Politici publice - domeniul sănătății

Proiect
8.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 7377
Mărime: 42.96KB (arhivat)
Publicat de: Ilarion Rotaru
Puncte necesare: 9
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE BUCURESTI MANAGEMENT – ADMINISTRATIE PUBLICA

Cuprins

  1. I. Prezentarea domeniului de elaborare a politicii publice 3
  2. II. Analiza diagnostic a domeniului sanatatii 9
  3. 1.Puncte forte.9
  4. 2.Puncte slabe.9
  5. III. Identificarea si prezentarea a trei puncte slabe 11
  6. 1. Absenta modernizarilor si a dotarilor necesare functionarii optime 11
  7. 2. Lipsa unei educatii pentru sanatate 12
  8. 3. Management neprofesionist in conducerea spitalelor 12
  9. IV. Prioritizarea problemelor 14
  10. V. Propunerea de politica publica 18
  11. 1. Institutia initiatoare 18
  12. 2. Formularea problemei 18
  13. 3. Denumirea politicii 18
  14. 4. Scopul 18
  15. 5. Obiective generale si obiective specifice 18
  16. 6. Beneficiari 19
  17. 7. Variante de solutionare 19
  18. Bibliografie.20

Extras din proiect

I Prezentarea domeniului de elaborare a politicii publice

Domeniul sanataii este poate unul dintre cele mai controversate subiecte in Romania zilelor noastre. De la problemele legate de lipsa unui personal calificat si pana la utilarea si modernizarea tuturor clinicilor si spitalelor din tara, problema sistemului sanitar este in atentia tuturor. Mai mult in ultimii ani s-a dezvoltat un nou impediment in fuctionarea normala, corespunzatoare a domeniului sanatatii. Este desigur vorba de bugetul alocat in fiecare an, un buget ce se dovedeste prea mic pentru a asigura necesitatile populatiei.

Sanatatea este in general saraca dupa standardele europene, precum si accesul este limitat in multe zone rurale. In anul 2001 cheltuielile de sanatate au fost egale cu 65 % din produsul intern brut. In 2005 erau 1.9 medici si 7.4 paturi de spital la 1000 de persoane. Sistemul este finantat de Comisia Nationala a Fondului de asigurari sociale de sanatate, la care angajatorii si angajatii fac contributii obligatorii. Asigurarile privare de sanatate se dezvolta incet. Pentru ca finantarea publica a scazut, aproximativ 36 % din populatie face cheltuieste pentru asistenta medicala din buzunar. Frecvent este platita mita pentru a obtine un mai bun tratament, "bacsisul" pentru asistenta care se ocupa de schimbarea lenjeriei sau de medicamentatie este ne-oficiala si obligatorie.

O populatiei mult mai bolnava si cu o mai mare nevoie de medicamente si consultatii decat in deceniul trecut. Un studiu realizat in perioada 9-16 iulie 2009, pe un esantion de 1069 de persoane din 81 de orase si sate din 40 de judete, esantion reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei, a aratat faptul ca romanii se cred totusi mai sanatosi decat sunt de fapt. De exemplu 70 % din romani spun ca inima lor este intr-o stare de cel puțin nota opt. 80 %spun același lucru despre plamani, 75% despre ficat și peste 80% despre creier. Cum toata lumea se plange in Romania despre situația dezastruoasa a sistemului medical, știrea ca romanii sunt, in fond, sanatoși, ar trebui sa ne bucure. Din pacate acest rezultat este profund inselator. Romanii trec de fapt printr-o serioasa criza de sanatate, cel putin dupa cum ne dezvaluie Organizatia Mondiala a Sanatatii. Ei mor cu cel putin 10-15 ani mai devreme decat ar permite nivelul de civilizatie contemporana. Pe scara mondiala, romanii sunt printre europenii cei mai afectati de boli de inima si de plamani. Ei conduc si in clasamentul unor cancere.

Care este cauza distantei dintre starea de sanatate precara si imaginea de sine optimista? Cea mai importanta este lipsa de educatie medicala si stiintifica. Romanii, mai ales de la tara, au o intelegere foarte rudimentara a factorilor ce pot cauza anumite boli. De aceea ei nefiind constieinti de faptul ca anumite afectiuni pot fi de fapt indicii ale instalarii unor boi grave, nu au deprinderea de a se consulta pentru a afla cauza anumitor disconforturi si ajung adesea la medic in faze agravate ale bolii.

De asemeni saracia este un alt impediment in calea accesibilitatii la serviciile medicale. Multi romani se plang de faptul ca nu au suficiente venituri pentru a putea apela la medic ori de cate ori au nevoie. Mai mult decat atat, avand in vedere faptul ca in Romania pretul medicamentelor este destul de ridicat, o mare parte a populatiei nu beneficiaza de medicamentele de care are nevoie pentru a ase vindeca sau pentru a-si prelungi viata. In plus, in ultimii ani s-a constatat ca saracia depaseste bugetul romanilor si ajunge si in bugete clinicilor si spitalelor. Din lipsa de fonduri, spitalele nu dispun de suficiente medicamente pentru a acoperi nevoile pacientilor. S-au intalnit nenumarate cazuri in care oamenii internatii in spitale erau nevoiti sa-si cumpere medicamentele. Problema este insa mai mare decat am putea crede. Cu cat oamenii nu isi pot beneficia de serviciile medicale cu atat se imbolnavesc mai tare si intr-un numar tot mai mare. Aici intervine suprasolicitarea internarilor in clinici si spitale, la care nici cadrele medicale dar nici spatiul alocat nu pot face fata. Vorbim aici de cazurile in care datorita supraaglomerarii spitalelor, oamenii bolnavi trebuiau sa doarma si cate doi in acelasi pat.

O alta problema deosebit de importanta este aceea ca autoritatile nu sunt capabile sa gestioneze corespunzator veniturile pentru a acoperi punctele de stricta necesitate in ceea ce priveste domeniul sanatatii. Iata cauza pentru care numeroase spitale se confrunta tot mai des in ultimii ani cu o criza acuta a medicamentelor. Ajunsi in spitale, adesea pacientii constata ca nu pot fi tratati corespunzator datorita absentei medicamentelor si sunt astfel nevoiti sa si le procure singuri.

Dupa o analiza efectuata la nivel national privind situatia sanatatii in anul curent, s-a obtinut un rezultat deloc socand. In anul 2009 fondul alocat a fost mai mic decat anul trecut. O parte din medici nu si-au primit sporurile salariale iar banii alocati serviciilor medicale au fost insuficienti. In aceasta situatie autoritatile s-au gandit deja la o solutie care insa nu a afost pe placul nimanui si anume inchiderea unor spitale din tara. In conditiile date, tot mai multi medici se gandesc sa paraseasca tara pentru a-si cauta un post care sa le ofere conditii de munca mai bune si salarii incomparativ mai mari decat in Romania. Principale tari spre care se indreapta medicii sunt Franta, Belgia sau Canada, tari doritoare de personal calificat, bine pregatit. Astfel se estimeaza ca in urmatorii 10-20 de ani Romania va duce o lipsa acuta de medici, situatie deja existenta in unele zone ale tarii.

O alta solutie gasita de medicii nemultumiti de felul in care sunt tratati de sistem este reorientarea catre spitalele si clinicile particulare, care ofera conditii de munca mult mai bune dat fiind faptul ca modernizarile din aceste spitale depasesc cu mult nivelul spitalelor de stat din tara. Exigentele fata de personalul medical sunt insa si ele foarte ridicate. Adesea medicii tineri si fara experienta sunt nevoiti sa accepte refuzul acestor clinici intrucat stadardele pe care pacientii acestora le cer sunt pe masura tarifelor percepute. Astfel unele persoane sunt dispuse sa plateasca sume chiar de pana la 10 ori mai mari decat intr-un spital de stat dar cere sa i se acorde o atentie deosebita, cei mai buni medicii si cele mai bune servicii. Iata de ce sistemul particular este tot mai tentant pentru personalul medical din Romania.

Ce se intampla deci cu persoanele bolnave care au nevoie de ingrijiri deosebite, de tratamente specializate dar totusi nu isi permit sa apeleze la serviciile unui spital particular? Cel mai probabil va fi nevoit sa se multumeasca cu ceea ce primeste intr-un spital obisnuit din tara: medicii disponibili fara a avea dreptul de a alege, utilaje vechi de peste 20 de ani, saloane nerenovate si poate chiar un coleg cu care va trebui sa imparta patul. Indiferent de cum arata situatia in prezent, este dovedit faptul ca nu se poate renunta la sistemul medical de stat. Aceasta datorita faptului ca nici oamenii nu sunt suficient de pregatiti pentru a accepta faptul ca trebuie sa plateasca pentru fiecare serviciu, dar si ca spitalele si clinicile private nu au ajuns inca la un nivel de evolutie capabil sa asigure nevoile intregii populatii.

Bibliografie

www.ms.ro

120_832_Principii de guvernare a activitatii Ministerului Sanatatii

119_617_CPB forma finala aprorbata.

Planul strategic al Ministerului Sanatatii publice 2008 – 2010

www.sgg.ro

Saltman RB, Ferroussier-Davis O.- “ Conceptul de administrare in politica de sanatate”, Buletin OMS 2000.

Studiu de caz: Institutul de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals”

www.newsiasi.ro

www.dailybusiness.ro/13-proiecte-it-in-domeniul-sanatatii-au-fost-selectate-pentru-finantare-europeana-35494

Preview document

Politici publice - domeniul sănătății - Pagina 1
Politici publice - domeniul sănătății - Pagina 2
Politici publice - domeniul sănătății - Pagina 3
Politici publice - domeniul sănătății - Pagina 4
Politici publice - domeniul sănătății - Pagina 5
Politici publice - domeniul sănătății - Pagina 6
Politici publice - domeniul sănătății - Pagina 7
Politici publice - domeniul sănătății - Pagina 8
Politici publice - domeniul sănătății - Pagina 9
Politici publice - domeniul sănătății - Pagina 10
Politici publice - domeniul sănătății - Pagina 11
Politici publice - domeniul sănătății - Pagina 12
Politici publice - domeniul sănătății - Pagina 13
Politici publice - domeniul sănătății - Pagina 14
Politici publice - domeniul sănătății - Pagina 15
Politici publice - domeniul sănătății - Pagina 16
Politici publice - domeniul sănătății - Pagina 17
Politici publice - domeniul sănătății - Pagina 18
Politici publice - domeniul sănătății - Pagina 19
Politici publice - domeniul sănătății - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Politici Publice - Domeniul Sanatatii.doc

Alții au mai descărcat și

Formarea și implicațiile datoriei publice

CAPITOLUL 1. CARACTERIZAREA GENERALĂ A DATORIEI PUBLICE 1.1 Conceptul de datorie publică şi formele sale Dintotdeauna nevoile financiare ale...

Datoria publică a României în perioada 2008-2010

Introducere Lucrarea de față reprezintă o încercare de a trata tema “Datoria publică internă și externă a României în perioada 2008-2010 ” și de a...

Analiza Cheltuielilor cu Personalul

Capitolul 1 CONSIDERAŢII TEORETICE PRIVIND FORŢA DE MUNCĂ ŞI REMUNERAREA ACESTEIA 1.1. Locul şi rolul forţei de muncă în cadrul factorilor de...

Analiza gestiunii resurselor umane la SC Uzinele Textile Timisoara SA

INTRODUCERE În pofida faptului că progresul tehnic a redus tot mai substanţial prezenţa omului în unele procese de producţie, pe nici o treaptă de...

Datoria publică

INTRODUCERE Creșterea economică este una din țintele pe care fiecare țară în parte și-o propune. În felul acesta este atrasă creșterea venitului...

Raport de țară - Germania

1. Introducere Am ales să facem o prezentare a Germaniei pentru că aceasta reprezintă țara cu cea mai puternică economie națională din Uniunea...

Politica publică din România în domeniul protecției mediului

1. Prezentarea cadrului legal de desfăşurare a politicii de protecţie a mediului Planul Naţional de Acţiune pentru Protecţia Mediului (P.N.A.P.M.)...

Raport de țară - Olanda

1. Informaţii generale Nume oficial: Regatul Țărilor de Jos (Koninkrij der Nederlanden) Regatul Ţărilor de Jos este cunoscut informal şi sub...

Te-ar putea interesa și

Organizația Națiunilor Unite

CAPITOLUL I ORGANIZAŢIA NAŢIUNILOR UNITE I.1. APARIŢIA ŞI EVOLUŢIA O.N.U. Organizaţia Naţiunilor Unite este cea mai importantă organizaţie...

Republica moLdova și organizațiile din Europa de Sud-Est

Structura tezei: introducere, trei capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie din 60 surse, 95 pagini text de bază. Cuvintele...

Evoluția și Structura Cheltuielilor Bugetului de Stat în Perioada 2003-2008

CAP. 1. CHELTUIELILE BUGETARE – PARTE INTEGRANTĂ A CHELTUIELILOR PUBLICE 1.1. Conţinutul cheltuielilor publice Cheltuielile publice exprimă...

Caiet de Teme Demografie

1. De analizat 3 definitii ale demografiei, altele decat cele prezentate la curs. Stabiliti elementele commune si elementele care fac diferenta. Ce...

Politică publică în domeniul sănătății

I. PREZENTAREA DOMENIULUI DE ELABORARE A POLITICILOR PUBLICE - SANATATEA 1.Prezentarea domeniului de sanatate in Romania Conform definitiei...

Tendințe în evoluția sistemului de ocrotire a sănătății

1. CARACTERIZAREA SISTEMULUI DE OCROTIRE A SANATATII IN CADRUL UNIUNII EUROPENE 1.1. Baza legala a politicilor Uniunii Europene Baza legală a...

Propunere de politică publică în domeniul sănătății

Capitolul I Prezentarea domeniului Sanatatea reprezinta un concept complex cu cateva aspecte, ce cuprind dimensiunea emotionala, intelectuala,...

Ministerul Sănătății Publice

I. Analiza diagnostica a domeniului Am ales pentru exemplificarea unei propuneri de politica publica domeniul sanatatii. Puncte tari si puncte...

Ai nevoie de altceva?