Resursele Umane în Domeniul Logisticii

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 36 în total
Cuvinte : 12256
Mărime: 119.79KB (arhivat)
Publicat de: Teofil Miron
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Neacsu Liliana

Cuprins

  1. I. Resursele umane 3
  2. 1.1. Definirea si functiile managementului resurselor umane 3
  3. 1.2. Profilul resurselor umane 5
  4. 1.3. Planificarea, selectarea,recrutarea,testarea si
  5. incadrarea pe post a personalului 9
  6. 1.4. Invatarea si formarea profesionala a angajatilor 13
  7. 1.5. Evaluarea performantelor resurselor umane 17
  8. 1.6. Pastrarea angajatilor capabili in organizatie 19
  9. 1.7. Managementul aprovizionarii tehnico-materiale 21
  10. II. Interfata dintre logistica si functiunea de resurse umane 25
  11. III. Studii de caz 27
  12. Bibliografie 36

Extras din proiect

I. Resursele umane

1.1. Definirea si functiile managementului resurselor umane

“Succesul si supravietuirea organizatiilor este asigurata aproape in totalitate de calitatea fortei de munca. Astfel, organizatiile trebuie sa se concentreze in primul rand asupra identificarii si atragerii celor mai competitivi candidati pentrul specificul organizatiei, problema care se rezolva in cadrul procesului de recrutare profesionala.”

Managementul Resurselor Umane presupune imbunatatirea continua a activitatii tuturor angajatilor in scopul realizarii misiunii si obiectivelor organizationale. Exercitarea unui asemenea tip de management necesita drept conditie primordiala ca fiecare manager sa constituie un model de atitudine comportamentala.

Actiunile manageriale iau in considerare fiecare salariat ca pe o individualitate distincta, cu caracteristici specifice. Aplicarea cu succes a Managementului Resurselor Umane presupune existenta unui sistem de evaluare a performantelor, a unui sistem de stimulare a angajatilor si de recompensare a rezulatelor.

Se poate spune ca Managementul Resurselor Umane e definit ca ansamblul activitatilor de ordin strategic si operational (planificarea, recrutarea si mentinerea personalului), precum si crearea unui climat organizational corespunzator, care permite asigurarea cu Resurse Umane necesare indeplinirii obiectivelor organizationale.

Eficienta activitatii unei firme economice depinde in mare masura de modul in care managerii reusesc sa organizeze si sa intretina un permanent dialog social cu angajatii. Resursele umane reprezinta ansamblul de grupuri eterogene alcatuite din persoane cu interese specifice, obiective fi puncte de vedere proprii. Managerii trebuie sa aiba in vedere pluralitatea valorilor angajatilor si organizarea informala, astfel incat sa realizeze o organizare formala care sa permita un dialog social activ, participativ si constructiv, avand in permanenta grija sa previna sau sa elimine posibilele conflicte.

Managementul resurselor umane consta in ansamblul de metode, tehnici, procedee, masuri s.a. prin care se realizeaza:

a) pe plan intern: selectia si angajarea personalului, administrarea personalului: incadrarea, promovarea, salarizarea, calculul contributiilor la asigurarile sociale, pensii, contributii pentru fondul de somaj, gestionarea personalului, calculul costurilor cu personalul, formarea profesionala, determinarea necesarului de forta de munca, a specialitatilor, studiilor si calificarilor necesare, dezvoltarea sociala, respectiv organizarea muncii, definirea costurilor de lucru, perfectionarea, reciclarea, informarea si comunicarea, imbunatatirea conditiilor de munca, relatiile sociale, negocierile, revendicarile, s.a.

b) pe plan extern, in domeniul resurselor umane se stabilesc relatii cu institutiile si organismele abilitate sa solutioneze probleme de munca si ocrotiri sociale, financiare, bancare, cu sindicatele, patronatele si asociatiile profesionale. De exemplu, pentru solutionarea problemelor de munca se intretin relatii cu Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, cu Directia Generala de munca si protectie sociala (DGMPS), cu Oficiul fortelor de munca etc. In conformitate cu Legea nr. 83/1995 este necesar sa se inregitreze la DGMPS contractele de munca si conventiile de colaborare in termen de 5 zile de la incheierea si semnarea lor de partile implicate si sa se depuna Carnetele de ale angajatilor, platindu-se pentru aceasta un comision de 1% din salariul brut obtinut. Legea nr. 83/1995 prevede, in anumite conditii si posibilitatea pastrarii Carnetelor de munca de catre unitatea respectiva, dar numai daca s-a obtinut aprobare de la DGMPS. Lunar, pentru fiecare angajat, managerii trebuie sa ia masurile necesare pentru a se achita la timp obligatiile patronale si contributiile privind asigurarile sociale (23%), constituirea fondului pentru ajutorul de somaj (5%+l%), constituirea fondului pentru sanatate (2%), pensia suplimentara (3%), impozitul pe salarii (calculat conform grilei), comisionul de 1% pentru DGMPS (in cazul cand pastreaza Carnetul de munca) si alte contributii si taxe conform prevederilor legale.

Managementul resurselor umane include toate deciziile manageriale si practicile care influenteaza sau afecteaza in mod direct oamenii, respectiv resursele umane, care isi desfasoara activitatea in cadrul unei organizatii. In ultimii ani a fost acordata o atentie deosebita modului in care organizatiile isi coordoneaza resursele umane, deoarece s-a ajuns la concluzia ca managementul acestora detine un rol deosebit de important la realizarea cu succes a obiectivelor ogranizatiei.

Managementul resurselor umane are urmatoarele functii si anume:

Planificarea este esentiala pentru un management eficient, in conditiile unui sistem economic caracterizat prin dinamism. Procesul de planificare presupune prognoze de resurse umane si programe de dezvoltare care sa asigure numarul adecvat si tipul adecvat de angajati la locul si la timpul potrivit.

Completarea cu personal presupune recrutarea candidatilor, selectarea candidatilor celor mai buni, sau transferul ori promovarea unor angajati competenti.

Imbunatatirea performantelor individuale si ale organizatiei se pot realiza cu ajutorul procedurilor de training si de perfectionare, ce se impart in doua categorii: Procedurile formale, ce sunt adesea asociate cu un post nou, sau introducerea unor tehnologii sau a unor procese de productie noi si trainingul informal, ce se desfasoara la locul de munca si este administrat de catre supervizorii sau colegii experimentati ai angajatului.

Preview document

Resursele Umane în Domeniul Logisticii - Pagina 1
Resursele Umane în Domeniul Logisticii - Pagina 2
Resursele Umane în Domeniul Logisticii - Pagina 3
Resursele Umane în Domeniul Logisticii - Pagina 4
Resursele Umane în Domeniul Logisticii - Pagina 5
Resursele Umane în Domeniul Logisticii - Pagina 6
Resursele Umane în Domeniul Logisticii - Pagina 7
Resursele Umane în Domeniul Logisticii - Pagina 8
Resursele Umane în Domeniul Logisticii - Pagina 9
Resursele Umane în Domeniul Logisticii - Pagina 10
Resursele Umane în Domeniul Logisticii - Pagina 11
Resursele Umane în Domeniul Logisticii - Pagina 12
Resursele Umane în Domeniul Logisticii - Pagina 13
Resursele Umane în Domeniul Logisticii - Pagina 14
Resursele Umane în Domeniul Logisticii - Pagina 15
Resursele Umane în Domeniul Logisticii - Pagina 16
Resursele Umane în Domeniul Logisticii - Pagina 17
Resursele Umane în Domeniul Logisticii - Pagina 18
Resursele Umane în Domeniul Logisticii - Pagina 19
Resursele Umane în Domeniul Logisticii - Pagina 20
Resursele Umane în Domeniul Logisticii - Pagina 21
Resursele Umane în Domeniul Logisticii - Pagina 22
Resursele Umane în Domeniul Logisticii - Pagina 23
Resursele Umane în Domeniul Logisticii - Pagina 24
Resursele Umane în Domeniul Logisticii - Pagina 25
Resursele Umane în Domeniul Logisticii - Pagina 26
Resursele Umane în Domeniul Logisticii - Pagina 27
Resursele Umane în Domeniul Logisticii - Pagina 28
Resursele Umane în Domeniul Logisticii - Pagina 29
Resursele Umane în Domeniul Logisticii - Pagina 30
Resursele Umane în Domeniul Logisticii - Pagina 31
Resursele Umane în Domeniul Logisticii - Pagina 32
Resursele Umane în Domeniul Logisticii - Pagina 33
Resursele Umane în Domeniul Logisticii - Pagina 34
Resursele Umane în Domeniul Logisticii - Pagina 35
Resursele Umane în Domeniul Logisticii - Pagina 36

Conținut arhivă zip

  • Resursele Umane in Domeniul Logisticii.docx

Alții au mai descărcat și

Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL

INTRODUCERE Evoluţia în domeniul tehnologiei, creşterea complexităţii activităţilor desfăşurate în intreprinderi precum şi contextul...

Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane

LUCRARE DE LICENŢĂ INTRODUCERE Dezvoltarea umană este definită ca un proces care conduce la extinderea gamei de posibilităţi ce se oferă fiecărui...

Analiza Riscului de Insolvență și Faliment

Capitolul 1 Consideraţii generale privind riscul de insolvenţă şi de faliment 1.1. Definirea conceptelor de insolvenţă şi faliment În literatura...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Logistica companiilor moderne - politica de distribuție a companiei Cris-Tim

INTRODUCERE Într-un mediu economic aflat într-o permanentă schimbare,agentii economici recurg din ce în ce mai mult la instrumentele şi tehnicile...

Relația dintre logistică și resursele umane

I – Continutul si importanta functiunii de resurse umane pentru activitatea unei organizatii 1. Resursele umane - introducere 1.1. Rolul...

Metro Cash&Carry România SRL

PREZENTAREA SOCIETATII METRO CASH&CARRY. 1.1. SCURT ISTORIC. Compania METRO a fost fondata in anul 1964 in Muhlreim Ruhr Germania de catre Otto...

Relația dintra logistică și resurse umane

Continutul si importanta Resurselor Umane pentru activitatea unei organizatii Scurt istoric Importanta fiintei umane in conducerea cu succes a...

Factorul resurse umane în logistică

Introducere Resursele umane: “factorul neglijat” - Scopul acestui proiect este unul dublu,. In primul rand, iluestreaza importanta si impactul...

Managementul Calității Totale

CAPITOLUL I : Prezentare generală Nume firmă : ELBA S.A. Sediul : Str. Gării, nr. 1, 300166, Timişoara Telefon : 0256 190 446 / 0256 190 041...

Logistica în Transportul Maritim

LOGISTICA ÎN TRANSPORTUL MARITIM PRINCIPIILE DE BAZÃ ALE LOGISTICII Pornind de la faptul cã rolul principal al logisticii din domeniul...

Procesul logistic - Navrom SA Galați

CAP. 1 Istoricul companiei C.N.F.R. NAVROM S.A., GALAŢI Compania Navrom Galati a fost înfiintata în anul 1890 de catre guvernul român sub numele...

Ai nevoie de altceva?