Politica europeană de mediu - evoluție și perspective

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 4958
Mărime: 35.65KB (arhivat)
Publicat de: Petronela Milea
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Rezumat

Protecţia mediului este una dintre provocările majore ce privesc Europa. Comunitatea

europeană a fost foarte criticată pentru punerea intereselor economice şi comerciale în faţa celor legate de mediul înconjurător. Este de la sine înţeles că modelul european de dezvoltare nu poate fi bazat pe epuizarea resurselor naturale şi pe deteriorarea continuă a mediului.

Politica de mediu este un sistem compus din principii ,declarații sau mecanisme ale protecției mediului, aceste componente interactionând între ele, fapt ce determină considerarea ei drept un sistem integru.

Politica de mediu conține nu numai scopuri şi obiective sau priorităţi, ci şi metodele şi instrumentele necesare atingerii lor, aceasta fiind bazată pe principiile durabilităţii (este orientată nu numai spre conservarea mediului, dar şi spre utilizarea lui durabilă, inclusiv a conservării resurselor).

Tratatele care au fost instituite în Comunitățile Europene nu prevedeau competențe comunitare explicite în materie de mediu. Confruntarea cu poluarea, în crestere rapidă, statele membre au adoptat măsuri la scară națională. Fiind un fenomen transfrontalier, poluarea nu putea fi combătută în mod eficace doar în limitele frontierelor naționale. În plus, unele din măsurile adoptate de statele membre împiedicau libera circulație a mărfurilor în cadrul pieței comune. Ca urmare, apelurile și presiunile pentru acțiuni comune în favoarea mediului s-au multiplicat. Astfel, cu timpul, s-a dezvoltat progresiv un drept comunitar al mediului, care cuprinde în prezent peste 200 directive si regulamente. Ele privesc, în principal, protecția apelor, calitatea aerului, protecțiea florei si faunei, zgomotul, eliminarea deșeurilor. Legislația mediului prezintă o caracteristică particulară, anume ea ține seama de aspectele economice.

Politica de mediu a Uniunii Europene, așa cum a fost stabilită prin Tratatul CE, are ca scop asigurarea sustenabilitatii activitătii de protecție a mediului, prin includerea acesteia in politicile sectoriale ale UE, prin elaborarea de măsuri de prevenire, prin respectarea principiului “cel care poluează plăteste”, prin combaterea la sursa a poluării, și prin asumarea în comun a responsabilității. Ca urmare, apelurile si presiunile pentru actiuni comune în favoarea mediului s-au multiplicat.

Cuvinte cheie: Capitalul natural – progres

Introducere

Mediul şi în mod principal protecţia şi îmbunătăţirea calităţii factorilor de mediu constituie un obiectiv primordial al umanităţii, integrat în toate politicile şi strategiile de dezvoltare, în contextul transformărilor majore la care este supus mediul înconjurător la nivel global. Menţinerea echilibrului ecologic al planetei, în condiţiile asigurării unei dezvoltări durabile a omenirii, impune găsirea unor soluţii care presupun eforturi financiare şi organizatorice la toate nivelurile – local, naţional şi internaţional.

Politica de mediu este concepută ca formă a politicii generale a statului (politica publică), având ca sarcină stabilirea strategiilor, obiectivelor şi priorităţilor, metodelor şi mijloacelor implicate în acţiunile desfăşurate pe plan naţional în scopul prevenirii şi combaterii poluării, a conservării şi dezvoltării durabile a mediului.

Prezenta lucrare analizează pentru început problematica mediului ca pe o componentă a strategiei europene de dezvoltare durabilă iar apoi prezintă elementele de bază sau momentele cheie ale dezvoltarii Politicii Europene de Mediu (PEM),de asemenea si actorii institutionali ai politicii de mediu, obiectivele, principiile şi sistemul instrumentelor PEM, strategiile si perspectivele. În ultima parte a lucrarii, vom reflecta asupra aspectelor relevante privind adoptarea acquis-ului de mediu în România.

Momente cheie

Faptul că sistemele noastre de susținere a vieții sunt ținta unor atacuri fără precedent din parte efectelor combinate ale urbanizării, industrializarii, agriculturii și stilurilor noastre de viață cotidiană nu este contestat de nimeni. Totuși, pur și simplu nu se știe cât de multe dereglări pot suporta aceste sisteme fără să iasă din funcție. Unii oameni de știință se tem că ,în anumite domenii, s-ar putea să ne aflăm mai aproape decât ne imaginam de incalcarea « limitelor extreme » pe care le impune activităților noastre mediul. Și este de conceput că depăsirea limitelor stabilite de natura poate avea ca rezultat incapacitatea planetei de a mai susține viata.

Politica de mediu a Uniunii Europene a apărut ca domeniu separat al preocupării comunitare în anul 1972, impulsionată de o conferintă a Organizației Natiunilor Unite asupra mediului înconjurator, care a avut loc la Stockholm, in acelați an.

In 1973 a fost elaborat primul Program de Acțiune pentru Mediu – PAM (1973-1977), sub forma unei combinații de programe pe termen mediu și de gândire strategică,care accentua nevoia de protecție a apei și a aerului și care conținea o abordare sectorială a combaterii poluării.

In 1978 a fost adoptat al doilea Program de Actiune pentru Mediu - PAM 2 (1978-1982), structurat pe aceleasi priorităti ca și PAM 1 și fiind, de fapt, o reinnoire a acestuia.

Anul 1981 a marcat crearea, în cadrul Comisiei Europene, a Directiei Generale pentru Politica de Mediu, unitate responsabilă pentru pregatirea și asigurarea implementării politicilor de mediu si totodată inițiatoarea actelor legislative din domeniu. Astfel, politica de mediu devine din ce in ce mai complexă și mai strâns corelată cu alte politici comunitare.

În 1982 a fost adoptat al treilea PAM (1982 -1986), care reflectă influența dezvoltării pieței interne in echilibrarea obiectivelor sale cu cele ale pieței. In plus,acest program de acțiune marchează trecerea de la o abordare calitativă a standardelor de mediu, la una axată pe emisiile poluante.

Anul 1986 se individualizează prin adoptarea Actului Unic European (ratificat în 1997), document prin care protecția mediului dobândeste o bază legală in cadrul Tratatului Comunității Europene (Tratatul de la Roma, 1957). In 1987 a fost adoptat PAM 4 (1987-1992) caracterizat prin aceeași tendintă de coordonare cu evoluția si obiectivele pieței unice ca si programul precedent. Un element de noutate al PAM 4 il constituie pregatirea terenului pentru strategia cadru de dezvoltare durabilă, adica promovarea conceptului de conservare a mediului și a resurselor sale în vederea transmiterii aceleiasi moșteniri naturale si generatților viitoare.

Bibliografie

• Agenţia Europeană de Mediu (2004), Stratégie de l’AEE 2004-2008, URL, http://org.eea.eu.int/documents/startegy-docs/startegy_web-fr.pdf

• Institutul European din România, (2000), Seria Micromonografii – Politici Europene. Politica de mediu, URL, http://www.ier.ro/

• Marinescu, Daniela, Tratat de dreptul mediului, Editura All Beck, Bucureşti, 2003

• Prisecaru, Petre, Politici commune ale Uniunii Europene, Editura Economică, Bucureşti, 2004

• European Commission, Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council concerning the financial instrument for the environment (Life +), Com 621 final, Brussels, 2004

• European Commisssion, Integrated pollution and prevention control, Directive 2008/1/EC, Brussels, 2008

• European Commisssion, 2020 by 2020 Europe's climate change opportunity, COM 30 Final, Brussels, 2008

• European Commisssion, Directive 2010/75/EU (OJ L 334), Brussels, 17.12.2010

• European Commission, The implementation of EU Air Quality Policy and preparing for its comprehensive review, SEC (2011) 342 final, Brussels, 14.03.2011

• European Commission, Report from the Commission to the European Parliament and the Council on the implementation of the Environmental Noise Directive in accordance with Article 11 of Directive 2002/49/EC, COM 321 final, Brusels, 01.06.2011

• Institute for European Environmental Policy, Charting Europe’s environmental policy future, London Office, December 2011

• ***European Trends 1988-1989, Economist Inteligence Unit, London, 1989

• Ion Jinga, „Uniunea Europeană. Realităţi şi perspective”, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 1999

• Dumitru Mazilu, „Integrarea europeană. Drept comunitar şi instituţiieuropene”, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2001.

• Site-ul oficial al Ministerului Integrării Europene – www.mie.ro

• www.euinfo.fiman.ro. - informaţii privind Uniunea Europeană

• Dragoş, Dacian, Cosmin. Uniunea Europeană. Instituţii. Mecanisme. - Bucureşti, Editura All Beck, 2007

• Ghica, Luciana, Alexandra. România si Uniunea Europeană: O istorie cronologică. - Bucureşti, Editura Meronia, 2006

• http://ec.europa.eu/transparency/regdoc/rep/10061/2011/EN/10061-2011-1944-EN-F-0.Pdf

Preview document

Politica europeană de mediu - evoluție și perspective - Pagina 1
Politica europeană de mediu - evoluție și perspective - Pagina 2
Politica europeană de mediu - evoluție și perspective - Pagina 3
Politica europeană de mediu - evoluție și perspective - Pagina 4
Politica europeană de mediu - evoluție și perspective - Pagina 5
Politica europeană de mediu - evoluție și perspective - Pagina 6
Politica europeană de mediu - evoluție și perspective - Pagina 7
Politica europeană de mediu - evoluție și perspective - Pagina 8
Politica europeană de mediu - evoluție și perspective - Pagina 9
Politica europeană de mediu - evoluție și perspective - Pagina 10
Politica europeană de mediu - evoluție și perspective - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Politica Europeana de Mediu - Evolutie si Perspective.docx

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Geneza Uniunii Europene

Introducere Împreună spre o Europă unită! Procesul de integrare reprezintă una dintre cele mai discutate probleme ale vremii. Pe măsură ce...

Uniunea Europeană - Federație sau Confederație

INTRODUCERE Dincolo de tratate şi de evoluţiile concrete care rezultă din semnarea acestora de către state, problema de fond a Uniunii Europene...

Integrarea Monetară Europeană și Problemele Monedei Unice

UNIUNEA EUROPEANĂ Tratativele pentru constituirea Uniunii Europene au început încă din 1951, cu 6 ţări: Belgia, Germania, Franţa, Italia,...

Mediul - Problemă Generală în Uniunea Europeană

1. Obiectul dreptului mediului Obiectul dreptului mediului îl reprezinta relatiile sociale ce se nasc în legatura cu conservarea si dezvoltarea...

Analiza convergenței în Uniunea Europeană pentru perioada 2000-2010

INTRODUCERE De la momentul lansării euro, la data de 1 ianuarie 1999, de către 11 state membre ale Uniunii Europene (UE), încă cinci ţări au...

Procesul European de Integrare

Integrarea economica europeana este o cooperare economica multilaterala, institutionalizata, interstatala, bazata pe princii si pe reguli stabilite...

Integrarea economică europeană

1. Termenul de integrare economică. Etapele procesului integraţionist.Concepte. Pelkmans – integrarea drept un proces de eliminare graduală a...

Integrarea Europeană

1.Termenul de integrare economică. Ideea unei “Europe Unite”. Integrarea economică are mai multe definiţii (Pelkmans, W. Wallace) Pelkmans –...

Ai nevoie de altceva?