Responsabilitatea socială în cadrul unei companii de renume - Petrom

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 4471
Mărime: 345.74KB (arhivat)
Publicat de: Luca Drăgoi
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Muresan Laura
Universitatea Transilvania Brasov

Cuprins

  1. 1.Informatii generale.2
  2. 1.1 Strategie 2010.3
  3. 1.2 Valorile companiei: Esenţa miscǎrii.4
  4. 2. Responsabilitatea social.5
  5. 3.Responsabilitatea socială – Petrom.6
  6. 3.1 Parcurile Viitorului.7
  7. 3.2Campanie naţionalǎ de pregǎtire pentru dezastre.10
  8. 4.Propunere: „Un pas pentru viaţǎ!”.13

Extras din proiect

S.C PETROM S.A.

1.Informatii generale

Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Produse Petrochimice, precum şi Comercializare. Petrom are rezerve de petrol şi gaze estimate la 1 miliard barili echivalent petrol, o capacitate anuală de rafinare de 8 milioane tone şi circa 550 staţii de distribuţie carburanţi în România.

Compania deţine, de asemenea, o reţea internaţională de 82 de benzinării, localizate în Moldova şi Ungaria. Această reţea va fi extinsă cu 178 de staţii premium suplimentare în România, Bulgaria, Serbia şi Muntenegru, achiziţionate în ianuarie 2006.

În anul 2005 cifra de afaceri a Petrom a fost de 2.970 milioane Euro, EBITDA (Venituri Înainte de Dobânzi, Taxe, Deprecieri şi Amortizări) a fost de 766 milioane Euro. In urma majorarii capitalului social, OMV, grupul lider în industria de petrol şi gaze din Europa centrală deţine 51,011% din acţiunile Petrom. OMV activează în domeniile Rafinare şi Marketing, Explorare şi Producţie, Distribuţie gaze precum şi Produse Chimice în 27 de ţări pe cinci continente.

Statul Român deţine 30,862% din acţiunile Petrom, Fondul Proprietatea S.A. detine 9,887%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 2,026% iar 6,214% aparţin acţionarilor minoritari.

Societatea a initiat un proces de modernizare pentru consolidarea pozitiei de lider, pentru a asigura viitorul companiei si pentru a reduce diferentele de standarde, care sunt competitive la nivel international. Acest proces este menit sa îmbunǎtǎteasca costurile de operare si performanţa companiei.

Un capital fara precedent, de aproximativ 3 miliarde de euro, va fi investit, pâna în 2010, în activitǎţile si operaţiunile de baza ale companiei.

Petrom va deveni o companie profitabilǎ si puternicǎ, un lider al economiei româneşti. Experienţa în domeniu, acumulatǎ de-a lungul a 150 de ani, tehnologia internationalǎ, eforturile corelate ale expertilor români si austrieci creeazǎ fundamentul dezvoltarii companiei în concordantǎ cu datoria noastra fata de actionari, comunitate si mediu. Petrom va deveni o companie din ce în ce mai puternicǎ.

Petrom anuntǎ o performantǎ continuǎ in cel de-al treilea trimestru al anului 2005. Profitul net in trimestrul al treilea a atins 805 mil RON [228 mil EUR], rezultand un profit net cumulat pentru primele 9 luni ale anului de 1.406 mil RON [389 mil EUR]. EBIT (profit din exploatare) a inregistrat o creştere semnificativǎ ajungǎnd la 895 mil RON [254 mil EUR] in cel de-al treilea trimestru si la o valoare cumulatǎ de 1.755 mil RON [486 mil EUR] la sfarşitul lunii septembrie. Cifra de afaceri a crescut cu 26% in cel de-al treilea trimestru, la 3.252 mil RON [923 mil EUR], in timp ce cifra de afaceri totala pentru primele noua luni s-a ridicat la 7.865 mil RON [2.174 mil EUR].

Rezultatele reflectǎ schimbǎrile in sistemul de contabilitate, primele efecte ale procesului de modernizare, precum si mediul extern favorabil.

Pe data de 23 iulie 2004, OMV, grupul lider de petrol si gaze din Europa Centrala si de Est, a achizitionat 51% din actiunile Petrom. Tranzactia a fost încheiata în decembrie 2004 prin plata actiunilor si cresterea de capital în valoare de 830 milioane euro, ce urmeaza a fi utilizat pentru investitiile viitoare ale Petrom.

Datorita aportului de capital, Petrom este acum pregatita pentru o dezvoltare calitativǎ. Programul de investiţii pentru 2010, a carui valoare totalǎ se ridicǎ la circa 3 miliarde euro, va sustine atingerea obiectivelor de dezvoltare asumate pentru fiecare segment de activitate.

Petrom va revitaliza activitaţile de explorare si productie, va detine controlul total al capacitatii de rafinare si va furniza combustibili prin intermediul unei retele de benzinǎrii accesibile si moderne.

Cresterea semnificativǎ a performantelor si îmbunatatirea pozitiei costurilor în toate segmentele de activitate vor asigura profitabilitatea durabila a companiei si vor conferi Petrom poziţia de lider pe piata de ţiţei si gaze din Sud - Estul Europei.

Procesul de modernizare iniţiat în 2005, noile tehnologii, experienţa si know-how-ul OMV precum si capitalul necesar investiţiilor constituie calea spre succes a companiei.

Structura actionariatului Petrom :

Petrom este în prezent deţinut în proporţie de 51% de catre OMV, 40,74 % - Statul român, 2,03% - Banca Europeana de Reconstrucţie si Dezvoltare si 6,23% - acţionarii minoritari .

1.1 Strategie 2010:

In 2010 Petrom va fi liderul industriei de petrol si gaze din Sud-Estul Europei

Printr-o dezvoltare sustinuta si profitabila in toate domeniile de activitate vor:

• produce 210.000 bep/zi cu o rata de inlocuire a rezervelor de 70% in Explorare si Productie;

• atinge o cota de piaţa de 30% printr-o utilizare a rafinariilor de 95% în Rafinare si Marketing;

• atinge o cota de piaţa mai mare de 35% in activitatea de Gaze;

Fiind compania cu cel mai mare succes din Romania, vor crea valoare si beneficii pentru acţionarii, clienţii, angajaţii lor si pentru economia romaneascǎ in general.

Preview document

Responsabilitatea socială în cadrul unei companii de renume - Petrom - Pagina 1
Responsabilitatea socială în cadrul unei companii de renume - Petrom - Pagina 2
Responsabilitatea socială în cadrul unei companii de renume - Petrom - Pagina 3
Responsabilitatea socială în cadrul unei companii de renume - Petrom - Pagina 4
Responsabilitatea socială în cadrul unei companii de renume - Petrom - Pagina 5
Responsabilitatea socială în cadrul unei companii de renume - Petrom - Pagina 6
Responsabilitatea socială în cadrul unei companii de renume - Petrom - Pagina 7
Responsabilitatea socială în cadrul unei companii de renume - Petrom - Pagina 8
Responsabilitatea socială în cadrul unei companii de renume - Petrom - Pagina 9
Responsabilitatea socială în cadrul unei companii de renume - Petrom - Pagina 10
Responsabilitatea socială în cadrul unei companii de renume - Petrom - Pagina 11
Responsabilitatea socială în cadrul unei companii de renume - Petrom - Pagina 12
Responsabilitatea socială în cadrul unei companii de renume - Petrom - Pagina 13
Responsabilitatea socială în cadrul unei companii de renume - Petrom - Pagina 14
Responsabilitatea socială în cadrul unei companii de renume - Petrom - Pagina 15
Responsabilitatea socială în cadrul unei companii de renume - Petrom - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Responsabilitatea Sociala in Cadrul unei Companii de Renume - Petrom.doc

Alții au mai descărcat și

Activități Responsabile Social Dezvoltate de Societatea Comercială Germanos

1.Aspecte teoretice privind responsabilitatea socială corporatistă 1.1.Definiţii şi premise Tot mai des abordat în literatura economică este...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

Etică și responsabilitate socială

Tema 1: Delimitările conceptuale ale eticii. Etica în afaceri ETICĂ – MORALĂ – DEONTOLOGIE ETICA („ethos” – morav, obicei, caracter) -...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Analiza procesului de implementare a modelului salariați-clienți-profit

Rezumat În cadrul acestei lucrări am definit și am făcut o trecere succintă în revistă a conceptului BSC legat de măsurarea performanței....

Reproiectarea Subsistemului Organizatoric al Petrom SA

1. DIAGNOSTICAREA 1.1. Prezentarea generala a firmei Societatea comerciala „PETROM S.A” este o întreprindere de dimensiuni foarte mari,...

Instrumente de Control și Măsurare a Performaței

Rezumat “ABSTRACT” În cadrul acestei lucrări am definit şi am făcut o trecere succintă în revistă a conceptului BSC legat de măsurarea...

Ai nevoie de altceva?