Profesia contabilă în lume și în alte țări

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 28 în total
Cuvinte : 8040
Mărime: 75.06KB (arhivat)
Publicat de: Veronica D.
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. Abstract 3
  2. INTRODUCERE . 3
  3. CAPITOLUL I - PROFESIA CONTABILĂ ...5
  4. 1.1. PROFESIA CONTABILĂ CONCEPT, ACTIVITĂȚI COMPONENTE ...5
  5. 1.1.1 Titlul professional de expert contabil și profesia contabilă ..6
  6. 1.1.2 Înființarea unui organism professional de contabilitate ...9
  7. 1.2. ROLUL PROFESIEI CONTABILE ...11
  8. CAPITOLUL II - PROFESIA CONTABILĂ ÎN ROMÂNIA. PROFESIA CONTABILĂ ÎN LUME .14
  9. 2.1 . ORGANIZAREA PROFESIEI CONTABILE ÎN ROMÂNIA ..14
  10. 2.1.1 Evoluția sistemului contabil în România ..18
  11. 2.2. PROFESIA CONTABILĂ LA NIVEL INTERNAȚIONAL ..20
  12. 2.2.1 Profesia contabilă în Germania 21
  13. 2.2.2 Profesia contabilă în Franța .22
  14. 2.2.3 Profesia contabilă în Italia ...23
  15. CONCLUZII .27
  16. BIBLIOGRAFIE ..28

Extras din proiect

Abstract

Profesia contabilă impune profesioniștilor contabili să aibă calități esențiale cum sunt: știința, competența și conștiința. Profesionistului contabil i se impune să-și dezvolte aceste calități, fără de care nu și-ar putea face meseria.

Importanța profesiei contabile m-a determinat să tratez anumite concepte despre profesionistul contabil, atribuirea titlului de expert contabil, înființarea sistemului contabil în România, precum și evoluția acestuia. Profesia contabilă este unică și se distinge de alte profesii prin asumarea responsabilității față de interesul public, respective faă de părțile interesate.

INTRODUCERE

Contabilitatea este știința și arta stăpânirii afacerilor, obiectivul ei fiind "măsurarea, evaluarea, cunoașterea, gestiunea și controlul activelor, datoriilor și capitalurilor proprii, precum și a rezultatelor obținute din activitatea persoanelor fizice și juridice", în acest scop "trebuie să asigure înregistrarea cronologică și sistematică, prelucrarea, publicarea și păstrarea informațiilor cu privire la poziția financiară, performanța financiară și fluxurile de trezorerie, atât pentru cerințele interne ale acestora, cât și în relațiile cu investitorii prezenți și potențiali, creditorii financiari și comerciali, clienții, instituțiile publice și alți utilizatori" .

Profesia contabilă este una singură și este formată din mai multe activități: activitatea de ținere a contabilități, de elaborare și prezentare a situațiilor financiare, de audit, evaluare, alte servicii contabile etc.

Deoarece profesia contabilă este foarte importantă pentru dezvoltarea societății, vom încerca să abordam unele aspecte generale legate de aceasta cat si o succinta prezentare a organismelor implicate in reglementarea si armonizarea sistemului contabil in Romania si UE.

Importanța contabilității în economia modernă este evidentă. Așa se face că organisme din Uniunea Europeană și de pretutindeni se ocupă de organizarea și funcționarea contabilității ca o componentă fundamentală a afacerilor.

Profesionistul contabil este definit ca fiind specialistul care a absolvit intru-un stat membru cel mai inalt nivel de pregatire si formare cerut in acea țară pentru activitatea de profesionist contabil și care are acces fără restrucții la toate serviciile și activitățile component ale profesiei contabile, inclusiv, odata autorizat, la activitatea de audit statutar.

Acesti profesionisti contabili au studii universitare, un stagiu practic de cel putin trei ani si au sustinut si promovat un test de aptitudini, iar calitatea profesionala obtinuta are diferite denumiri, dar cu continut echivalent, cele mai des intalnite fiind cea de "expert contabil" (mai frecvent in tarile latino-continentale), "chartered accountant" ( in zona anglo-saxona), "contabil public autorizat" CPA in Statele Unite etc.

Profesia contabila se distinge de celelalte profesii, intre altele, prin asumarea responsabilitatii fata de interesul public, respectiv fata de toate partile interesate in activitatile desfasurate de intreprindere: actionari, salariati, furnizori-creditori, banci, buget, investitori, stat si organismele sale, salariati, public etc.

Daca in piata serviciilor orice alt profesionist presteaza servicii pentru un client determinat si care este, in general, consumatorul final al serviciului respectiv, profesionistul contabil, fie ca elaboreaza, fie ca auditeaza situatiile financiare ale intreprinderii se adreseaza unui numar mai mare de utilizatori (consumatori) ale caror interese pot diferi de cele ale contactorului dar care trebuie aparate.

Regulile contabile ca si profesionistii contabili sunt indispensabile bunului mers al economiei. Avem in vedere masurarea activitatilor economice, intocmirea bugetelor , impartirea roadelor activitatilor economice intre proprietari si angajati, intre muncasi capital.

Rolul social al profesionistului contabil e dovedit de ponderea insemnata pe care o are in activitatile salariale si de stabilire a veniturilor tuturor membrilor societatii , precum si prin calitatea serviciilor prestate, care poate avea un impact asupra vietii cetatenilor unei tari. Toti profesionsitii contabili au misiunea de a actiona peste tot in interes public, iar aceasta misiune trebuie indeplinita indiferent de locul in care isi desfasoara activitatea : in institutii, in afaceri, in educatie sau in practica libera.

Toate evenimentele din viata unei intreprinderi trec prin mana profesionsitului contabil , ei sunt implicati in toate domeniile vietii economice si sociale , ei lucreaza in firme mari , mijlocii, mici sau ca practicienti individuali , in intreprinderi comerciale, industrie , ong, in sector public si alte institutii si se vede ca prin calitatea prestatiilor acestora efectele se rasfrang asupra vietii sociale

Situatiile financiare constituie cea mai buna carte de vizita a unei intreprinderi iar profesionsitul contabil este artizanul acestei intreprinderi.

Bibliografie

1. Moraru Maria, Doctrina Contabila si Deontologia Profesiei, Editura Solness, Timisoara, 2010

2. Gheorghe Diaconu, Doctrina Contabila si Deontologie Profesionala, Editura Bibliotheca, 2009

3. GHID pentru pregatirea candidatilor la examenul de acces la stagiul pentru obtinerea calitatii de expert contabil si de contabil autorizat, Editia a V - a, Editura CECCAR, Bucuresti 2016

4. Feleaga, 1997, p. 19

5. Legea contabilității nr.82/1991, republicată si actualizata, art.2, al (1)

6. ORDONANȚA Nr. 65/1994 din 19 august 1994 privind organizarea activității de expertiză contabilă și a contabililor autorizați cu modificările ulterioare

7. https://www.ifac.org/publications-resources/enabling-accountants-role-effective-enterprise-risk-management

8. https://www.academia.edu/11425135/DOCTRINA_SI_DEONTOLOGIA_PROFESIEI_CONTABILE

9. https://www.academia.edu/20043839/Organizarea_profesiei_contabile_in_Romania

10. http://ceccar.ro

11. https://www.slideshare.net/imipqnet/profesiidomeniulcontabilitatiirinadumitriueconomicfinanciar

12. http://cursuriangela.ro/2017/11/27/profesia-contabila-in-italia/

13. http://www.ifac.org/news-events/2016-11/accountancy-has-major-role-play-un-global-goalsattainment?utm_source=IFAC+Main+List&utm_campaign=df66c9c34f-EMAIL_CAMPAIGN_2016_11_08&utm_medium=email&utm_term=0_cc08d67019-df66c9c34f-80298221

Preview document

Profesia contabilă în lume și în alte țări - Pagina 1
Profesia contabilă în lume și în alte țări - Pagina 2
Profesia contabilă în lume și în alte țări - Pagina 3
Profesia contabilă în lume și în alte țări - Pagina 4
Profesia contabilă în lume și în alte țări - Pagina 5
Profesia contabilă în lume și în alte țări - Pagina 6
Profesia contabilă în lume și în alte țări - Pagina 7
Profesia contabilă în lume și în alte țări - Pagina 8
Profesia contabilă în lume și în alte țări - Pagina 9
Profesia contabilă în lume și în alte țări - Pagina 10
Profesia contabilă în lume și în alte țări - Pagina 11
Profesia contabilă în lume și în alte țări - Pagina 12
Profesia contabilă în lume și în alte țări - Pagina 13
Profesia contabilă în lume și în alte țări - Pagina 14
Profesia contabilă în lume și în alte țări - Pagina 15
Profesia contabilă în lume și în alte țări - Pagina 16
Profesia contabilă în lume și în alte țări - Pagina 17
Profesia contabilă în lume și în alte țări - Pagina 18
Profesia contabilă în lume și în alte țări - Pagina 19
Profesia contabilă în lume și în alte țări - Pagina 20
Profesia contabilă în lume și în alte țări - Pagina 21
Profesia contabilă în lume și în alte țări - Pagina 22
Profesia contabilă în lume și în alte țări - Pagina 23
Profesia contabilă în lume și în alte țări - Pagina 24
Profesia contabilă în lume și în alte țări - Pagina 25
Profesia contabilă în lume și în alte țări - Pagina 26
Profesia contabilă în lume și în alte țări - Pagina 27
Profesia contabilă în lume și în alte țări - Pagina 28

Conținut arhivă zip

  • Profesia contabila in lume si in alte tari.doc

Alții au mai descărcat și

Managementul Finanțării IMM în România

CAPITOLUL I LUMEA ÎNTREPRINDERILOR MICI ŞI MIJLOCII Economiile ţărilor considerate fiecare separat sau în interactiunea lor la scara globala...

Profesioniștii contabili în România

Introducere Mediul de afaceri actual devine ca urmare a crizei financiare pe care Romania şi întreaga lume o traversează, un mediu profund în care...

Principiile fundamentale ale eticii și conduitei profesionale a experților contabili

INTRODUCERE În lucrarea prezentată am facut referire la obiectivele şi principiile fundamentale ale profesioniştilor contabili care nu sunt...

Studiu comparativ privind raportarea financiară în Franța, Belgia, Olanda

1. Aspecte generale ale sistemelor contabile In multe tari se utilizeaza limbaje contabile diferite, dar mai mult decat atat si interpretarea...

Cum răspunde profesia contabilă la actuala criză economică

Key works: profesia contabilă, FASB, standarde internaționale, criza economică, audit Introducere Profesia contabilă este responsabilă pentru...

Etică în profesia contabilă - pricipii și provocări

1. NOȚIUNI GENERALE PRIVIND ETICA ȘI PROFESIA CONTABILĂ Profesionistul contabil îşi poate întreține munca în diverse domenii printre care se...

Echilibrul Financiar prin Lichiditate și Exigibilitate

ANALIZA DIAGNOSTIC A ECHILIBRULUI FINANCIAR PATRIMONIAL ŞI FUNCŢIONAR Realizarea consecventă a obiectivului major al unei întreprinderi –...

Asigurări maritime și fluviale - Particularități privind asigurarea mărfurilor și asigurarea navelor

Introducere Legătura strânsă dintre comerț și navigație a avut un rol important în apariția asigurărilor maritime deoarece s-a descoperit că erau...

Te-ar putea interesa și

Locul și Rolul CECCAR în Dezvoltarea Profesiunii Contabile în România

INTRODUCERE “Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România a devenit o organizaţie extraordinară, dar nu numai datorită...

Elementele comune și particularitățile reglementării contabilității în Republica Moldova și altor sisteme

Întroducere În condiţiile globalizării economiei şi sporirii gradului de deschidere a economiilor naţionale se observă o accelerare a convergenţei...

Organizarea și Efectuarea Auditului Financiar Contabil la SC Zenon Connections SA

CE ESTE AUDITUL ? „ O examinare metodică realizată în vederea determinării dacă activităţile şi rezultatele relative la subiectul examinat...

Posibilități de organizare și perfecționare a activității de audit financiar

CAPITOLUL 1. Notiuni generale privind auditul financiar- contabil. 1.1. Definirea auditului financiar. Prin audit, in general, se intelege...

Australia și Noua Zeelandă

1. Dezvoltare istorica a contabilitatii si raportarii financiare în Australia 1.1. Evoluția generală a sistemului și factorii ce au influențat...

Profesia Contabilă în Lume și în România

INTRODUCERE Contabilitatea este ştiinţa şi arta stăpânirii afacerilor, obiectivul ei fiind "măsurarea, evaluarea, cunoaşterea, gestiunea şi...

Sisteme contabile - Japonia, China, Australia, Marea Britanie, Turcia

1. SISTEMUL CONTABIL DIN JAPONIA 1.1. Contextul contabil Industrializarea Japoniei a început în anul 1868 după restauraţia Meiji. Guvernul era...

Auditul public intern - concept, obiective și procedură de efectuare

În România, introducerea auditului intern este de data relativ recenta si se încadreaza în efortul general de modernizare a managementului...

Ai nevoie de altceva?