Recenzie 1984 - George Orwell

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 30 în total
Cuvinte : 14783
Mărime: 46.47KB (arhivat)
Publicat de: Antoniu Leonte
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. Introducere.pag.3
  2. Prima parte.pag.5
  3. A doua parte.pag.17
  4. A treia parte.pag.23
  5. Concluzii.pag.26
  6. Bibliografie

Extras din proiect

Introducere

Date biografice

George Orwell nume de primă mărime al literaturii engleze, este un maestru recunoscut şi un clasic al genului de anticipaţie socială însă reprezintă de fapt pseudonimul literar şi jurnalistic al lui Eric Arthur Blair, născut la 25 iunie 1903 în India şi decedat în anul 1950 la Londra. George Orwell a fost nu doar un scriitor englez de excepţie dar şi comentator al radio BBC, editorialist şi reporter, fiind renumit în special pentru romanele şi eseurile sale şi pentru critica literară.

Deşi s-a născut în India autorul s-a mutat împreună cu familia sa în Anglia în 1904, studiind în perioada 1917-1921, la Colegiul Eton, o foarte bună universitate engleză şi publicând în diferite reviste ale colegiului. La un an după absolvire s-a angajat în cadrul Poliţiei Imperiale Indiene ( în Birmania ), perioadă pe care o va povesti în romanul Zile birmaneze (1934). După ce a lucrat în Franţa având profesii foarte diferite, s-a întors în Anglia şi a deschis un magazin sătesc. Sub pseudonimul George Orwell, a scris articole pentru ziare apoi în prima sa carte, Fluierând a pagubă prin Paris şi Londra ( Down and Out in Paris and London ) (1933) şi-a descris experienţa de scriitor de stânga. Aceasta este o relatare emoţionantă şi mai ales comică a celor câţiva ani de sărăcie autoimpusă pe care i-a trăit după ce s-a întors în Europa.

A scris apoi alte trei romane, Zile birmaneze ( Burmese Days, 1934 ), Fiica unui cleric ( A Clergyman's Daughter, 1935 ) şi Keep the Aspidistra Flying (1936). În anul 1936 lui Orwell i s-a comandat de către Victor Gollancz un documentar asupra şomajului din Nordul Angliei pentru editura engleză Left Book Club. Drumul către Wigan Pier ( The Road to Wigan Pier ), o proză de tip reportaj despre viaţa la limita sărăciei a minerilor dintr-un orăşel din Lancashire, l-a consacrat pe Orwell drept unul dintre cei mai mari reporteri şi scriitori din Marea Britanie.

Ca tendinţe politice, Orwell a manifestat în permanenţă o simpatie faţă de cei de centru-stânga, fără a îmbrăţişa însă ideologia comunistă, pe care o şi critică într-o formă cât se poate de radicală în fabula politică Ferma animalelor şi în romanul O mie nouă sute optzeci şi patru.

Următoarea carte a lui George Orwell intitulată Ferma animalelor , reprezintă o satiră sub forma unei fabule a revoluţiei comuniste din Rusia. Cartea puternic influenţată de experienţele trăite de autor în perioada Războiului Civil Spaniol este o satiră a stalinismului şi a revoluţiei roşii şi a fost destul de greu de publicat de către scriitor datorită alianţei ce exista între Rusia şi Marea Britanie la acel moment, mesajul ei deranjând extrem de multe persoane din anturajul autorului ce aveau convingeri de stânga, inclusiv pe fostul său editor, care a şi respins lucrarea. Publicată într-un final în 1945 cartea Ferma animalelor a ajuns una dintre cele mai recunoscute publicaţii din Marea Britanie.

1984

O mie nouăsute optzeci şi patru, ultima carte a lui George Orwell a fost influenţată de sănătatea precară a scriitorului dar şi de deziluziile politice faţă de guvernul laburist care a venit la putere ales cu majoritate de voturi în anul 1945, dar care era departe de ideile şi viziunile despre socialism ale autorului. În anul 1945 George Orwell realizează o recenzie a romanului Anti – Utopic (distopic) Noi de Evgeni Zamiatin pentru gazeta Tribune. Această carte a autorului rus avea să îl inspire în crearea propriului roman O mie nouă sute optzeci şi patru. Publicată în anul 1949 cartea reprezintă o meditaţie asupra destinului tiraniei în viitor. Ea a avut un impact foarte puternic, numeroase formulări şi cuvinte folosite în redactarea ei intrând în vocabularul uzual.

1984 este un roman politic a cărui acţiune se desfăşoară într-un viitor distopic şi prezintă o parte din viaţa lui Winston Smith personajul principal al lucrării, sub opresiunea guvernului totalitarist al Oceaniei. Lucrarea a imprimat foarte mulţi termeni în cultura contemporană mai ales în limba engleză., de exemplu Fratele cel Mare, dublugânditul, poliţia gândirii, soceng. „ Fratele cel Mare stă cu ochii pe tine” reprezintă replica ce sugerează controlul şi implicarea excesivă a guvernării în viaţa fiecăruia, simbol ce descrie acţiunile şi organizaţiile Oceaniei. Lucrarea reprezintă un mesaj de atenţionare la ceea ce va deveni actuala guvernare în viitor pentru populaţie şi la tranformarea pe care aceasta o va produce societăţii. Orwell previzionează o societate distopică pentru viitor, care se caracterizează printr-o formă de guvernare autoritaristă sau totalitară, care exercită opresiune şi control social.

Societatea distopică pe care autorul o vizualizează este dominată de anumite trăsături: este prezentă stratificarea socială şi statul naţiune condus de o elită fără idei democratice, sisteme şi programe educaţionale care îi obligă practic pe cetăţeni să adore statul respectiv şi guvernul său într-o încercare de a convinge că viaţa în cadrul statului respectiv este una dreaptă şi foarte bună, individualismul este interzis iar prezenţa unei figuri politice fantomatice în fruntea statului este obligatorie, sistemul penal nu se bazează pe justiţie ci pe tehnici de tortură psihologică sau fizică, constanţa supravegherii din partea guvernului, agenţiilor sau Poliţiei secrete etc.

Lucrarea lui George Orwell structurată în trei părţi a avut un efect puternic şi a reprezentat un avertisment demn de luat în considerare pentru generaţia respectivă dar mai ales pentru cea viitoare şi subliniază importanţa alegerii unui guvern şi unde poate duce o greşeală la acest capitol. Capodopera de final de viaţă a lui George Orwell are tocmai acest impact, evidenţierea imaginii unui stat transformat într-un iad pe pământ din cauza oamenilor şi a alegerilor făcute de aceştia, fiind una dintre cele mai strălucite satire care a fost scrisă vreodată la adresa totalitarismului şi a beţiei puterii, şi care prezintă importanţă pentru înţelegerea istoriei moderne.

Preview document

Recenzie 1984 - George Orwell - Pagina 1
Recenzie 1984 - George Orwell - Pagina 2
Recenzie 1984 - George Orwell - Pagina 3
Recenzie 1984 - George Orwell - Pagina 4
Recenzie 1984 - George Orwell - Pagina 5
Recenzie 1984 - George Orwell - Pagina 6
Recenzie 1984 - George Orwell - Pagina 7
Recenzie 1984 - George Orwell - Pagina 8
Recenzie 1984 - George Orwell - Pagina 9
Recenzie 1984 - George Orwell - Pagina 10
Recenzie 1984 - George Orwell - Pagina 11
Recenzie 1984 - George Orwell - Pagina 12
Recenzie 1984 - George Orwell - Pagina 13
Recenzie 1984 - George Orwell - Pagina 14
Recenzie 1984 - George Orwell - Pagina 15
Recenzie 1984 - George Orwell - Pagina 16
Recenzie 1984 - George Orwell - Pagina 17
Recenzie 1984 - George Orwell - Pagina 18
Recenzie 1984 - George Orwell - Pagina 19
Recenzie 1984 - George Orwell - Pagina 20
Recenzie 1984 - George Orwell - Pagina 21
Recenzie 1984 - George Orwell - Pagina 22
Recenzie 1984 - George Orwell - Pagina 23
Recenzie 1984 - George Orwell - Pagina 24
Recenzie 1984 - George Orwell - Pagina 25
Recenzie 1984 - George Orwell - Pagina 26
Recenzie 1984 - George Orwell - Pagina 27
Recenzie 1984 - George Orwell - Pagina 28
Recenzie 1984 - George Orwell - Pagina 29
Recenzie 1984 - George Orwell - Pagina 30

Conținut arhivă zip

  • Recenzie 1984 - George Orwell.doc

Alții au mai descărcat și

Recenzie 1984

George Orwell (1903-1950) George Orwell (pseudonimul literar şi jurnalistic al lui Eric Arthur Blair), născut la 25 iunie 1903 in India, şi...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

Doctrine Economice

29 EVOLUTIA LIBERALISMULUI CLASIC ECONOMIC 1. CONTRIBUTIA LUI DAVID RICARDO (1772 – 1823) LA EVOLUTIA LIBERALISMULUI CLASIC ECONOMIC Ca si A....

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Recenzie 1984

George Orwell (1903-1950) George Orwell (pseudonimul literar şi jurnalistic al lui Eric Arthur Blair), născut la 25 iunie 1903 in India, şi...

Ai nevoie de altceva?