Problemele Globale ale Omenirii

Imagine preview
(9/10 din 4 voturi)

Acest proiect trateaza Problemele Globale ale Omenirii.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 42 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Adrian Pojoga

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

Introducere
Cuprins
Capitolul I: Caracteristica generala
1.1. Trasaturile specifice ale problemelor globale
1.2. Clasificarea problemelor globale
Capitolul II: Decalajul economic între tarile dezvoltate si cele în curs de dezvoltare
2.1. Generalitati
2.2. Principalele strategii de lichidare a subdezvoltarii
2.3. Factorii de lichidare a subdezvoltarii
Capitolul III: Problema alimentara mondiala
3.1. Dimensiunile problemei
3.2. Cauzele crizei alimentare
3.3. Principalele cai de solutionare
Capitolul IV: Somajul-problema globala a economiei mondiale contemporane
4.1.Consideratii generale
4.2. Principalele cauze ale aparitiei somajului
4.3. Unele cai si masuri de combatere a somajului contemporan
Capitolul V: Problema dezarmarii si mentinerii pacii pe Pamînt
5.1. Descriere generala
5.2. Focul nuclear
5.3. Energia nucleara
Capitolul VI: Problema demografica
6.1. Eevolutia
6.2. Cauzele exploziei demografice
6.3. Politici demografice
Capitolul VII: Problema ecologica
7.1. Epuizarea resureselor limitate
7.2. Problema ocrotirii oceanului planetar
7.3.Poluarea atmosferei
7.4. Care este cauza?
7.5. Dezvoltarea durabila - solutia problemei ecologice
Concluzie

Extras din document

Tema aleasa de mine – “Problemele globale ale omenirii” – este o tema foarte importanta si actuala. Orice problema este actuala atît timp cît ea nu este rezolvata mai ales cînd este globala.

Odata traind pe planeta Pamînt, noi formam împreuna cu ea un tot întreg. Si normal,deci, ca orce activitate desfasurata de noi afecteaza mediul în care locuim. La fel cum si orice schimbare din mediu ar duce inevitabil la schimbarea modului nostru de trai. Adica, între activitatea noastra si mediul locuit de noi, exista o legatura directa.

Problemele globale ale omenirii au o legatura directa cu economie.

Ele sunt cauzate de activitatea noastra irationala bazata pe o singura dorinta – acumularea a unei cît mai mari avutii prin orice mijloace (acestea de obicei fiind nefaste pentru mediu) ignorînd consecintele ce le au de suferit generatiile urmatoare.

Astfel, în primul rind,problema ecologica e cauzata de introducerea a noilor tehnologii folosite irational (bazate pe folosirea abundenta a petrolului, gazului natural si a carbunelui precum si a pesticidelor, ierbicidelor s.a. folosite in cantitati ce întrec cu mult masura) care evident micsoreaza costurile si maresc productivitatea, cu un cuvînt maresc veniturile, însa, pe de alta parte, poluiaza puternic mediul înconjurator. Si cum am putea sa ne închipuim o economie lipsita de combustibili fosili ce se epuizeaza pe zi ce trece? Cum putem vedea o economie cu soluri a caror humus e ars de chimicate?

În orice sara o economie înapoiata adduce dupa sine: saracie, malnutritie, analfabetism s.a.. Aceasta ducînd la aparitia decalajului economic între tarile dezvoltate si cele în curs de dezvoltare si inclusiv foametea, somajul s.a.

Solutia pe care o propun în aceasta lucrare, care vadeste încredere în progresul civilizatiei contemporane, sustinînd pozitia optimista opusa atît „pesimismului ecologic”, cît si conceptiilor apologetice ale „optimismului tehnologic”, nu consta în renuntarea la avantajele procesului - ceea ce ar conduce la o reducere a poluarii- ci în organizarea unei economii durabile si renuntarea la programele militare si alocarea fondurilor acestora reorganizarii economiei conform cu cerintele ecologice.

Criza mediului inconjurator este un semn ca ecosfera se afla acum sub o presiune atat de mare, incat pastrarea echilibrului ei este amenintata.Ea ne avertizeaza ca trebuie sa descoperim sursa acestei curse spre sinucidere si sa o lichidam inainte ca ea sa distruga mediul si pe noi odata cu el. Deteliorarea conditiilor de mediu este cauzata de actiunile omului si are efecte foarte grave asupra conditiei umane Ritmul de exploatere a ecosistemului, care genereaza cresterea economica, nu se poate mari la infinit fara a suprasolicita sistemul, care este astfel impins spre punctul de prabusire. Totusi, aceasta relatie teoretica nu inseamna ca orice crestere a activitatii economice genereaza automat mai multa poluare. Cele ce se intampla in mediul ambiant depind de felul in care realizam aceasta crestere.

Capitolu l:Caracteristica generala

Pe parcursul existentei omenirii, în fata ei apar permanent probleme care cer o solutionare de neamînat. Unele din ele poarta un caracter local, altele, din contra cuprind regiuni mari sau omenirea în ansamblu.

În baza mai multor cause, astfel de probleme cum sînt prevenirea razboiului si a conflictului nuclear mondial, asigurarea suficienta a oamenilor cu apa potabila, alimente, energie, materie prima, dirijarea proceselor demografice, pastrarea mediului natural si folosirea în scopuri gospodaresti a Oceanului Planetar si a spatiului cosmic,au capatat în present un caracter global.

Ca urmare a globalizarii lumea de astazi a devenit vadit mai periculoasa, întîi de toate din cauza ca omenirea a ajuns la situatia cînd poate sa se autodistruga nu atit pe cale militara, cît pe cale “pasnica”

La moment în prim plan se afla nu pericolul cataclismului nuclear ce se produce la moment, ci perspectiva infioratoare a disparitiei chinuitoare, trptate a întregii omeniri.

La aparitia si actualizarea problemelor globale au contribuit esential cresterea brusca (si nu întotdeauna îndreptatita) a comsumului de resurse naturale, influienta antropogena negativa asupra mediului natural, înrautatirea conditiilor ecologice de viata ale oamenilor, decalajul în crestere dintre nivelul de dezvoltare social-economica a tarilor industrial dezvoltate si a celor în curs de dezvoltare, crearea armei de nimicire în masa care pune în pericol însasi existenta civilizatiei umane.

1.1. Trasaturile specifice ale problemelor globale:

Problemele globale au unele trasaturi specifice, care le deosebesc de altele:

- manifestarea pe scara globala , care depaseste hotarele unui stat sau ale unui grup de state;

- acuitatea manifestarii ;

- caracterul complex (toate problemele sunt strins legate reciproc);

- esenta gineral umana , care le face întelese si actuale pentru toate statele si popoarele;

- posibilitatea de a fi solutionate doar prin eforturile întregii comunitati mondiale, ale tuturor tarilor si poparelor;

Fisiere in arhiva (1):

  • Problemele Globale ale Omenirii.doc

Alte informatii

Universitatii de Stat din Moldova, Facultatea "Stiinte Economice