Cuprins
Cuprins 1
Introducere 3
Cap. I. Economia României 5
I.1.Scurt istoric 5
I.2.Evolutia economiei românesti 7
I. 2.1.Economia româneasca în perioada dintre 1947-1989 7
I.2.2.Restructurare si evolutie economica în anii 90 12
I.3.Situatia economiei românesti în prezent 29
I.3.1.Evolutii macroeconomice recente 31
Cap.II. Careul magic 37
II.1.Somajul 39
II.1.1.Scurt istoric, definire si caracteristici 39
II.1.2.Cauzele somajului sunt prezentate în cele ce urmeaza 40
II.1.3.Consecintele somajului 42
II.1.4.Formele somajului 43
II.1.5.Remedii:Solutii si politici antisomaj 43
II.1.6.Somajul în România 46
II.2.Inflatia 51
II.2.1 .Definire si masurare 51
II.2.2.Cauzele si consecintele inflatiei 51
II.2.3 .Inflatia în România 53
II.2.4.Masuri antiinflationiste 56
II.3.Crestere si dezvoltare economica 58
II.3.1.Definirea cresterii si dezvoltarii economice 58
II.3.2.Masurarea cresterii si dezvoltarii economice 58
II.3.3.Factori determinanti ai cresterii si dezvoltarii economice 59
II.4.Balanta comerciala de plati externe 61
II.4.1.Balanta de plati externe în România 61
Cap.III.Probleme structurale cu care se confrunta economia româneasca 67
III.1.Identificarea problemelor cu care se confrunta economia româneasca 67
III.2.Caracterizarea problemelor adaptându-le la economia româneasca 70
III.2.1.Serviciile în România 70
III.2.2.Industria în România 74
III.2.3.Agricultura în România 77
III.2.4.Problema învatamântului 81
III.2.5.Societatea informationala în România 82
III.2.6.Piata muncii în România 87
III.2.7.Bunastare si saracie în România 88
III.3.Reforme de restructurare a economiei 90
III.3.1.Reforma învatamântului 94
III.3.2. Reforma în domeniul agriculturii 94
III.3.3.Reforme în ceea ce priveste ocuparea fortei de munca 96
Cap.VI.Tendinte si perespective ale economiei românesti 98
Concluzii 113
Bibliografie 117
Extras din document
Introducere
Europa ultimului deceniu al secolului trecut, cu transformarile ei politice, sociale si economice tulburatoare constituie un prilej care, neîndoielnic, antreneaza directionarea eforturilor continentale pe doua coordonate: a integrarii comunitare si a integrarii Estului excomunist. Viitorul noii Europe, conturat dupa caderea Berlinului, este dupa parerea mea, conditionat de integrarea Vestului cu Estul. La începutul anilor 90 ai secolului trecut, politicul a creat cadrul permisiv, dar economicul va fi decisiv.
Privind retrospectiv evolutia economiei, a lumii românesti în ansamblul si complexitatea ei din ultimele doua secole, cu scopul nedisimulat de a aprecia perspec-tivele acesteia, putem considera ca în secolul al XIX-lea lumea româneasca a intrat în Europa, în secolul al XX-lea- cel putin în prima jumatate a lui- a mers în pas cu Europa, dar în secolul al XX-lea Europa intra în ea.
Traim în mijlocul unui prezent în desfasurare torentiala. Evenimentele, fie ele economice, politice sau sociale se succed cu o viteza uluitoare. Tehnologiile moderne si utilizarea intensiva a informatiei si informaticii în toate sferele activitatii si existentei umane au un impact semnificativ sub raport economico-social.
În secolul XXI, în care recent am pasit, este evident cred, ca lumea româneasca, privita în ansamblul ei, respectiv economic, politic, social si cultural, îsi cauta propriul drum al devenirii sale si îsi construieste institutii cheie care sa asigure instituirea pietei functional concurentiale si consolidarea democratiei.
Decizia politica, cu ample implicatii pe termen lung, de aderare a României la UE în anul 2007 reprezinta o provocare si totodata un prilej de evocare a unor momente mai îndepartate sau mai recente ale evolutiei vietii economice românesti.
Istoria conteaza nu numai ca putem învata din trecut, ci si pentru ca prezentul si viitorul sunt legate de trecut prin continuitatea institutiilor unei societati. De aceea optiunile de azi si de mâine sunt formate de trecut.
Drept urmare în lucrarea de fata am prezentat evolutia economiei românesti din trecut pâna în zilele noastre si am încercat sa scoatem în evidenta principalele probleme structurale ale economiei românesti.
În primul capitol am prezentat un scurt istoric al economiei românesti pentru a întelege complexitatea realitatilor economice din prezent. Dupa acest scurt istoric urmeaza o prezentare scurta a evolutiei economiei pentru doua perioade mai recnte si anume perioada cuprinsa între 1947-1989 si perioada cuprinsa între 1990 si 2000. Cu pasi repezi am ajuns în zilele noastre si aruncam o privire de ansamblu asupra economiei actuale.
Capitolul II intitulat Careul magic încearca sa ne introduca în tainele economiei, încercâd sa ne aduca la cunostinta problemele majore cu care se confrunta economia româneasca. Cele mai importante probleme dezbatute aici sunt: somajul, inflatia, balanta comerciala de plati externe. Aici sunt prezentate atât informatii generale cât si date concrete privind toate aceste probleme în România.
Pe lânga problemele prezentate la capitolul II, în acest studiu în capitolul III sunt prezentate problemele structurale ale economiei românesti. De fapt acest capitol este capitolul de baza si este intitulat chiar asa Probleme structurale cu care se confrunta economia româneasca. Ne vom referi aici la probleme ce apar în domeniul serviciilor, probleme ce apar în industrie, agricultura si în alte domenii cum ar fii: învatamâtul, piata muncii si societatea informationala. Bineînteles ca la sfârsitul capitolului avem un subcapitol care se ocupa de studiul reformelor de restructurare a economiei.
Apropiindu-ne de finalul acestui studiu în capitolul IV ne ocupam de studiul perspectivelor si tendintelor economiei românesti axându-ne în special pe relatia dintre România si UE si aruncam o privire de ansamblu asupra româniei în procesul de aplicare a aquis-ului comunitar
Preview document
Conținut arhivă zip
- Problemele Structurale ale Economiei Romanesti.doc