Extras din document
Introducere
Conform Legii Învăţămîntului, adoptată de Guvernul Republicii Moldova din anul 1995, studenţii unei instituţii superioare de învăţămînt pentru a obţine calificativul "licenţiat în domeniu" petrec practica de producţie în domeniul ce s-au specializat. Asfel, autoarea fiind studentă cu specialitatea „Finanţe şi Bănci” a petrecut practica de producţie în BC “Moldova-Agroindbank” S.A. din Republica Moldova,filiala Cahul, str. Ion Vodă cel Cumplit, nr. 75.
La 8 mai şi-a început activitatea B.C. "Moldova-Agroindbank" S.A., fiind, într-o oarecare măsură, succesor al Băncii specializate de Stat Agroprombank din URSS.Capitalul social iniţial a constituit 170 mln. ruble (170 mii lei). Banca a obţinut licenţa pentru efectuarea operaţiilor bancare, inclusiv în valută. Banca deţinea o reţea ramificata pe întreg teritoriul republicii care consta din 41 de filiale, 7 reprezentante şi o casă de schimb valutar. Banca acorda servicii pentru cca 11,5 mii de clienţi - persoane juridice. Volumul operaţiilor creditare atingea 3,5 mlrd. ruble.
Banca Comercială "Moldova-Agroindbank" S.A. (MAIB) este lider incontestabil în sectorul bancar al Republicii Moldova:
• MAIB dispune de autorizaţia Băncii Naţionale a Moldovei pentru efectuarea tuturor tipurilor de operaţiuni în valută naţională şi străină pe tot teritoriul Republicii Moldova şi pe pieţele internaţionale.
• Banca este membru al Asociaţiei Băncilor din Moldova, este cofondator al Bursei Valutare Interbancare din Moldova şi al Bursei de Valori Mobiliare din Moldova.
• Are o reţea extinsă de 51 de filiale şi 23 reprezentante amplasate reuşit din punct de vedere economic şi geografic în teritoriul ţării.
• MAIB a reuşit să obţină şi să păstreze poziţia de lider în sectorului bancar autohton.
• In prezent banca deserveşte peste 132 mii de clienţi, din care cca 89% sunt persoane fizice.
• O mare parte din agenţii economici deserviţi de MAIB sunt companii cu proprietate privată (87%), reprezentînd toate sectoarele economiei naţionale, majoritatea constituind-o persoanele încadrate în activitate industriala şi agricolă. MAIB are în calitate de clienţi o parte considerabilă dintre cei mai mari producători din Moldova ai vinului, zaharului, tutunului, conservelor - ramuri cheie în industria şi exportul Moldovei.
• Deţine cea mai mare cotă de piaţă din sectorul bancar al ţării în ceea ce priveste principalii indicatori ai activităţii - 21.2% din totalul de active, 20.1% din capitalul normativ total, 22.8% din totalul creditelor acordate de băncile comerciale, 21.8% din toate depozitele atrase de băncile comerciale, MAIB rămîne concurentul numărul unu pentru orice bancă din ţara.
• MAIB oferă o gamă largă de servicii financiare specializate pentru companii, investitori instituţionali şi privaţi, servicii care sunt integrate cu celelalte operaţiuni bancare şi care reprezintă un avantaj unic - de a beneficia de soluţii individualizate ce satisfac cele mai diverse cerinţe, oricît de ambiţioase ar fi ele.
• MAIB a efectuat importante investiţii în intreprinderi din industria uşoară, de prelucrarea pielii, în proiecte de proporţii precum "Glass Container Company" S.A., Compania "Vininvest", S.A. "Moldavian Airlines", "Garantinvest", "Profit "S.A., "Tricon" S.A. untr-un şir de vinării, fabrici de conserve, etc.
• MAIB deţine un rol activ în plasarea în ţară a liniilor de creditare ale Băncii Internaţionale de Reconstrucţie şi Dezvoltare şi ale Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare prin finanţarea valutară a întreprinderilor business-ului mic şi mediu, acordarea garanţiilor şi a scrisorilor de credit.
• MAIB colaborează şi se bucură de asistenţa unor instituţii financiare şi fundaţii externe precum EU TACIS, VOCA, USAID, UK KNOW-HOW FUND, CITIZEN-NETWORK în diverse domenii de activitate şi, în special, la obţinerea asistenţei tehnice pentru elaborarea şi implementarea noilor produse şi servicii bancare, perfecţionarea tehnologiilor bancare.
• MAIB colaborează activ cu Alianţa de Microfinanţare "SOROS" şi CNFA-Moldova în susţinerea prin credite şi alte servicii bancare a fermierilor, a Asociaţiilor de Economii şi Imprumut ale Cetăţenilor şi a altor categorii de business rural . Activitatea băncii este înalt apreciată în interiorul şi în exteriorul ţării. Revista "Euromoney" a declarat banca drept "Best Domestic bank in Moldova" în 1999 şi 2000. Un alt eveniment important pentru BC "Moldova Agroindbank" S.A. a fost desemnarea cu titlul " Cea mai bună bancă a anului 2002 din Republica Moldova", aprecierea aparţinînd prestigioasei reviste de specialitate "The Banker", membru al grupului editorial "Financial Times Business" LTD, care anual nominalizează cele mai bune instituţii bancare din întreaga lume."Global Finance" a nominalizat Moldova Agroindbank printre cele mai bune bănci, pe piaţa ţărilor în curs de dezvoltare, din Europa Centrala şi de Est al doilea an consecutiv. Revista a selectat MAIB la nominaţia "Cea mai bună bancă din Republica Moldova în anul 2008". Selecţia a fost efectuată în 21 de ţări, criteriile aplicate pentru stabilirea cîştigătorilor fiind: creşterea activelor, profitabilitatea, calitatea serviciilor oferite clienţilor, competitivitatea preţurilor, implementarea produselor inovative. Prestigioasa revistă financiară „Euromoney” a acordat BC Moldova-Agroindbank S.A. titlul „Cea mai bună bancă din Moldova 2008” (The best bank în Moldova 2008). Distincţia i-a fost înmînată preşedintelui băncii, Natalia Vrabie, la o ceremonie oficială care a avut loc la Viena, pe 1 iulie 2008.
Este a patra distincţie pe care revista „Euromoney” o acordă băncii din anul 2000. Revista „Euromoney” se bucură de o mare autoritate în mediile financiare ale lumii, cu o experienţă în domeniu de peste 30 de ani. BC „MOLDOVA-AGROINDBANK” SA a fost recunoscută „Cea mai bună bancă din Moldova” de către revista britanica „FINANCE CENTRAL EUROPE” al treilea an consecutiv, la urmatoarele categorii:
• Cea mai bună bancă în Moldova 2008
• Cea mai bună bancă în Moldova după creşterea capitalului 2008
• Cea mai bună bancă în Moldova după creşterea activelor 2008
• Cea mai bună bancă în Moldova după profitul brut 2008.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Raport de Practica Moldova-Agroindbank SA.doc