Cuprins
CAP 1. Prezentare de ansamblu a organizatiei
1.1Obiectul de activitate conform codului CAEN ( grupe subgrupe )
1.2 Scurt istoric al organizatiei
1.3 Principalii furnizori , clienti si concurenti
1.4 Prezentarea procesului tehnologic si a fluxurilor tehnologice
1.5 Structura organizatorica a organizatiei
1.5.1 Organigrama de ansamblu a organizatiei
1.5.2 Diagrama de relatii a compartimentului studiat
1.5.3 Fisa postului
1.6 Studiu de cercetare privind rationalizarea structurii organizatorice
CAP 2. Procesul decizional in organizatie
2.1 Tipuri de decizii adoptate la nivelul organizatiei
2.2 Studiu privind utilizarea instrumentelor in procesul decizional si a tehnicilor de fundamentare a deciziilor
CAP 3. Managementul informatiilor in cadrul organizatiei
3.1 Prezentare sistem informational al organizatiei ( informatii , fluxuri informationale , mijloace si proceduri de tratare a informatiilor )
3.2 Studiu privind imbunatatirea managementului informatiilor din cadrul organizatiei
3.3 Utilizarea tabloului de bord ca suport in prcesul de luare a deciziilor
CAP 4. Studiu privind diagnosticarea valorilor dominante ale culturii organizationale in cadrul organizatiei
4.1 Evaluarea mentalitatii remanente
4.2 Evaluarea optiunilor managerilor si salariatilor referitor la valori cheie ale culturii organizationale
4.3 Perceptia managerilor si a salariatilor asupra organizatiei din care fac parte
4.4 Concluzii rezultate si recomandari
Extras din document
CAP 1. Prezentare de ansamblu a organizatiei
Organizatia este un sistem social de activitate ce reuneste oameni (resurse umane) si resurse materiale prin intermediul carora realizeaza scopul pentru care a fost creata: produse, lucrari, servicii, corespunzator comenzii sociale. Oricare ar fi organizatia, ea s-a construit constient si deliberat de catre oameni pentru a produce ceva de care societatea are nevoie. Obiectivul (scopul) este temeiul ce a stat la baza aparitiei organizatiei si în acelasi timp este motivarea mentinerii ei în continuare. Chiar daca, în timp, scopul s-a schimbat si cel prezent nu mai coincide cu cel pentru care a fost creata, organizatia se mentine totusi daca are un scop, daca satisface o nevoie
O imagine mai detaliata asupra organizatiilor se obtine prin clasificarea acestora.
Cea mai simpla si mai sugestiva clasificare a organizatiilor are în vedere gradul lor de structurare. Sub acest unghi, formele de organizare se împart în doua mari tipuri: informale si formale. Trebuie precizat de la început ca:practic sunt greu de depistat forme pure, informale sau formale, ale organizatiilor, fiecare organizatie cuprinzând, în proportii variabile, ambele forme de organizare. Este mai judicios sa analizam distinct planul informal si planul formal al unei organizatii.
Planul informal al unei organizatii se alcatuieste din relatiile spontane, nedefinite sau slab definite dintre membrii acesteia. Normele, regulile organizatiei sunt acceptate spontan si tocmai prin aceasta, nefiind impuse, acceptarea este intensa, gradul de adeziune fiind ridicat. În chip similar, membrii organizatiei pot accepta un lider (conducator) informal, altul decât cel oficial, formal, care întruneste o lunga adeziune prin autoritatea sa profesionala, prin prestigiul moral, prin capacitatea de a stabili relatii stimulative, adecvate cu colegii sai.
Planul formal al organizatiei vizeaza structura oficiala a acesteia, clar definita prin descrierea normelor de construire si de comportament, a rolurilor si relatiilor dintre membrii organizatiei (de putere, autoritate si responsabilitate), prin indicarea liderilor, a ierarhiei, prin precizarea conditiilor de acces, de evolutie si de iesire din organizatie.
Dincolo de planul formal, existent în orice organizatie, organizatiile care se apropie cel mai mult de tipul formal sunt cele birocratice.
Planul informal este subsumat si poate fi utilizat pentru consolidarea si evolutia pozitiva a planului formal, deoarece:
- faciliteaza realizarea scopului organizational prin adeziunea sporita a membrilor organizatiei;
- determina un climat organizational sanatos, cooperant;
- ofera liderilor organizatiei elemente de control, de feed-back asupra starii reale a organizatiei.
În acelasi timp, se poate observa ca organizatiile se deosebesc între ele si prin numarul de niveluri existente în interiorul lor. Aceasta deosebire duce la construirea de organizatii scunde si înalte. Cu cât este structurata pe mai multe niveluri intermediare între veriga de baza si nivelul de conducere, cu atât organizatia este mai înalta. De aici rezulta o serie de repercusiuni privind întreaga structura organizationala.
Amitai Etzioni realizeaza o clasificare a organizatiilor bazându-se pe natura comportamentului conformist, de conformare la scopurile si specificul organizatiei. Conformismul, considera autorul, este un element major de relationare între cei care detin puterea si cei asupra carora ei o exercita. Cei care au puterea pot exercita autoritatea asupra subordonatilor prin coercitie, recompensa si mijloace normative. Astfel, membrii organizatiei adopta un comportament, fie prin coercitie,fie pentru ca vor fi recompensati,fie ca acesta este considerat ca fiind regulamentar.
A. Etzioni realizeaza o clasificare a organizatiilor dupa tipurile de confruntare si stabileste trei tipuri de structuri duale (între conducatori si condusi) în interiorul organizatiei:
a. organizatii coercitive, precum lagarele de concentrare, închisorile, ospiciile, lagarele de prizonieri de razboi, lagarele de munca fortata, uniunile coercitive;
b. organizatiile utilitare în care sunt incluse întreprinderile industriale, institutele de cercetare, uniunile de afaceri, organizatiile fermierilor, organizatiile militare în timp de pace;
c. organizatii normative, cum sunt organizatiile religioase, organizatiile politico-ideologice, spitalele, colegiile si universitatile, asociatiile voluntare, scolile, organizatiile profesionale.
Societatile de asigurari se regasesc in cadrul Organizatiilor de afaceri. Societatea de asigurari de care ne vom ocupa in continuare este OMNIASIG
In 1995 cand si-a inceput activitatea, Omniasig avea o singura sucursala si 12 angajati. Astazi, Omniasig a devenit membru al unuia dintre cele mai importante grupuri de asigurari din Europa Centrala si de Est, Vienna Insurance Group. Numara peste 200 de sucursale, agentii si puncte de vanzare iar echipa este formata din aproximativ 1500 de angajati cu carte de munca si peste 12,000 de agenti la nivel national.
Omniasig se constituie astazi într-unul din reperele importante ale industriei asigurarilor din România, cu o cifra de afaceri care o situeaza în piata de profil pe pozitia a treia.
" Numarul de inregistrare la Registrul Comertului: J40/8364/1994
" Cod Unic de Inregistrare: R5589684
" Capitalul social subscris si varsat: 103.238.060 RON (29.095.076,5155 EUR)
" Structura Actionariatului Omniasig (la data de 30.09.2006):
Vienna Insurance Group 97,776%
Persoane juridice de nationalitate româna 0,355%
Persoane fizice de nationalitate straina 0,145%
Persoane fizice de nationalitate româna 1,724%
Consiliul de Administratie Omniasig este format din
Constantin TOMA Presedinte Consiliu de Administratie
Hans Peter HAGEN Vicepresedinte Consiliu de Administratie
Efraim NAIMER Membru
Kurt MOLLER Membru
O societate de asigurari este descentralizata ,intrucat angajatii au o oarecare libertate de a lua decizii la nivelul lor .In plus profesia insasi are o componenta creativa care ii pune pe angajati sa decida in mai multe aspecte .
In acest sens , analizand activitatea din sus numita societate de asigurari , am evidentiat atat avantaje cat si dezavantaje ale CENTRALIZARII si DESCENTRALIZARII
Preview document
Conținut arhivă zip
- Prezentare Societate Asigurari OMNIASIG.doc