Politică de transport în România și Uniunea Europeană

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 69 în total
Cuvinte : 31997
Mărime: 2.02MB (arhivat)
Publicat de: Codin Marginean
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Alina Profiroiu

Cuprins

  1. Istoricul politicii de transport în Uniunea Europeană 3
  2. Obiective 4
  3. Politica transporturilor: principii generale 4
  4. Rezultate 5
  5. Cadrul legislativ al politicii transportului 9
  6. Domenii de acțiune ale politicii transporturilor 11
  7. I. Tipuri de transport 11
  8. II. Alte aspecte ale politicii transportului 20
  9. Viitorul Politicii de Transporturi 26
  10. “Un viitor sustenabil pentru transporturi: către un sistem integrat, bazat pe tehnologie şi uşor de utilizat” 27
  11. Tendinţe şi Provocări 30
  12. Obiectivele politicii pentru un transport sustenabil 32
  13. Politici pentru un transport sustenabil 35
  14. Tehnologie: cum să accelerăm tranziţia la o societate cu emisii scăzute de dioxid de carbon şi să ne situăm în fruntea inovării mondiale 37
  15. Cadrul legislativ: promovarea deschiderii în continuare a pieţelor şi încurajarea Concurenţei 38
  16. Comportament: educare, informare, implicare 38
  17. Guvernanţă: acţiuni eficace şi coordonate 39
  18. Pentru un spațiu european de siguranță rutieră: orientări pentru politica de siguranță rutieră 2011-2020 41
  19. INTRODUCERE 41
  20. 2. EVALUAREA EX-POST A CELUI DE-AL TREILEA PROGRAM EUROPEAN DE ACțIUNE PENTRU SIGURANțA RUTIERĂ 41
  21. 3. PRINCIPII SI OBIECTIV 42
  22. 4. OBIECTIVE STRATEGICE 43
  23. 5. IMPLEMENTAREA ORIENTĂRILOR PENTRU POLITICA DE SIGURANțĂ RUTIERĂ 2011-2020 51
  24. 5.1 Întărirea angajamentului tuturor părților implicate printr-o guvernanță mai olidă 51
  25. 5.2 Instrumente comune de monitorizare și evaluare a eficienței politicilor de siguranță rutieră 51
  26. 6. CONCLUZII 52
  27. Programul Operational sectorial de transport (POS-T) in Romania 53
  28. Priorităţi şi operaţiuni ale POS Transport 56
  29. Bibliografie: 70

Extras din proiect

Istoricul politicii de transport în Uniunea Europeană

Principiile fundamentale ale Politicii Comune de Transport (PCT) au fost stabilite în 1957 prin Tratatulde la Roma, de înfiinţare a Comunităţii Economice Europene (CEE). PCT este guvernată de Capitolul IV(articolele 74-78) al Tratatului. Tratatul defineşte fondul politicii comune de transport:

- reguli comune aplicabile transportului internaţional în Statele Membre;

- condiţii pentru autorizarea transportatorilor nonrezidenţi să opereze servicii de transport pe teritoriul unui Stat Membru;

- măsuri pentru îmbunătăţirea siguranţei în transport;

- limitarea aplicării în totalitate a Capitolului la transportul feroviar, rutier şi fluvial;

- Consiliul poate decide, prin majoritate de voturi, dacă trebuie stabilite reglementări pentru transportul maritim şi aerian.

Problemele de politică în sectorul transport sunt supuse procedurii de co-decizie, cu excepţia reglementărilor ce pot avea un efect grav asupra standardului de viaţă şi forţei de muncă în unele zone sau asupra operaţiunilor unităţilor de transport; astfel de reglementări sunt administrate prin procedura de consultare şi votul în unanimitate în Consiliul European.

Până în anul 1985, Congresul European al Miniştrilor Transporturilor a rămas principala instituţie ce coordona politicile de transport pan-europene. Deşi Tratatul de la Roma a prevăzut o Politică Comună de Transport, foarte puţine realizări au fost înregistrate până în anul 1985, deoarece Statele Membre aveau ezitări în a ceda controlul lor asupra politicii de transport. Inexistenţa unor progrese a fost atât de evidentă încât, în 1983, Parlamentul Europeana decis să cheme în instanţă Consiliul de Miniştri, la Curtea Europeană de Justiţie, pentru „nereuşita în implementarea unei politici comune de transport, şi în particular în stabilirea cadrului unei astfel de politici cu caracter obligatoriu”, după cum fusese stabilit în Tratat.

În luna mai 1985, Curtea s-a pronunţat, confirmând eşecul Consiliului de a asigura libertatea serviciilor din cadrul transportului internaţional şi de a stabili condiţiile în care transportatorii non-rezidenţi pot opera servicii de transport pe teritoriul unui Stat Membru”. La puţin timp, în luna iunie 1985, Comisia Europeană a publicat Carta Albă privind finalizarea Pieţei Interne, ce a transformat politica de transport într-o componentă importantă a strategiei comunitare generale. În a doua jumătate a anilor ’80 şi la începutul anilor ’90, au fost înregistrate progrese considerabile în ceea ce priveşte liberalizarea şi armonizarea politicilor de transport. La sfârşitul anilor ’80 au intrat în discuţie şi alte probleme – dezvoltarea infrastructurii (Reţelele Trans-Europene, Trans-European Networks, TEN) şi impactul transporturilor asupra mediului.

În decembrie 1992, Comisia Europeană a publicat o Comunicare asupra Dezvoltării Viitoare a Politicii Comune de Transport (COM(92)0494). Această Comunicare a schimbat cursul politicii de transport a Uniunii Europene dinspre o abordare sectorială (pe moduri de transport) către o politică integrată bazată pe mobilitate durabilă. Noi probleme au fost aduse în discuţie: siguranţa transporturilor, protecţia socială şi a mediului, relaţiile externe, şi politicile de taxare.

În continuare, Comisia Europeană a adoptat în iulie 1995 o a doua Comunicare (COM(95)0302), privind îmbunătăţirea calităţii transporturilor prin utilizarea unor tehnologii noi, îmbunătăţirea funcţionării pieţei unice şi dezvoltarea dimensiunii externe a politicii de transport.

În decembrie 1995, a intrat pentru prima oară cu adevărat în discuţie latura fiscală a politicii de transport, datorită Cartei Verzi „Către taxarea echitabilă şi eficientă în transporturi” (COM(95)691). Într-o nouă Cartă Albă „Taxare echitabilă pentru utilizarea infrastructurii: o abordare pe etape a unui cadru comun de taxare pentru utilizarea infrastructurii în Uniunea Europeană” (COM(98)466), Comisia Europeană a dezbătut problema unei abordări comunitare armonizate a taxării în sectorul de transport.

Comisia Europeană a prezentat apoi o Comunicare în decembrie 1998. Acest nou document, numit „Mobilitate durabilă: Perspective pentru viitor” (COM(1998) 716), a actualizat programul de acţiune din 1995 şi a stabilit obiective pe termen lung, pentru perioada 2000-2004.

În septembrie 2001, Comisia Europeană a adoptat o nouă Cartă Albă privind Politica Comunitară de Transport. Documentul a propus măsuri pentru revizuirea politicii de transport astfel încât să devină mai durabilă şi să evite pierderile economice enorme cauzate de ambuteiaje, poluare şi accidente.

În octombrie 2004 a fost adoptată „O constituţie pentru Europa”. Secţiunea 7 a acesteia stabileşte că, după consultarea cu Comitetul Economic şi Social, Consiliul va reglementa: regulile comune aplicabile transportului internaţional către şi de pe teritoriul unui Stat Membru sau traversând teritoriul unuia sau mai multor State Membre; condiţiile în care transportatori non-rezidenţi pot opera servicii de transport pe teritoriul unui Stat Membru; măsuri de creştere a siguranţei transporturilor; şi alte prevederi considerate adecvate. Reglementările acestui Capitol se aplică transportului feroviar, rutier şi fluvial.

Obiective

Obiectivul general al politicii europene de transport este stabilirea unui echilibru între dezvoltarea economică pe de o parte şi cerinţele de calitate şi siguranţă ale societăţii pe de cealaltă parte, pentru a dezvolta un sistem de transport modern, durabil. Comisia Europeană a propus circa 60 de măsuri pentru dezvoltarea unui sistem de transport capabil să modifice ponderea modurilor de transport, să revitalizeze transportul feroviar, să promoveze transportul maritim şi fluvial şi să controleze creşterea transportului aerian.

Transportul rutier: Îmbunătăţirea calităţii, aplicarea într-un mod mai eficient a reglementărilor existente printr-un control amănunţit şi sancţiuni mai aspre.

Transportul feroviar: Revitalizarea căilor ferate prin crearea unei zone feroviare integrate, eficiente, competitive şi sigure şi înfiinţarea unei reţele destinate serviciilor de transport de bunuri.

Transportul aerian: Controlul creşterii transportului aerian, menţinerea standardelor de siguranţă şi protecţia mediului.

Transport maritim şi fluvial: Dezvoltarea infrastructurii, simplificarea cadrului de reglementare şi integrarea legislaţiei sociale pentru a putea crea veritabile „autostrăzi maritime”.

Transport inter-modal: Modificarea ponderii modurilor de transport prin intermediul unei politici pro-active de promovare a transportului inter-modal şi a transportului feroviar, maritim şi fl uvial. În acest sens, una din iniţiativele majore este programul „Marco Polo”, ce înlocuieşte programul Acţiuni Pilot pentru Transport Combinat.

Reţelele trans-europene şi eliminarea blocajelor: Construirea obiectivelor de infrastructură propuse în programul de reţele trans-europene identificate în 1996 într-un set de linii directoare, precum şi a proiectelor prioritare selectate în 1994 de către Consiliul European.

Utilizatorii: Poziţionarea utilizatorilor în centrul politicii de transport, respectiv reducerea numărului de accidente, armonizarea sancţiunilor şi dezvoltarea unor tehnologii mai sigure şi mai curate.

Politica transporturilor: principii generale

Politica transporturilor se numără printre primele domenii politice incluse în Tratatul de la Roma. Pe lângă deschiderea pieţelor transporturilor şi crearea condiţiilor de concurenţă echitabilă, modelul unei „mobilităţi durabile” a dobândit în ultimii ani o semnificaţie din ce în ce mai importantă.

Baza juridică

Articolul 3 alineatul (1) litera (f) şi titlul V din Tratatul CE (Tratatul de la Lisabona: Articolul 4 alineatul (2) litera (g) precum şi partea III titlul VI din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene).

Obiectivele

Încă în Tratatele de la Roma, statele membre au subliniat importanţa unei politici comune a transporturilor, alocându-i un titlu separat în cadrul tratatelor. Astfel, transportul era unul dintre primele domenii politice comune ale Comunităţii. Prioritatea majoră era aceea de a institui o piaţă comună a transporturilor, adică de a transpune în practică libertatea de circulaţie a serviciilor şi deschiderea pieţelor de transport. Până în prezent, acest obiectiv a fost în mare măsură atins. O excepţie o reprezintă în primul rând transportul feroviar, în privinţa căruia piaţa internă nu a fost decât parţial realizată.

Procesul de deschidere a pieţelor transporturilor implică realizarea condiţiilor de concurenţă echitabilă, atât la nivel individual, pentru fiecare mod de transport în parte, cât şi între acestea. Din acest motiv, armonizarea actelor cu putere de lege şi a actelor administrative, inclusiv a condiţiilor-cadru tehnice, sociale şi fiscale, a dobândit pe parcursul timpului o importanţă crescândă.

Finalizarea cu succes a pieţei europene interne, eliminarea graniţelor interne, scăderea preţurilor pentru transport ca urmare a deschiderii şi liberalizării pieţelor de transport, precum şi a modificărilor survenite în sistemele de producţie şi în modalităţile de depozitare au dus la o creştere constantă a volumului transporturilor. Volumul transportului de persoane şi mărfuri a crescut de peste două ori în ultimii 30 de ani. Deşi extrem de eficient şi dinamic din punct de vedere economic, sectorul transporturilor se confruntă cu costuri complementare sociale şi ecologice din ce în ce mai mari. Drept urmare, modelul „mobilităţii durabile” a dobândit o semnificaţie crescândă.

Preview document

Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 1
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 2
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 3
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 4
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 5
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 6
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 7
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 8
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 9
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 10
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 11
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 12
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 13
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 14
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 15
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 16
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 17
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 18
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 19
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 20
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 21
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 22
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 23
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 24
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 25
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 26
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 27
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 28
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 29
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 30
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 31
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 32
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 33
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 34
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 35
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 36
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 37
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 38
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 39
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 40
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 41
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 42
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 43
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 44
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 45
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 46
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 47
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 48
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 49
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 50
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 51
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 52
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 53
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 54
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 55
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 56
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 57
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 58
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 59
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 60
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 61
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 62
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 63
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 64
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 65
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 66
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 67
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 68
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 69
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 70
Politică de transport în România și Uniunea Europeană - Pagina 71

Conținut arhivă zip

  • Politica de Transport in Romania si Uniunea Europeana.doc

Alții au mai descărcat și

Politica în Domeniul Transporturilor

Itroducere Industria de transport reprezinta peste 6% din produsul intern brut (PIB) al Uniunii Europene (UE),peste 6% din forta de munca, 40%...

Racordarea sistemului de transporturi al României la cel european

INTRODUCERE In cadrul dezvoltarii relatiilor economice internationale, a largirii si dezvoltarii schimburilor comerciale din state, un rol de...

Accesul la fonduri europene prin Programul Operațional Sectorial Transport - POST

Despre fonduri europene (fonduri nerambursabile) Fonduri nerambursabile - sunt fonduri europene publice; acestea reprezinta o forma de finantare...

Uniunea Europeană - origine evoluție și perspective

Uniunea Europeană-origine, evoluţie şi perspective 1. Istoricul Uniunii Europene De-a lungul istoriei continentului, după prăbuşirea Imperiului...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Cursuri Economia Serviciilor

CAPITOLUL. 1.CONTINUTUL SERVICIILOR 1.1. Conceptul de servicii Pentru început este necesara definirea conceptului de produs. Produsul drept...

Organizația Națiunilor Unite

Mai constienti decât la sfârsitul primului razboi mondial de riscul major al unei noi confruntari si mai distrugatoare, aliatii de la incheierea...

Politici Economice Comparate

- anul 2007 a intrat in istorie prin criza creditelor ipotecare americane despre care s-a vorbit atat de mult in ultimul timp si care prin unda de...

Te-ar putea interesa și

Cercetare de Marketing Privind Perfecționarea Serviciilor de Transport Comercial în Economia Românească

Cuvânt înainte Economiile moderne funcţionează prin intermediul transporturilor. Transporturile participă alături de alte domenii de activitate la...

Programul Operațional Sectorial de Mediu

INTRODUCERE Ca urmare a adoptării, la sfârşitul anului 2005, a Planului Naţional de Dezvoltare pentru perioada 2007-2013, în primul trimestru al...

Mecanisme de implementare a programului operațional regional

Introducere Prin aceastã lucrare, am urmãrit sã analizez o problemã de mare actualitate si anume cea a instrumentelor de implementare a...

Politica în Domeniul Transporturilor

Itroducere Industria de transport reprezinta peste 6% din produsul intern brut (PIB) al Uniunii Europene (UE),peste 6% din forta de munca, 40%...

Sistemul Transporturilor în România

Introducere In cadrul dezvoltarii relatiilor economice internationale, a largirii si dezvoltarii schimburilor comerciale din state, un rol de...

Politica transporturilor în Uniunea Europeană

CAPITOLUL I POLITICA UNIUNII EUROPENE ÎN DOMENIUL TRANSPORTURILOR I.1. Istoricul politicii de transport în Uniunea Europeană Apariţia în anul...

Fonduri Europene

1. Descriere generala a instrumentelor de pre-aderare ale Uniunii Europene Începând cu anul 2000, Uniunea Europeana sprijina statele candidate...

Evaluarea Structurală a Serviciilor Destinate Pieței Afacerilor la Nivelul Firmelor Românești

Cap. 1. Aspecte teoretice care definesc piaţa afacerilor Din punct de vedere conceptual, noţiunea de piaţă este un termen general, tratat în...

Ai nevoie de altceva?