Practică BCR

Proiect
7/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 30 în total
Cuvinte : 13692
Mărime: 66.39KB (arhivat)
Puncte necesare: 9

Extras din proiect

Banca Comerciala Româna îsi inscrie numele pe lista bancilor comerciale nou create si reorganizate dupa 1989. Ea este o institutie speciala, ce poate fi considerata o banca noua pentru ca actul sau de nastere poarta data de 1decembrie 1990, dar în acelasi timp , prin activitatea pe care o desfasoara în cadrul Bancii Nationale din care se desprinde, este deopotriva o banca cu traditie în domeniul bancar. Începutul a fost foarte dificil . În afara unui act de identitate , unei banci îi mai sunt necesare un sediu central , o retea de unitati , personal suficient, capital , clienti si o gama adecvata si tentanta de produse si servicii utile pentru acesti clienti.

Conducerea Bancii Comerciale Române a reusit sa aduca banca la parametrii deja cunoscuti si confirmati pe plan intern si international. În pofida greutatilor întâmpinate , B.C.R. , bine condusa , a devenit astazi una din cele mai puternice si prestigioase banci românesti .

În 1990 , B.C.R. pleaca la drum cu un colectiv de 5300 de angajati si 100 unitati în retea , cifre care se dubleaza în primii 5 ani de activitate .

Evolutia capitalului este poate cel mai important criteriu de apreciere a fortei financiare a bancii. .

La un capital social subscris de 12 miliarde lei în 1990 , încep sa se adauge fondurile constituite , adica , capitalul total creste în primii 5 ani de activitate la 577 miliarde lei .

La experienta acumulata se adauga o alta , noua , urmare a extinderii operatiunilor specifice tranzitiei si economiei de piata . Astfel, în acest interval de timp , banca s-a dezvoltat atât prin cresterea gamei de produse si servicii bancare pe care le-a oferit pâna acum clientelei sale , cât si prin asimilarea rapida a unora noi , din care sunt de mentionat :

-extinderea la creditarii pe termen mediu si lung pentru investitii;

-acordarea de credite in valuta ;

-deschiderea de conturi în valuta pentru persoane fizice si juridice si efectuarea de operatiuni de schimb valutar ;

-derularea operatiunilor de decontare , în numele clientilor , a activitatilor de comert exterior .

Interesul clientilor de toate categoriile pentru colaborarea cu B.C.R. , evolutia acestei clientele contribuie în final la completarea imaginii despre banca .

Unul din elementele calitative , de marca, adaugat de banca îl constituie activitatea internationala .

Interdependenta dintre pietele interne si externe a facut necesara adaptarea sistemului de lucru al bancii la practicile bancare internationale . În prezent foarte multe societati comerciale îsi deruleaza afacerile proprii de comert exterior prin reteaua B.C.R. , si apeleaza la intreaga gama de servicii specifice acestor operatiuni.

Scurta si bogata istorie a Bancii Comerciale Române recunoaste ca realizare deosebita pasii facuti în domeniul informatizarii . În 1990 , toate lucrarile bancii erau executate fara o tehnica de calcul adecvata , iar astazi banca utilizeaza cele mai moderne echipamente din domeniul tehnicii de calcul, care permite o mare flexibilitate si dinamica a operatiunilor efectuate. Prin aceasta s-a obtinut extinderea functionalitatii aplicatiilor informatice destinate operatiunilor valutare , banca dispunând în prezent de un sistem modern de realizare în timp real a tranzactiilor internationale care ofera facilitati de generare , transmitere si reconciliere a mesajelor SWIFT .

Calitatea resurselor a reprezentat conditia esentiala a tuturor succeselor obtinute pâna în prezent si , din acest punct de vedere , lucratorul de banca se va plasa mereu inaintea oricarui alt factor important care poate conditiona viitorul B.C.R. .

Un aspect fundamental al oricarei economii de piata este ca diferite firme opereaza si concureaza pe aceeasi piata pentru aceiasi consumatori . În cazul bancilor , acest lucru asigura clientilor posibilitatea alegerii bancii cu care vor face afaceri . În cele din urma , supravietuiesc bancile care servesc cel mai bine necesitatile pietei si ale clientilor . Intr-o economie de piata si bancile , ca orice societate comerciala , îsi realizeaza venitul în " arena pietei „.

II. Prezentarea activitatii Bancii Comerciale Române

Este foarte greu de prezentat activitatea unei banci cum este B.C.R. , chiar daca este vorba de mai multi ani de functionare.

Pentru Banca Comerciala Româna , acesti ani sunt foarte intensi si reflecta o ascensiune si dezvoltare rapida , un proces combinat cu acumulari cantitative si calitative , o cursa contra cronometru pentru un loc cât mai bun pe podium .

În primii 8 ani de activitate , capitalurile proprii inregistreaza o crestere de 362 ori . Chiar daca evolutia nu este pe masura dorita , nivelul atins în prezent a permis bancii sa se situeze , dupa clasamentul efectuat de revista " The Banker " , pe primul loc între bancile românesti si pe un loc apreciabil între primele 1000 de banci din lume .

Banca Comerciala Româna s-a prezentat mereu ca o banca disponibila pentru finantarea economiei reale , pentru sprijinirea proceselor de restructurare si retehnologizare .

În cadrul activitatii de creditare retinem urmatoarele aspecte mai importante :

- " Creditele au fost destinate cu prioritatile activitatilor productive , iar in cadrul acestora productiei pentru export :

- " În acelasi timp , au fost sprijiniti agentii economici care au prezentat cereri si programe de restructurare si retehnologizare ;

- " Dinamica creditului destinat clientilor din sectorul privat a fost superioara creditelor totale angajate ;

- " Creditul în valuta a luat o mare amploare în ultimii ani , în conditiile în care banca s-a oferit sa asigure o parte însemnata din resursele pentru importurile din economie ;

- Au fost contractate importante linii de credit din strainatate destinate agentilor economici .

- B.C.R. a conceput creditul din punctul de vedere al clientilor ca o sursa de finantare necesara desfasurarii , dezvoltarii sau restrucurarii lor , iar pentru banca reprezinta un plasament cu risc asumat în vederea obtinerii unei eficiente multumitoare .

În prezent , multe societati sunt supuse unui amplu program de restructurare si retehnologizare , programe care în general sunt sprijinite de B.C.R. . În aceste conditii , creditul în valuta capata o mare importanta.

Pentru primul trimestru al anului 2000 , unul din cele mai importante obiective pe termen scurt atinse prin politica monetara , l-a constituit reducerea nivelului ratelor de dobanda în piata interbancara si a titlurilor de stat , cu efecte benefice în redcerea presiunii asupra bugetului de stat .

Preview document

Practică BCR - Pagina 1
Practică BCR - Pagina 2
Practică BCR - Pagina 3
Practică BCR - Pagina 4
Practică BCR - Pagina 5
Practică BCR - Pagina 6
Practică BCR - Pagina 7
Practică BCR - Pagina 8
Practică BCR - Pagina 9
Practică BCR - Pagina 10
Practică BCR - Pagina 11
Practică BCR - Pagina 12
Practică BCR - Pagina 13
Practică BCR - Pagina 14
Practică BCR - Pagina 15
Practică BCR - Pagina 16
Practică BCR - Pagina 17
Practică BCR - Pagina 18
Practică BCR - Pagina 19
Practică BCR - Pagina 20
Practică BCR - Pagina 21
Practică BCR - Pagina 22
Practică BCR - Pagina 23
Practică BCR - Pagina 24
Practică BCR - Pagina 25
Practică BCR - Pagina 26
Practică BCR - Pagina 27
Practică BCR - Pagina 28
Practică BCR - Pagina 29
Practică BCR - Pagina 30

Conținut arhivă zip

  • Practica BCR.doc

Te-ar putea interesa și

Tehnică bancară - practică BCR sucursala Turda

I. Organizarea BCR Banca Comerciala Romana este parte componenta din Grupul Financiar BCR, ce ofera clientilor servicii financiare integrate...

Dosar de practică - BCR - Agenția Carol, Craiova

Organigrama unitatii bancare de tip C – Agentia Carol, Craiova Director Judetean Retail Director Executiv Retail Consiler Client Retail...

Caiet pentru practică BCR-Banca Comercială Română

Capitolul 1-PREZENTAREA BĂNCII Banca Comerciala Româna s-a înfiintat prin Hotarâre de Guvern la 1 decembrie 1990 ca societate pe actiuni, cu un...

Practică BCR

Banca Comerciala Romana Banca Comercială Română este cea mai mare instituţie bancară din România. Aceasta a luat fiinta prin Hotărâre de Guvern...

Practică BCR

Scurt istoric. Prezentare a Bancii Comerciale Romane. Banca Comerciala Romana isi inscrie numele pe lista bancilor comerciale nou create si...

Practică BCR

1. Rezumat executiv În cadrul acestui raport de practică am analizat organizarea și funcționarea companiei BCR (Banca Comercială Română) în ceea...

Practică BCR

Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este o bancă universală care deserveşte atât clienţi retail, cât şi clienţi corporativi....

Caiet practică BCR

Cap. 1 Prezentarea firmei Scurt istoric Anul 1990 consemneaza inceputul unui amplu proces de transformari in Romania, dorinta generala fiind...

Ai nevoie de altceva?