Relația dintre piață și stat

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 3 fișiere: doc, ppt
Pagini : 57 în total
Cuvinte : 6447
Mărime: 242.15KB (arhivat)
Publicat de: David Tamaș
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. 1. INTRODUCERE 4
  2. 2. EVOLUŢIA ROLULUI STATULUI 5
  3. 3. TEORIILE CONTEMPORANE PRIVIND ROLUL STATULUI 7
  4. 4. SECTORUL PUBLIC – STATUL 8
  5. 4.1. Definiţii ale statului 8
  6. 4.2. Tipuri de stat 9
  7. 4.3. Funcţiile sectorului public 10
  8. 5. MECANISMUL DE PIAŢÃ. INTERVENŢIA STATULUI ÎN CADRUL ACESTUIA 11
  9. 6. RELAŢIA DINTRE STAT SI AGENŢII ECONOMICI 15
  10. 6.1. Importanţa relaţiei dintre stat şi agenţii economici 15
  11. 6.2. Intervenţia statului în activitatea agenţilor economici prin reglementãri privind capitalul social 18
  12. 6.2.1. Semnificaţia capitalului social 18
  13. 6.2.2. Reglementãri privind capitalul social 19
  14. 7. INSTRUMENTE ALE POLITICII ECONOMICE 21
  15. 8. LUPTA ÎMPOTRIVA ŞOMAJULUI STRUCTURAL 23
  16. 8.1. Clasificarea şomajului 23
  17. 8.2. Politicile de combatere a şomajului 23
  18. 9. CONCLUZII 25
  19. 10. BIBLIOGRAFIE 26

Extras din proiect

1. INTRODUCERE

Viaţa economică cunoaşte o multitudine de procese şi fenomene, de comportamente şi strategii ale agenţilor economici, de reacţii şi mecanisme ce se manifestă ca răspuns la dinamica variabilelor pieţei.

Mai mult decât atât, fiecare domeniu de activitate, şi astfel şi agenţii economici, se află sub incidenţa mai mare sau mai mică a unor instrumente de politică publică.

Cu alte cuvinte, pentru a face faţă exigenţelor economice, participanţii la viaţa economică trebuie să respecte nu numai legile pieţei şi concurenţei, dar şi cerinţele impuse prin intervenţia puterii publice în domeniul respectiv.

Piaţa funcţionează pe baza unor legi economice obiective, nescrise. Încălcarea lor de către agenţii economici, respectiv ignorarea legii cererii şi ofertei, a concurenţei atrage insuccese în activitatea economică.

Existenţa monopolurilor, manifestarea externalităţilor, valorificarea bunurilor publice în condiţiile unor informaţii imperfecte şi ale unor costuri ridicate de tranzacţii impun implicarea statului pe piaţã.

Rolul intervenţiei publice este de creştere a eficienţei economice sau de consolidare a principiilor de echitate, astfel încât activitatea economică să genereze efecte pozitive suplimentare.

Statul este prezent în viaţa economică în mai multe modalităţi. Nu există economie de piaţă în care sectorul public să nu se regăsească, mai mult sau mai puţin, direct sau indirect, între factorii care influenţează şi orientează agenţii economici, respectiv activitatea acestora. În general, sectorul public este legat de intervenţia statului în economie şi de activitatea guvernului.

2 EVOLUŢIA ROLULUI STATULUI

Apărut cu mii de ani în urmă, statul a îndeplinit alături de rolul său politic, un important rol economic.

Din antichitate până în prezent, de la susţinătorii teoriei „prea mult stat”, sau „prea puţin stat”, practic, n-au existat economişti care să nu-şi expună părerea despre rolul şi funcţiile statului, despre mijloacele şi limitele intervenţiei lui în activitatea economică.

Etapa preştiinţifică

Platon, Aristotel – promovau ideea amestecului statului în economie. „Statul trebuie să ţină sub control aviditatea (setea) de îmbogăţire, încasarea cametei, reglementând preţurile să asigure profit moderat”. Ambii au condamnat bogăţia excesivă a unora şi sărăcia altora. În scopul asigurării echităţii sociale, au justificat intervenţia statului în economie.

Mercantiliştii – în centrul doctrinei plasează problemele politicii economice a statului; justifică amestecul puternic al statului în economie pentru asigurarea balanţei comerciale active prin promovarea politicii protecţioniste.

Etapa constituirii ştiinţei economice

Fiziocraţii – promovează neamestecul statului în economie, ideea „ordinii naturale” şi concepţia „laisser-faire”.

Liberalismul clasic – susţine că economia de piaţă se autoreglează, asigurând echilibrul economic prin „mâna invizibilă” (reglarea preţurilor prin intermediul concurenţei), statul deţinând doar rolul de „paznic de noapte”, care asigură:

- apărarea proprietăţii private;

- apărarea concurenţei;

- menţinerea ordinii interne;

- apărarea naţională.

Etapa a III-a

Şcoala marxistă - consideră că economicul determină politicul şi nu invers. Realitatea a fost alta. Implicarea planificată a statului nu a restrâns treptat funcţiile statului, ci invers, a dus la un monopol absolut al acestuia.

Neoclasicii – considerau statul mai presus de interesele economice şi îi atribuiau un rol insignifiant în viaţa economică. Sistemul economiei de piaţă era considerat autoregulator (producătorul prin oferta sa crea cerere). Deci, nu pot avea loc crize economice. Statul se implică în domeniile unde piaţa este vulnerabilă (apărarea naţională, justiţia, iluminatul public). Ei au pus bazele sectorului economic public (pentru producerea bunurilor publice).

Şcoala instituţionalistă – justifică amestecul statului în economie în scopul evitării crizelor, şomajului, veniturilor nelegitime.

Etapa a IV-a

Şcoala keynesistă – completează mecanismul pieţei cu intervenţia statului în scopul corectării dezechilibrelor ciclice. Pentru asigurarea echilibrului dintre cererea globală şi oferta globală propune stimularea, cu ajutorul ratei dobânzii, a investiţiilor private şi promovarea investiţiilor publice.

Preview document

Relația dintre piață și stat - Pagina 1
Relația dintre piață și stat - Pagina 2
Relația dintre piață și stat - Pagina 3
Relația dintre piață și stat - Pagina 4
Relația dintre piață și stat - Pagina 5
Relația dintre piață și stat - Pagina 6
Relația dintre piață și stat - Pagina 7
Relația dintre piață și stat - Pagina 8
Relația dintre piață și stat - Pagina 9
Relația dintre piață și stat - Pagina 10
Relația dintre piață și stat - Pagina 11
Relația dintre piață și stat - Pagina 12
Relația dintre piață și stat - Pagina 13
Relația dintre piață și stat - Pagina 14
Relația dintre piață și stat - Pagina 15
Relația dintre piață și stat - Pagina 16
Relația dintre piață și stat - Pagina 17
Relația dintre piață și stat - Pagina 18
Relația dintre piață și stat - Pagina 19
Relația dintre piață și stat - Pagina 20
Relația dintre piață și stat - Pagina 21
Relația dintre piață și stat - Pagina 22
Relația dintre piață și stat - Pagina 23
Relația dintre piață și stat - Pagina 24
Relația dintre piață și stat - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Relatia dintre Piata si Stat
    • Cuprins.doc
    • RELATIA DINTRE PIATA SI STAT - MACRO(2).ppt
    • RELATIA DINTRE PIATA SI STAT.doc

Te-ar putea interesa și

Trezoreria Statului

SISTEMUL DE ORGANIZARE ŞI MECANISMUL DE FUNCŢIONARE A TREZORERIEI STATULUI ÎN CONDIŢIILE INTRODUCERII SISTEMULUI ELECTRONIC DE PLĂŢI CAPITOLUL I...

Studiu asupra normalizării contabilității la nivel european

1. Originile si începuturile IASB Raportarea financiara în lumea civilizata a evoluat pornind de la doua modele generale, ale caror obiective erau...

Informatizarea Activității Trezoreriei Statului

CAPITOLUL I: TREZORERIA STATULUI IN ROMANIA Masurile întreprinse, dupa anul 1989, pentru trecerea la economia de piata, au determinat in primul...

Analiza Economică

Capitolul 1. OBIECTUL SI METODA ANALIZEI ECONOMICE Ca orice stiinta umana sau sociala, economia politica abstrage din lumea reala un fenomen...

Etică în afaceri

Etica in afaceri. Niveluri de aplicare ale eticii manageriale. De cele mai multe ori, nivelurile de aplicare ale eticii manageriale sunt clar...

Raport de țară - Mexic

CAPITOLUL I Prezentarea tarii Cu o cultura si o geografie variate, Mexicul este o tara a contrastelor, cu ceva pe gustul fiecaruia: orase...

Agenția Europeana de Aparare

Pentru a sprijini statele membre în efortul lor de îmbunătăţire a capabilităţilor de apărare a Europei, în conformitate cu PESA, aşa cum este în...

Politica socială

1. Conceptul de politică socială Răspunsurile la întrebarea ,,Ce este politica socială?” sunt variate atât în funcţie de autorii care abordează...

Ai nevoie de altceva?