Politică industrială

Proiect
7.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 39 în total
Cuvinte : 17799
Mărime: 71.34KB (arhivat)
Publicat de: Teea Năstase
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

Industria are un rol important in realizarea si mentinerea unui ritm inalt de crestere economica durabila in Romania. Datorita contributiei majore in procesul dezvoltarii, industria a fost si ramane unul din principalele sectoare ale economiei nationale.

Necesitatea actualizarii documentului de politica industriala a derivat din implicarea profunda a industriei in procesul de transformare a economiei romanesti si orientarea ei spre o dezvoltare durabila in concordanta cu interesele nationale si cu cerintele procesului de integrare in Uniunea Europeana.

In procesul de actualizare a documentului de politica industriala a Romaniei s-a tinut cont de urmatoarele elemente primordiale:

- dinamica noilor tendinte manifestate in planul politicilor comunitare;

- dezvoltarea unor solide parteneriate public – private si de dialog social, mai ales la nivel sectorial;

- o mai clara anticipare si contracarare a efectelor ce insotesc procesul de restructurare din industrie.

Este esential ca cei trei piloni ai dezvoltarii durabile – economic, social si de mediu – sa fie corelati si sa evolueze in stransa legatura si armonie.

In particular, satisfacerea cerintelor tot mai ridicate ale societatii legate de protectia mediului, a sanatatii sau a consumatorilor nu poate fi atinsa in detrimentul sau cu neglijarea competitivitatii industriei. Daca pilonul economic nu este destul de puternic, atingerea obiectivelor ambitioase ale strategiei de dezvoltare durabila nu va fi posibila, deoarece numai o industrie competitiva poate crea resursele financiare necesare indeplinirii celorlalte obiective.

Documentul de Politica Industriala are in vedere orientarile si angajarea Romaniei pentru crearea unui mediu propice dezvoltarii unei industrii romanesti competitive, in armonie cu structurile industriale din UE. In acest sens se urmareste reducerea decalajului existent intre Romania si tarile membre ale Uniunii Europene si pregatirea economiei romanesti pentru integrarea in UE.

Programul de Guvernare porneste de la optiunea ca pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana este necesara compatibilizarea structurilor industriale cu cele existente in tarile membre ale Uniunii Europene. In acelasi timp, o industrie puternica este de natura sa promoveze interesul national, dezvoltarea tarii si asigurarea bunastarii cetatenilor in contextul larg al deschiderii internationale.

Politicile industriale pentru perioada urmatoare sunt corelate si cu Planul National de Dezvoltare a Romaniei, tinand cont de faptul ca restructurarea industriala afecteaza, fara exceptie, toate cele 8 regiuni ale tarii..

Pentru Guvernul Romaniei obiectivul general al politicii industriale este cresterea competitivitatii si performantelor industriei romanesti in context european si mondial.

Pentru atingerea acestui obiectiv sunt luate in considerare obiectivele Strategiei Lisabona a Uniunii Europene, care vizeaza cresterea competitivitatii economice a UE, stimulând dezvoltarea durabila, economia bazata pe cunoastere, sprijinind cercetarea – dezvoltarea – inovarea , dezvoltand modelul social bazat pe crearea de noi locuri de munca, oportunitati egale, justitie si coeziune sociala.

Inovare si antreprenoriat sunt motoare indispensabile ale competitivitatii industriale intr-o economie bazata pe cunoastere si au un rol central in politica industriala.

1.1. Pozitia actuala a industriei prelucratoare romanesti

In perioada 2001-2004, PIB a înregistrat cresteri anuale semnificative, respectiv: 5,7% /2001, 5,1% /2002, 5,2% /2003, si 8,3% pentru anul 2004.

În ceea ce priveste formarea produsului intern brut, evolutia acestuia a fost determinata, în special, de majorarea volumului de activitate în industrie, precum si in constructii si servicii.

Exportul (FOB) al României realizat în anul 2004 a fost de 18935 mil EURO, produsele industriei prelucratoare reprezentand 97,3% din totalul exporturilor .

Importurile CIF (pe total economie) au înregistrat o crestere de 24% fata de anul precedent, atingând valoarea de 26280,7 mil.EURO.

Industria prelucratoare constituie componenta principala a industriei din Romania, acoperind in anul 2004 cca. 80% din volumul de activitate industriala.

Segmentele de baza ale industriei prelucratoare sunt: metalurgie (27%), bunuri de consum (26%), chimie-petrochimie (20%), constructii de masini (11%) si electronica-electrotehnica (4%).

Cu o lunga traditie, industria prelucratoare acopera practic intreg teritoriul Romaniei, in aceasta activitate fiind cuprinsi cca. 1,5 milioane persoane.

Scaderea pietei de desfacere, dificultatile financiare si adaptarea la noile conditii ale economiei de piata au determinat modificari profunde, cu efecte nedorite, concretizate in principal prin:

- micsorarea uneori drastica a nivelului de productie;

- inchiderea de capacitati;

- disponibilizare masiva de personal.

Dintre masurile adoptate pentru relansarea cresterii economice, se remarca cele referitoare la:

- imbunatatirea mediului de afaceri, ca premisa pentru atragerea investitiilor straine. In acest sens actiunile intreprinse au in vedere un spectru larg in domeniul financiar, bancar, administrativ;

- demararea, fundamentata de necesitatile stringente ale Romaniei, a unor proiecte de investitii de nivel national, cum ar fi programul de restructurare si modernizare a sectorului energetic, din care se remarca construirea Unitatii 2 Cernavoda, relansarea agriculturii, relansarea constructiilor de locuinte.

Realizarea acestor programe s-a facut cu participarea consistenta a industriei prelucratoare din Romania, dovada a potentialului ridicat inclusiv in domeniul fortei de munca de care dispune acest sector.

Volumul investitiilor straine a cunoscut o crestere accentuata in zone cum ar fi cele de la Timisoara, Sebes, Sibiu, etc.

Concomitent, in unitatile privatizate din sectoarele industriei prelucratoare au avut loc insemnate actiuni de modernizare ca o solutie sigura de scadere a costurilor de fabricatie si imbunatatire a performantelor, cu consecinte directe in competitivitate.

Preview document

Politică industrială - Pagina 1
Politică industrială - Pagina 2
Politică industrială - Pagina 3
Politică industrială - Pagina 4
Politică industrială - Pagina 5
Politică industrială - Pagina 6
Politică industrială - Pagina 7
Politică industrială - Pagina 8
Politică industrială - Pagina 9
Politică industrială - Pagina 10
Politică industrială - Pagina 11
Politică industrială - Pagina 12
Politică industrială - Pagina 13
Politică industrială - Pagina 14
Politică industrială - Pagina 15
Politică industrială - Pagina 16
Politică industrială - Pagina 17
Politică industrială - Pagina 18
Politică industrială - Pagina 19
Politică industrială - Pagina 20
Politică industrială - Pagina 21
Politică industrială - Pagina 22
Politică industrială - Pagina 23
Politică industrială - Pagina 24
Politică industrială - Pagina 25
Politică industrială - Pagina 26
Politică industrială - Pagina 27
Politică industrială - Pagina 28
Politică industrială - Pagina 29
Politică industrială - Pagina 30
Politică industrială - Pagina 31
Politică industrială - Pagina 32
Politică industrială - Pagina 33
Politică industrială - Pagina 34
Politică industrială - Pagina 35
Politică industrială - Pagina 36
Politică industrială - Pagina 37
Politică industrială - Pagina 38
Politică industrială - Pagina 39

Conținut arhivă zip

  • Politica Industriala.doc

Alții au mai descărcat și

Analiză Evoluției Industriei Românești în Perioadă Postdecembrista

INTRODUCERE Până la cel de Al doilea război mondial, România a fost o ţara preponderent agrară, datorită şi existenţei unui fond funciar de...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

Economie și instituții europene

Institutii europene 1. Parlamentul European Parlamentul European este una dintre principalele institutii co¬munitare, fiind înfiintata o data cu...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Politica industrială a uniunii europene

Introducere Politica industrială este inclusă în legislaţia UE încă de la Tratatul de la Maastricht. Această politică este reglementată de...

Situația Economică a Uniunii Europene

INTRODUCERE Gândirea promotoare a unei Europe unite este veche şi a fost exprimată prin diverse idei. În secolul trecut, marele scriitor francez...

Perfecționarea Creditării Inovațiilor la Nivel Transnațional

INTRODUCERE Necesitatea abordării problemei puse în prezenta lucrare a fost impusă de căutarea şi găsirea unor căi şi mecanisme de creare a unei...

Relansarea și Reconversia Industrială prin Intermediul Politicilor de Amenajare Teritorială a Industriei în Cazul României

Introducere Academicianul, Octav Onicescu, preciza faptul că „spaţiu este o componentă obligatorie a oricărei opere de construcţie, nu ca un...

Politica industrială a Uniunii Europene. Politica industrială a României

1. ECONOMIA INDUSTRIALĂ. GENEZĂ, EVOLUŢIE, CONDIŢIA ACTUALĂ Economia industrială, disciplină în proces de consolidare care îşi afirmă un statut...

Politici europene - politică industrială

Partea 1 I. Concepte de baza privind politica industriala 1. Scurt istoric al politicii industriale Politica industriala - pilon important al...

Politica Industrială a Uniunii Europene

INTRODUCERE Lucrarea „Politica industrială a Uniunii Europene” îşi propune să stabilească şi să explice semnificaţia, structura şi performanţele...

Subsidiaritatea și Funcțiile Economice ale Uniunii Europene

La baza întregii construcţii europene a stat voinţa de a lucra împreună, pe baza intereselor comune, ajungându-se la convingerea că în unele...

Ai nevoie de altceva?