Riscul de Solvabilitate

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Riscul de Solvabilitate.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pdf de 18 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Corneliu Bente

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Capitolul 1 Riscul de solvabilitate în activitatea bancară

1.1 Aspecte teoretice privind noțiunea de risc

Din cele mai vechi timpuri, problematica riscurilor și incertitudinii a preocupat atât lumea specialiștilor, cât și lumea practicienilor și a oamenilor de rând.

Cu siguranță, riscurile fac obiectul unei mari atenții în bănci.

Toate riscurile sunt definite ca pierderi asociate unor evoluții adverse a rezultatelor(calificare ca risc ,,downside” sau ,,vers la bas”). Consecința directă, este că toată măsurarea riscurilor se sprijinî pe aceste degradări și pe impactul lor asupra rezultatelor.

Gestiunea riscurilor (risc management) nu este altceva decât ansamblul instrumentelor, tehnicilor și dispozitivelor organizatorice necesare băncii pentru a reuși. Acestea nu sunt stabile, fixe, ci într-o evoluție progresivă: se diversifică, capătă noi dimensiuni, devin mai precise și contiuă să evolueze odată cu evoluția mediului.1

Francezii Michael Rouch şi Gerard Naullen, în cartea lor Le control de gestion bancaire et financiere2, definesc riscul ca “un angajament purtând o incertitudine dată, cu o probabilitate de câştig sau prejudicii, fie acestea din urma degradare sau pierdere.

O altă definiţie a riscului este dată de Maricica Stoica în lucrarea “Management bancar”, riscul reprezentând pentru aceasta un “angajament care poartă o incertitudine datorită probabilităţii de câştig sau pierdere”. Etimologic, termenul provine din latina “re-secare”, care înseamna ruptură într-un echilibru.

O clasificare a riscurilor în literatura de specialitate dată de conf. univ. dr. Maricica Stoica delimitează: 3

- riscuri financiare (risc de credit, riscul ratei dobânzii, risc de lichiditate, risc de solvabilitate, risc de schimb valutar);

- riscuri comerciale (risc de produs/serviciu, risc de piaţă, risc de imagine comercială);

1 Vasile Dedu – Gestiune şi audit bancar, Editura Economica, Bucureşti, 2008, p.74

2 Nitu Ion – Managementul riscului bancar pag. 57

3 Maricica Stoica – Management bancar pag. 135

- riscuri de mediu (risc de deficit, risc economic, risc competiţional şi risc de reglementare).”

1.2 Riscul de solvabilitate

Deşi riscul de solvabilitate este catalogat de analişti drept un risc secundar, acest risc este extrem de important pentru funcţionarea unei bănci intr-o economie în tranziţie.

Adecvarea capitalului a constituit o preocupare importantă a gestiunii bancare datorită semnificației sale privind soliditatea băncii și siguranța depozitelor. Mai mult, aceasta are și o dimensiune competitivă, băncile bine capitalizate fiind mai atractive pentru atragerea de resurse fie din depozite, fie din împrumuturi în condiții avantajoase.

Fisiere in arhiva (1):

  • Riscul de Solvabilitate.pdf