Prețurile de Transfer Mijloc de Influențare a Performanței unei Întreprinderi

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2995
Mărime: 13.92KB (arhivat)
Publicat de: Remus Stoian
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

Una din modalitatile de optimizare a performantei unui grup de întreprinderi sau chiar a unei întreprinderi oarecare îl constituie eficientizarea structurilor care genereaza performanta în cadrul sau. Fie ca ne referim la departamentul de achizitii, la cel de productie sau la cel de vânzare ori avem în vedere firme distincte ale aceluiasi grup care conlucreaza între ele este clar ca exista între acestea o competitie care impune necesitatea evaluarii performantelor fiecaruia dintre ele. In acest sens se impune determinarea unei metode de evaluare a transferurilor între acestea care sa permita stabilirea unor indicatori de performanta specifici fiecarei entitati.

Fiind dat drept obiectiv “maximizarea profitului”, teoria economica stabileste ca venitul net marginal realizat de catre fiecare resursa a companiei sa fie egal. Aceasta înseamna ca, pretul de transfer de echilibru se va obtine atunci când costul marginal al departamentului furnizar pentru un anumit nivel al transferurilor egaleaza venitul marginal al diviziei cumparatoare, pretul de transfer între cele doua diviziuni fiind egal cu acest cost/venit marginal.

1.1 Preturi intermediare de cumparare si vânzare inegale.

Fondul teoretic al evaluarii transferurilor poate fi imbogatit pentru a permite rezolvarea situatiilor în care exista costuri ale tranzactiilor implicate de cumpararea/vânzarea produsului intermediar de pe piata externa firmei. De exemplu, chiar daca suntem pe o piata perfecta a produsului intermediar cu o anumita valoare a pretului de vânzare unitar stabilita, cumparatorii vor trebui probabil sa suporte cheltuielile cu transportul, ambalarea, descarcarea si încarcarea, care în final conduc la preturi de vânzare – cumparare separate.

1.2 Evaluarea transferurilor în practica.

În general firmele dispun de informatii insuficiente pentru stabilirea pretului folosind analiza economica prezentata mai sus. Firmele au nevoie de metode fezabile prin care sa-si stabileasca preturile de transfer, care folosesc informatii disponibile fara a genera costuri suplimentare, si care indeplinesc cele mai multe dintre obiectivele stabilite. Metodele utilizate se pot împarti în trei categorii:

1.3. evaluarea bazata pe preturi de piata

1.4. evaluarea bazata pe costuri de productie

1.5 evaluarea bazata pe costuri complete

1.6. evaluarea bazata pe preturi negociate.

1.3. Evaluarea bazata pe preturi de piata.

Acolo unde exista în afara firmei o piata a produsului intermediar si aceasta este una competitiva (astfel încât firma nu influenteaza decisiv pretul produsului) atunci pretul stabilit pe piata va fi cel ce va sta la baza transferurilor între departamente si totodata va constitui fundamentul decizional. Acest pret va îndeplini obiectivele stabilite.

Spre exemplu:

- Congruenta obiectivelor va fi realizata în masura în care departamentele pot actiona în maximizarea interesului propriu fara reducerea profiturilor totale ale companiei.

- Evaluarea performantei va fi posibila într-o maniera realista

- Se va putea mentine autonomia departamentelor astfel ca departamentul furnizor va putea vinde pe piata libera sau în interiorul grupului, iar departamentul achizitor va putea cumpara produsele de pe piata libera sau din interiorul grupului.

În situatia în care exista costuri semnificative de vânzare-cumparare de pe piata externa, atunci pretul de transfer va putea fi stabilit mai jos decât pretul pietei astfel încât sa reflecte economia de costuri pentru transferurile interne. Aceste circumstante pot conduce la preturi de piata negociabile astfel încât economia de costuri sa fie împartita între cele doua departamente. În astfel de situatii se impune o procedura de arbitraj între departamente. Oricum exista numeroase dificultati în aplicarea acestui concept în mod universal.

Acestea include urmatoarele:

- În mod frecvent nu exista piata pentru produsul intermediar avut în vedere. Cazul tipic este cel al componentelor specializate, materialelor, serviciilor specializate.

- Chiar daca exista o oarecare forma de piata intermediara, pretul pentru un astfel de produs este greu de obtinut. Un pret poate fi comparabil în conditii de concordanta din punct de vedere al cantitatii, calitatii, finisajului s.a.m.d.

Preview document

Prețurile de Transfer Mijloc de Influențare a Performanței unei Întreprinderi - Pagina 1
Prețurile de Transfer Mijloc de Influențare a Performanței unei Întreprinderi - Pagina 2
Prețurile de Transfer Mijloc de Influențare a Performanței unei Întreprinderi - Pagina 3
Prețurile de Transfer Mijloc de Influențare a Performanței unei Întreprinderi - Pagina 4
Prețurile de Transfer Mijloc de Influențare a Performanței unei Întreprinderi - Pagina 5
Prețurile de Transfer Mijloc de Influențare a Performanței unei Întreprinderi - Pagina 6
Prețurile de Transfer Mijloc de Influențare a Performanței unei Întreprinderi - Pagina 7
Prețurile de Transfer Mijloc de Influențare a Performanței unei Întreprinderi - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Preturile de Transfer Mijloc de Influentare a Performantei unei Intreprinderi.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

Economie Mondială

Tendinte actuale în economia mondiala Capitolul I FUNDAMENTELE ECONOMIEI MONDIALE Introducere Acest capitol abordeaza aspectele conceptuale ale...

Indici Bursieri

INDICI BURSIERI Indicii bursieri exprimã evolutia cursurilor valorilor mobiliare ce sunt cuprinse în structura indicelui cu reprezentativitate...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?