Progresul tehnic in agricultura

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Progresul tehnic in agricultura.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 13 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

Cuprins
Cuprins 2
1.Scurt istoric 3
2.Tipologie (principalele mijloace folosite în agricultură, principalele substanțe chimice utilizate în agricultură, principalele metode de irigare) 3
2.1 Principalele mijloace folosite în agricultură 3
2.2Principalele substanțe chimice utilizate în agricultură 4
2.3 Principalele metode de irigare 4
3. Cadru legislativ 6
- Legea nr. 137 din 1995 Legea protectiei mediului (publicata in Monitorul Oficial nr. 70 din 17 februarie 2000) 7
4. Evoluția în dinamica a principalilor indicatori 8
4.1 Evoluția în dinamică a numărului de tractoare UE comparative cu România 8
4.2 Evoluția în dinamică a numărului de combine în UE comparativ cu România 9
4.3 Evoluția consumului de Azot la hectar 10
4.4.Evoluția consumului de Fosfat la hectar 10
4.5 Evoluția cosumului de Potasiu la hectar 11
4.6 Evoluția în dinamică a suprafețelor amenajate pentru irigații 11
4.7 Evoluția în dinamică a suprafețelor efectiv irigate 12
5.Efecte în plan economic, social, ecologic 12
5.1 Efecte în plac economic 12
5.2. Efecte în plan ecologic 13
5.3. Efecte în plan social 13
6. Concluzii și propuneri 13
6.1 Concluzii 13
6.2 Propuneri 13
Bibliografie 14

Extras din document

De a lungul dezvoltării omenirii, o principala ramură a activității economice a fost reprezentată de agricultură. În urmă cu 20 de ani cercetările în domeniul tractoarelor și mașinilor agricole erau axate exclusive pe dezvoltarea de soluții constructive mecanice și eventual electrice. În prezent totul se învârte în jurul elementelor hidraulice, electrotehnice, electronice, și mai nou, în domeniul computerelor și a softurilor de proces.

Odată cu dezvoltarea sistemelor informatice, a tehnologiilor de comunicații și extinderilor pentru utilizarea pe scară largă, era computerelor și informatatizarilor în agricultură are toate drumurile deschise. De a lungul anilor, agricultura a trecut prin mai multe etape de dezvoltare. Suntem pe cale de a renunța la carul cu boi în favoarea tractoarelor autonome și dronelor ce survolează terenurile.

La începutul secolului 20 exista un sistem de agricultură ce presupunea mult efort și productivitate scăzută. Tot în acest secol s-a produs mecanizarea trecându-se de la utilizarea tracțiunii animale la tracțiune monitorizată.

Azi sunt folosiți numeroși senzori pentru umiditate, luminiozitate sau ph, există capabilități de automatizare cum ar fi irigarea sau plantarea de semințe sau computere integrate în vehicule. Această etapă ar trebui să deschidă calea pentru următoarea evoluție a agriculturii: Operațiuni aeriene fără pilot, sisteme de decizie automată, roboți și inteligență artificială.

2.Tipologie (principalele mijloace folosite în agricultură, principalele substanțe chimice utilizate în agricultură, principalele metode de irigare)

2.1 Principalele mijloace folosite în agricultură

Mecanizarea agriculturii vizează pregătirea tehnicienilor în domeniile mecanizării proceselor de producție agricolă, organizării întreținerii tehnicii, diagnosticării și reparației tractoarelor, automobilelor, mașinilor agricole și a utilajului agricol.

Dacă în urmă cu 20 de ani cercetările în domeniul tractoarelor și mașinilor agricole erau axate exclusiv pe dezvoltarea de soluții constructive mecanice și eventual electrice, azi totul se învârte în jurul elementelor hidraulice, electrotehnice, electronice și mai nou în domeniul computerelor și a softurilor de proces.

Nu întâmplător se vorbește azi de „Agricultură de Precizie” (Precision Farming) și mai nou de „Agricultură Inteligență” (Smart Farming).

Odată cu dezvoltarea sistemelor informatice, a tehnologiilor de comunicații și a extinderii lor pentru utilizare pe scară largă, era computerelor și a informatizării în agricultură are toate drumurile deschise.

Nu mai există nici un proces agricol mecanizat care să nu beneficieze de asistență computerizată prin care se optimizează parametrii de lucru și se obțin indici calitativi de lucru ridicați, comfort și siguranță în procesul de lucru mărită pentru utilizator, consumuri minine de combustibil și forță de muncă și nu în ultimul rând impact negativ redus asupra mediului.

Un pas important în dezvoltarea tehnologiilor de mecanizare a constituit utilizarea comunicațiilor prin sateliți în aplicații agricole cu ajutorul GIS (Geographic Information System) și GPS (Global Positioning System. Corelarea poziției mașinilor și a tractoarelor cu reglările instatanee existente în computerele de proces a dezvoltat într-un ritm accelerat precizia de lucru și calitatea lucrărilor executate. Cu aceste sisteme, azi știm exact cât este necesarul de macroelemente de exemplu  și cât s-a fertilizat pe un metru pătrat, cât s-a erbicidat,iar mai târziu cât s-a recoltat exact în aceeași poziție.

Conceptul de „agricultură de precizie" presupune reglarea intrărilor în sistemul agricol (semințe, îngrășăminte, pesticide) în așa fel încât să se distribuie unde e nevoie exact cât e nevoie atunci când e nevoie.

Măsurarea diferiților parametrii de lucru prin senzori și traductori, analiză informațiilor primite prin intermediul sistemelor informatice și softurilor specifice și trimiterea comenzilor pentru modificarea altor parametrii pe tractoare și mașini agricole au creat sistemul de „Smart farming”.

Conceptul de Agricultură Inteligență (Smart Farming) nu este nou, el reprezintă doar o extensie și o mai bună materializare și integrare în practică a conceptului de Agricultură de Precizie (Precision Farming).

Agricultura de precizie presupune reglarea foarte exactă a intrărilor în sistemul agricol (semințe, îngrășăminte, pesticide) în așa fel încât să se distribuie unde e nevoie exact cât e nevoie atunci când e nevoie.

Câteva dintre avantajele obținute prin dezvoltarea Agriculturii inteligente sunt:

autoconducere a agregatelor sau a mașinilor autopropulsate prin GPS , menținerea automată a unei forțe de aderența prestabilită , modificarea aadmincimii de lucru în timp real la lucrările solului în funcție de cantitatea de resturi vegetale existența la suprafață , modificarea aadmincimii de lucru în timp real la semănat și plasarea semințelor în zona cu umiditatea optimă , detectarea plantelor și a buruienilor și distingerea lor , etc.

Exemple de noi mecanisme în „agricultură inteligență”:

- Presă NON-STOP combinată pentru baloți rotunzi și infoliat cu control ISOBUS

- Mașinile moderne de balotat realizează productivități mari dar procesul este întrerupt pentru legarea și golirea balotului.

- Sistem de reglare antialunecare on-line- pentru tăvălugi

2.2Principalele substanțe chimice utilizate în agricultură

- Pesticide

- Îngrășăminte chimice precum nitrați , azotați și fosfați

- Insecticide precum imidacloprid, tiametoxam și clotianidin

2.3 Principalele metode de irigare

Fisiere in arhiva (1):

  • Progresul tehnic in agricultura.docx

Bibliografie

1. POPESCU, GABRIEL Politici agricole. Acorduri europene
2. www.agerpress.ro
3. www.cnaa.md
4. www.euroeconomica-danubius.ro
5. www.gazetadeagricultura.ro
6. www.lege5.ro
7. www.wikipedia.ro
8. www.worldbank.org