Relațiile firmei SC Matra Int SRL cu mediul

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 6077
Mărime: 47.61KB (arhivat)
Publicat de: Ovidiu Petrache
Puncte necesare: 7
Universitatea “Dimitrie Cantemir” Facultatea de Management Comercial si Turistic

Extras din proiect

Cap 1. Mediul ambiant al firmei

1.1. Definirea mediului firmei

Mediul ambiant al intreprinderii de defineste ca fiind totalitatea organizatiilor, intreprinzatorilor si factorilor a caror existenta si actiune conditioneaza activitatea intreprinderii si care se afla in afara acesteia. Este vorba de factori de natura economica, sociala, culturala, juridica, politica demografica, ecologica. La nivelul intreprinderii, mediul apare alcatuit dintr-o retea de variabile exogene carora intreprinderea le opune propriile sale resurse umane, materiale si financiare, respectiv un set de variabile endogene. Privite static la un moment dat, componentele mediului se gasesc in anumite raporturi, alcatuiesc o anumita structura, care reflecta natura societatii, stadiul de dezvoltare atins.

La randul sau, mediul ambiant este cuprins intr-un macro-sistem, care influenteaza intreprinderea numai in masura conditionarii acesteia si a ariilor in care isi poate valorifica rezultatele.

1.2.Componentele mediului firmei

O prima clasificare imparte mediul in mediu intern si mediul extern. Mediul extern este specific, concret pentru fiecare intrreprindere in parte, in functie de profilul si marimea sa, de notorietate dobandita.

Micromediul firmei este format din elemente ale mediului cu care intreprinderea intra in relatii directe, care actioneaza direct permanent si puternic asupra activitatii sale.

Dupa natura, raporturile si modificarile componentelor, mediul ambiant al firmei, poate fi stabil, schimbator si turbulent, in functie de amploarea schimbarilor care pot avea loc, dar si in legatura cu potentiala previzibilitate a acestora, dupa cum urmeaza:

- mediul stabil, specific perioadelor in care evolutia fenomenelor este lenta si usor previzibila; nu ridica probleme deosebite firmei si este din ce in ce mai rar intalnit;

- mediu instabil caracterizat prin frecvente modificari in majoritatea componentelor, este tipul obisnuit de mediu, cu care se confrunta societatile comerciale din aproape toate domeniile; confruntarea cu un astfel de tip de mediu, solicita atitudine prospectiva, descifrarea cotei si directiei schimbarilor, cresterea capacitatii nde schimbare la mediu;

- mediu turbulent, este relativ ostil firmei, punandu-i probleme dificile de adaptare si chiar supravietuire; schimbarile dintre componentelor si a raporturilor dintre ele sunt bruste, in forme si directii imprevizibile, conducand uneori la modificari substantiale in fizionomia mediului.

O evaluare globala a mediului extern cu care se confrunta Matra Int Srl indreptateste includerea lui in tipul de mediu turbulent. Acest caracter ii este imprimat, de situatia economica, sociala si politica specifica tranzitiei spre economia de piata.

Raportarea eficienta la mediu impune cercetarea atenta a componentelor sale, a interactiunii dintre acestea, precum si a impactului lor asupra pietei si evident a actiunii firmei. Agentii mediului nu actioneaza insa cu aceeasi intensitate si in aceeasi masura asupra activitatii inreprinderii. Cu unii dintre ei, intreprinderea intra in legaturi directe, impuse de necesitatea realizarii obiectului sau de activitate, influentele fiind de regula reciproce; cu altii, relatiile sunt mai indepartate, mai slabe, influenta acestora fiind de cele mai multe ori indirecta. Agentii cuprinsi in prima categorie formeaza micromediul firmei; ceilalti alcatuiesc componentele macromediului firmei.

Cap 2. Relatiile firmei cu mediul

2.1. Relatiile firmei cu micromediul

Micromediul firmei Matra Int, constituit din componente care actioneaza, direct, permanent si puternic asupra activitatii sale. Acestea sunt:

- Furnizorii de marfuri si echipamente;

- Furnizorii fortei de munca;

- Furnizorii de servicii;

- Prestatorii de servicii

- Clientii;

- Concurentii;

- Organismele publice;

Cunosterea permanenta a mediului ambiant devine necesara atat in elaborarea unor strategii proprii cat si in satisfacerea unor cerinte ce nu pot fi identificate decat prin analiza evolutiei mediului.

Furnizorii de marfuri

Furnizorii de marfuri sunt reprezentati de diverse firme sau persoane particulare, care in baza unor relatii de vanzare cumparare, asigura intreprinderii resursele necesare de materii prime, materiale, echipamente, masini si utilaje, etc.

Cunoasterea posibilitatiilor de oferta ale acestor agenti de mediu prezinta deosebita importanta pentru activitatea intreprinderii. Informatiile de care intreprinderea are nevoie despre acesti agenti de mediu, se refera la dimensiunile si calitatea ofertei, preturile practicate, politicile comerciale utilizate, localizarea geografica, etc. In acelasi timp, asigurarea unor relatii de piata cu o desfasurare normala impune si cunoasterea unor aspecte referitoare la climatul intern al firmei furnizoare si orice alte elemente care s-ar putea constitui la un moment dat in eventuali factori neprevazuti, perturbatori ai unei bune aprovizionari.

Prestatorii de servicii

Prestatorii de servicii sunt reprezentati de firme sau persoane particulare care realizeaza o gama larga de servicii necesare indeplinirii obiectului de activitatea al intreprinderii. Din randul lor se detaseaza intermediarii (firme de transport, de comert, de promovare, agentii de publicitate) si mai ales prestatorii de servicii bancare, cu acestia din urma firma intalnindu-se in cadrul unei piete ce reprezinta particularitati distincte - piata financiara.

Clientii

Clientii alcatuiesc cercul firmelor, institutiilor si a persoanelor individuale carora le sunt adresate bunurile firmei.

Clientii reprezinta cea mai importanta componenta a micromediului firmei; acestia ocupa un loc central in tematica studiilor de marketing. Acestea sunt axate pe cunoasterea nevoilor, a cererii, a comportamentului de cumparare si consum. In functie de statutul lor, acestia se pot grupa astfel: consumatori, utilizatori industriali, intreprinderi industriale (comerciale), agentii guvernamentale, etc.

Preview document

Relațiile firmei SC Matra Int SRL cu mediul - Pagina 1
Relațiile firmei SC Matra Int SRL cu mediul - Pagina 2
Relațiile firmei SC Matra Int SRL cu mediul - Pagina 3
Relațiile firmei SC Matra Int SRL cu mediul - Pagina 4
Relațiile firmei SC Matra Int SRL cu mediul - Pagina 5
Relațiile firmei SC Matra Int SRL cu mediul - Pagina 6
Relațiile firmei SC Matra Int SRL cu mediul - Pagina 7
Relațiile firmei SC Matra Int SRL cu mediul - Pagina 8
Relațiile firmei SC Matra Int SRL cu mediul - Pagina 9
Relațiile firmei SC Matra Int SRL cu mediul - Pagina 10
Relațiile firmei SC Matra Int SRL cu mediul - Pagina 11
Relațiile firmei SC Matra Int SRL cu mediul - Pagina 12
Relațiile firmei SC Matra Int SRL cu mediul - Pagina 13
Relațiile firmei SC Matra Int SRL cu mediul - Pagina 14
Relațiile firmei SC Matra Int SRL cu mediul - Pagina 15
Relațiile firmei SC Matra Int SRL cu mediul - Pagina 16
Relațiile firmei SC Matra Int SRL cu mediul - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Relatiile Firmei SC Matra Int SRL cu Mediul.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Relațiile firmei SC Kraft Foods România SA cu mediul

Cap 1. Mediul ambiant al firmei 1.1. Definirea mediului firmei Mediul ambiant al intreprinderii de defineste ca fiind totalitatea organizatiilor,...

Ai nevoie de altceva?