Proiect companie OMV Petrom

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 6162
Mărime: 540.07KB (arhivat)
Publicat de: Denis I.
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. Introducere.3
  2. CAPITOLUL 1. MEDIUL ACTIVITĂŢII ÎNTREPRINDERII ROMPETROL RAFINARE SA.4
  3. 1.1 Scurt Istoric.4
  4. 1.2 Cadrul general de organizare şi desfăşurare a activităţii.6
  5. CAPITOLUL 2. ANALIZA PERFORMANŢELOR FINANCIARE ALE ÎNTREPRINDERII.11
  6. 2.1. ANALIZA BILANȚULUI.13
  7. 2.2. ANALIZA POZIŢIEI FINANCIARE.15
  8. 2.2.1 Activul net contabil.15
  9. 2.2.2 Fondul de rulment .16
  10. 2.2.3. Nevoia de fond de rulment.17
  11. 2.2.4. Trezoreria netă.18
  12. 2.3 ANALIZA PERFORMANŢEI FINANCIARE.18
  13. 2.3.1. Capacitatea de autofinanţare.19
  14. 2.4. ANALIZA CASH-FLOW-URILOR ÎNTREPRINDERII.19
  15. 2.4.1. Cash-flow-ul disponibil.21
  16. 2.5. DIAGNOSTICUL RENTABILITĂŢII.22
  17. 2.5.1 ANALIZA RATELOR DE RENTABILITATE .23
  18. 2.6. DIAGNOSTICUL RISCULUI.24
  19. CAPITOLUL 3. CONCLUZII.25
  20. BIBLIOGRAFIE.31

Extras din proiect

Introducere

Această lucrare presupune analiza performanţei companiei ROMPETROL RAFINARE SA, având sediul în judeţul Constanţa, oraşul Năvodari. Dezbătută din mai multe perspective, această lucrare analizează situaţia financiară şi diagnosticele întreprinderii.

Lucrarea se împarte în două mari capitole, fiecare cu subcapitolele lui. Primul capitol prezintă istoricul şi diagnosticele companiei, iar cel de-al doilea, dezvăluie situaţiile financiare ale acesteia, şi anume: bilanţul, contul de propfit şi pierdere şi principalii indicatori care reflectă poziţia financiară a întreprinderii.

ROMPETROL RAFINARE este o companie în continuă dezvoltare aducând clienţilor produse noi având calitatea oferită de marile companii din industria petrolieră, dar păstrându-le şi îmbunătăţindu-le, în continuare pe cele deja existente, contribuind, astfel, la creşterea profitabilităţii firmei.

În cadrul prezentării generale a companiei, am punctat pricipalele repere cronologice în care compania s-a dezvoltat sau a ȋnregistrat alte evenimente notabile.

În ceea ce priveşte diagnosticul comercial, acesta constă în prezentarea principalilor clienţi, furnizori, concurenţi ai companiei, modul în care se efectuează aprovizionarea şi distribuţia produselor,dar şi prezentarea principalelor produse.

În urmă analizelor financiare, pentru a oferi o imagine cât mai concludentă, continuă, dar şi pentru a putea analiza evoluţia în timp a ROMPETROL RAFINARE SĂ, am realizat bilanţul sintetizat şi în valori reale (ţinând cont de rată inflaţiei). Acest lucru a presupus raportarea valorilor tuturor elementelor bilantiere un an de baza, în acest caz, anul 2014, când rata inflaţiei a fost de 1,4%.

De asemenea, în cadrul analizei în mediul cert,am interpretat şi calculat fiecare indicator responsabil cu poziţia financiară a întreprinderii, şi anume: fondul de rulment, necesarul de fond de rulment, valoarea adăugată netă,trezoreria netă,activul net contabil,trezoreria netă, EBITDA, EBIT, PN (pentru analiză performanţei înteprinderii). De asemenea, am analizat capacitatea de autofinanţare(CAF) şi cash-flow-urile întreprinderii, indicatori foarte importanţi pentru imaginea de ansamblu a companiei.

CAPITOLUL 1. MEDIUL ACTIVITĂŢII ÎNTREPRINDERII ROMPETROL RAFINARE SA

1.1 SCURT ISOROC AL INDUSTRIEI PETROLIERE

În anul 1857, România a fost prima ţară consemnată ȋn statisticile internaţionale ca producator de petrol, ȋntr-o localitate de lângă Ploieşti, cu o cantitate de 275 de tone. A urmat America, unde s-a descoperit un zăcământ de petrol 2 ani mai tarziu, ȋn statul Pennsylvania. În urmatoarele decenii s-a descoperit petrol ȋn Italia (1860) Rusia (1863) , Canada (1865), Venezuela(ȋnceputul anilor ’90).

O a doua premieră stabilită ȋn România este reprezentată de construirea primei sonde petroliere comerciale, ȋn Bacău. Pompele foloseau un sistem rudimentar de extracţie a petrolului rudimentar, asemănător cu cazanele de distilare a ţuicii.

Prima rafinărie de prelucrare a petrolului a fost construită la periferia Ploieştiului, aceasta folosea instalatii simple, prelucrate manual din oţel forjat.

România a fost gazda unei alte premiere, Bucureştiul fiind primul oras din lume ȋn care a existat iluminatul public cu petrol lampant, produs ȋn rafinăria de la Ploieşti. Acest combustilil avea caracteristici deosebite: fără miros şi culoare, ardea cu flacără intensă, dar constantă, fără să producă fum.

În anul 1895, ȋn România apar cele mai mari şi importante companii petroliere ca urmare a adoptării “legii minelor” ce a atras investitorii străini. Prima cea mai importanta companie petroliera din România a fost “Steaua Română” realizată cu capital german, aceasta deţinea aproximativ 305 hectare pe care se exploata, iar rafinăria deţinută de companie avea o capacitatea zilnică de rafinare de 1200 tone/zi.

În anul 1910 s-a constituit o altă companie importantă din industrie, Astra Română, ce iniţial fusese o fabrică modestă de prelucrare a petrolului. Timp de 37 de ani, această companie a fost deţinută de grupul olandez Royal Dutch Shell.

Până la ȋnceputul celul de-al Doilea Razboi Mondial s-au mai constituit şi alte companii petroliere, precum: compania Româno- Americană (constituită ȋn anul 1904 ca filială a companiei Standard Oil, deţinută de americanul 1904), Vega (1905).

O dată cu intrarea României ȋn Primul Război Mondial, regiunile petroliere din Muntenia sunt incendiate, iar germanii preiau aceste câmpuri, reconstruiesc sondele şi rafinăriile şi refac ȋn scurt timp capacitatea de producţie si export.

Dupa terminarea războiului, Guvernul I.C.Bratianu pune sub sechestru companiile petroliere acaparate. Aliaţii francezi şi englezi au invocat prevederile Convenţiei de la San Remo pentru a ȋmpărţi societăţile cu capital german , astfel ȋncât după numeroase negocieri, societăţile româneşti au intrat ȋn posesia unui pachet majoritar de acţiuni, restul fiind ȋmpărţite ȋn capital englez şi francez.

În anul 1924 se adoptă Noua Lege a Minelor ce are ca scop consolidarea capitalului românesc, această prevedea ca minim 75% din angajaţii companiilor cu capital mixt să fie romani, iar minim 60% din capital să fie românesc.

Bibliografie

Industria petrolieră din Romania in perioada interbelică: Confruntări și opțiuni in cercurile de specialiști, Gheorghe Calcan, Editura Tehnică, 1997

http://www.rompetrol-rafinare.ro/

http://www.bvb.ro/FinancialInstruments/Details/FinancialInstrumentsDetails.aspx?s=RRC

http://www.rompetrol-rafinare.ro/sites/default/files/Upload_AGA/7_%20Raportul_anual_al_administratorilor_ptr_exercitiul_financiar_2013_cf.Reg_CNVM_nr_1_2006_situatii_financiare_AUDITATE.pdf

Analiza economico-financiară, autor Cornel Crecană, Editura Economică

Evaluarea Întreprinderii, autor Vasile Robu, Ion Anghel, Editura ASE 2003

Analiza Economico-financiară – Concepte şi studii de caz, autor Willi Păvăloaia, Editura Economică

Preview document

Proiect companie OMV Petrom - Pagina 1
Proiect companie OMV Petrom - Pagina 2
Proiect companie OMV Petrom - Pagina 3
Proiect companie OMV Petrom - Pagina 4
Proiect companie OMV Petrom - Pagina 5
Proiect companie OMV Petrom - Pagina 6
Proiect companie OMV Petrom - Pagina 7
Proiect companie OMV Petrom - Pagina 8
Proiect companie OMV Petrom - Pagina 9
Proiect companie OMV Petrom - Pagina 10
Proiect companie OMV Petrom - Pagina 11
Proiect companie OMV Petrom - Pagina 12
Proiect companie OMV Petrom - Pagina 13
Proiect companie OMV Petrom - Pagina 14
Proiect companie OMV Petrom - Pagina 15
Proiect companie OMV Petrom - Pagina 16
Proiect companie OMV Petrom - Pagina 17
Proiect companie OMV Petrom - Pagina 18
Proiect companie OMV Petrom - Pagina 19
Proiect companie OMV Petrom - Pagina 20
Proiect companie OMV Petrom - Pagina 21
Proiect companie OMV Petrom - Pagina 22
Proiect companie OMV Petrom - Pagina 23
Proiect companie OMV Petrom - Pagina 24
Proiect companie OMV Petrom - Pagina 25
Proiect companie OMV Petrom - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • Analiza performantei si evaluarea intreprinderii Rompetrol Rafinare SA.docx

Alții au mai descărcat și

Analiza potențialului financiar al S.C. Dobrogea S.A.

În anul 1961 prin H.C.M. nr. 376 a luat fiinţă Intreprinderea de Morărit şi Panificaţie“Dobrogea”, odată cu punerea în funcţiune a: -morii de grâu...

Diagnosticul Financiar al SC Petrom SA

INTRODUCERE Prin prisma importanţei sale, diagnosticul financiar se referă la componenta cu cea mai mare „greutate” dintre diagnosticele parţiale....

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Analiza structurii activului companiei O.M.V Petrom SA

Introducere In acest proiect vom vorbi despre Omv Petrom,in toate cele 5 capitole ne vom axa pe activele interprinderii in perioada 2016-2019....

Analiza performanței și evaluarea unui proiect de investiții OMV Petrom

INTRODUCERE Lucrarea are drept obiectiv realizarea unui studiu de fezabilitate a societă.ii comerciale “S.C. OMV PETROM S.A.” în vederea...

Analiza financiară a companiei OMV Petrom SA

INTRODUCERE Acest proiect este conceput sub forma unei analize financiare asupra uneia dintre cele mai mari companii din România. Lucrarea î.i...

Evaluarea unui proiect de investiții directe - Petrom

1. INTRODUCERE 1.1. Prezentarea companiei PETROM Evoluția companiei în ultimii ani Petrom reprezintă cea mai importantă companie de petrol și...

Sustenabilitatea sistemelor industriale - Studiu de caz OMV Petrom SA

I. Conceptul dezvoltării durabile În anul 1987, W.C.E.D. (World Commision on Environment and Develop-ment), condusă de Gro Harlem Brundtland,...

Contabilitatea în mediul de afaceri OMV

activități în sectoarele Explorare și Producție, Rafinare și Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale și Energie. Compania face parte din...

Analiza surselor de finanțare ale întreprinderii OMV Petrom SA

Introducere În urmă cu apropximativ 160 de ani, România a început producția și rafinarea țițeiului, fiind una dintre primele tări din lume care...

Analiza Surselor de Finanțare a Companiei OMV Petrom

OMV Petrom S.A. Str. Coralilor nr. 22, sector 1, Bucureşti ("Petrom City") Cod poştal: 013329 Cod fiscal: R 159 0082 Nr. Înreg. Registrul...

Ai nevoie de altceva?