Relatiile Economice Internationale ale Republicii Moldova

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Relatiile Economice Internationale ale Republicii Moldova.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 37 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Maria Hamuraru

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

Întroducere 3
CAPITOLUL I: Relatiile economice internationale 4
1.1 Relatiile inernationale: concept esenta si rol 4
1.2 Evolutia relatiilor economice ale Republicii Moldova 5
CAPITOLUL II: Balanta de plati in R. Moldova..Potentialul de
import si de export 8
2.1 Balanta de plati in Republica Moldova 8
2.2 Premisele generale de dezvoltare a exportului oportunitati si
Perspective 10
2.3 Perspectivele si potentialul de import ale R. Moldova 16
CAPITOLUL III: Uniunea Europeana.Premisele si perspectivele
integrarii R. Moldova in UE 20
3.1 Uniunea Europeana si criteriile de aderare 20
3.2 Evolutia relatiilor R. Moldova cu UE 22
3.3 Perspectivele si riscurile aderarii la UE 27
CONCLUZII 32
BIBLIOGRAFIE 34
ANEXE 35

Extras din document

Introducere

Economia mondiala este un sistem format din ansamblul relatiilor economice dintre entitati private si publice, nationale si trans-nationale. Aceste relatii se stabilesc in virtutea interdependentelor care exista intre aceste entitati. Interdependentele date apar in rezultatul a diviziunii muncii, specializarii si avansarii procesului de globalizare. Aceste relatii sunt reglementate de o serie de mecanisme, norme juridice si institutii care au efect bilateral, international, regional sau global.

Cea mai importanta entitate a economiei globale sunt economiile nationale . Un alt element sunt companiile transnationale.

Totalitatea relatiilor care se stabilesc intre entitatile economiei mondiale formeaza circuitul economiei mondiale.

Trasatura a economiei contemporane consta în aceea ca, desi factorii interni ramân decisivi, performanta unei economii nationale este conditionata într-o masura însemnata de participarea la circuitul economic mondial, la afacerile economice internationale. Influentele factorilor externi, transmise prin sistemul relatiilor internationale, sunt pe cat de numeroase, pe atât de complexe si de contradictorii.

Scopul lucrarii consta in analiza balantei de plati, potentialului de import-export in Republica Moldova si a perspectivelor de integrare in Uniunea Europeana.

Structura tezei include: introducerea, trei capitole, concluzii si recomandari, bibliografia si anexe.

In capitolul I – “Relatiile internationale: concept esenta si rol” -sunt examinate

aspectele fundamentale ale relatiilor economice internationale si rolul acestora pentru Republica Moldova ..

In capitolul II – „Balanta de plati. Potentialul de export-import in Republica

Moldova” -este analizata balanta de plati, structura precum si potentialul de import- export al produselor Moldovenesti..In capitolul III – „Premisele si perspectivele integrarii Republicii Moldova in UE” – sunt elucidate criteriile Uniunii Europene pentru integrare, evolutia relatiilor R.Moldova cu UE. Totodata sunt analizate cistigurile si mizele integrarii.

Capitolul I:

Relaţiile economice internationale.

1.1 Relaţiile internaţionale : concept, esenţă şi rol.

Relatiile economice internationale au luat nastere si s-au dezvoltat o data cu dezvoltarea fortelor de productie si aprofundarea diviziunii internationale a muncii, fiind unul din elementele care definesc ordinea economica a lumii. Relatiile economice internationale sunt un sistem de relatii economice intre tarile lumii. Acest sistem include formele principale de relatii economice internationale de mare importanta ca: comertul international de marfuri si servicii; miscarea de capital si investitii straine directe; zonele economice libere; activitatea organizatiilor economice internationale; antreprenoriatul comun; schimbul in sferele stiintei si tehnicii; relatiile monetar-financiare.Totodata relatiile economice internationale reprezinta o totalitate de legaturi economice dintre economiile nationale ale diferitelor tari, bazate pe diviziunea mondiala a muncii si internationalizarea productiei. Cresterea rapida a legaturilor economice externe, ce intrece ritmul de majorare a produsului national brut al tarilor participante activ la comertul mondial, este o trasatura deosebita de dezvoltare a relatiilor internationale.

Istoria a cunoscut relatii internationale caracterizate fie prin dependenta unor state fata de altele, fie prin respect reciproc si colaborare. In calitate de obiecte ale relatiilor economice internationale apar marfurile si serviciile, precum si resursele implicate in schimbul international, iar drept subiecte ale relatiilor economice internationale -firmele particulare si unii antreprenori, structurile de stat, organele administrative de diferite nivele, intreprinderile, institutiile, organizatiile si corporatiile

internationale.

Relatiile economice internationale reprezinta o totalitate de legaturi economice dintre economiile nationale ale diferitelor tari, bazate pe diviziunea mondiala a muncii si internationalizarea productiei. Cresterea rapida a legaturilor economice externe, ce intrece ritmul de majorare a produsului national brut al tarilor participante activ la comertul mondial, este o trasatura deosebita de dezvoltare a relatiilor internationale. Revolutia tehnico -stiintifica influenteaza in mod deosebit asupra continutului si formelor relatiilor economice internationale. Sub influenta ei are loc intensificarea schimbului de cunostinte tehnico-stiintifice.

Dezvoltarea specializarii in plan international a productiei si aprofundarea diviziunii

internationale a muncii genereaza aparitia multiplelor forme si directii ale activitatii economice externe, si anume:

- relatiile comerciale internationale;

- relatiile valutar – financiare internationale;

- relatiile de cooperare si integrare economica.

Astazi in lume nu poate exista nici un popor civilizat fara a intra in schimburi comerciale cu alte economii nationale, adica fara a primi sau a da ceva in relatia cu celelalte economii nationale.

Fisiere in arhiva (1):

  • Relatiile Economice Internationale ale Republicii Moldova.doc

Alte informatii

prezantat la Facultatea "Stiinte economice