Politici Economice Europene

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 8882
Mărime: 451.17KB (arhivat)
Publicat de: Octaviu Murariu
Puncte necesare: 7
Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica
Universitatea "Stefan cel Mare", Suceava

Cuprins

  1. I. SCANAREA MEDIULUI DE AFACERI ÎN UE: Studiu de caz pe compania Orange S.A.
  2. I.1. Introducere
  3. I.2. Analiza mediului de afaceri în care operează compania Orange SA pe baza modelului PESTLE
  4. II. ANALIZA INTERNAȚIONALIZĂRII AFACERILOR: Orange S.A.
  5. II.1. Evoluția companiei Orange S.A. și evidențierea formelor de internaționalizare
  6. II.2. Analiza evoluției gradului de internaționalizare
  7. II.3. Principalele motivații ale internaționalizării companiei Orange S.A.
  8. II.4. Aspecte negative care țin de activitatea companiei Orange S.A.
  9. III.Concluzii
  10. IV. Bibliografie

Extras din proiect

În lume sunt peste patru bilioane de oameni separați de distanță, care vorbesc limbi diferite și care au moduri de viață deloc similare. Totuși, aceștia au ales același lucru: să comunice ceea ce simt și să privească optimistic către viitor. Toate aceste personae au fost apropiate una de cealaltă cu ajutorul companiei Orange, aceasta fiind una dintre cele mai mari companii de comuncații din întreaga lume.

Orange reprezintă brandul cheie al Telecom Franța, unul dintre operatorii de top de telecomunicații. Cu peste 131 milioane de clienți, brandul Orange asigură servicii mobile, de televiziune și de internet în majoritatea țărilor în care acest grup operează. La finalul anului 2009, Telecom Franța a avut vânzări de de 44.8 bilioane de euro (33.7 bilioane de euro pentru primele nouă luni ale anului 2010). Pe data de 30 septembrie 2010, acest grup a avut o bază de 203 milioane de clienți în cadrul a 32 de țări. Aceasta include 144.5 milioane de clienți pe partea de servicii mobile și 13.3 milioane de servicii pe bază de internet. Orange reprezintă unul dintre operatorii principali din Europa de servicii mobile și internet care, sub brandul Orange Business Services este desemnat a fi unul dintre liderii lumii în oferirea serviciilor de telecomunicații către companii multinaționale.

La ora actuală, Orange reprezintă unul dintre cei mai bine dezvoltați operatori de servicii de telefonie și internet atât în Europa, cât și în Africa, bucurându-se de:

-Opțiunea rețelei 4G în cadrul a 18 țări

-450 000 km de cablare sub mări

-372 milioane de euro investiți în cercetări și inovații

-Aproape 29 milioane de clienți ai serviciilor de plată online în 14 țări

-263 milioane de clienți în toată lumea

-Un portofoliu de 6930 de patente

-Un număr de 155000 de angajați, din care 95000 în Franța

-Ocupă numărul 51 în clasamentul brandurilor șa nivel global

-A obținut locul 1 la cea mai bună rețea mobilă din Franța, a șasea oară la rând

-8000 de voluntari Orange care lucrează pentru Fundația Orange în cadrul a 30 de țări

-6000 de angajați noi în permanență pentru perioada 2016-2018

I.1.1. Orange în România

Orange România este cel mai mare operator GSM din țară. În februarie 2006, aceasta a avut peste 7 000 000 de clienți. Succesul său în România este atractiv nu doar datorită faptului că oferă servicii de telefonie mobilă, ci și pentru calitatea rețelei, a serviciilor și a întregului brand. Cu o acoperire a 96.6% a populației, Orange România oferă fiecărei persoane posibilitatea de a beneficia de un abonament personalizat, dar și de opțiunea PrePay.

Orange se află în competiție directă cu Vodafone pentru 13.7 utilizatori de servicii de telefonie mobilă. Aceasta a întrecut compania Vodafone (pe acea vreme fiind Conex) în numărul de clienți în septembrie 2004. La începutul lui 2005, Orange a introdus tehnologia de vârf în patru orașe românești (București, Cluj Napoca, Timișoara și Brașov), și anume tranziția către tehnologia 3G.

Orange România reprezintă o subsidiară română a operatorului mobil global Orange SA, arma în telecomunicațiile mobile a Telecom Franța. Orange România este deținută în proporție de 96.8 % de Telecom Franța. Până în noiembrie 2007, Orange a investit aproximativ 1.4 bilioane de euro în pătrunderea sa pe piața românească. Principalii săi competitori în această țară sunt: Vodafone România, Rcs RDs și T-Mobile (fostul Cosmote).

I.1.2. Analiza SWOT

Punctele tari ale Orange SA cuprind:

-Deținerea unui nivel înalt de active fizice penteu rețelele fixe și mobile

-Înregistrarea unui record din punctul de vedere al vânzărilor în Franța

-O lungime uriașă de rețele de cablu submarine

-O bază imensă și bine stabilită de clienți

-Optarea pentru investiții viitoare puternice: investiții de aproximativ 15 bilioane de euro în rețelele mobile și fixe între 2015 și 2018

-Recunoașterea puternică a brandului

-Deținerea unei baze bine stabilite a rețelei 3G și 4G în Europa

-Deținerea unei imagini pozitive la nivelul populației

-Oferirea unor opțiuni flexibile din punctul de vedere al abonamentelor

-Utilizarea unor strategii de comunicare și de publicizare intense

Punctele slabe ale Orange SA:

-Organizarea deficitară a site-ului oficial

-Nu implică o prezență bine definită pe piața asiatică

Oportunitățile Orange SA:

-Existența a aproximativ 4.3 bilioane de persoane pe planetă fără acces la internet (țărle în curs de dezvoltare. Deși este bine dezvoltată în Africa, în Asia Orange nu presupune nicio prezență care este o piață uriașă din unctul de vedere al serviciilor de telefonie mobilă și date ca urmare a populației sale maxime)

-Posibilitatea de a asigura servicii ce reflectă stilurile de viață actuale: pe bază de conținut (filme, seriale TV, sporturi, muzică, informații, show-uri live, jocuri video, publicitate), aplicații de plată (soluții bine elaborate privind posibilitățile de plată pe baza telefonului mobil), educarea digitală.

Amenintăți Orange SA:

-Dezvoltarea rețelei 4G duce la intensificarea competiției și, astfel, la ocuparea pozițiilor de lideri de către cei mai bine organizați competitori

-Creșterea numărului de atacuri în cazul aplicațiilor mobile poate descuraja clienții

-Creșterea numărului de aplicații de messenger ce permit mesaje vocale instante poate afecta utilizarea serviciilor de telefonie

-Securizarea datelor utilizate de operatorii de rețele zilnic

-Dezvoltarea telecomunicațiilor s-a dovedit a fi destul de slabă în ultimii ani (1%), cunoscând conceptul de stagnare (războiul prețurilor poate afecta astfel veniturile unei companii)

I.2. Analiza mediului de afaceri în care operează compania Orange SA pe baza modelului PESTLE

I.2.1 Factori politici

-Aspectele guvernamentale și bazate pe legislație afectează modul de operare al companiei prin infrastructură și regulile impuse.

-Cel mai important factor politic care influențează activitatea companiei reprezintă creșterea puterii în privința drepturilor consumatorilor ca urmare a faptului că că cel mai mare număr al bazei de clienți este situat în Europa. Astfel, Orange trebuie să respecte politicile privind drepturile consumatorilor europeni în fiecare țară din Uniunea Europeană în care operează.

-Regulamentul de roamning în Uniunea Europeană propus de Comisia Europeană în 2006 a avut ca scop principal reducerea tarifelor privind utilizarea serviciilor de telefonie mobilă în străinătate cu 70% începând cu iunie 2007. Așadar, implicațiile regulamentului actual pentru compania Orange sunt directe, ca urmare a faptului că aceasta obține un anumit procent din veniturile sale prin intermediul utilizării serviciilor de telefonie mobilă în străinătate.

-O mare parte a statelor membre ale UE au implementat Cadrul de reglementare al Uniunii Europene pentru sectorul de comunicații adoptat în 2002 (Dimireva, 2010). Scopul său este de a încuraja concurența în cadrul sectorului de telecomunicații, iar Orange se impune ca unul dintre principalele companii în acest sens, astfel că implicațiile asupra sa sunt directe, din nou.

-În 2009, Orange a anunțat că adoptă o inițiativă „orice, oricând” prin colaborarea cu principalulul său rival T-mobile în Regatul Unit. Acest acord a oferit ambelor companii posibilitatea de a își îmbunătăți poziția pe piață datorită uniunii unor strategii diferite de marketing, însă în același timp a minimizat posibilitățile oferite de competiția directă dintre cele două.

Bibliografie

1. https://www.orange.com/en/home, ultima accesare: 17.06.2017

2. https://biblioteca.regielive.ro/proiecte/management/studiu-de-caz-orange-management-strategic-engleza-203506.html, ultima accesare: 05.06.2017

3. https://en.wikipedia.org/wiki/Orange_S.A, ultima accesare: 05.06.2017

4. http://www.orange-business.com/en/global-provider-of-business-communication ultima accesare: 05.06.2017

5. http://www.zf.ro/business-hi-tech/cum-a-ajuns-orange-la-o-retea-de-171-de-magazine-in-franciza-si-ce-planuri-de-extindere-are-pentru-anul-viitor-7765837, ultima accesare: 10.06.2017

6. http://unctad.org/en/Pages/Home.aspx, ultima accesare: 11.06.2017

7. https://www.researchandmarkets.com/reports/2012056/orange_communications_sa_strategic_swot, ultima accesare: 11.06.2017

8. https://www.researchandmarkets.com/reports/3611028/orange-s-a-technology-and-communications#rela1, ultima accesare: 11.06.2017

9. http://www.studymode.com/essays/Pestel-Analysis-Of-Orange-185084.html, ultima accesare: 11.06.2017

10. http://research-methodology.net/orange-pest-analysis/, ultima accesare: 11.06.2017

Preview document

Politici Economice Europene - Pagina 1
Politici Economice Europene - Pagina 2
Politici Economice Europene - Pagina 3
Politici Economice Europene - Pagina 4
Politici Economice Europene - Pagina 5
Politici Economice Europene - Pagina 6
Politici Economice Europene - Pagina 7
Politici Economice Europene - Pagina 8
Politici Economice Europene - Pagina 9
Politici Economice Europene - Pagina 10
Politici Economice Europene - Pagina 11
Politici Economice Europene - Pagina 12
Politici Economice Europene - Pagina 13
Politici Economice Europene - Pagina 14
Politici Economice Europene - Pagina 15
Politici Economice Europene - Pagina 16
Politici Economice Europene - Pagina 17
Politici Economice Europene - Pagina 18
Politici Economice Europene - Pagina 19
Politici Economice Europene - Pagina 20
Politici Economice Europene - Pagina 21
Politici Economice Europene - Pagina 22
Politici Economice Europene - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Politici Economice Europene.doc

Alții au mai descărcat și

Politica comercială și relațiile comerciale ale Uniunii Europene

Termenul “politică” are un domeniu larg de definire, prezentând sensuri dintre cele mai diferite. Astfel, ca o primă abordare, se poate spune că...

Fondul Monetar Internațional - Creditări, crizele financiare și influența lor pentru România

La înfiinţarea sa, la Bretton-Woods, în iulie 1944, FMI a fost conceput într-o lume caracterizată prin cursuri fixe de schimb şi control al...

Cotrolul financiar executat de Curtea de Conturi

Un rol important în configurarea, evoluţia şi performanţa economiei îl joacă sistemul financiar ca parte componentă a sistemului instituţional al...

Posibilitățile de integrare ale agriculturii românești în agricultura Uniunii Europene

Agricultura constituie din cele mai vechi timpuri un domeniu vital de activitate al omului. În zilele noastre, ea continuă să fie practic singura...

Migrația internațională a forței de muncă și impactul ei asupra economiei românești

Introducere Motivul principal pentru care am ales această temă este reprezentat de importanța pe care o are migrația forței de munca în prezent...

Fundamentarea și realizarea cheltuielilor la Primăria Comunei Farcașa, județul Neamț

CAPITOLUL I. Organizare și funcționalitate la Primăria comunei Farcașa 1.1. Scurt istoric Comuna Farcaşa, este situată în partea de nord-vest a...

Starea actuală a economiei românești

Introducere Economia actuală a României este în momentul de față o economie de piață, cum este definit și în constituția din 1991, la Titlul IV,...

Inflația în România - studiu de caz - raport asupra inflației în România în luna august, 2017

INTRODUCERE Încă din momentul apariției banilor în economia de schimb, inflația s-a manifestat cu intermitență în toate etapele de dezvoltare a...

Te-ar putea interesa și

Politica comercială și relațiile comerciale ale Uniunii Europene

Termenul “politică” are un domeniu larg de definire, prezentând sensuri dintre cele mai diferite. Astfel, ca o primă abordare, se poate spune că...

Dreptul Comunitar și Politica Monetară a Uniunii Europene

INTRODUCERE Pentru a face faţă provocărilor viitoare, cele mai importante sarcini ale Uniunii Europene (U.E.) sunt intensificarea coordonarii...

Integrarea României în Uniunea Europeană, cu privire specială la domeniul bancar

Integrarea României în Uniunea Europeană are o miză extrem de puternică, privită la nivel tridimensional: individ, firmă şi societate. Este evident...

Situația Economică a Uniunii Europene

INTRODUCERE Gândirea promotoare a unei Europe unite este veche şi a fost exprimată prin diverse idei. În secolul trecut, marele scriitor francez...

Politici Economice Europene

POLITICA DE PROTECŢIE A CONSUMATORILOR Rolul, conţinutul şi dinamica politicii de protecţie a consumatorilor în UE Dezvoltarea şi aplicarea...

Politici economice europene

INTRODUCERE Scopul lucrării: Scopul este de a studia și cerceta politicile economice europene. Scopul referatului constă în manifestarea...

Fondurile Structurale și Gestionarea Programelor Europene

Contextul politic si economic Politica de dezvoltare regională a Uniunii Europene îşi are originea în diferenţele de nivel ale veniturilor...

Politici Economice Europene

1.Selectați o companie multinațională cu originea într-o țară membră a UE, inclusă în UNCTAD Top 100 non-financial TNCs (fișierul atașat). Pentru...

Ai nevoie de altceva?