Proiect Econometrie

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Proiect Econometrie.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 36 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Adriana Davidescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Economie

Cuprins

CUPRINS
INTRODUCERE
Aplicația 1: MODELE DE REGRESIE SIMPLĂ
1.1 Literature review
1.2. Metodologia cercetării
2.1. Date utilizate
2.2. Rezultatele empirice ale cercetarii
Aplicația 2: MODELE DE REGRESIE MULTIPLĂ
1.1. Literature review
1.2. Metodologia cercetării
2.1. Date utilizate
2.2. Rezultatele empirice ale cercetarii
Aplicația 3: MODELE CU ECUAȚII SIMULTANE
1.1. Literature review
1.2. Metodologia cercetării
2.1. Date utilizate
2.2. Rezultatele empirice ale cercetarii
CONCLUZII
REFERINȚE BIBLIOGRAFICE

Extras din document

INTRODUCERE:

Proiectul contine rezolvarea aplicatiilor la obiectul Econometrie cu ajutorul programetor Eviews si Excel prin găsirea modelelor ce caracterizează cel mai bine legătura dintre cele variabilele alese şi a ecuaţiei de regresie, calcularea şi interpretarea intensitatii legăturii atât pe baza graficului, cât şi cu ajutorul indicatorilor adecvați, testarea semnificaţiei indicatorilor calculați, efectuarea graficelor seriilor, estimarea trendului seriilor cronologice folosind metodele mecanice si cel mai potrivit model analitic, calculare şi interpretare.

Aplicația 1 analizează prin intermediul unui model de regresie simplă influenţa exportului României din perioada 1997 – 2011 asupra PIB-ului. Prin studiile efectuate dorim să analizăm în ce măsură exportul influențează PIB-ul la nivelul țării noastre, în ultimii 14 ani.

Aplicația 2 studiază prin intermediul unui model de regresie multiplă cum influențează datoria externă PIB-ul din România. Cu ajutorul acestui model se dorește evidențierea semnificației datoriei externe si felul în care aceasta contează pentru PIB-ul României

Aplicația 3 se referă la modelul de ecuații simultane. Pentru elaborarea acestui model s-au studiat datele pentru următoarele variabile: produsul intern brut, rata dobânzii, masa monetară şi consumul guvernamental în perioada 1990-2011, pentru Marea Britanie. Se urmărește să se evidențieze în ce măsură rata dobânzii și consumul guvernamental influențeaza PIB-ul.

În continuare, sunt descrise şi analizate tehnicile de regresie puse la dispoziţie de către

programul econometric Eviews: specificarea şi estimarea unui model de regresie, efectuarea de analize simple de diagnostic şi utilizarea rezultatelor estimării în analize suplimentare, cum ar fi efectuarea de prognoze.

APLICAŢIA 1:

Modele de regresie simpla

1.1. Literature review

Modelul de regresie liniară simplă analizează PIB-ul României în perioada 1997-2011 în funcţie de export (exportul fiind variabila exogenă, iar PIB-ul cea dependentă).

Exporturile au fost în creştere de la o perioadă la alta, dar, în ultimii doi ani, uşor descurajate de aprecierea excesivă a monedei naţionale, care a avut efecte negative asupra rezultatelor obţinute de exportatori. Exportul românesc s-a sedimentat, uşor-uşor, şi a început să reprezinte şi să arate că un număr de produse prind contur în a se permanentiza pe piaţa europeană şi chiar internaţională, ca fiind necesare şi purtând semnul de origine relevant că România le poate asigura.

Datele de care dispunem evidenţiază că exporturile în condiţia FOB au crescut de la 11,27 miliarde euro în anul 2000, la 29,40 miliarde euro în 2007 şi la 33,6 miliarde euro în 2008. În toţi ceilalţi ani cuprinşi în acest interval creşterile sunt susţinute de la o perioadă la alta. Anul 2009 a înregistrat o scădere, atât a exporturilor cât şi a importurilor, menţinându-se un deficit al balanţei de comerţ exterior de -9,7 miliarde euro.Putem aprecia că în toate perioadele şi datorită atât creşterii preţurilor pe piaţa externă, cât şi a volumului de activităţi sau bunuri exportate, s-au înregistrat progrese.

Fisiere in arhiva (1):

  • Proiect Econometrie.docx

Alte informatii

Academia de Studii Economice, Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică