru aceasta politica principalul avantaj si dezavantaj, fac din aceasta componenta o « piatra de incercare » a oricarei conduceri a intreprinderii.

In acelasi timp, notiunea de pret este strans legata de conceptele de tranzactie sau schimb precum si de conceptul de utilitate. Prin intermediul schimbului, un actor (agent) economic ce actioneaza pe piata comunica, intra In relatie cu un alt actor economic, in scopul obtinerii, de la acesta din urma a unui bun ce are valoare si este util, oferind in schimb „ceva” similar, valoros si util. In consecinta, obsevam ca tranzactia implica o evaluare si o estimare subiectiva a utilitatii sau a satisfactiei obtinute.

Pretul este o suma de bani pe care cumparatorul o accepta si este dispus sa o acorde vanzatorului In schimbul produsului sau serviciului cumparat. Pretul este singura componenta a mixului de marketing care aduce venit. Marimea pretului concretizeaza suma pe care un client este capabil si dispus sa o „sacrifice” pentru a-si satisface o anumita nevoie sau dorinta.

Pretul are anumite particularitati:

1. Pretul este un element extrem de mobil si flexibil al mixului de marketing, acesta putand fi modificat usor. Efectul modificarii pretului este, de regula, imediat si cuantificabil.

2. Ca variabila a mixului, pretul este rezultata interactiunii unor factori endogeni si exogeni ai Intreprinderii. Conditiile interne ale Intreprinderii, nivelul tehnic si organizatoric al productiei, costurile de productie, transport, distributie, comercializare, calitatea managementului firmei, reprezinta factorii interni. Printre factorii exogeni se numara: specificul ecnomiei nationale, raportul de forte in cadrul pietei, politica statului in domeniul preturilor, reglementari si restrictii internationale (in principal pentru pretul produselor exportate).

Pretul unui produs poate varia intre 2 limite:

• limita inferioara, corespunzatoare costului de productie si comercializare si asigurarii unei marje minime de profit

• limita superioara determinata de nivelul acceptabilitatii produsului.

3. Formarea si micsorarea preturilor contine insa o mare varietate de situatii particulare: pretul este considerat un parametru al capacitatii de adaptare a firmei la un mediu concurential extrem de dinamic.

4. Racordarea prompta a intreprinderii la mediu, asigurarea unui comportament anticipativ – adaptiv – proiectiv presupune elaborarea si fundamentarea unui mix coerent de marketing, care sa asigure integrarea si efectul sinergic maxim al tuturor componentelor acestuia. Prin urmare, trebuie realizata o interactiune, o interdependenta Intre politicile de pret si politicile de produs, distributie si promovare – comunicare In cadrul strategiei de marketing.

Indiferent de natura lor, organizatiile constituite pe criterii de profitabilitate (dar si numeroase organizatii publice sau non profit), stabilesc preturi pentru produsele / serviciile pe care le ofera. Chiar daca au nume diferite, prin functiile indeplinite, in esenta, multe concepte reprezinta, de fapt, preturi. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt:

• dobanda – pretul banilor imprumutati;

• salariul – pretul muncii;

• amenda – pretul incalcarii legii;

• cautiunea – pretul libertatii temporare;

• cotizatia – pretul apartenentei la o organizatie;

• mita – pretul „bunavointei”;

• tariful – pretul unui serviciu;

• impozitul pe venituri – pretul dreptului de a castiga bani;

• comisionul – pretul unei intermedieri.

Preview document

Politică de preț - Pagina 1
Politică de preț - Pagina 2
Politică de preț - Pagina 3
Politică de preț - Pagina 4
Politică de preț - Pagina 5
Politică de preț - Pagina 6
Politică de preț - Pagina 7
Politică de preț - Pagina 8
Politică de preț - Pagina 9
Politică de preț - Pagina 10
Politică de preț - Pagina 11
Politică de preț - Pagina 12
Politică de preț - Pagina 13
Politică de preț - Pagina 14
Politică de preț - Pagina 15
Politică de preț - Pagina 16
Politică de preț - Pagina 17
Politică de preț - Pagina 18
Politică de preț - Pagina 19
Politică de preț - Pagina 20
Politică de preț - Pagina 21
Politică de preț - Pagina 22
Politică de preț - Pagina 23
Politică de preț - Pagina 24
Politică de preț - Pagina 25
Politică de preț - Pagina 26
Politică de preț - Pagina 27
Politică de preț - Pagina 28
Politică de preț - Pagina 29
Politică de preț - Pagina 30

Conținut arhivă zip

  • Politica de Pret.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza Influenței Factorilor de Fundamentare a Politicii de Preț

CAPITOLUL 1. INTEGRAREA POLITICII DE PREŢ ÎN PROCESUL DE PLANIFICARE STRATEGICĂ A ÎNTREPRINDERII Dată fiind universalitatea şi complexitatea sa,...

Prețul - element hotărâtor

INTRODUCERE Prețul este expresia bănească a valorii mărfurilor și serviciilor care fac obiectul schimbului și constituie o categorie economică,el...

Realizarea politicii de preț în cadrul întreprinderii

CAP. I - Sistemul de factori determinanți în realizarea politicii de preț la întreprindere Prețul reprezintă una din pârghiile...

Concurența de oligopol

1. INTRODUCERE Relatiile dintre agentii economici pe piata, în functie de interesele lor, constituie un sistem economic de concurenta, în care...

Teoria prețului - formarea prețului în diferite structuri de piață

Capitolul 1 "Teoria preţului" 1.1"Teoria obiectivă a preţului" Teoria economică dominantă a epocii lui Adam Smith,teoria obiectivă a valorii,este...

Prețul și formarea acestuia

CAP 1. PREȚUL 1.1.Definiție Prețul este un instrument al pieței și un indicator al realității. În virtutea funcției de corelare a cererii cu...

Practici Anticoncurentiale

CAPITOLUL 1 INTRODUCERE Practicile anticoncurentiale sunt foarte diversivicate in lume si pot adesea sa nu fie recunoscute la semnarea unui...

Analiza Concurenței pe Piață

ARGUMENT Cunoaşterea consumatorilor este o condiţie extrem de necesară pentru succesul pe piaţă, dar, în condiţiile actuale, nici pe departe nu...

Te-ar putea interesa și

Analiza Influenței Factorilor de Fundamentare a Politicii de Preț

CAPITOLUL 1. INTEGRAREA POLITICII DE PREŢ ÎN PROCESUL DE PLANIFICARE STRATEGICĂ A ÎNTREPRINDERII Dată fiind universalitatea şi complexitatea sa,...

Mixul de marketing la SC Ira SA Câmpina

Introducere Universalitatea marketingului reprezinta o trasatura unanim acceptata de specialisti. Ea reflecta o realitate obiectiva exprimata prin...

Realizarea politicii de preț în cadrul întreprinderii

CAP. I - Sistemul de factori determinanți în realizarea politicii de preț la întreprindere Prețul reprezintă una din pârghiile...

Politică de preț la SC Katto SRL

INTRODUCERE Lucrarea intitulată “ Politica de preţ la KATTO.SRL.” este structurată în trei capitole. Cap I. Preţul în conceptul de marketing...

Politicile de preț și de produs - studiu de caz SC Papace SA Sinaia

CAPITOLUL I : SUBMIXUL DE PRODUS SI SUBMIXUL DE PRET Mixul de marketing este un element foarte intalnit in domeniul marketingului, acesta...

Particularitățile politicii de preț în Uniunea Europeană

1. Introducere Tarile estice1 Conform ONU, tarile din Europa de Est sunt cele marcate cu rosu pe harta de mai jos. Avand in vedere ca, spre...

Politica de Preț - Țările Vestice ale Europei

Introducere Se va analiza politica de pret la nivel european, cuprinzand tarile vestice. O abordare simplificata a Europei de Vest include...

Practică marketing la Romtelecom

CAPITOLUL I. 1.PREZENTAREA FIRMEI SC ROMTELECOM SA "Cheltuieşte-ţi banii cu cap!" 1.1.Scurt istoric 1930: se înființează SART ("Societatea...

Ai nevoie de altceva?