Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 59 în total
Cuvinte : 17922
Mărime: 159.42KB (arhivat)
Publicat de: Stancu Păduraru
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. Capitolul 1. Introducere 1
  2. Capitolul 2. Locul şi importanţa cateringului în alimentaţia omului modern 3
  3. 2.1. Generalităţi 4
  4. 2.2. Sistemul catering 5
  5. 2.2.1. Cateringul industrial 5
  6. 2.2.2. Cateringul comercial 7
  7. 2.3. Noi tehnologii în producţia culinară 13
  8. Capitolul 3. Riscuri de insalubrizare a produselor culinare 17
  9. 3.1. Sistematica produselor alimentare 17
  10. 3.1.1. Clasificarea produselor alimentare în general 17
  11. 3.1.2. Clasificarea produselor catering 19
  12. 3.2. Clasificarea substanţelor toxice 19
  13. 3.3. Particularităţi microbiologice ale produselor alimentare 23
  14. 3.3.1. Generalităţi 23
  15. 3.3.2. Clasificarea generală a microorganismelor 23
  16. 3.4. Ambalajul mijloc de promovare a vânzării 26
  17. 3.4.1. Metode de ambalare 27
  18. 3.4.2. Materiale pentru ambalaje 29
  19. 3.4.3. Cerinţe de calitate 30
  20. Capitolul 4. Posibilităţi de degradare a produselor de tip catering în timpul 32
  21. circuitului lor logistic la S.C. McDonald’s S.R.L Timişoara
  22. 4.1. Scurt istoric al S.C. McDonald’s S.R.L Timişoara 32
  23. 4.2. Structura organizatorică a S.C. McDonald’s S.R.L Timişoara 35
  24. 4.3. Circuitul logistic al produselor de tip catering la S.C. McDonald’s
  25. S.R.L Timişoara 37
  26. 4.4. Distribuţia la S.C. McDonald’s S.R.L Timişoara 40
  27. 4.5. Caracterizarea produselor McDonald’s S.R.L din punct
  28. de vedere nutriţional 41
  29. 4.6. Ambalarea McDonald’s 43
  30. 4.7. Indicatori 45
  31. Capitolul 5. Concluzii şi propuneri 54
  32. Bibliografie 58

Extras din proiect

1. INTRODUCERE

Gastronomia rămâne în mod cert una din plăcerile principale ale oamenilor de azi, dar timpul şi mijloacele care se consacră mesei nu mai cunosc amploarea şi abundenţa de odinioară. În aceste condiţii oferta de produse culinare trebuie să corespundă noilor exigente, specifice omului modern, tentat tot mai mult de procurarea hranei gata preparate.

Sistemul catering se adresează în special consumatorilor colectivi : cantine şcolare, cantine restaurant, spitale, unităţi militare şi de aviaţie, restaurant cu autoservire, unităţi cu servire rapidă.

Acestea au devenit consumatori exigenţi, care accepta să-şi satisfacă nevoia de hrană cu alimente gata preparate, dar care sa aibă o valoare nutritivă normală, preţuri mai mici si să fie prezentate corespunzător.

Fabricarea produselor tip catering permite o valorificarea superioară şi complexă a materiilor prime, aditivarea cu un sortiment diversificat de constituenţi de gust, aromă, aspect, posibilitatea de fortificare cu substanţe biologic active (aminoacizi esenţiali, vitamine, săruri minerale), echilibrarea valorilor nutritive precum şi reciclarea părţilor needibile (neconsumabile).

Prin aplicarea sistemului catering se asigură concentrarea producţiei în unităţi mari cu toate avantajele acesteia : grad de mecanizare a operaţiilor de prelucrare primară cu conservanţi net favorabili în reducerea pierderilor precum şi colectarea şi valorificarea părţilor needibile, aplicarea metodelor moderne cu scurtă durată de prelucrare termică care permit menţinerea substanţelor nutritive în alimente prelucrate în proporţii cât mai apropiate de cele iniţiale, conservarea şi convertirea în condiţii adecvate, posibile şi eficiente a combinaţiilor sortimentale, asigurarea igienei prin implementarea unor metode moderne ce asigură realizarea unor produse finite salubre, cu valori nutritive echilibrate.

Opţiunea pentru tema lucrării are la bază următoarele elemente motivaţionale :

- Creşterea importanţei alimentaţiei în condiţiile actuale, fundamentată pe baza ştiinţifică a producţiei de alimente ;

- Posibilitatea, necesitatea şi avantajele aplicării pe scară largă a sistemului catering ;

- Caracteristici de natură socio – economică :

- accesibilitatea produselor ;

- reducerea timpului de fabricaţie, de comercializare şi mai ales de consum ;

- valorificarea superioară a resurselor de materii prime şi a bazei tehnico – materiale ;

- reducerea costurilor ;

- echilibrarea valorii nutritive ;

- satisfacerea la un nivel din ce în ce mai înalt a cerinţelor consumatorilor ;

Cercetările din domeniul cateringului pot conduce la găsirea de soluţii eficiente pentru îmbunătăţirea cerinţelor de satisfacere a necesităţilor fiziologice cu încadrarea în timpul liber şi în bugetul de venituri disponibile.

În realizarea pe cale industrială a produselor de tip catering, se asigură supravegherea permanentă a punctelor critice întărită prin investigaţiile de laborator,

precum şi măsuri operative, înainte ca factorul de risc să afecteze sănătatea consumatorului. Acest lucru se face prin aplicarea sistemului HACCP.

Pentru ca produsele alimentare să ajungă la consumator cu un grad ridicat de inocuitate, este necesar să se găsească cele mai adecvate procedee tehnologice de inactivitate sau îndepărtare a substanţelor cu caracter antinutritiv ce se găsesc în mod natural în materiile prime alimentare sau care se pot forma în procesele de prelucrare şi conservare.

O atenţie deosebită o vom acorda metodelor de conservare care inhibă dezvoltarea microorganismelor de alterare sau patogene şi chiar a celor care asigură distrugerea acestora.

Pe lângă metodele de conservare vom urmări şi efectul metodelor de ambalare şi păstrare utilizate.

Dezvoltarea turismului şi a transportului de pasageri în special pe cale aeriană ţi maritimă, au creat un cadru favorabil pentru apariţia unei noi ramuri a pregătirii şi distribuţiei alimentelor cu un grad avansat de prelucrare, denumită catering.

CAPITOLUL 2

LOCUL ŞI IMPORTANŢA CATERINGULUI ÎN ALIMENTAŢIA OMULUI MODERN

2.1. GENERALITĂŢI

Omul modern este tentat tot mai mult de procurarea hranei gata preparate (convenience food).

Comparativ cu metoda clasică de realizare a preparatelor culinare, sectorul catering are un caracter complex prin specificul său, prin multitudinea factorilor tehnologici moderni şi prin diversificarea cererii exprimate.

Metoda clasică de realizare a preparatelor culinare în bucătării are numeroase dezavantaje :

- costuri mari datorate investiţiilor pentru dotarea spaţiilor de producţie;

- grad redus de utilizare a capacităţilor de producţie, cu variaţii mari pentru activităţile sezoniere;

- un mare volum de muncă manuală (productivitatea muncii redusă şi costuri mari);

- dificultăţi în aprovizionarea cu materii prime sezoniere care sunt perisabile şi ca urmare au o gamă sortimentală restrânsă;

Toate aceste dezavantaje au condus la găsirea unei metode eficiente pentru

alimentaţia modernă oferite de sistemul catering, care este practic o industrializare a producţiei de preparate culinare. Prin acest sistem preparatele comercializate sunt gata pregătite, realizate în secţii specializate, sunt păstrate în stare de congelare pe tot parcursul circuitului şi sunt comercializate prin unităţi de alimentaţie publică.

Clientela acestor unităţi doreşte o gamă variată de produse porţionate şi pregătite corespunzător cerinţelor, un serviciu uşor şi rapid. Sistemul de catering a rezistat probei timpului şi se impune tot mai mult printr-un dinamism accentuat, extinzându-se din Statele Unite ale Americii spre ţările dezvoltate din punct de vedere economic din Europa, Asia şi alte părţi ale globului.

Deci, sistemul de catering a luat o mare amploare datorită condiţiilor de viaţă contemporane, când un număr tot mai mare de oameni lucrează la distanţe tot mai mari de locuinţa lor, când numărul femeilor casnice a scăzut şi automat, timpul destinat procurării materiilor prime şi preparării produselor culinare a scăzut. Toate acestea au dus la dezvoltarea reţelei de fabricare, păstrarea şi distribuirea alimentelor gata preparate, pe care consumatorii le pot procura la orice oră cu efort minim şi în timp scurt.

O mare amploare a luat-o cateringul adresat consumatorilor colectivi cum sunt : cantinele restaurant, cantinele şcolare, spitalele, unităţile militare, restaurantele cu autoservire, unde nevoia de hrană a consumatorilor trebuie satisfăcută prin oferirea de preparate cu valoare nutritivă corespunzătoare cerinţelor, la preţuri mai mici şi prezentare adecvată. Produsele catering beneficiază de o mare cerere pe plan internaţional, fiind în permanentă ascensiune din punct de vedere al volumului ofertei şi structurii sortimentale.

Prin marile firme specializate în producţia de alimente prelucrate, care oferă zeci de sortimente de tip catering sunt şi : Knorr, Nestle, Maggi, Unilever, etc. Procesul de diversificare a preparatelor culinare şi valorificarea superioară a materiilor prime, este un proces continuu care trebuie conjugat cu gustul consumatorului, cu tradiţiile zonale, cu evoluţia puterii de cumpărare a consumatorului pentru a satisface o gamă variată de preferinţe şi a asigura alimentaţia echilibrată a consumatorului.

Preview document

Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 1
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 2
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 3
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 4
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 5
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 6
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 7
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 8
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 9
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 10
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 11
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 12
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 13
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 14
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 15
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 16
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 17
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 18
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 19
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 20
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 21
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 22
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 23
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 24
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 25
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 26
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 27
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 28
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 29
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 30
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 31
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 32
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 33
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 34
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 35
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 36
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 37
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 38
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 39
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 40
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 41
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 42
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 43
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 44
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 45
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 46
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 47
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 48
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 49
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 50
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 51
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 52
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 53
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 54
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 55
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 56
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 57
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 58
Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara - Pagina 59

Conținut arhivă zip

  • CUPRINS.doc
  • Posibilitati de Degradare a Produselor de Tip Catering in Timpul Circuitului lor Logistic la SC McDonald-s SRL Timisoara.doc

Alții au mai descărcat și

Studiu privind calitatea produselor și serviciilor la firma SC Fruct Import Export SRL

INTRODUCERE Calitatea superioară a produselor sau serviciilor oferite de firme constituie criterii de bază pentru obţinerea satisfacţiei...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?